LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Ideális iskola az autista gyerekemnek

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40097

Egy apuka kérésére indítom a topicot: Milyen iskolát tartanál ideálisnak a gyermeked számára?
- Szegregált (vegyes vagy auti)/integráló (több fogyatékossági ágat, vagy csak autit)/normál iskolában autista csoport?
- Iskolaotthon vagy választható napközi?
- Hány fő legyen az osztály?
- Hány pedagógus legyen velük és milyen végzettséggel? (Tanító/tanár, gyógyped./gyp. asszisztens?)
- Mekkora lenne az ideális iskola, hány osztályos, milyen osztályokkal?
- Milyen lenne szerinted az ideális óra-szünet beosztás?
- Milyen teremberendezést szeretnél? (Beleértve azt is, hogy pl. legyen hozzá mosdó-wc, kis konyha, játszószoba, nyugiszoba, stb.)
- Milyen lenne a jó tanítási módszer a gyermekednek és milyen lenne a megfelelő autispec. tananyag?
- Milyen és mennyi lenne az ideális fejlesztés számotokra?
- Milyen közös programokat tartanál szükségesnek?
- Milyen távolságra tudtok elmenni a jó iskoláért?
- Milyen auti-spec. támogatást szeretnél?
- Melyek azok a zavaró tényezők, amelyeket kiiktatnál, hogy a gyerekednek elviselhető legyen a közeg?

- Hogyan tudsz segíteni a pedagógusnak, mivel tudsz hozzájárulni az iskolai munka sikeréhez?

És bármi másról is szó eshet, ami a témával kapcsolatban az eszetekbe jut. :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40098

Álmodózós rovat? :laugh:

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40099

Ahogy mondod. :cheer:

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40105

• erferi
  • erferi profilkép
Sziasztok! Én vagyok a topiknyitóban emlegetett apuka, és egyébként Sünöcske férje. A feleségem révén tudom, hogy itt sok tapasztalt és hozzáértő szülő gyűlt össze. Nagyon köszönöm Szanyának, hogy kérésemre megnyitotta ezt az oldalt. A napokban kibontakozó pedagógus tiltakozások lelkes támogatójaként, az egyik autista szülőket tömörítő facebook csoport tagjaként találkoztam a másik topikban Hvg-s cikkben emlegetett petícióval. A nemrég megalakult Civil Közoktatási Platformban én azt a lehetőséget látom, hogy olyan emberek foglalkoznak végre az oktatás, és ezen belül az autista és más fogyatékossággal élők oktatásának ügyével, akik ténylegesen jót akarnak mindannyiunk gyermekének. Természetesen tudom, hogy ez a platform nincs döntéshozó helyzetben, és ma nem látszik, hogy mit érhetnek, mit érhetünk el. De mégis, az utolsó pár hét eseménye számomra reménysugarat jelent az eddigi teljes reménytelenséghez képest. Fontosnak tartom, hogy ha itt foglalkoznak az autista gyermekekkel, akkor velük kapcsolatban reális, a lényeget megfogalmazó célok kerüljenek előtérbe. Ebben a munkában ígértem én segítséget a petíciót megfogalmazó, és a Platformban részt vevő Veressné Zsuzsának. Azt kérem tőletek, hogy véleményetekkel, hozzászólásotokkal segítsétek ezt.

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40119

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Marco: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Akkor ez a topik legyen álmodozós!
Alapból nálunk az a felállás, hogy én álmodozom a férjem marad a realitás talaján, de ebben a témában be kell látnom, hogy ő mer nagyot álmodni és tenni is akar érte.
Sajnálom, hogy nem lett igazam, hogy itt fognak neki válaszolni és nem csak tőlem kell hallgatnia, hogy mit szeretnék a fiúnknak. Persze lehet, hogy a pesszimizmusotok nem enged álmodni?

Mint sokan tudjátok Gizmo egy Egymi-be jár, mert ő nem beszélő autista.
Amin változtatnék: Sajnos az iskolában kaptunk mi kellően hideget.-ezeket nem írnám le újra.

