LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Fejlesztés

Téma: Napirend

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6433

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
Van esetleg valakinek folyamatábra pl .zuhanyozás. öltözködés, kézmosás, ???
pisilésről már van más nem jut eszembe mihez van még szükség.

Ha van akkor várom a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ra

Köszi
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6446

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Keress rá a BM-en, akkor csak magyarítanod kell!

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6451

• agiviki
  • agiviki profilkép
  • Nem elérhető
Katalyn, igen is, meg nem is. Elkezdtük, de valószínű rosszul, mert nem haladtunk. És talán rossz instrukciókat is kaptunk. Azt mondták (a Koraiban), hogy miközben átadja a kártyát, én mondjam a gyerek helyett, hogy kérek ...-ot. Ennek az lett a követketménye, hogy elkezdte mondogatni mindig, hogy kééé.. Ez persze nem baj, de azt gondoltam, hogy valószínű rosszul csinálok valamit, ezért kezdjük el elölről jól. Pl, ha másik helységben vagyok odahozza a kártyát, ha ott vagyok ahol ő, vagy amit szeretne akkor csak rámutat. Ha esélye van rá, akkor megszerzi az adott dolgot anélkül, hogy kérné. Vagy, ha tudja, hogy már nem adnék neki (pl. későn este édességet), akkor a legbájosabb mosollyal az arcán húz ki a konyhába és törleszkedik, mint egy kiscica vagy kuncog. De azért próbálkozik, hátha... Persze ez sem baj, kis csibészke :)

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6453

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Katalyn: www.visualaidsforlearning.com/products/index.htm
Itt nagyon sok jó képsor van, fogmosás, öltözködés és kézmosás is! És ingyen letölthető. :) A complete home pack a neked való csomag, de a többiben is vannak jók.

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6454

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
Köszi a hozzászólásokat

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6455

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
labolen

nagyon jó ez az oldal de te vagy valaki töltött már le innen hogy tudtátok magyarosítani?

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6459

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Viki, érdekes amit írsz a hibás pecs használatról. MI PONT UGYANEZT CSINÁLTUK!!!. Én nem bírtam kivárni hogy bejussak Annához (nyáriszünet stb). Akkor hívtam egy gyógypedet a Delej u-ból maszekba, aki ugyan jól mondta el, de pár apróság felett elsiklottunk. Például hogy én sem csak a tárgy nevét mondtam ki, hanem rögtön úgy kezdtük tanítani, hogy kérek vizet.. én gondoltam úgy hogy miért is ne tehetnénk elé azt mindjárt hogy kérek. És nálunk is az amúgy egyáltalán nem beszélő gyerek elkezdte mondani, hogy kéé. Szerencsére közben elkezdhettük Annánál és ott láttam mennyi apróságon el lehet csúszni. Akkor egyébként elhagyta egy időre a ké szótagot és összesen 4 hónap pecs után indultak be azoknak a szavaknak a kimondása amiket a pecskártyákkal kommunikációrta is használ(sajnos még most is 90% ban csak magánhangzókkan beszél).

Nálunk most leginkább az gond hogy többmindent mond már, mint amennyit a pecs-szel korábban kommunikáltunk így a kártyázás életbentartása kifejezetten eröltetett. De minden nap pecsezünk, mert látom hogy bár beindult a beszéd, nem variálgat túl ügyesen, ez a módszer pedig helyes alapokat ad neki, egy mankót.
Valahogy ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor idegennyelvből azért tanulsz meg rövid dialógusokat szórul szóra, hogy aztán az alapszerkezet a véreddé válva csak a szavakat kicserélgetve, sok új mondatot mondhass. A pecs is valami hasonló.
Most ha kérdezem, hogy Gergő kérsz vizet? a válasz: Kérek vizet. A pecs sablon. Nem jön még neki más válasz. Mert azt kellene mondania, hogy Igen, kérek. vagy: Igen. vagy: Igen, kérek vizet...
De nem tudja ezeket, csak azt amit pecs-szel megtanultunk.

