Én azt gondolom, hogy a válasz a mértékletességben van. Az én gyerekeim néznek tévét, de csak olyan meséket, amiket én veszek fel nekik, nincs benne erőszak. (oké lolka-bolka néha nekem túl sok

), de például mi nem nézünk olyan mesét, még akkor se ha régi, amiben céltalanul püfölik egymást, és közben senkinek nem lesz tartósan baja. Szerintem ez például nagyon káros egy akármilyen gyereknek, egy autinak tuti, mert lemásolja a mintát. De pont emiatt egy helyes viselkedést tanító mese meg jó lehet, mivel innen tanul udvariassági paneleket, és ilyen nagyon sok van a mostani modern rajzfilmekben, mint mondjuk a Dóra, vagy a Franklin.
Szóval pihenésképpen nálunk megy a tévé, mert egy meselemezt a fiam nem értene meg. Ahogy az esti mesefelolvasást sem érti, olyankor ő zavarni szokta a húga elmélyülését, emiatt neki külön elfoglaltság kell, vagy szoros felügyelet, hogy maradjon csendben. Egyszerűen nem tudja követni a csak verbális szöveget, kell mellé a kép is, hogy értse. Nem minden auti egyforma, ugye.
Ugyanakkor most már egy órája legózik a húgával, szuperül eljátszanak, beszélnek, történeteket találnak ki. Nálunk nem megy mindig a tévé, de többet megy, mint mondjuk korábban szerettem volna. Mivel délután nem alszanak, akkor is kell valami olyan tevékenység, amivel le tudnak feküdni egy kicsit, és én lennék a legboldogabb, ha ezt egy meselemez mellett meg tudnánk oldani (kiskoromban én imádtam ezeket, van nagy gyűjteményünk is), de a fiam nem bírná. Talán majd később.
Annyit akarok mondani, hogy szerintem mértékletesség mellett nyugodtan lehet tévézni, ettől még ugyanúgy elhiszi a lányom este, amit az apja mesél neki az álomtündérekről, és együtt választjuk ki a könyvtárban a mesekönyvet, amiből az esti mesét felolvasom nekik. (a két nt gyereknek, a nagyot az ilyesmi nem érdekli, mint mondtam. Vele azt várom, hogy megtanuljon olvasni, akkor hátha már jobban lekötik a könyvek. Most csak az Anna-Peti stílusúakat tudja követni rendesen, a sok képpel. A mesékkel, felolvasással kapcsolatos elméleteket én is ismerem, emiatt is nagyon fontosnak tartom, és már az 5 évesemnek direkt olyan mesekönyveket választunk, ahol minél kevesebb kép van, pont a belső képzelőerő miatt. De egy autinál ez máshogy alakul)