LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

MSZP: visszatérhet a Horthy-kor újabb eleme    
 
Budapest, 2014. június 12., csütörtök (MTI) - Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szerint újabb eleme térhet vissza a Horthy-korszaknak, a szegénységi bizonyítvány, valamint létrejön az annak elfogadására alkalmas "szegregációs államtitkárság". Erről Korózs Lajos csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón beszélt.    
 
Úgy fogalmazott, a Fidesz nemcsak a Kossuth téren hozta vissza Horthy-korszakot, hanem a társadalom megosztottságában is.    
 
Felidézte, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter bizottsági meghallgatásán arról beszélt, hogy külön akarnak foglalkozni az adófizető családokkal és a szegényekkel, vagyis - mondta - lesz államtitkársága a gazdagoknak és lesz a szegényeknek, a fogyatékosoknak, a cigányoknak, a hajléktalanoknak.    
 
Korózs Lajos azt mondta, az adófizetőkkel, a teherviselőkkel az ifjúsági és családügyi, a szegényekkel a szociális és társadalmi felzárkózási államtitkárság foglalkozik. Megfogalmazása szerint az utóbbi lesz a szegregációs államtitkárság.
    Ez "a lázári politika", vagyis mindenki annyit ér, amennyije van - tette hozzá.
 
Az ellenzéki politikus szerint azt, hogy valaki szegény, valamilyen módon dokumentálni kell, ez lesz a szegénységi bizonyítvány.
 
Mint mondta, a Horthy-korban ez a bizonyítvány egy hivatalos okirat volt, és ez kellett ahhoz, hogy szegények ellátásban részesüljenek, vagy segélyt kaphassanak az érintettek.
   
Milyen feltételek, adottságok, jövedelem vagy lakáshelyzet alapján kerül az egyik ember az egyik kasztba, a másik ember a másik kasztba? - tette fel a kérdést. Hova fogják sorolni például azt a vidéki ügyvédét, aki sok adót fizet, négy embert foglalkoztat, de testi fogyatékos? - kérdezte Korózs Lajos, aki kijelentette: ez az intézkedés szerinte "kirekesztő, arrogáns, diszkriminatív és cinikus is egyben".
 
Felhívta a figyelmet több felmérésre, köztük a múlt héten nyilvánosságra hozott OECD-jelentésre, amely alapján a magyar családok 47 százalékának gondot jelent a mindennapi betevő előteremtése. "Orbánék alatt a szegénység terjed, mint a pestis, és ezek a statisztikai adatokkal alátámasztott tények" - jelentette ki Korózs Lajos.
 
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége MEOSZ közleménye
   
Budapest, 2014. június 14., szombat (OS) - A fogyatékos emberek is teherhordozói a társadalomnak! A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöksége aggályosnak tartja az újonnan kialakított szociálpolitikai kormányzati struktúrát. A Szövetség bízik abban, hogy a szociális és felzárkóztatási államtitkárság létrehozása több odafigyelést eredményez majd fogyatékos emberek ügye iránt, és a család- és ifjúságpolitikai államtitkárságtól való elkülönítésének nem az a célja, hogy a fogyatékossággal élőket a társadalom terheiként, rászorultjaiként bemutatva szembeállítsa a "teherhordozó" családokkal.
 
    A fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek egy jelentős része keményen dolgozik, maga is teherhordozó, adófizető állampolgár. Másoknak ez azért nem adatik meg, mert hiányzik az az akadálymentes, befogadó társadalmi környezet és szemlélet, amely lehetővé tenné, hogy másokhoz hasonlóan tanulhassanak, dolgozhassanak és családot alapíthassanak. A fogyatékos emberek ügye emberi jogi kérdés és nem jótékonykodás vagy segélyügy. Ennek szellemiségében, a MEOSZ minden olyan kérdésben partnere kíván lenni a kormányzatnak a jövőben is, amely elősegíti a fogyatékossággal élők életlehetőségeinek javulását, és azt, hogy másokkal egyenrangú polgárokként teljes értékű, önálló életet élhessenek.
 
 
Elfogadhatatlan a szociálpolitika jelenlegi iránya Magyarországon
 
A közvélemény 2014. június 10-én értesülhetett arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában nem csupán új vezetőt kapott a szociális ügyekért felelős államtitkárság, hanem a szervezeti struktúra is módosult. Balog Zoltán miniszter azt mondta, a szociális és társadalmi ügyekért felelős államtitkár feladata lesz, hogy "alakítsa át a segélyezés rendszerét úgy, hogy az a munkalapú társadalom felé tett további lépéseket tegye lehetővé". Az ifjúsági és családügyi államtitkár feladata, hogy "a demográfiai folyamatok megfordítása, a népességcsökkenés megállítása érdekében dolgozzon", továbbá, hogy "a családpolitika eddigi lépései a nemzetközi színtéren is hatékonyabb képviseletet" kapjanak.
 
