LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47916

Donpepe
És az jobb lenne ha kód miatt nem tudná jó iskolába íratni?
Látok enyhén érintett gyerekeket környezetemben is akiknek csak hátrány lenne a kód. Egy ideális világban ahol kapna segítséget is az iskolában a kód mellé megérné elvinni szakértőihez de így minek? Hogy elküldhessék azzal hogy nem vesznek fel autikat? Ha lenne kódja akkor már értenének hozzá és jobban kezelnék?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47918

Babesz az enyhén érintettek is el térnek az nt. től Különösen az aspergeresek. És amikor sem a tanár sem a többi gyerek nem tud mit kezdeni a helyzettel jön a kirekesztés. Unokatesóm itt helyben tanár kisfia auti kitünő tanuló és annak ellenére hogy anyja tanár szekálják mert másképp viselkedik. A felnőttek amiket mondanak róla azt hagyjuk is. Annyira jó képességű a kissrác 9 éves siel, bicajozik az úton, úszik. De más és ezt kiszúrják. Hogy tudják a diagnózist eszerint oldják meg a helyzetet.

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47919

Donpepe, szerintem hiába a dg., nem tudják ezt megoldani. Nem is akarják. A többség nagyon alulmotivált, leadja az órákat és túlél. Nagyon ritka az, hogy vevő a kérdésre az ofő, az meg, hogy a többi tanárt is érdekelje, az szinte lehetetlen. A dg.-ra adnak mondjuk gyp.-t, aki jellemzően nem a problémát oldja meg, hanem fejlesztésre kiviszi a gyereket egyes órákról, amiből lemarad/kimarad, a fejlesztésnek meg a szociális sérüléshez vajmi kevés köze van általában.
Olyan sztorit is hallottam, hogy a szülő elmondta az ofőnek, de nem kért sni státuszt, így van valami tolerancia a furcsaságok irányába, de több az nincs (szociális támogatás).
Nincs jó megoldás erre.

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47920

Donpepe
A gyerekek ilyenek, sok mindenkit csúfolnak, kirekesztenek kezdve a szegény gyerektől, a testesebb gyerektől vagy az elálló fülütől, mindenkit aki kicsit más. Ha egy tanár jó akkor diagnózis nélkül is jól fogja kezelni az ilyen helyzeteket. Ha nem akkor szerintem vihetsz te bármilyen papírt. Szerintem sokkal több hátrány érné ha lenne hivatalos papírja róla.

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47921

Hát a miénknek van és lesz is, hátrányos helyzetű lesz.

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47922

De konkrétan nem az elálló fülre gondoltam, hanem mondjuk feláll óra közben megnézni a madarakat vagy csak piros tollal hajlandó jegyzetelni, beül a tanári asztalhoz, stb.....

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47923

• aba
  • aba profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok, köszönöm a meglátásokat!

Donpepe: a gyerek második éve jár óvodába, ahonnan biztosan nem szeretném kivenni, nagyon-nagyon nehezen szokott be, most már viszont jól el van, ismer mindent és mindenkit - az ovi egyébként nem integrálhat autistákat. A nevelők az egészből annyit vettek le, hogy a gyerekem borzasztóan akaratos, nem lehet motiválni semmivel, illetve nem nagyon barátkozik. De egyébként nagyon cuki és gyorsan tanul. Pont. Mivel nem zavarja a többieket, ezért eszükbe sem jutott bármilyen szolgálatot "ráhívni", saját magamtól, illetve egy kedves érintett ismerős tanácsára indultam el, magánúton. Annyit természetesen mondtam nekik, hogy idegrendszeri éretlenség áll fenn és járunk tornázni, nyitottak-kedvesek voltak, de igazából nem értették az egészet. Ők így nyilván nem tudják fejleszteni, de ha tudnák a pontos diagnózist, akkor se tudnák, hiszen gőzük sincs az egészről, valami kis tanonc van egyébként bent néha a nevtanból gyakorlaton, na őt mindig szapulják, hogy minek van ott, meg nem is ért semmihez... Szóval evidens, hogy magánúton fogom megoldani. Az iskolára azért írtam is, hogy más tészta, mert ott tényleg lehet majd egy olyan szitu, amit írsz, de: nagyon sok környékbeli iskolának megnéztem most a szabályzatát, és nem szerepel benne az autizmus - így az esélyét is nagyon lecsökkenteném annak, hogy tényleg jó helyre kerüljön. Jó alatt azt értem, hogy leginkább kis létszámú osztály és főként tanító alapján szeretnénk választani. A nevtan jelenlegi tudásom szerint vagy elküldené egy nagyon nagy létszámú integrálóba, mer csak egy olyan van itt a környéken, akik vállalnak autikat is, vagy betenné egy szegregáltba - ami itt sajnos inkább egyfajta "gyűjtőmedenceként" működik azon gyerek számára, akik durván magatartászavarosak/stbstb - szóval akik olyan szinten zavarják a "rendes tanítást" ( az más kérdés, hogy mi a véleményem a rendesről), hogy ide "száműzik őket". Na ezt az én légynek sem ártó gyerekem nem hiszem, hogy bírná, kezdetben már attól is lelkibeteg volt, ha az oviban valaki azt mondta neki, "hékás". (Ez valamiért egy nagyon-nagyon sértő szó a számára). Egy szó mint száz, biztosan nem akarom eleve kizárni a sima sulikat, mert itt inkább azok közül lehet választani és találni még a legmegfelelőbbet ( vidéken ugye általában elég alap az alacsony osztálylétszám, pl). Inkább abba az irányba hajlok, amit Szanya is írt, hogy ha már ott tartunk és sulikiválasztás, akkor konkrétan a nehézségeit elmondani a tanítónak és nézni hogy arra hogy reagál, már amennyire ilyet előzetesen ki lehet szűrni - de hát ugye ez a probléma kód esetén is fennállna. Aztán ha olyan a viszony, akkor term-en lehet továbbmenni/többet mondani, de ez még messze van... Van ugye most bő egy évünk még iskolakezdésig, azalatt azért - remélem :) - még fejlődhet sokat a fejlesztések által is, meg korából fakadóan is.
Diagnózis: Debrecenben kaptuk. Leírva ugye nincsen, innentől kezdve nem tudom, mit szoktak pontosan leírni és mit nem, csak azt mondom, ami elhangzott. De amióta megkaptuk a diagnózist, hiába gondoltuk már előre, meg olvastam egy gyakorlatilg állandóan erről, mégis felgyűlt egy csomó kérdésem, szóval újra meg fogom keresni, és ezeket is megkérdezem tőle (már a dokitól :) ). Egyébként köszönöm nektek, hogy van ez az oldal meg fórum, nagyon sokat segített már eddig is! :)

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47924

Donpepe, alapvetően teljesen igazad van, annál a sztorinál is kb ilyesmi volt (madarak nézéséhez hasonló), ahol a szülő elmondta szóban az ofőnek a dolgot.
Viszont az elsődleges az, hogy legyen iskola tutira, aztán ha már bent van, akkor már nehezebb kitenni, ha el is küldik szakértőihez, akkor azért már jobbak a maradási esélyek. De ez az egész eleve csak annál jön szóba, ahol nincs beszédfejlődési késés és nem annyira szembetűnőek a viselkedéses dolgok.

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47925

Aba B. - ről a klasszikus értelemben senki nem mondaná meg hogy auti, kiscsoportos újra, szépen beszél vannak barátai, együttműködő a játékokban csoportosan is. De azért az óvónők is látják hogy más mint a többiek. Szerencsénk van mert a kirendelt fejlesztőnk egy fiatal, karakán de nagyon kedves auti spec. hölgy a magánúton indított fejlesztésekkel bebuktunk úgyhogy a pénzt inkább könyvekre, itthoni fejlesztésekre kötjük. A mi sulink auti fogadó(még). De lehet hogy el kell hordanom 40km reha odáig eljutunk hogy jó képzést kapjon. Az a baj hogy a kommunikációja egyoldalú, makacs mint az öszvér és sete-suta.