- Szegregált (vegyes vagy auti)/integráló (több fogyatékossági ágat, vagy csak autit)/normál iskolában autista csoport?
Örülnék, ha a gyp.-k és az gypa.-k legalább azok akik a gyerekkel vannak legalább tudnának az autizmusról. Sokuknak képesítése sincs ezen a téren, én ennek a feltételiért harcolnék szívesen. Én nem dolgozhatnék fogasszisztensként, ha nem lenne szakképesítésem hozzá. Jó lenne, ha a képzésük államilag támogatott lenne és nem horribilis összegeket kéne fizetniük a gyp.-nek saját pénzből abból a fizetésből miközben folyton szívességet is kell kérni a kollégáktól, hogy helyettesítsék a suli napon v. le kell dolgozniuk azt a napot vállalva hosszút. Nem csodálom, hogy nem lelkesednek a továbbképzés gondolatától (fizetés vajmit emelkedik).
Az integráló sulik is úgy kapták meg ezt a nagyszerű lehetőséget, hogy a tanárok még egy gyorstalpalót se kaptak, sőt még arra se, hogy milyen elvárásaik lehetnek a gyerek felé. (pl. tananyag)
Azt nem tudom Gizmot egy vegyes szegregáció v. hasonszőrűek vinnék-e előrébb. Jelenleg autik között van, de több évfolyam együtt.-ez nehezíti a gyp.-k dolgát is.

Nem szeretném, hogy 10en legyenek ebben a luk méretű szobában, még elvonulni se tudnak nagyon. Szerintem nehéz is így érdmi fejlesztést csinálni.

- Hány pedagógus legyen velük és milyen végzettséggel? (Tanító/tanár, gyógyped./gyp. asszisztens?)
Jelenleg a pedagógus létszámmal gondom nincs viszont, jó lenne egy tanár is, mert az évek során azt kellett tapasztalnom, hogy nem értenek annyira (semennyire :whistle: )magához a tanításhoz (ezt konkrétan az olvasásnál tapasztaltam)

- Milyen lenne a jó tanítási módszer a gyermekednek és milyen lenne a megfelelő autispec. tananyag?
Hogy ezt, hogy kéne csinálni jól azt nem tudom, mert nem vagyok tanár, se fejlesztő. Viszont azt szeretném, ha már az van a bizijébe, hogy tanakos tanmenet, akkor legyen köszönő viszonyban a gyerek óráival. (nem megőrzésre vágyom) Ne írják le a gyereket. Próbálkozzanak több módszerrel. Legyen tényleges vizuális megsegítés (mondjuk ehhez érteni is kell) + eszközök az iskolákba.
Tudjuk, hogy gyerekeink kézügyessége, érdeklődése a technikai eszközök irányába milyen legalább egy nem beszélő auti csoportba legyen pecs, kommunikátor, szp.

Minden csapból a korai fejlesztést halljuk, de hol vannak a feltételei és hol kapjuk meg?
Nekünk nem 6000 ft gyógyszer támogatásra lenne szükség, Jó sokunknak arra is, mert beteges a gyerek.
Szerencsére Gizmo nem. Viszont kultiválnék valami egyéb összeget, amit szabadon felhasználhatnék fejlesztés kifizetésére, eszköz vásárlás (tab. fólia, kartonlap...stb.)

Az iskolának rengeteget adakozunk. (játék, volt "kötelező" alapcsomag-ez kell a gyp.-knek, hogy tudjanak dolgozni a mi gyermekeinkkel, fejlesztő eszköz gyártása és még mondhatnám)-ezeket szívesen adtuk, mert így reméljük, hogy halad a szekér.

Nem is akarom Szanya összes kérdését megválaszolni, mert így is hosszú voltam.
Az alap gyermekeink számára a képzés lenne, a gyp.k, orvosok, fejlesztők és a tvszk dolgozók. Milyen az, hogy olyanok döntenek a gyerek jövőjéről, mondanak ítéletet, akik nem értenek hozzá. :angry:

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40121

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40124

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Heather: :kiss:

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40131

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Szegregált (vegyes vagy auti)/integráló (több fogyatékossági ágat, vagy csak autit)/normál iskolában autista csoport?
Az Én fiam már 6.o. elmondja milyen sulit szeretne! Normál suliban szeretne lenne normál osztályközösségben ahol lenne barátja is és nem kevernék bajba hanem segítenék a társai!

Választható napközi , mert szeretne sokat sportolni délutánonként! Jelenleg nagyon le vannak terhelve vagy tanórája van vagy fejlesztések stb. 8.00-16.00-ig tanul ! Utána jön a házi feladat , tegnap este 9-ig tanultunk.