Balog Zoltán szerint a szociálpolitikának különbséget kell tennie a problémás családok és terheket hordani képesek között, ez az oka annak, hogy külön államtitkárság foglalkozik a rászorulókkal és azokkal, akik "a vállukon viszik Magyarországot". A miniszter hozzátette: a szociális államtitkárság gondoskodik majd az önhibájukon kívül vagy önhibájukból rászorulókról, köztük a fogyatékkal élőkről, a gyermekvédelmet igénylő gyerekekről és a cigányokról. A család- és ifjúságügyi államtitkárság a "teherhordozókat" segíti, valamint az ifjúságot, akik majd a jövőben viszik a terheket.
 
A Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület elfogadhatatlannak tartja a szociális és társadalmi csoportoknak az államtitkárság kettéválasztásában kifejeződő megkülönböztetését, és azt a szemléletet, amit az ahhoz fűzött miniszteri indoklás képvisel. A segélyezési rendszer eddigi átalakítása, a kormány által "munkaalapú társadalomnak" nevezett szankciókkal kontrollált ínségmunka, valamint a családpolitikában végrehajtott változások egytől-egyik a szegénység és az egyenlőtlenségek súlyos növekedését eredményezték. E politika folytatása nem a népességnövekedéshez és a foglalkoztatás bővüléséhez vezet majd, hanem a kiszolgáltatottság és a társadalmi megosztottság fokozódásához. Ez nem prognózis, hanem az elmúlt évek gyakorlatának fájdalmas tapasztalata.
 
A kettéosztott államtitkárság létrehozásának üzenete arról is szól, hogy a társadalmi megosztottság most már a kormányzati irányítás szintjére emelkedik, a sajnálatosan jó ideje újra felfedezett "érdemesség" és "önhiba" kategóriáival együtt. Ha ezeken alapul a szociálpolitika gyakorlata, akkor még az eddiginél is kevesebb esély nyílhat arra, hogy a rászorultság körülményei közül bárki kiszabadulhasson, az ehhez szükséges szociális szolgáltatásokat és ellátásokat normatív alapon igénybe vehesse.
 
Aggasztó emellett az is, hogy a konvergenciaprogram arról tanúskodik, a kormány a társadalmi juttatások jelentős további csökkentését tervezi az előttünk álló parlamenti ciklus során.
 
Óvatos örömre csak az ad okot, hogy a szociális államtitkárság élére elismert szakember, Czibere Károly került, akire a szakmai tudás és a szóértés képessége egyaránt jellemző. Bízunk abban, hogy személyén keresztül mód nyílhat a tényleges tartalommal bíró párbeszéd újrakezdésére a minisztérium és a szakmai szervezetek között. Az ígéretes személyi változás azonban csak abban az esetben válthatja be a szociális szakma halványuló reményeit, ha - a kinevezést kommentáló miniszteri nyilatkozat ellenére - a kormányzaton és a szakminisztériumon belüli nyitottsággal jár együtt, s Czibere Károly nem egyedül fogja képviselni a szociálisan érzékenyebb, humánusabb, a rossz helyzetbe került embereket morálisan meg nem bélyegző szociálpolitikai irányt.
 
 
A napokban mind a MEOSZ, mind a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület aggodalmát fejezte ki az újonnan kialakított szociálpolitikai kormányzati struktúra kialakítása miatt. Szervezetünk, a MOZAIK Közhasznú Egyesület az autizmussal élő emberekért, csatlakozva ezen két állásfoglaláshoz szintén problémának tartja a társadalmi csoportok kettéválasztását problémás családokra (köztük a fogyatékkal élőkre és családjaikra) valamint terheket viselni képes, a "Magyarországot vállukon vivő" családokra. Ezt a fajta megkülönböztetést emberi jogi szempontból és minden más szempontból is aggályosnak tartjuk.
Fontosnak tartjuk, hogy ebben a kérdésben az autizmus területén működő, országos hatókörű érdekvédelmi szervezet is állást foglaljon, ezért e-mailben megkereséssel fordultunk az Autisták Országos Szövetségéhez.