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47926

BabeszVendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Aba, szerintem is jobb, ha nincs ped-es papírotok, de arra számolni kell, hogy viselkedés probléma vagy valami "komolyabb, feltűnőbb" probléma még bármikor elő jöhet (akár iskolaig is), ha esetleg most még nincs is. Viszont a jelenlegi helyzetben szerintem se kéne a szakszolgálat.
9 éves auti fiú, 7 éves auti lány

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47927

Szanya B. megtanulta az angol ABC-t, kB 20 angol szót és 10 - ig számol angolul. De csak ha akar ha kérdezzük tőle nem válaszol. Mostanában minden nemleges válasz így szól"nem soha többé nem" :evil:

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47928

misty Én úgy értelmeztem hogy Aba nem a szakszolgálat véleményt kérdezte hanem általában az sni szakvéleményt amit a korai ban, autizmus alapítvány nál stb. Adnak
A ped. szakszolgálatot én is kihagytam volna az életünkből, bár azt csak az iskolakezdésig tudtam volna.

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47929

Donpepe, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47930

Donpepe, én azt hittem, hogy sni-s papírt csak a szakszolgálat ad... Legalább megint tanultam valamit. :)
9 éves auti fiú, 7 éves auti lány

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47931

Szanya. Bocsi de nekem ez vicces, persze tudom hogy nem az de mégis. Nálunk is néha szét@@@ az ideg a beszólàsoktól és mégis eltakarom a szám és kuncogok.

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47932

Az az igazság, hogy ezeken azért én is mosolyogni szoktam... Persze nem láthatóan. :)

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47933

• aba
  • aba profilkép
  • Nem elérhető
Őőő, most én is megzavarodtam, én is azt hittem, úgy van, hogy a nevtan/ped szakszolg intézi meg adja az SNI-s papírt meg jelöli ki az iskolát, ha a szülő nem talál... ( Csak az nem volt számomra világos, hogy nekem vagy a MÁKnak vagy valakinek kötelessége-e értesítenie őket, ha van leírt diagnózis). Természetesen nem zárom ki, hogy valamikor esetleg szükségünk lesz ilyenre, csak most még kerülném, amíg lehet, a jelenlegi tudásom alapján. Aztán az is lehet, hogy ahogy jobban beleásom magam, megváltozik a véleményem, többek között ezért is kérdezgetek meg olvasgatok itt :) Donpepe, "makacs, mint az öszvér" - ezt ismerem :laugh: Mondjuk nekünk nagyon megdobta a fejlődését ebben az évben, hogy jött egy új kisfiú a csoportba, és összebarátkoztak, eddig egyáltalán nem volt semmi, zéró, egyetlen gyerekek nevét se tudta ( vagy nem volt hajlandó megmondani) bő egy év után sem. Most már néha beáll körjátékozni, szóval szemmel látható a fejlődés szociális téren. Nem tudom, hogy a feladattartás, időtudat, vagy hogy mondjam, beszédben a ragozás/határozószók helyes használata, stb, ezek hogyan fognak fejlődni...

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47934

Donpepe
Hmm nem tudom, nekem az enyhe az aki úgy tud működni iskolában ahogy kell és ilyen problémák nincsenek vele és a más gyerekekkel való kapcsolatok kialakításával vannak gondjai és a beilleszkedéssel, szóval a szociális kapcsolatokkal.
Az aki feláll, aki beül a tanár székébe, aki nem követi a szabályokat, ô számomra nem enyhe de lehet rosszul gondolom :)

Aba
Ki diagnosztizálta Debrecenben?

Misty
Nem semmi történet, én is sokáig frászban lettem volna :)

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47935

Szanya
Sikerült megcsinálni a jelmezt? :)

Autizmus mindennapok 5 éve 1 hónapja #47936

Babesz, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Oldalmegjelenítési idő: 1.044 másodperc