Max 15.fő.

Pedagógus és egy gyp.asszisztens normál suliban .

Szerintem egy évfolyam minden osztályból de max 150 gyerek egy iskolában.

45 perc óra 15-20 perc szünet Ebéd + levegőzés 1ó!

- Milyen teremberendezést szeretnél? (Beleértve azt is, hogy pl. legyen hozzá mosdó-wc, kis konyha, játszószoba, nyugiszoba, stb.)
Tágas , kényelmes gerinc barát székek , megfelelő méretű asztalokkal. Saját szekrény a gyereknek.Nyugi szoba feltétlen.

Sok képi megsegítéssel, szótárazva , Rövidített változat! Hogy legyen ídő az auti.spec anyagra is!

ASD fejlesztés az összes szünetben az osztálytársak között ,vagyis a gyakorlatban tanulás!ASD egyéb heti 2. Szövegértés heti 2. Kommunikáció heti 1.

Sport. Zene. Színház.

Oda költöznék! vagy max 35km.
Gyp.asszisztenst , vizuális megsegítést!

- Melyek azok a zavaró tényezők, amelyeket kiiktatnál, hogy a gyerekednek elviselhető legyen a közeg?
Autizmushoz nem értő , túl hangos kiabáló felnőtteket!

- Hogyan tudsz segíteni a pedagógusnak, mivel tudsz hozzájárulni az iskolai munka sikeréhez?

Szabály rendszer +Jutalmazási rendszer,
kedvenc játékok megvásárlása amit bevisz pl: sakk, frizbi, pörgettyű ,stb.
Vizuális eszközök gyártása.

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40132

Én már jó sokszor leírtam a mi verziónkat, de összeszedetten csak a KLIK kérelembe írtam le (amit ugye 2x pattintottak le eddig) és nem a tökéletesen ideálisat írtam nekik se, csak az elérhetőt. (Mármint elérhető lenne, ha nem lenne akkora az ellenállás itt, mint a Himalája.)
Ez itt az álom szintje. :)

Normál iskolában autista csoport. (Vagy "családi iskola", akár magántanulóként. De vizsgázni ne kelljen.)

Választható napközi. Du. nem lecke, hanem sport és művészeti nevelés.

10-15 fő a normál osztályban, az autista csoport pedig ne legyen 4 főnél több. (Családi iskola esetén osztályonként 3 gyerekkel. Az iskolában összesen 2 sni gyerek.)

1 tanító vagy a tanárok, de autis felkészültséggel, az auti csoportban egy tehetséges és kooperációra képes ember, olyan, akinek humora is van. Lehet tanító vagy gyp. asszisztens, legyen autis felkészültsége.

Nekünk az ideális a "családi" iskola lenne, összesen kb. 20-25 gyerekkel.

A kicsiknél 15-20 perc statikus foglalkozást 20 perc mozgásos elfoglaltság váltana, később viszont rugalmasabban kezelném, a feldolgozandó témához igazítva az órák időtartamát.

Nagyobb iskoláknál (ha építhetnék) az osztályokhoz külön vizesblokkot terveznék öltözéshez alkalmas előtérrel, kb. olyan jellegűen, mint ahogyan az óvodákban van.
Az auti-egységhez egy fejlesztőhelyiséget és egy nyugihelyiséget képzelnék el, és minden általános iskolába kellene egy tankonyha. Meg tornaterem (esetleg több is) és tanuszoda.

1/1-es vagy minicsoportos tanítási módszer, sok vizuális támogatással, egyszerűsített szövegezéssel.

Napi 1 óra beszédfejlesztés, 1 óra kommunikációfejlesztés, 1 óra olvasás-szövegértés. A szünetekben a normál osztállyal szociális helyzetek gyakorlása asszisztenssel, hátsó megsegítéssel. A normál tornaóra helyett inkább olyan jellegű (csak magasabb szintű) fejlesztőtorna, mint amilyen az óvodákban elérhető csak jelenleg (Tótszöllősyné és Mozgáskotta).

A szokásos iskolai ünnepségeket, de lehet, hogy csak az auti-egységen belül, vagy a családi verzióban.

Odaköltöznénk.

Amit Edina. :)

Túl nagy tömeg, zaj, iskolacsengő, üvöltöző pedagógus.