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6462

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Nyugodtan cáfoljatok, de én nem gondolom akkora gondnak, hogy egy nem olvasó három éves képsora alá angol felirat van írva. Úgyis csak a képeket nézi... :huh:
De, ha szabályosan gondolod, akkor én a következőket tenném. Betölteném az oldalt wordbe, és ott az angol szövegkép főlé betennék egy egy szövegdobozt, és abba írnám a magyar szöveget. De mivel igazán csak a képeket nézi a gyerek, ezért nekem eszembe se jutott magyarítani. De én amolyan renitens vagyok itt ebben a témában! :D

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6464

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Ez a szövegdoboz rárakás jó ötlet!
Abból a szempontból azért jobb, ha magyar, hogy mi van, ha megjegyzi a szóképet. Főleg, ha huzamosabban használják. (Egyébként eleve ez a célja a feliratozásnak.)

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6465

• agiviki
  • agiviki profilkép
  • Nem elérhető
tomger, örülök, hogy jobban vagy, és gratula az IQ teszt eredményéhez. PECS-el kapcsolatban annyit, hogy még elvegetáltunk volna egy darabig, aztán abbahagyjuk, ha nem olvasom ezt a fórumot (Titeket :) ), és látom be, hogy muszáj lesz csinálni és csak jól szabad csinálni. Ezért jelentkeztünk a Vadaskertbe, és alig várom már, hogy menjünk Annához május elején. Én bizony egyelőre beérném azzal is, ha Mimi annyit mondana mint Gergő :laugh:

labolen, én nem tudom fontos e a felirat, DE egy megfigyelés: Mimi ugyebár valószínűleg nem tud olvasni, viszont az írott (másolt) DVD-ken pontosan meg tudja különböztetni, hogy ARIEL vagy 101 kiskutya van e ráírva, illetve, ha egy papír kerül a kezébe amin csak néhány szó van de fejjel lefelé akkor megfordítja a papírt. Nagyon jók vizuálisan, lehet egy későbbi feliratcsere már zavaróbb, mintha már most a jó lenne ott.

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6466

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
katalyn76:
Én is azt csinálnám, mint Labolen, de én az ilyesmit nem word-ben, hanem Paint rajzolós programmal csinálnám, hasonló dolgokat már sokszor szerkesztgettem ebben a programban.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6467

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
agiviki, Labolen:
Zoilika is rendszeresen megfordítja a könyvet (amiben csak betűk vannak), hogy jól álljon. Hogy most a betűk miatt teszi ezt, vagy esetleg az oldal számozását nézi, hogy hol van fent, vagy lent, azt nem tudom, de könyveknél nála is megfigyeltem ezt.

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6468

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Minimál haladás az óvodában. Azért mondom, hogy minimál haladás, mert csak a pénteki napon terhelődik a fiam 45 perccel többet az óvónőkre, de erre a 45 percre szerveztek neki egy dadust a csoportba a jövő héttől, addig míg a másik óvónő meg nem érkezik.
Mostantól kezdve, a hétfő és a szerda változatlan (ha jól értettem, de erre még rákérdezek), de kedden és csütörtökön a fejlesztő gyógyped hamarabb jön, így 9-re vihetem az oviba. Ekkor csoporton kívül egyéni foglalkozással kezd, tehát nem az óvónőnek kell vele foglalkozni, de mégiscsak nőt egy picit az ovis ideje, és péntek az nap még, amikor 9-re vihetem, és ekkor biztosítottak neki egy dadust.

