Dreamer, nekünk is ez volt az 5 véletlenszerű játékkal! És a másik meg a babás volt! Csak ezek nem barbifélék voltak, hanem ülő babák, fotellel, ággyal...
Kérdeztétek, a fiam, Nimród, 5 éves volt szeptemberben. Én azt gondolom, hogy egy 5 évestől (főleg, ha 2 perc alatt le lehet szűrni, hogy baromi értelmes kölök) elvárható, hogy tudjon válaszolni arra, hogy mitől szomorú, minek örül nagyon, mitől fél, bántották-e valaha az oviban, miért barátkozik azzal, akit barátjának nevezett meg (legalábbis azt gondolom, hogy a nem tudom-on és a tigrises poénokon - nekem is tetszett

- kívül kellene neki mást is mondania). De ő az első gyerekem, nem tudom igazából, hogy egy NTnek mit kell ilyenkor minimum tudnia. Azt tudom, hogyha olyanja van a majdnem 3.5 évesemnek, értelmesebben válaszol ezekre.
Hát igen, a felső határokat kellett belőni, ez egyértelmű. De a kérdést feltevős résznél ez kb 5 kérdés volt (minek örül, mitől szomorú, mitől dühös, mitől fél és ennyi, utána csak a van-e barátodra derült fel és tudott értelmeset válaszolni, a többire vagy a nem tudom jött és a frusztráció vagy ilyen tigrises duma, egy idő után csak a nem tudom jött - és valóban nem tudja ezeket). Reggel 8kor kezdtük, tehát tök friss volt a gyerek, ezek a kérdések kb 15 perc után már jöttek is és valóban figyelt és megpróbált válaszolni, nem hülyéskedett. Az a baj, hogy azoktól a kérdésektől is 3 perc alatt jutunk el a frusztrációig - hogy hagyjuk már békén őt -, hogy mi volt az oviban, kivel játszott... ekkor is jönnek a "tigrises" hülyéskedések, kitalál valamit és röhögve elmondja, de ha komolyan kérdezem, akkor nem tudja és rövid időn belül idegesen lefekszik a földre, csúszkál, valamivel babrál, matat és csak azt mondja, hogy nem tudom. Közben meg eljátszik egy kitalált történetet úgy, hogy elképedek tőle, annyira jó benne. De nem tudja elmondani, hogy mit érez, mi történt vele. Szóval, ez nála egy "átlagos" viselkedés volt, szerintem ez nem okoz nála bajt. Ma szívesen ment vissza, meg őt tényleg nem viselik meg ezek a dolgok. Az ovis jellemzésben ott volt, hogy nincsenek nagyobb érzelmi kitörései, az óvónő is mindig mondja, hogy Nimród mindig vidám, sosem szomorú vagy felettébb boldog, mindig ugyanolyan, csak ha valami hirtelen történik, akkor örül nagyon (pl torta van uzsonnára) vagy dühös nagyon (pl változtatnak a napirenden).
Hát, nem tudom, mi lesz. Én azt mondanám, hogy mivel amúgy most nagyon rendben van a fiam, ezt az ADOSt leszámítva nyilván nem viselkedett furán, minden nap mondták, hogy imádják őt, akkora arc és micsoda rendes, jószívű gyerek és micsoda szövege van. Szóval szerintem nem lesz papírunk. Én erre tippelek... ha fogadnom kéne, azt mondanám, hogy egyéb pervazív fejlődési zavar, ami ugye nem diagnózis és nem fogjuk megkapni a fejlesztéseket, csak továbbra is saját zsebből, magán úton. Én nem tudom elképzelni, hogy valóban figyelembe lehet venni, hogy mennyi fejlesztést kapott és azok mennyire fejtették ki hatásukat mostanra. 1 évvel ezelőtt szerintem 1 nap után rámondták volna, hogy ASes. A fejlesztői szerint az, csak nagy szerencséje, hogy a kommunikációs készségei viszonylag jók, sőt, szemkontaktus, beszélgetés kezdeményezése (csak arról, ami őt érdekli) tökéletes, válaszol, tudja, ki mikor jön a beszélgetésben - túl jó is ebben, totál hiperkommunikatív (nekünk ez a nagy bajunk vele, hogy minden idegen számára ismerős és válogatás nélkül bárkinek bármit elmond és beül az autójukba is...), mind megvan. Az auti gyógyped, akihez járunk fél éve, 3 hónap után mondta először, hogy valóban AS lehet, mert előtte nem akarta nekem elhinni. 3 hónap kellett, hogy kiessen a "szerepéből" ott a fiam (ok, hetente 1 órát ott volt, meg beteg is volt, de a lényeg, hogy hosszú idő kellett neki és ezt előre mondtuk is). Most már 100%ig biztos benne, hogy AS, de ő már ismeri a fiamat. Na, mindegy, a tanulság, hogy az intenzív fejlesztések előtt kellett volna elmennünk egy ilyen vizsgálatra... Sajna, két hetet kell várnom a záróra, addig nem tudom meg, mit gondolnak a fiamról.