LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60978

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60979

Dolmanyos
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
9 éves auti fiú, 7 éves auti lány

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60980

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60981

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60982

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60983

Dolmanyos

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60984

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60985

Dolmanyos

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60986

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60987

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60988

Sziasztok. Nem tudom jó helyre írok-e. 8,5 hónapos kisfiamnál autizmus gyanu merült fel. A Koraiban voltunk, nyilván mindent elmondtak, hogy még kicsi stb. De valahogy nem úgy érzem, hogy nagy változásokra lehetne számítani.
Igazából csak egy kis támogatásért jöttem, hogyan lehet túlélni a diagnózisig. Egyedül vagyok a kisfiammal, férjem dolgozik, segítség nincs. Diagnózis után mire számítsak? Összeomlás? Pszichiáter és gyógyszer intézés folyamatban. Addig is, mit tehetek a kisfiamért, milyen fejlesztéseket kaphat? Jelenleg TSMT-zünk. Aba terápia és egyebek valóban korai még neki? Köszönöm ha megosztjátok a tapasztalataitokat.

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60989

Szia Pviki91!
Értem, hogy mire gondolsz, de attól még egy 8,8 hónaposnál egészen biztosan lesznek nagy változások. Még egy auti gyereknél is óriási változások vannak az érintett területeken is az óvoda végéig, vagy inkább úgy mondanám, hogy 10 éves korig.
Nem lesz összeomlás diagnózis után, ha kap diagnózist, ill. ha autizmusról kap, mert erre számítasz. (Ha kap diagnózist, csak nem autizmusról, az már más kérdés.) Ilyenkor még a szülők nem szoktak gyógyszert szedni, mert el van foglalva az ember a fejlesztéssel és mindig van érzékelhető haladás. A súlyosabb eseteknél később - ahogy mondani szokták a szakemberek - nyílik az olló és akkor szembesül a szülő azzal, hogy hiába ép az IQ, hiába ez, hiába az, azért ezt nem véletlenül hívják fogyatékosságnak. Na de erről nálatok még szó sincs. Az autik többsége jól fejleszthető és többségi iskolába íratható.
Az ABA egyértelműen korai még. Látom, hogy utánanéztél a lehetőségeknek, ez szuper. A Korai is jó, ott majd fognak tudni később segíteni.
Deákné B. Katalinnak vannak jó könyvei (pl. Anya, taníts engem) kicsiknek a fejlesztéséhez, nem autispec., de nagyon jók. Nézz bele valahol egy könyvesboltban, hogy tudod-e használni. Az autispec. módszerek még nem jönnek szóba.

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60990

Szia Szanya1, köszönöm szépen a gyors választ. Gyógyszer azért kerül szóba mert most épp annyira sajnálom magamat, hogy ennek a kisbabám issza a levét...
Felhívtam az autizmus alapítványt, ott mondták az ABA terápiát, de biztos nem realizálta a hölgy a baba korát akkor. Tsmtre azt mondta nem jó autiknak, ha a baba nem utálja csinálhatjuk (gagyogás beindulását várjuk tőle). Illetve mindenki azzal "dícsér" mennyire időben cselekedek, ezt Ti is így látjátok? Milyen egyéb diagnózis lapulhat még itt a háttérben, ami nem autizmus? Fejlődésneurológus kijelentette, hogy szerinte nem lesz értelmi fogyatékos. Persze ez nem vehető készpénznek de azért valamennyire jó érzés volt hallani az alapos doktornőtől.
Tünetek nagyjából: nem ad ki figyelemfelkeltés céljából hangokat, csak furcsa hangjai vannak (morgás, hörgés, mekegés, torok köszörülés, nyállal való játszás a torokban kkkk hangzóval), nem néz ki rám játék közben, elvan egyedül, nem jelez hanggal ha felébredt, nem zavarja ha egyedül hagyjuk, közös élményes dolgok a kanyarban sincsenek (mutogatás, pápá, tapsi). A Koraiban is ugye ezeket foglalták össze auti szaknyelven.
Pozitívumok: van szemkontakt, van mosoly, kukucsot szereti, darabosat szépen eszik, lehet vele "huncutkodni" pár dologgal, mászik, ül, áll sokat (nagy mozgolódós)
Létezik, hogy tényleg ilyen nagyot forduljon egy baba mondjuk 18 hónapos koráig, ami az alsó határ hogy diagnózisról beszélgessünk? Sokat gondolkodok, hol van a határ a személyiség meg mondjuk a spektrumzavar közt...
Amúgy kemény 8 hónapon vagyunk túl, már az első naptól kezdve rengeteget szenvedek hol ettől, hol attól. Sokan mondják ez is hathat a babára és ha én rendbehozom magam a babán is meg fog látszani. Ti hisztek ebben? Nyilván nem ettől lesz valaki auti vagy nem autó (gondolom), de okozhat auti tüneteket pl egy kötődési probléma?

