Dreamer beküldte:
A férjem Aspergeres szintén, szinte pont olyan, mint a fiam, illetve fordítva.
A felsőoktatásban dolgozik, nemrég kapta meg a docensi kinevezését. Szóval lehet sikeres. Hogy ez családilag nekem mennyire könnyű vagy nehéz? Is-is.
Nem hinném, hogy akarna ide írni, de ha van kérdésetek, madj itthon kibeszéljük, és én leírom.

Huuu, nekem elég sok kérdésem lenne hozzád... esetleg nem írnád meg a hoxán priviben az email címedet?
Én annyit tudok elmondani az ASes férjemről, hogy ő az egyetemet nem tudta önállóan elvégezni, mert nem tudta összerakni, hogy mit vár el adott tanár adott vizsgára. Egy helyre jártunk, így miután megismerkedtünk, ő 4. éves volt, de 2. éves tárgyakkal, én pedig 5. éves voltam, normális ütemben haladva, tehát 5. éves tárgyakkal, így tudtam neki segíteni, hogy melyik tanár mit akar, odaadtam neki a megfelelő jegyzeteket, segítettem, mikor, melyik tanárhoz, milyen időpontra menjen stb .... így 7 év alatt a 3 éves tárgyait befejezte, így a fősulis résznél leállt és nem csinálta meg az egyetemit, mert az már túl sok lett volna. Pedig egy zseni a férjem!!! És abban zseni, amit tanultunk... És az álláskeresés... hajjaj, én kerestem az állásokat. Oda vették fel, ahová sikerült nekem protkót szereznem. Mert annyira nem tudta megmutatni egy interjún, hogy milyen jó (pedig baromi jó a szakmájában). És most is gondok vannak, a mostani helyén is, simán kihasználják... a fizetését mindig én mondom neki, hogy mennyit kell kérni és hogyan (!), ha rajta múlna, kb minimálbéren lenne. Az itthoni teendőkben sincs semmi önállósága. Nem elég megkérni valamire, hanem pontosan specifikálni kell neki, hogy mikor, hogyan. A mikor is percre pontos legyen, különben nem tudja értelmezni. Önálló döntése van-e? Szerintem nincs. Mostanra talán képes dolgokat eldönteni, de csak úgy, ha már történtek vele hasonló dolgok és megbeszéltük, hogy hogy kellett volna döntenie, akkor legközelebb már képes rá egyedül is. Persze, a munkájában döntenie is kell, az megy neki - de az pusztán szakmai, az OK teljes mértékben. Szóval, látszólag sikeres, családja van, párja van. De a házassága egyáltalán nem működik, ha tehetném, már elváltam volna. A munkájában pedig nem képes előre lépni, hiába egy zseni. Ő nem tud iránytani senkit, őt kihasználják. Talán, ha maradt volna az egyetemen, akkor jobb lett volna (mint Dreamer férjének, aki docens). De így, a kapitalista világban teljesen magára van maradva - mindig én segítek neki a háttérből, főleg, hogy az első állásait sem magától találta. És nem lenne képes most önálló életre. Lehet, hogy a férjem súlyosabb, mint akikről ti írtok, nem tudom. Az biztos, hogy 32 évesen lett "diagnosztizálva" (papírunk nincs, mert a szülei nem hajlandók elfogadni, hogy baj lenne a fiukkal és nem töltik ki a kérdőívet a gyerekkoráról, de az autista terapeutája szerint semmi kétség, egyből kapna papírt) és ez késő, hogy nagy változás történjen nála. Aki gyerekkorában kap segítséget, annak minden esélye megvan.
És az apósom... ő ugye sosem kapott segítséget. Már nem jár emberek közé, csak otthon van, mindent gyűjt megszállottan, nem férnek el a kacatoktól (most éppen képregényt gyűjt, előtte legot gyűjtött, a vetarán mindent megvett, amit valaha kiadtak, gyűjtött dvdket, cdket, újságokat... mindent katalogizál és katalógusokról katalógusokat készít). Amúgy könyvelő, saját cége van, otthonról dolgozik, szóval, ha nem gyűjt, akkor könyvel ezerrel. De nincs kapcsolata a külvilággal már. (idővel sajnos egyre rosszabb állapotba tudnak kerülni)
És a férjemnek még a kényszeres mozdulatai is (van bőven szegénynek...) pont olyanok, mint apósomé, a hanghordozása is... ne tudjátok meg, milyen ijesztő látni, hogy mi lett az apukájával és tudni, ha nem kap segítséget, rá is ez vár?
Ezért vagyok ennyire megszállott a fiamat illetően, mert nem hagyom, hogy ilyen felnőttkora legyen. Ez csak kívülről okés, csak nekem az életem ráment erre, de most már nem tudok kilépni belőle.