Akadálymentes kommunikációval, képzésekkel, könyvekkel, autispec. támogatások, vizuális eszközök elkészítésével, alkalmazásával. (És persze adok a gyerekkel ételt, olyat, amilyet meg is eszik.)

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40136

• Andesign77
  • Andesign77 profilkép
Pontoktól függetlenül tennék az előző hozzászólásokhoz némi kiegészítést.
-Biztonsági zárral ellátott vagy csak buktatható nyílászáró (végső megoldásnak rács az ablakokra)
-Neonfények mellőzése (fényérzékenység miatt lehetne állítható fényerőszabályzó a fokozatos fény erősítéshez)
-Használható játszóudvar ( nem magas biztonságos eszközökkel)esetleg "kressz pálya"
-Az iskolában fogadhatnának délutánonként a tornaszobában vagy más teremben vándorfejlesztőket ,gyógytornászt,beszédterapeutát,logopédust vagy szülősegítő tanfolyamot(amig valaki vigyáz a csemetére). Mindenkineg gond a fejlesztésekre eljutás miért ne jöhetne házhoz?!Nyilván van olyan fejlesztés ami nagyon eszközigényes ,de ha csak heti egy kettőt megúsznánk utazgatás nélkül...
-A tantermen belül akár egy kis nyugiszobát vagy bunkert ahol kicsit vissza lehet vonulni.
A többi hozzászólásban említettekkel teljese egyetértek ezek csak az én plussz kéréseim lennének.

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40139

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40157

Sziasztok!

Nekem is ovis a gyerekem, de néhány dolog van, amit már látok, hogy jó lenne iskolában. Azokhoz írok, amihez van kialakult elképzelésem. Előljáróban: ugye ismeritek az Egyenlő Bánásmód Biztos (vagy vmi hasonló) állásfoglalását, miszerint a szakemberhiány (képzés + az iskolák nem biztosítják) az egyik legnagyobb kurrens probléma. Legelőször ezt kéne asszem orvosolni, az álmok csak utána valósíthatók meg ...

Részletek

Szegregált (vegyes vagy auti)/integráló (több fogyatékossági ágat, vagy csak autit)/normál iskolában autista csoport?
normál iskola, normál osztályában integráció (azaz a többi gyerek nem érintett)

10-15 fő, max még egy érintett gyermek, a többi nem érintett

tanító/tanárok akik már jártak auti intergrációt bemutató tanfolyamon, gyp asszisztens állandóra (legalább az első osztályokban) és állandó gyp az iskolában, aki az osztályokba integrált gyereket ellátja, szünetben kiemelten segíti (persze legyen neki szünet beiktatva tanóra alatt időnként)

Termenkénti WC + kézmosó szuper lenne, de ez nem prioritás, ha nincs mindenre pénz. A jelen közoktatásban is gáz: se WC papír, se szappan a modsókban (legalábbis amerre jártam mostanában). Általában kéne ezen változtatni.

Normál tanmenet, gyp asszisztens a gyerek mellett ül és "fordít", ha kell. Hoz vizuális segítséget, kialakítja a támogató környezetet a teremben.

Heti 3 auti spec kis csoportban. Képességektől függően csak az auti tanulóknak, vagy más osztálytársak bevonásával (tudom ez utóbbi erős utópia). Sztem ezek ne a szünetekben legyenek, akkor hadd pihenjenek a mi gyerekeink is, viszont legyen ott gyp, hogy a felmerülő problémás szituációkat feloldja és majd a kiscsoportos fejlesztésen felhozza.

kb. 35 km

Vizuális segítséget: napirend, akár rajzos órarend, rajzos szabálytábla

A fent említetteken kívül ne legyenek képek a falon (és mindezt normál iskolában képzelem el - alig utópia ;)).

Vizuális segítséget szívesen megcsinálom beviszem, minden mennyiségű konzultációra nyitott vagyok, hogy hogy érdemes a gyerekkel bánni. Jó iskoláért sok egyébre is, ami teljes munkaidő mellett még bevállalható.
8 éves ASDs kislány

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40169

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!

Szerintem nehéz a kérdés abból a szempontból, hogy nagyon sokfélék a gyerekeink.
Néhány, általánosságban mindenkire érvényesnek mondható ötletem vagy elképzelésem van, ezeket leírom:

Az osztálylétszám ne legyen 10-12-nél több integrációban, szegregáltban 5-6 fő a max.

