LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Fejlesztés

Téma: Napirend

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6505

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
labolen

Nekem azért merült fel hogy jó lenne magyrosítani mert nekem Patti betü szám mániás pici kora óta . Mivel nem beszél nem tudjuk de mindenhol azt mondják vlalószínüleg olvas valamilyen szinten annyira imádja a betüket hogy mindig mindenen elolvas mindent.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6529

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
agiviki.
A PECS első fázisában van egy plussz segítő , aki háturról segíti a gyereket , soha nem a tanár kezdeményez , meg kell várni amig a gyermek, ehhez kell a segítő.ha a gyermek átadja a képet a kezünkbe akkor lehet kimondani a dolog nevét. , későbbi fázisban van , hogy átadja a mondatcsikon lévő kártyát ujjával érinti a gyermek és akkor Te kimondod.
Ezt nehéz így leírni .4 napos tanfolyam volt a PECS .Kéne egy szakember aki tud segíteni Nektek.

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6530

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Labolen.
Fontos a magyar nyelv a kártyán. Így az olvasáshoz is ad egy alapot .Nem szabad más nyelven amíg a magyart nem tudja.

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6535

• agiviki
  • agiviki profilkép
  • Nem elérhető
Köszi Edina! Szerencsére lesz segítségünk, megyünk Annához. Illetve voltam a PECS-es szülőtréningen is. Most tényleg csak azért várok,
hogy Annával találkozzunk előtte, nehogy elrontsak valamit. A plussz segítő sajnos nekünk probléma, úgy néz ki apukának pár nap szabit ki kell majd vennie:-)

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6537

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Edina ezzel most nem kezdek el kötekedni. Ha fontos akkor fontos. Az én fiam is betűmániás volt, két évesen minden betűt ismert, az volt a hobbija, hogy a rendszámtáblákat olvasgatta. De most 5 évesen sem tud olvasni a szó szoros értelmében, és nem is a szöveget nézi, hanem a képet. És meglepődnék, ha a folyamatábra feliratait akárcsak megjegyezné, nemhogy értené. De már beláttam, hogy miért mondják többen, hogy ez így jó, legyen. Nem kell mindenkinek elmondania, értek egy hsz-ből is. :D

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6538

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
agiviki :) :) :)
Anna szuper ! :) :) :) :) :)

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6539

• agiviki
  • agiviki profilkép
  • Nem elérhető
Edina!
Én is azt gondolom, pedig csak 2 szülőtréningen voltam. Alig várom, hogy menjünk!

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6542

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
agiviki

A plusz segítőn ne parázz. Nekünk pl Pattinak kétszer kelett megsegíteni a kezét még Annánál és ennyi utánna már csak néha néha mire haza értünk már ment is neki csak rá kelett mutatni egy két nap és ennyi. Nem volt szükség senkire tovább . Remélhetőleg a te kislányod is ilyenkis ügyes lesz és a kisfiam még akkor három és fél volt.

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6545

• agiviki
  • agiviki profilkép
  • Nem elérhető
katalyn, szerintem is menni fog Miminek, szerintem ő eddig is ügyi volt, csak én voltam béna :laugh:

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 10 hónapja #7053

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Hogy lehet vagy-vagy lehetőséget kirakni a napirenden? Simán cserélgetem neki a kártyákat, de ha van valami hivatalos módja a dolognak, akkor lehet, hogy úgy kellene csinálnom. Pl vagy benti játék, vagy udvari játék jön a mesenézés után.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 10 hónapja #7054

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Emma elmondta ezt már egyszer, de ha megölsz se jut eszembe pontosan. Csütörtökön megyek a Delejbe, megkérdezem mégegyszer (ha Edina nem írja meg addig).

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 10 hónapja #7056

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Gondoltam kiteszek egy "?" jelet a két kép közé, vagy egy "vagy" feliratú kártyát, de ne kavarjak bele, ha máshogy kell csinálni, mert ha az oviban is eljutnak egyszer ide, akkor ne legyen még ez is máshogy, mint ott. Már így is eleget újítottam. :)

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 10 hónapja #7057

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Nem így van, ilyenre nem emlékszem, hogy mondta volna. Holnapig bírd ki... ;)

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 10 hónapja #7058

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Türelmes vagyok. :)

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 10 hónapja #7062

• mimmo
  • mimmo profilkép
HáromMackó: ezekre az esetekre van "választás"-kártya. Azt kell kirakni a napirendre, és ilyenkor tartozik hozzá egy választó tábla, amin mellette kirakod, hogy milyen tevékenységek közül választhat.

