LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Autizmus mindennapok 5 éve 5 hónapja #47579

Kedves Szülők! új vagyok a fórumon így elnézést kérek ha rossz helyen kérdezek, itt találtam némi aktivitást - a 3 éves kisfiam frissen diagnosztizált - a hétköznapjaink rendben telnek, bölcsödébe jár, viszonylag kötött a napirendje, így nyugodt is. Most úgy tűnik a legnagyobb kihívást a hétvégék jelentik, most már tudjuk miért - a struktúlált hétköznapok után a hétvége teljesen struktúrálatlan nálunk, átalában csak rendszertelenül elütjük az időt valamivel és döbbenten tapasztaltuk, hogy a kisfiunk elkezdett a hétvégéken tombolni. A kérdésem mi a bevált gyakorlat a hétvégi napirendek megtervezésében? Ismertek esetleg hétvégén is elérhető fejlesztéseket? Hogyan öljük meg az időt struktúráltan a hétvégén lehetőleg hasznosan? Főleg most, hogy bejön az őszi téli szezon és beszűkülnek a kinti lehetőségek. Már előre rettegünk a hétvégéktől.
köszönöm
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Autizmus mindennapok 5 éve 5 hónapja #47582

Donpepe, ez nagyon cuki. :)

Szia Ethbft!

Hétvégén nem nagyon van fejlesztés. Ha találsz olyan gyógypedagógust aki házhoz jön, akkor esetleg, de az csak egy óra.
Már reggel fel kell rakni a napirendet. Mivel pici gyerekről van szó, ezért csak mondjuk délig (ebédig, aztán ha ebédelt, aludt, akkor utána a többit estig). Viszont az benne a nehéz, hogy nem elég kirakni, hogy reggeli, játék, tízórai, séta, ebéd. A semminél persze jobb, de a strukturálatlan hosszabb időtartamokat, pl. játékidőt akár külön táblán (papíron), rajzolva részletezni kell. Pl. először gyurmázás, csinálunk hóembert. Utána pici szabadjáték, választhat, hogy labdázás vagy legó. Aztán rajzolás vagy gyöngyfűzés vagy egyéb rövid feladatjellegű játék, de előre meghatározva, hogy mennyit kell csinálni (pl. 10 db gyöngy). Utána megint szabadjáték. Semmi ne tartson sokáig, ebben a korban még rövid ideig leköthetőek.
Ez a legnehezebb fázis, mert a gyerek előtt fel kell kelni, kirakni a napirendet, amint fölkel, odavinni, végigmutogatni, első kép levesz és menni az annak megfelelő tevékenységet végezni. És így tovább. A strukturált feladatokra (mint a hóember gyurmázás vagy gyöngyfűzés, stb) előre készülni kell. Ez kemény munka az elején, de megtérül! Mondjuk nem árt, ha van hozzá valaki, aki eleinte segít, de ilyen nem szokott lenni.

Autizmus mindennapok 5 éve 5 hónapja #47583

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Donpepe
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Zorka

Autizmus mindennapok 5 éve 5 hónapja #47584

Babesz, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

A Patrónus lakóotthon egészen fantasztikus. Nem csak az anyagiak. Az a munka ami ebben benne van... Elképesztő. Remélem meg tudják majd oldani a nyugodt fenntartást, mert a lakóotthonoknál mindig az a legnehezebb.

Autizmus mindennapok 5 éve 5 hónapja #47588

Autizmus mindennapok 5 éve 5 hónapja #47590

köszönöm szépen! megpróbálok akkor a hétvégére napirendet készíteni de még nem nagyon értem, hogy pontosan mit kell csinálni a kártyákkal. Remélem a gyógypedagógus, akihez járni fogunk érthetően el tudja majd magyarázni.

Autizmus mindennapok 5 éve 5 hónapja #47591

Sziasztok. Ma színházban voltunk, a kicsi gesztenye klub előadásán. Nagyon sötét volt és hangos de szuper előadás. Nyűgösen a körülmények miatt de végigültük. Büszke vagyok a kópéra.

Autizmus mindennapok 5 éve 5 hónapja #47592

Babesz, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Ethbft, sajnos ez valóban nagyon nehéz az elején, jó, ha lesz segítségetek. De addig is nyugodtan kérdezz.

Donpepe, ez tényleg nagy szó! Mikor ennyi idős volt a fiam, a közelébe nem tudtunk menni ilyesminek, pedig erőltettem. Ügyesek vagytok. :)

Autizmus mindennapok 5 éve 4 hónapja #47596

Szanya

Donpepe
Grat , ez nagy teljesítmény, legyél is büszke :) Enyém is imádja a kicsi gesztenyés, az összes dalt tudja szinte kapásból, de az ilyen hangos előadásokat nem bírja. Bakker pedig itt nálunk is lesz, gondoltam rá hogy jó lenne menni.

Autizmus mindennapok 5 éve 4 hónapja #47597

Autizmus mindennapok 5 éve 4 hónapja #47598

Szia Babesz ilyen a szerelem ;) valahogy kapcsolatot kell teremteni. Egyszer nekünk is ki kellett menni a szinházból átbeszélni hogy folytassuk-e, de hidd el meg kell próbálni. Én is féltem de végül is jól alakult. B. Is cserfes és videókat kapunk az óvodai foglalkozásokról hihetetlen miket megcsinált és milyen bevonható, kúszik, mászik a többiekkel együtt, fogócskázik. Nálunk is hárman jó pajtások ill. Inkább bűntársak, reggel keresi őket.

Autizmus mindennapok 5 éve 4 hónapja #47599

Milyen jókat írtok! Nagyon örülök. :cheer:

Autizmus mindennapok 5 éve 4 hónapja #47600

Szanya

Donpepe

Autizmus mindennapok 5 éve 4 hónapja #47601

Érdekes mert B. - alapjában nem zavarja a hang de ott az előadás engem is zavart mint a mozik mostanában azok is túl vannak hangosítva. Az ovis csoportunk aki van egy külön zárt csoportja a Facebookon oda tesznek fel képeket és videót. De ahogy mondod ezt akarni kell.

Autizmus mindennapok 5 éve 4 hónapja #47602

Donpepe

Autizmus mindennapok 5 éve 4 hónapja #47603

Babesz Ez s]zíntiszta gyökérség, nálunk a többi csoportban nyilvánossá rakják ki a fotókat, senki nem csinál ebből problémát.

Autizmus mindennapok 5 éve 4 hónapja #47604

Nekem az nagyobb probléma hogy reggel a cigó család 5 tagja beül az 5 négyzetméteres öltözőbe a gyerekkel és nem szól rájuk senki.

Autizmus mindennapok 5 éve 4 hónapja #47605

Donpepe

Autizmus mindennapok 5 éve 4 hónapja #47606

Babesz Az önuralom legtöbbször tanult dolog,még egymilliószor kell majd elmagyaráznod neki hogy ezt nem így kell megoldani mikorra megtanulja.B. egy abszolut nyugodt gyerek de még nála is előfordul hogy kezet emel rám az anyjára vagy óvodatársára,nála ez éves szinten 5 alkalom.De ott van ismerősöm kislánya teljesen normális szülökkel napi 5x emel kezet valakire.

Autizmus mindennapok 5 éve 4 hónapja #47607

Donpepe
Oldalmegjelenítési idő: 0.990 másodperc