LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: beiratkozas

beiratkozas 10 éve 8 hónapja #31238

Kedves szulok,szakemberek!

Uj vagyok meg a Forumon.Kisfiamat ev elejen diagnosztizaltak ASD vel.O most 4 es fel eves.Jelenleg kulfoldon elunk.Ugy dontottunk hogy hazakoltozunk,mert a nyelvi kulonbsegek sajnos nem sokat segitenek.Otthon szeretnenk beiratni ovodaba......Erdeklodni szeretnek hogy ki donti el hogy milyen oviba irathatom be.Es mi a modja az otthoni beiratkozasnak.Itt kulfoldon nem jart Oviba.Valaszotokat elore is koszonom
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: beiratkozas 10 éve 8 hónapja #31239

Szia Enagy2007!

Ha elindulsz a bal felső sarokból (Először vagyok itt) akkor a kérdésedre megkapod a (jó hosszú) választ. Nem tudom, hogy hol laktok most, de egyáltalán nem biztos, hogy jó ötlet hazajönni. Tájékozódni kellene a helyi lehetőségekről is. A nyelvi nehézségek áthidalhatók, a szolgáltatási hiányosságok meg nem és itt sajnos vannak gondok.

Válasz: beiratkozas 10 éve 8 hónapja #31241

Koszonom a gyors valaszt!

Mar mi is sokszor atgondoltuk ezt a kerdest.....jelenleg az USA-ban lakunk,mivel mi itthon csak magyarul beszelunk ezert a kisfiunk termeszetesen a Magyar nyelvet erti jobban....
Es ugy latjuk sokkal jobban erzi magat ilyen nyelvkornyezetben.A masik a csalad,amit ugy latunk mennyire fontos neki,itt sajnos kint nincs senki...Ugy gondoljuk az ovis evek mindenkeppen joban lesznek otthon.Itt vegigjartunk sok mindent,mivel a gyerek magyarul beszel (persze mas lenne ha spanyolul beszelne)nem igazan tudtak segiteni.Ot meg eleg frusztralta teszi ha nem ertik meg.

Válasz: beiratkozas 10 éve 8 hónapja #31244

Itt mindenki az USA-ba vágyik mert ott sok helyen megvalósul az integráció, mégpedig támogatva. Angolul meg lehet tanulni... Nem lesztek beljebb a családdal meg az abszolút kirekesztő hozzáállással. És míg kint van lehetőség megfelelő ellátásra, addig itt nincs.
Annyit tudnod kell, hogy iskolára itt semmi normális lehetősége a gyereknek nem lesz.
Ha nekem felajánlana valaki egy testhez álló munkakört az USA-nak vagy Skandináviának a jól ellátott részén, egy percig nem gondolkodnék és mennék, pedig a gyerekem még magyarul se érte el a basic szintet sem 7 évesen. Alternatív kommunikációs módszerrel nagyon jól tudnának vele kint foglalkozni. Úgy gondolom, hogy bár mi eddig jó ellátást kaptunk az oviban (nem úgy mint mások), egy olyan helyen, ahol ezt már régen csinálják és gyakorlatuk van benne, sokkal komolyabb eredményt lehetett volna elérni, mert ott a gyerekek megkapják az előírt fejlesztési órákat, ami auti specifikus. Úgy tudom, jellemzően ABA van magas óraszámban és kiegészítő terápiák. Nyilván területtől függ, hogy pontosan hogy megy.
A mindennapok topicban kérdezhetsz a többiektől is, többek közt külföldön élő anyukáktól.
Végigolvastad a cikkeket az óvodai beiratkozással kapcsolatban?

Válasz: beiratkozas 10 éve 8 hónapja #31251

Az USA-ban sem tokeletes minden.......mi januarban kaptuk meg a diagnozist,es onnan rogton felvettuk a kapcsolatot a helyi iskolaval,mivel itt sajnos nincs kulon ovodarendszer(allamilag)ami van az meg a getto-ban van.A gyerek 3 eves kora utan a helyi iskolanak kell biztositani az ellatast,oktatast.De sajnos ha jo helyen laksz,ahol draga az elet,a lakas berleti dij, akkor nincs megoldva allamilag az ovodai oktatas.....csak privat van ami itt ahol elunk havonta 1500 USD per gyerek(es nekunk ketto van).Vegig csinaltuk a (Child Study Team)otthon gondolom a tanulasi kepessegeket vizsgalo bizottsag,kiertekeleset,(iszonyu amatorok voltak,szornyu hozzaallassal.....:-(

Ezek utan beraktak volna a gyerekunket a getto-ba egy iskolaba(rendes altalanos iskolaba),olyan kornyeken ahol meg setalni sem setalnek szivesen
fenyes nappal.
Mi nem is azon az iranyitoszamon lakunk.Csak mint irtam ovodarendszer allamilag itt nincs tamogatva ugy mint otthon.