Legyen minden autinak vizuális megsegítés! Ennek mértéke és fajtája egyénre szabott legyen! Biztosítsák ezek elkészítéséhez a BM programot, papírt és fénymásolási, nyomtatási lehetőséget (nem vicc)!

A gyerekkel foglalkozók tanuljanak az autizmusról. A továbbképzés mint olyan nagyon sokba kerül, az biztos. Viszont vannak hozzáférhető szakirodalmak, és lehet segítséget kérni gyakorló gyp.-októl, már ha mindkét fél vevő rá.

Legyen folyamatos kommunikáció szülő-tanár között, ez alap!

Az étkezéseknél lehessen bevinni saját kaját, ha szükséges.

A csoportokban jó lenne gyp., tanító-tanár (Süni felvetése ez irányban nagyon megállja a helyét), gyp. asszisztens.

A gyerekkel foglalkozók merjenek nyitni és őszintének lenni. Legyen partnerségi kapcsolat a szülővel.

A pedagógiai munkát segítők ne minimálbért keressenek (ezt mint gyp. asszisztens le kellett hogy írjam).

Nekünk most úgy érzem, szerencsénk van, a kívánalmak zöme teljesült a sulinkban. Voltak hullámvölgyek, de most úgy néz ki, beállt a dolog. Nagyon jól működik H. a suliban, és szeretik. Az iskolánk a jövőre nézvést szeretne integrálható auti gyerekek befogadója lenni. Szanya, a suli adatbázisba elküldöm majd, melyikről van szó.
Amit még jobban sulykolnék itt is, az a több vizu cucc, hiába jó a gyerek intellektusa, beszédprodukciója és beszédértése.
Jómagam auti csop.-ban (szegregált, EGYMI) vagyok gyp. asszisztens, és tudnék írni még egy-két dolgot, amik nem jók és olyanokat is szerencsére, amik meg igen!
Nyílt fórumon ezt nem teszem meg, elnézést.

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40170

8 éves ASDs kislány

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40172

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hónapja #40173

Köszi! Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
8 éves ASDs kislány

Ideális iskola az autista gyerekemnek 9 éve 1 hete #40364

• Zodiák
  • Zodiák profilkép
Sziasztok,

A fiam jövőre menne iskolába, most hagyományos óvodába jár. Nemrég kezdtünk el jobban belemélyedni az iskola választás témájába, egyenlőre lesújtó tapasztalattal, úgyhogy most már kellően kétségbe vagyok esve, hogy hogyan tovább?

Az óvodai tapasztalatokból kiindulva, én is az integrált oktatást preferálnám. De: én úgy érzem, hogy jelenleg leginkább az alapokkal van a baj.

Az autizmus egy spektrum zavar. A spektrum pedig nagy. De ha valaki megkapja a bélyeget, hogy autista, akkor onnantól fogva úgy félnek tőle a (hagyományos) iskolák, mintha legalábbis leprás lenne. Pedig egy Aspergeres és/vagy egy enyhe érintettségű gyerek még bizonyos szempontból "használhatóbb" is, mint egy "normális" gyerek.
Szóval először is felvilágosítás kellene: mind a pedagógusoknak, mind a diákoknak. Ősi törvény, amit nem ismerünk, attól félünk.

A kisebb létszámú (14-16 fő) osztályok szintén szükségesek (hozzáteszem, a nem autistáknak is csak előnyére válna, de ez a topic nem erről szól :) ), és igen, sok gyereknél a neonfény is zavaró, illetve a berendezés anyaga (tapintás).

Kellene olyan hely, ahol el tud vonulni, az egész napos gyerek társaság nagyon kimeríti őket (és a nem autistákat is :) )

Sportlehetőség mindenképpen kell, az én fiam imád mindent, ami extrém magas és extrém gyors :) (pl. hinta, csúszda, mászóka, stb)

De mindezek semmit sem érnek, képzett pedagógusok nélkül, szóval jó lenne már az alap pedagógus képzésbe betenni az autizmust, mint tananyag, hogy az a tanár is tudjon valamit kezdeni egy autistával, akinek nem ez a szakterülete.

Üdv,
Zodiak
Oldalmegjelenítési idő: 0.187 másodperc