Sziasztok! Leírom ebbe a topicba is, jobban pörög, ahogy látom, a másiknál:
5 éves kisfiammal kaptunk Asperger diagnózist, de egyelőre csak szóban. Nem nagyon lepődtünk meg, legalábbis a szülőgyilkos hosszú teszt kitöltése után már gyanítható volt, még ha enyhén érintett is. Talán egy kicsit még meg is könnyebbültünk

Persze egy csomó kérdés felmerül az emberben, de nagyjából itt a fórumon meg egyéb oldalakon körvonalazódnak a válaszok. Amit viszont nem láttam még sehol, és sajnos felmerült dilemmaként: jó-e az, ha kapunk írásbeli diagnózist? Elmondom, miért: egyrészt a gyerkőc enyhe érintettsége okán jó esélye van/lesz, hogy normál iskolába járjon, ne "szúrják ki", legalábbis ne autizmussal. Ezért semmiképp se szeretnénk SNI kódot, ha nem muszáj (nyilván ez még alakulhat, azt értem). A környéken az integráló iskolák pont a nagy létszámúak, ráadásul gyakorlatilag senki nem tud semmit az ASD-ről, gyógypedagógusok száma pedig... ne is kezdjünk bele. Spec. fejlesztésre is legközelebb egyórányi autóútra tudom vinni, de lehet, hogy egy még távolabbi fog játszani, meglátjuk. Ahogy tájékozódtam, azért ez legalább plussz 30 ezer forint lesz havonta a családi büdzsében... Természetesen kigazdálkodjuk, de felmerült bennem, hogy ha lenne papírunk is a MÁK felé, akkor azért a GYES meg az emelt CSP ezt kb fedezni tudná.... Csak azt nem tudom, hogy ez a gyakorlatban milyen hátrányokkal járna? Pl: erről kötelesek leszünk értesíteni mondjuk az iskolaérettséget vizsgáló bizottságot jövőre? Vagy maga a MÁK értesíti őket? Óvodát, önkormányzatot esetleg? Szóval lehet-e szeparáltan kezelni ezt a MÁK-os dolgot az önkormányzattól ( kis falu vagyunk, meg az ovi miatt se lenne jó), szakértői bizottságoktól, vagy csak menjek aludni és szép álmokat?

Köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni!