LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Fejlesztés

Téma: Napirend

Napirendhez segitseget kerek 13 éve 1 hónapja #3553

• andidem
  • andidem profilkép
  • Nem elérhető
  • Kisfiam 7 eves asperger, kislanyom 4 eves NT.
4 es fel eves kisfiam nem reg kapott diagnozist. Nem akar soha semmit csinalni azt mondja: "nem akarok pisilni, nem akarok aludni, nem akarok ebedelni, oltozkodni, papucsot felvenni, anyaval akarom inni a tejet (meg cumisuvegbol)" es persze neki all sirni, vagy hisztizni ha faradt. Szeretnem itthon napirenddel segiteni es tegnap nyomtattam nehany kepet igaz ujra kell csinalnm mert kicsit nagyok lettek es nem fernek el a tablan. Hogyan kell a napirendet abrazolni? Elore ki kell tennem egesz hetre hogy lassa? Mennyire reszletesen abrazoljam a napirendet? Ha oviba kell menni tegyem oda az ovi kepet abrazolo kepet vagy azt is hogy megy a hatizsakkal az oviba? Talalok valahol letoltheto kepeket hogy ne keljen egyesevel keresgelnem az interneten? Tegnap egesz delutan ezzel vacakoltam. Ha eldontottem a programot azt mar nem valtoztathatom mert osszezavarom vele? (mert elofordulhat). Szoval egy csomo kerdesem van ezzel kapcsolatban, tudnatok segiteni?
Andi
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Napirendhez segitseget kerek 13 éve 1 hónapja #3556

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Nem tudnál elmenni gyógypedagógushoz ez ügyben? Jobb, ha szakember tanítja be, meg az sem árt, ha az első kör kártyát megcsinálják, hogy lásd, hogyan kell. Mindenkinek a Vadaskert szülőtréningjét szoktuk még javasolni, de úgy emlékszem, Ti külföldön laktok.

Napirendhez segitseget kerek 13 éve 1 hónapja #3559

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
1,,, a szülőtréning , ahol megtanítják Neked a napirend használatát ,

2,,, a kártyákat elkészíti hozzá értő ember , a gyermekre "szabva" személyre szolóan .

3, a gyógypedagógus segít megtanítani a gyermeknek is és javítja ha hiba van .

4, minden egyéb felmerülő problémát meglehet beszélni a gyógypeddel és tanácsot lehet kérni .

5,Ki kell dolgozni egy jutalom rendszert

Napirendhez segitseget kerek 13 éve 1 hónapja #3567

• andidem
  • andidem profilkép
  • Nem elérhető
Ertem. Mar 3 honapja jarunk Teacch programra ott lattam hogy ilyen kartyakat hasznal a kisfiammal de semmi tajekoztatast nem adott hogy ilyesmit kellene kidolgozni otthonra is. Azt se tole tudtam meg hogy amit alkalmaz azt TEACCh nek hivjak. Hozza kuldtek mert a kozelben csak o foglakozik autista gyermekekkel es jo hire van. Akkor mindenkeppen szuloi treninget kell talalnom. Tajekozodom is konyvekbol, internetrol de keves az idom, van egy 16 honapos kislanyom is,ejjel olvasgatok ezert kertem itt a segitseget mert azt hittem egyszerubb a dolog. A terapian midig ugyanazokat a kartyakat hasznalja az itthoni napirend viszont sokkal bonyolultabb. REggel peldaul megcsinaltam a napirendet es megmutattam neki delutan viszont elkellett vinni a dokihoz ami nem volt a napirendben reggel hat az nagyon kiboritotta mert a dokihoz nem szeret menni.Uvoltott fel oran at akkor megigertem neki ok akkor elmegyunk utanna Mc Donald's-ba akkor meg azert uvoltott mert o elobb akar menni oda. :whistle:
Andi

Napirendhez segitseget kerek 13 éve 1 hónapja #3569

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Nektek tényleg nagyon fontos a napirend, esetleg csinálhatnál útinapirendet is. A Vizuális segítségek menüben megnézted a szülők által készített vizuális segédeszközök cikket? Abban sok kérdésedre kapsz választ. Ha már egy ideje jártok TEACCH-re, akkor azért látod, hogy kell használni a napirendet, ugye?