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 10 hónapja #7064

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
HáromMackó
Milyen szempont alapján van a "vagy" ?
pl:Ha rossz az ídő benti játék ?
Ha süt a nap kinti ?
Én simán jelöltem neki a napirendi táblán a kártya mellet napocska , meg felhő esső .

Vagy Ő választhat mit szeretne ? Azt PECS táblán kirakhatta a fiam .
Mit játszunk ? táblán A napirendjében ilyenkor egy "?" volt ez a meglepetést jelentette.

Ha nem tudtam biztosan egy programot akkor oda a "?" meglepetés napirend került .

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 10 hónapja #7067

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Edina:
Igen, pl ha jó idő van kimegyünk, ha rossz idő van nem megyünk ki.
Eddig azt csináltam, hogy vagy simán kicseréltem a kártyát arra ami az időjárásból adódott, vagy reggel úgy raktam ki, hogy vízszintesen egymás mellé tettem két kártyát - egy benti játék kártyát és egy udvar kártyát. Vagy most mi megyünk a nagyfiamért az iskolába, vagy nem mi megyünk.

mimmo:
Milyen az a választás kártya?

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 10 hónapja #7072

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Akkor szerintem lehet egymás mellet csak legyen ott a nap vagy a felhő esővel is a megfelelő helyen .

Napirend 11 éve 10 hónapja #18627

• vadkörte
  • vadkörte profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!

4 éves kisfiammal kb. 1 hónapja napirendezünk az Autizmus Alapítványnál kapott tanács alapján. Ide is járunk fejlesztésre. Gyermekünk tökéletesen érti a verbális közléseket is (más kérdés, hogy nem mindig "akarja meghallani). Érdekli a képes napirend, hozza - viszi a kártyáit. Kérdés, hogy mennyire kell "beosztani" így a napját (a normál oviban ahová jár, szóba sem jöhetne az ilyesmi, de elboldogul ) ? Elfogadja, hogy van "feladata", olyan fejlesztő feladatokra gondolok, amik érdeklik. De ezen felül az úgymond "szabadidejét" mennyire kéne struktúrálni ? Nehéz reggeltől estig előre úgy kirakni a kártyákat, hogy azok abban a sorrendben és időben is úgy történjenek meg, hogy eltérés ne legyen. Ő nem zárkózik el a váratlan programoktól sem (más kérdés, hogy olykor makacskodik persze ).
Tehát esetleg nem lenne elég az állandó (evés-öltözködés-fürdés-alvás, stb.) kártyák ugyanott alkalmazása (ez időben jól behatárolható) és a többit csak szóban mondani neki, vagy kitenni, de nem ragaszkodni hozzájuk görcsösen ?

Köszönöm.

Válasz: Napirend 11 éve 10 hónapja #18628

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
A napirend lényege, hogy kommunikálod a gyerek felé a napját. Ugyan valóban sokan megértik szóban is, de gyakran nem tudják észben tartani, erre is szolgál a napirend, plusz megkönnyíti a feladatváltásokat és megelőz viselkedésproblémákat.
Az, hogy távlatilag a hurcolásra szükség van-e, gyorsan ki fog derülni. Viszont a kirakás fontos. Az oviban főleg! Reggel meg kell kérdezni, hogy mik lesznek az aznapi kezdeményezések, lesz-e udvar vagy egyéb változó tényező, Te kirakod neki, elmondod reggel és máris nyugodtabb a napja.
Otthon kirakhatod azokat, amiket tudsz, a változó, vagy nem biztos programok helyére pedig lehet rakni kérdőjelet. A kártyákat simán cserélheted nap közben, csak annyi a fontos, hogy hívd fel rá a figyelmét, hogy kicserélted. Pont annak van jelentősége, hogy a rutinon kívüli kint legyen. Hiszen pont abban nem biztos. Viszont nagyon részletezni nem szükséges. Szabadidő-feladat-rendrakás-játszótér-orvos-vásárlás, mi például ezeket használjuk gyakran. (Mondjuk mi már egyszerűsített verziót használunk, csak hetirendet: egy naptár és előre beleragasztom címkéken a programokat. A rutinra mi most nem használunk napirendet itthon, de az oviban igen. Abban a környezetben van nagy jelentősége, amiben a biztonságérzete kisebb. Minél újabb helyre mentek, annál fontosabb, hogy használjátok.)
Oldalmegjelenítési idő: 0.151 másodperc