A TSMT-re én is azt mondom, hogy sokat ne várj tőle, de legalább csinál az ember valamit... Mi is csináltuk, nem történt tőle semmi, viszont tedd el a gyakorlatokat, mert később még jó lehet a mozgásfejlesztéshez. Egyébként itt a fórumon vannak szülők, akik azt mondják, hogy nekik használt. (Szkeptikus vagyok, a kicsi gyerekek maguktól szoktak elkezdeni beszélni (ha az érintettségük nem terjed ki erre a területre, akkor az autik is), a viselkedés is alakulgat menet közben, szóval nem tudom. De ha nem utálja a gyerek, akkor a TSMT nem árt, ez biztos.) Később a TEACCH fejlesztés zajlik Magyarországon általában, nem az ABA (mi próbáltuk azt is, nem vált be, de alapjaiban a kettő nagyon közel van), az viszont egyértelműen működik. (ABA-t is lehet próbálni, csak kevés rá itthon a fejlesztő.)
Szerintem kicsit korai még autizmus irányba fordulni, de hát Te látod. A fejlesztés senkinek nem árt.
Ilyen korai életkorban személyiségről még nem beszélhetünk, ha szociális viselkedésről van szó, viszont 1,5 éves korig hatalmas fejlődés van. Ha nem hagyod napszámban egyedül a kiságyban, akkor nem gondolnám kötődési problémának. Gondolom felvetted-veszed ha sír, stb.
Mostanában nagyon sok a fórumon a kicsi babás anyuka. Nekem van egy olyan benyomásom, hogy az egyedüllét tesz be pszichésen. Nem mondom, hogy ezeknek a gyerekeknek nincs baja, honnét tudnám, de az biztos, hogy a tendencia az, hogy nyomják a sajtóban, tévében, stb. az autis tartalmakat és az aggódósabb szülők elkezdik emiatt nagyítóval nézni ez irányban a gyereket. Ami értelmetlen, mivel a gyerekek fejlődése erősen szórt, kb ovis korra egyenlítődnek ki neurotipikus gyerekek esetén az egyenlőtlenségek.
És van az, amikor valóban indokolt az aggodalom, csak ugye érdemben akkor se lehet csinálni semmit ekkor még. Viszont a Koraiban jó, hogy voltatok. Hogy mi merülhet fel még? A genetikai hibák mindenféle érdekeset tudnak produkálni autizmussal vagy nélküle. Szerintem ami lényeges kiskorban, hogy a hallássérülés ki legyen szűrve, ne merüljön föl epilepszia, mozgásfejlődés rendben legyen (de nem vagyok orvos).