Napirendhez segitseget kerek 13 éve 1 hónapja #3570

• andidem
  • andidem profilkép
  • Nem elérhető
Igen olvasgatok nezegetem minden nagyon hasznos. Csutortokon beszelek a gyogypedagugussal is mert nem ertem miert nem mondott nekem semmit arrol hogy ezt otthon hogy csinaljam mi a lenyege a teacch-nek, illetve csak akkor ertettem meg igazan hogy mit is csinal miutan elolvastam az interneten. Csak nehany kartyat hasznalnak peldaul: egyedul vegzem a feladatokat, a gyogypedagugussal, szabad jatek, mese olvasas,uzsonna, haza megyek. Ebbol szurtem le, hogy ezt hogy kell csinalni na mindegy majd belejovok koszonom a tanacsot.
Andi

Napirendhez segitseget kerek 13 éve 1 hónapja #3571

• andidem
  • andidem profilkép
  • Nem elérhető
Viszont uti napirendet meg nem lattam az hogy keszul?
Andi

Napirendhez segitseget kerek 13 éve 1 hónapja #3572

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Igen, ez egy fejlesztési óra napirendje. Viszont azt látod ezáltal, hogy önállóan használja a fiad a napirendet, mekkora a kártya mérete (milyen táblára nem fér rá, és hogy nem fér rá?? Széltében, vagy túl sok a program?)
Az úti is benne van a cikkben, nézd meg először.
A képeket úgy tudod leszedni a netről, hogy letöltöd a Boardmaker 30 napos próbaverzióját. (És sajátokat is használhatsz.)

Napirendhez segitseget kerek 13 éve 1 hónapja #3573

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Andidem

Könyvek listája ,
Ami fontos TE IS TUDOD HOGYAN FOGLALKOZZUNK AUTISTA GYERMEKKEL ...
ebben szó van a gyakorlati eszközökről is , hogyan kell alkalmazni .

A napirendet nem kell egésznapra egyszerre kirakni .Elég ha 4-5 napirend van kinn egyszerre .És lehet változtatni ha valami elmarad , csak lehetőleg előre gondolkodva az utolsókat változtassuk mindig .
Jutalom rendszert ki kéne dolgozni .

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6220

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
Akik már napirendeznek azoktól kérek segítséget.

Múlt héten voltunk szülőtréningen már le is gyártottam az alap készletet amit emailbe elküldött Anna és még most készítem hozzá a többit ami személyre szabott fényképek.
Anna valahogy úgy mondta hogy eleinte pár képpel kezdjük mivel ő pecs et csinálja nagyon profin valószínü nem fog gondot okozni a képek megértése.
Szóval elkezdem a kedvencekkel csak mutatom neki hogy szokja hogy ha látja a képet utánna az következik ami rajta van.
Lenne pár kérdésem.

Feltétlen szükséges a hívókártya akkor is ha nála amúgy sem okoz gondot hogy ha mondom pl megyünk fogat mosni vagy gyerek megyünk az udvarra akkor megy oda ahova kell.

Ha csinálok hívókártyát annak nagoybbnak kell lennie mint az eredetinek? Oda ragasztva ahol zajlik az a tevékenység?

pl az étkezésnél vagyok még arra kíváncsi hogy az asztalra fel kell ragasztani az összes étkezés kártyáját vagy elég egy általános kép pl kanál tányér van pl rajta.

Mibe tartjátok a kártyákat?

A folyamatot jól értem amikor már érteni fogja és csináljuk rendesen. Tehát ha jól értem a következő.
Kirakom a napirendi táblára oda vezetem levesszük a kártyát és visszük a hívóképhez ha van ha nincs akkor hova? Oda visszük a kártyát a helyszínre és utánna ha kész bedobjuk a falon lévő dobozba.

Ha pl megyünk az udvarra vagy boltba akkor visszük magunkkal a kártyát???

Bocsika hogy ilyen sok kérdésem van.
Ha valaki tudna segíteni megköszönném

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6221

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Kedvencekkel? Ezt nem értem. Rutinokkal szokás elkezdeni, az a legegyszerűbb, pl az estivel: vacsi, fürdés, fogmosás, lefekvés.

Hívókártya az elején nem ártana. Mi ugyan itthon nem használtuk sose, de a gyógyped.-nél úgy tanulta meg a napirendezést, hogy volt. Ha nem jártok rendszeresen olyan helyre, ahol van napirend szabályosan, akkor célszerűbb, ha hívóval tanítod be.

A hívókártya akkora, mint a napirendi kártya+keret egyben (tehát ezalatt nincs színes keret vagy alap).

Igen, a hívó a tevékenység helyén van, mindig előre átgondolva rakod ki neki (hiszen egy helyen több tevékenység is történhet, de nem kell mindegyikhez kint tartani a hívót, csak az épp aktuálishoz kell kint lennie).

Az étkezésnél azért praktikus differenciálni, mert ezzel megtanítod azt is, hogy pl. a reggeli reggel van (felfelé nyíl és napocska- a nap feljön), stb. De nem kell kint lennie egész nap, lecseréled az étkezés után.

Gyűrűs mappában (korábban egy hosszú dobozban tartottam kis borítékokban szétválogatva, így kisebb helyet foglal, de nehéz keresgélni).

Igen, jól érted, pont ezért kell a hívó, hogy az elején is tudja hova tenni. Az én fiam már le se szedi, de kell neki kirakva, hogy átlássa a napot. (De ez egy haladóbb szint.)

Ha kimentek, útinapirendet kell vinni. A vizuális segítségekben találsz rá képet. A BMshare-re pedig előbb utóbb felteszem az alapkártyákat.
A benti napirendről általában a bejárati ajtóra vagy az ajtófélfára szokás tenni a kártyát hívó nélkül, és nálad van az úti.