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60991

A TSMT-re én is azt mondom, hogy sokat ne várj tőle, de legalább csinál az ember valamit... Mi is csináltuk, nem történt tőle semmi, viszont tedd el a gyakorlatokat, mert később még jó lehet a mozgásfejlesztéshez. Egyébként itt a fórumon vannak szülők, akik azt mondják, hogy nekik használt. (Szkeptikus vagyok, a kicsi gyerekek maguktól szoktak elkezdeni beszélni (ha az érintettségük nem terjed ki erre a területre, akkor az autik is), a viselkedés is alakulgat menet közben, szóval nem tudom. De ha nem utálja a gyerek, akkor a TSMT nem árt, ez biztos.) Később a TEACCH fejlesztés zajlik Magyarországon általában, nem az ABA (mi próbáltuk azt is, nem vált be, de alapjaiban a kettő nagyon közel van), az viszont egyértelműen működik. (ABA-t is lehet próbálni, csak kevés rá itthon a fejlesztő.)
Szerintem kicsit korai még autizmus irányba fordulni, de hát Te látod. A fejlesztés senkinek nem árt.
Ilyen korai életkorban személyiségről még nem beszélhetünk, ha szociális viselkedésről van szó, viszont 1,5 éves korig hatalmas fejlődés van. Ha nem hagyod napszámban egyedül a kiságyban, akkor nem gondolnám kötődési problémának. Gondolom felvetted-veszed ha sír, stb.

Mostanában nagyon sok a fórumon a kicsi babás anyuka. Nekem van egy olyan benyomásom, hogy az egyedüllét tesz be pszichésen. Nem mondom, hogy ezeknek a gyerekeknek nincs baja, honnét tudnám, de az biztos, hogy a tendencia az, hogy nyomják a sajtóban, tévében, stb. az autis tartalmakat és az aggódósabb szülők elkezdik emiatt nagyítóval nézni ez irányban a gyereket. Ami értelmetlen, mivel a gyerekek fejlődése erősen szórt, kb ovis korra egyenlítődnek ki neurotipikus gyerekek esetén az egyenlőtlenségek.
És van az, amikor valóban indokolt az aggodalom, csak ugye érdemben akkor se lehet csinálni semmit ekkor még. Viszont a Koraiban jó, hogy voltatok. Hogy mi merülhet fel még? A genetikai hibák mindenféle érdekeset tudnak produkálni autizmussal vagy nélküle. Szerintem ami lényeges kiskorban, hogy a hallássérülés ki legyen szűrve, ne merüljön föl epilepszia, mozgásfejlődés rendben legyen (de nem vagyok orvos).

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60992

Szia pviki91,ha visszoalvastad én is aggódó szülő vagyok, én is már 4!! hónaposan voltam vele a koraiban, csak azért írom,hogy lásd én értelek,most 16 honapos a kislányom, még mindig aggódom,de brutálisan sokat változott, napok alatt is annyi minden tud változni nem hogy hónapok alatt!! 8honaposan a mutogatás,közös figyelem,integetés tapsolas de kb semmi nem elvárt!!! Én tényleg megértem,hogy aggodsz, de komolyan rengeteget fog még változni!! 3anyukaval vagyok kapcsolatban,akiknek szintén rossz érzésük volt a babajukkal kapcsolatban ,ebből már csak én oldom, amit oldok a többiek már most annyira ,,kikupalodtak,, szociálisan meg minden téren ,hogy szinte biztos (semmi sem biztos),hogy téves volt a megérzésuk. Úgyhogy fel a fejjel!! Anya tanits engem nagyon szuper,de ne ijedj meg, ha valami nem megy belőle,nekem 8honapig az volt az érzésem a könyv miatt,hogy bakker nekünk semmi nem megy, de ebben a korban még nagyon nagyon más a fejlettség,mostanra már szépen hozza az aktuális ,,feladatokat,, belőle :) ami nálunk ennyi idősen ment azok a ciposdobozba lyukakat vágtam abba dobáltuk a labdákat, kocsiztunk sokat meg könyveket nézegettünk, kb ez kötötte le csak ,meg a pop it nyomogatos játék (fejleszti amúgy a kis ujjacskait is szerintem ,sheinen pár forint ) :)

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60993

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60994

Dolmányos kérlek ne haragudj, de régóta figyelem a fórumot és láttam a régebbi hozzaszolasaid, mikor még csak gyanú volt nálatok is (tudom,hogy már akkor nagyobb volt a leányzó,nem másfél éves )csak egy olyan kérdésem lenne és remélem nem veszed tolakodónak,hogy ilyen pici korban semmit nem láttál a kislányodon? Gondolok itt arra, hogy mindent megértett, kifejezte magát, nonverbálisan komunikált, volt közös figyelem, integetett,állathangokat grimaszokat utánzott,beindult a beszéd, nem ellenkezett,ha megkérted valamire ilyesmik. Bocsásd meg nekem,próbálom belőni a lányom viselkedését, és annyira nehéz ez a várakozás, azért is vagyok itt, sok okos dolgot olvasok, és néha picit reménykedem aztán meg tökre ráismerek a kislányomra bizonyos dolgokban.... Köszönöm ha válaszolsz,ha nem azt is megértem :)

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60995

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60996

Paramami igen, láttam a hozzászólásod a másik topicban. Azóta mi változott a babáknál, és mi miatt aggódsz? Megköszönöm, ha leírod.

Autizmus mindennapok 4 hónapja 3 hete #60997

Oldalmegjelenítési idő: 1.150 másodperc