Kedves Helza, én is aggódó szülő vagyok, 15 hónapos a kislányom, furán hangzik, de szinte születésétől érzem,hogy valami nem okés (persze az,hogy van a családban és hogy borzasztóan rossz a szemkontaktusa nem segít). Vannak jobb napok, mikor úgy érzem, még bármi lehet ( ő amúgy mutogat 8hónapos korától mindenre is, de nem néz rám közben , szinte sosem, pedig a repülőket az égen,a bogarakat mindent megmutat,csak sajnos közben nem néz rám,úgyhogy kb semennyire sem nyugtat meg, rengeteg gesztusa van - pápázik magától elköszönés keppen, mutatja hogy nem,kicsi,nagy,befejezett valamit , vegyem fel, nincs meg, jaj ne, leesett, gyere -ezt mondja is, hogy hova uljek le azt is megmutatja, csikiz, ijeszt,bujocskazik, imádja a könyveket,egész nap hordaná utánam,hogy olvassunk , mondja hogy csüccs és már nyomja a kis seggét felém, tud pár állathangot, az összes testrészét ,de szava kevés van kb 10, mindent megért egyelőre ( bármelyik szobából bármit odahoz,helyére visz, könyvben mindent megmutat, de nem csak hogy hol van a ..hanem hogy ki a barátja, mit csinálnak, kivel csináljak stb...) , , de mindezek ellenére meggyőződésem, hogy valami nem okés( mert mindezek mellett szinte alig néz ránk, nevére hol figyel hol nem, de ha nem teszek hozzá kérést vagy kérdést akkor sokszor nem reagál, vannak furcsa kezmozgasai, ha megijed vagy nagyon örül legyez a kezével , gyerekek érdeklik is meg nem is, mikor hogy, de a tárgyak és játékok jobban érdeklik mint az emberek ez egyértelmű , mindig van valami heppje,most épp lehasal és nyomja hátra magát ,de volt már sokminden amit elhagyott és még biztosan lesz is , puszit csak akkor ad,ha szeretne valamit, vagy ha megy el valaki, bucsuzasnal mindenki kap puszit , ölelni nem ölel és nem is szereti, ha fogom a kezét azt sem nagyon szereti , sokszor én is úgy érzem,hogy nem szeret,de aztán mindig arra gondolok,hogy ez butaság, maximum nem tudja kifejezni ) csak azért írtam,mert 10honapos korához képest rengeteg mindent megtanult már, sokkal könnyebb vele mert jobban kifejezi magát, jobban lehet vele huncutkodni stb...meg nehezebb is egyben (nagyon akaratos mindenre nemet mond, ilyen makacs gyereket én meg nem láttam ) sokat fog még tanulni és változni a gyerkőcöd , lesznek hullámvölgyek, de részemről amíg nem lesz 3éves azt hiszem minden nap ezzel fogok kelni és feküdni sajnos.
Több anyukával tartom a kapcsolatot,akik hasonlóan várják,hogy beigazolódik e a gyanú vagy sem, úgyhogy tényleg tudom mit érzel, és nem vagy egyedül!! tudom,hogy válaszokat vársz,de sajnos másfél éves kor előtt szinte semmit nem tudsz tenni (addig,ha a mozgás és neurologia rendben van, meg a fejlesztohelyek sem igazán foglalkoznak veletek) Szeresd őt, foglalkozz vele sokat, járjatok sokat emberek közé, nekem ezek segítenek, de legfőképpen ne nézz videókat, ne keress rá a furcsasagaira, ne keresd rajta a tüneteket ,mert tönkretesz! Ahány kicsi gyermeket látok, mindnek vannak furcsa dolgai, a legtöbbjük elhagyja, kinövi stb....és amit írnak az is nagyon igaz, hogy ha gond is van, senki nem tudja megmondani, hogy mire lesz képes a gyerkőc, nálunk az auti kisunokatesó most 5 évesen úgy össze kapta magát,hogy néha már már olyan mint egy átlagos gyerek (persze ne értsd félre, soha nem lesz az ), pedig ha láttad volna 2-3 évesen ( fejét földbeverős, semmit nem megértő ill. nem beszélő gyerkőcből most ott tart, hogy ha minden jól megy kis létszámú normál iskolába fog járni ).
Bocsánat,hosszúra sikeredett,kitartás,minden jót kívánok!