Elvileg halvány ígéretet kaptunk arra, hogy jövőre megpróbálnak egy olyan munkarendet kitalálni, hogy legyen a csoportban két ember már reggel is, illetve nem 9.25-kor hanem 8.00 órakkor kezdődhetne a logopédiai foglalkozása, így a csoportjába 8.55-re érne be, a fejlesztő gyógyped is 8-ra 8.30-ra próbálna jövő oviévtől betenni Zozót, s így szintén csak kb 9-től terhelné az óvónőket stb.
Nekem így is jó lenne, csak legyen meg, s ne csak ígérgetés legyen.
Mindez azután történt, hogy a keddi döntés hatására írtunk a gyógypednek, hogy ha muszáj átmegyünk másik oviba, mert ez nem vezet sehová, és a gyógyped, meg beszélt külön csütörtökön az óvodavezetővel és még délután az óvónőkkel is. De hogy miért kell mindenért ennyit harcolni? Tulajdonképpen most sem igazán az óvoda engedett, hanem a gyógyped jön hamarabb, de legalább heti egy napon 45 percet megpróbálnak vele péntekeknént hosszabb időben foglalkozni vele a csoportban. Szerintem most már ez fog év végéig maradni, de azért jó lenne, ha hétfőn is és szerdán is 9-re vihetném, és nagyon remélem, hogy ez év szeptemberétől már tényleg mehet 8 órára. Hiszem, ha látom.
A gyógyped pedig megdicsérta Zolikát, hogy milyen sokat fejlődött, a beszédi is ugrásszerűen javult, keresi a gyerekek társaságát, igaz többnyire a játék kedvéért, s nem magukért a gyerekekért, egyre joban kezeli a konfliktus helyzeteket, egyre többször elkéri a játékot, és nem elveszi (és ez igaz a csoprot többi gyerekére is, mert amit Zolikának úgy kell cisnálni ahogy kell, onnantól kezdve a csoport többi tagjának is).

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6469

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
HáromMackó, ez már valami legalább!
Hihetetlen tényleg, hogy mindenért keménykedni kell. :(
Pedig nekem kifejezetten egyszerű esetnek tűnik Zolikád.

Nekünk is lehet, hogy gondunk lesz az oviban jövőre, de még semmise biztos, úgyhogy előre nem nyafogok. Próbálok már előre intézni valamit, hátha... Mindenesetre újra elkezdünk járni rendszeresen a Delejbe. (Mostanában csak havi 1-et mentünk.)

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6473

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Igen, ez már valami.

Most vettem észre, hogy másik topikba akartam ezt írni. :)

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6475

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Sebaj, látjuk. :cheer:

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6489

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Oké, belátom! :D Akkor legyenek magyar feliratok. :)
3Mackó rajzos program ötlete is jó, csak én mindent amúgy is wordben szerkesztgetek, ezért gondoltam, hogy én abban csinálnám. Már ha lenne időm! :D

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6492

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya, havi 1 delej? Az nagyon kevés. Az ovi tényleg ennyire szuper?

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6494

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Igen, de mivel nem tudtunk időpontot egyeztetni, lévén az ovi és a Delej is délelőtt van, ezért nem tudtunk menni többet. Viszont most találtunk egy kompromisszumos időpontot, ami reméljük tartható már nyárig.

Tényleg. Akkora mázlink van az asszisztensünkkel meg az óvónőkkel, hogy hihetetlen. Nem mondom, hogy nem lenne jó nekik még képzés, de mivel mindössze 3 órát vagyunk naponta, és ez nem egy EGYMI, szerintem ez jó.

Pl. mikor volt a nyílt nap, amikor 20 óvónőt vártak a csoportba, meg amikor a szülők jöttek. Külön megkérdezték, akarunk-e menni, hangsúlyozva, hogy nagyon szívesen látják ezeken a napokon is a fiamat, csak nehogy zavarja a sok felnőtt. És mikor az asszisztensünk egyszer nem tudott jönni, akkor is mondták, hogy semmi gond, vigyük ugyanúgy, nem lesz semmi probléma. És nem volt valóban. (Mondjuk nem kell neki sok plusz figyelem, ha nem akarják módszeresen fejleszteni, csak az evésnél).
Ja és tegnap mondták, hogy javasolják, hogy járjunk nyáron is!

A jövő év viszont... hát majd meglátjuk.

HáromMackó, ma rákérdeztem a logopédusra, mondták az óvónők, hogy jövőhéten megkérik, hogy adjon nekünk egy konzultációs órát! Majd beszámolok, ha beszéltem vele.

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6495

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Szanya1:
Várom :) remélem sikerül valamit elérni a logopédusnál.
Oldalmegjelenítési idő: 0.146 másodperc