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6224

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Katalin 76.
Az elején mindenképp használjatok hívó kártyát.

Pont akkora mint az eredeti csak ezen nincs szines keret.
Igen oda kell tenni ahol zajlik a tevékenység,pl: ha kis asztalnál gyurmáztok az asztalra kell tenni a gyurmázás hívó kártyát fixen tépőzárral.

Minden étkezéshez kinn kell lennie a hívónak , ha nem akarod az asztalra ragasztani , akkor lehet egy kartoncsíkot lelaminálni és arra tenni a hívókat sorba .Ha étkeztek csak az asztalra teszed vagy az asztal mellé a falra is lehet tenni fixre .

A falon van a napirendi csík mondjuk a nappaliban , oda megy a csíkhoz leveszi a legfelső napirendi kártyát , elviszí a hívó kártyához rá teszi /párosít/ elvégzi a tevékenységet ha végzett leveszi a hívórol viszi a napirendi csikhoz ami alatt van egy doboz és beleteszi .Veszi le a következőt.
Érdemes szavakkal is írányítani , -"napirend"
-gyurmázás
-vége a gyurmázásnak
-napirend
-következik
- játék. stb

Feltépőzárazol egy mappát ugy mint a PECS könyvet és abba rakod sorba , csak ez a Te könyved lesz. Így könyen áttekinthető csak lapozni kell.

A betanítás idejében vezesd csak , utána fokozatosan halványísd a segítséget .A cél , hogy egyedül tudja majd alkalmazni a napirendet.

Lakáson kivüli helyszinekre van a MOBIL napirend .
Az elején van a gyermek fotója és az aktuális tevékenység , belül vannak sorban a következő tevékenységek.
Ha vége az aktuális tevékenységnek azt a kártyát a hátuljába tessszi a gyermek és a következőt ki teszi a tok elejére .
Erre a célra a legjobb a névjegykártya tartó , csak akkor a méretből kicsit le kell venni mert a 8,5 cm x 5,5 cm -es kártya ebbe nem fér bele.
Vagy gyártani kell egy egyszerűbb tokot.

Kicsit nehéz ezt így leírni . :)

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6226

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
Edina

Köszi szépen nagyon jól leírtad nekem. Még lehet hogy fogok kérdezni ha nem baj hiszen te igazán profi vagy már a témába.
Még gyártom a kártyákat és kezdjük valamelyik nap bár már tegnap is meg ma is mutogattam neki egy két tevékenységet mi előtt elkezdtük volna.

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6227

• katalyn76
  • katalyn76 profilkép
  • Nem elérhető
Szanya

Köszi szépen neked is a válaszokat sokat segít. Egyet nem értek vagyis godnolom még sokat de ez most jutott eszembe ha az udvarra megyünk akkor annak a hívóképét ki kell rakni az ajtóra vagy ilyeneknek nem kell.

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6231

• andidem
  • andidem profilkép
  • Nem elérhető
Vegre nekem is kezd ossze alni a kep. En meg mindig csak ott tartok hogy kiteszem neki a kartyakat sorban altalaban a reggeli es az esti lefekveshez. O oda megy meg nezi a sorrendet es csinalja, mellette van egy szekreny oda tettem egy csikot es oda ragasztja de alltalaban otthagyja. Szoval akkor hivo kartya is kene ugy latom. Az azert lene jo mert a fordoszobaban eleg kapkodos es monjuk a pisiles utan mar rohan ki ugy kell ot elkapni, hogy he meg van a kzmosas meg a fog mosas, de van ugy hogy o jon vissza mert eszebe jut hogy a kezmosas is ki volt teve es o azt nem csinalta meg de ez ritka. Katalyn 76 esetleg az alap kepeket nem tudnad nekem e-mailben elkudeni ha nem okoz gondot megadom az e-mail cimemet.
Andi

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6236

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
A wc használat, fogmosás, stb. részleteit folyamatábrával rakjuk ki, nem a napirenden.
A Boardmakersharre ha felregisztrálsz és bejelölsz engem, akkor tudok küldeni meghívót az auti.hu csoportba, ahova fel fogok tenni alapdolgokat (előbb-utóbb).

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6238

• andidem
  • andidem profilkép
  • Nem elérhető
Regisztraltam de Szanya1 neven vagy fent? Nem talaltalak meg .
Andi

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6239

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Nekem sikerült. :)

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6240

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Katalyn 76
A lakáson kivüli tevékenységekhez , nem kell hívókép. Ezért kell a Mobil Napirend , azt viszed magatokkal a táskában és azon követitek az eseményeket.

Napirendhez segitseget kerek 12 éve 11 hónapja #6241

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Andidem.

Van egy napirendi kártya amin WC,kézmosás egyben van ábrázolva és ez is van ráírva.
Van külön kézmosás napirend .
Oldalmegjelenítési idő: 0.148 másodperc