Tolunk egy orara mar nagyon jo iskolak vannak,de a gyerek 5 eves koratol.....

Mi egyenlore csak az ovodara gondoltunk,hogy arra az idore koltoznenk haza,mivel kettos allampolgarok vagyunk.

Az ovodakrol meg sok jot hallotam.

A kisfiam magasan funkcional ezert is lett ilyen keson diagnosztizalva.

Meglatjuk,en nagyon pozitivan allok hazakoltozeshez,sot itt kint sok anyuka hazakoltozne az ovodaidore,ha megtehetne,vagy lenne hova menni.........

A biztositok meg itt kint sem allnak minden terapiat,rengetegen privatba viszik a gyerekeket es ramegy a hazuk is...........

Válasz: beiratkozas 10 éve 8 hónapja #31252

Értem. Hát, úgy látszik, sehol nincs kolbászból a kerítés. :(

Azért azt ne gondold, hogy 100%, hogy találsz itt jó ovit jó óvónőkkel. Pl. a mi ovink szerintem jó. Viszont hely az nincs benne, még a kerületieknek sem. (És a többi kerületi integrálóban sincs hely.) És az óvodán belül is vannak jó óvónők és olyanok, akiknek fogalmuk sincs az egészről. Van jó asszisztens és van olyan, akinek eredetileg más volt a szakmája és nem ért hozzá egyáltalán. Maga az óvoda lehet pocsék és rosszul felszerelt amellett, hogy mondjuk jók az alkalmazottak. Ahhoz, hogy a dolog olyan jól jöjjön ki, mint nekünk, valami hihetetlen szerencse kell. És hozzáteszem, hogy 3 év alatt 1 évig sikerült csak autispec. terápiát kapni, azt is csak azért, mert motivált volt az utazó gyógypedagógus a tanulásra és 3 évig nem kaptuk meg a logopédiát, amit a szakértői előírt. És privátban sem találtam logopédust! ABA terápia itt szinte egyáltalán nem elérhető. TEACCH van, pár helyen.

Késői diagnosztizálás: teljesen időben volt szerintem, itt az számít későinek, ha már bőven iskoláskorú a gyerek és akkor veszik észre.

Szóval értem a kinti nehézségeket és 2 nt gyerekkel ez valószínűleg jó ötlet is lenne, de így cseberből vederbe. Nagyon sokan járnak itt magánoviba (már ha van hely) amik korántsem biztos, hogy jók, ellenben sokba kerül. Az autispec. terápiát általában nem tudják biztosítani sehol, csak fizetőset tudsz igénybe venni (átlag óránként 5000), de az meg várólistás. Most pl. már biztos nincs hely sehol őszre. Annyival vagytok beljebb, ha hazajöttök, hogy az nt gyereked óvodája ingyenes lesz biztosan. A többi meg lutri.

Válasz: beiratkozas 10 éve 8 hónapja #31253

Hat latom otthon sem egyszeru.....:-(De meg igy is ugy gondolom hogy most ez lesz a legjobb a gyerekeknek es nekunk is........Otthon a csalad is nagy segitseg lesz,lesz talan maganeletunk is,es ha mi kiegyensulyozottabbak vagyunk az a legjobb a gyereknek is.

Ha mar az egyik gyerek oviban lesz tobb idom lesz a masikra.....akar ki is kepezem magam ha nem talalok megfelelo kepzest neki.Es ami a legfontosabb igy az apuka is tobb idot tud otthon tolteni.Talan igy tudunk most a legtobbet segiteni a gyereknek is meg magunknak is.

Válasz: beiratkozas 10 éve 8 hónapja #31254

Mindenesetre tanulságos, amit a kinti helyzetről írsz. Megköszönném, ha átmásolnád ide: auti.hu/index.php?option=com_kunena&Item...=5&func=view&id=4507
mert itt a többség abban a hitben van, hogy ott minden tökéletes.

Nagyon örülnék neki, ha valaki -saját tapasztalatok alapján- végre írna egy helyet, ahol tényleg van valós integráció és fejlesztés. :(
Oldalmegjelenítési idő: 0.108 másodperc