LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33396

A DSM V. szerint már csak "autizmus spektrumzavar" dg. van. Azt mondta Vermeulen, hogy ő nagyon nem szereti az alkategóriázást, mondta is, hogy miért, jó hosszan, úgyhogy nem írom le az egészet, de pl. a nem meghatározott pervazív fejlődési zavart hozta fel példának, hogy ez egy "maradék" kategória, ehhez képest náluk ez 70%, ami elég sajátos. Mondta, hogy nincs olyan, hogy asperger szindróma, örül, hogy megszüntették. Azt mondta, hogy ezeknek az autizmust tabunak tekintő diagnózisoknak 2 alapvető oka van: hogy a team nem biztos a dolgában, mert pl. nincs elég adata vagy tudása, a másik meg az, amikor nem merik a szülőnek megmondani.

Tulajdonképpen ez alapján ki kellene venni a portál címszövegeiből az asperger szót, de akkor egy csomóan nem találnának ide. Úgyhogy marad. Mire ez kikopik a köztudatból, az néhány generáció...

És mind a három napon elmondta, hogy nincs autizmus súlyossági skála, őt ez nem is érdekli, a fogyatékosság foka az érdekes. (Tehát, hogy mennyire akadályozza az egyént a boldog életben.) Tehát pl. egy értelmi fogyatékos auti egy autibarát lakóotthonban, jól bestrukurált idővel és térben, számára kellemes közegben és emberek közt sokkal magasabb színvonalon él, mint a magasan funkcionáló, aki a saját lakásában él, dolgozik, de utálja a munkáját, tud éppenséggel takarítani, de nem teszi meg, emiatt nem látogatja már senki, egész éjjel játszik a számítógépen a netes "barátaival" és emiatt folyton kialvatlan. Ezek valós példák, az első boldog, a második szerinte 2 éven belül depressziós lesz. Melyik a fogyatékosabb?
Természetesen ez innen nézve alapvetően a körülményeken múlik. Ugyanis ha nincs szupi lakóotthon, akkor nyilván az első srác lesz a fogyatékosabb. De mindenki a saját helyzetéből induljon ki, így tudja ezt felbecsülni, talán ez a legcélszerűbb.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33397

• Pacsirta
  • Pacsirta profilkép
Köszi Szanya!

úgy tájékozódtam, hogy gyermekkori autizmus van illetve egyéb és nem megh. pervazív fejl. zavar.
mi az egyebet kaptuk...

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33398

• makilla
  • makilla profilkép
Szanya miért mi volt pénteken, a mi éetünbe pont belepasszoló dolog lehetett azt hiszem... :(
A dg így van ahogy Szanya írta mi a SOTE-n aspi dg-t kaptunk, azonban idén a Delej utcában már pontosan így van a dg-unk: autizmus spektrum zavar ( aspergeri típus F 84.5)
Kíváncsi vagyok a SOTe mit ad jövőre...
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33399

• Anya
  • Anya profilkép
Pacsirta: Köszi! :)
Annyit még megkérdeznék, hogy milyen volt a szállás?
Közös wc, zuhanyzó van?
Hiába hívtam fel ez ügyben őket, akivel beszéltem, nem tudta megmondani.
Nálunk ez azért lényeges, mert a gyerek frászt kap az ilyen közös helyiségektől. :dry:
Valahogy fel kell rá készítenem.
Persze tudom hogy nem szállodába megyünk, de a honlapjukon láttam hogy szépek
a szobák.

Szanya: Hú ez nem hangzik valami jól, mert ilyen lakóotthonok nem sűrűn fordulnak elő. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33400

• makilla
  • makilla profilkép
A súlyossági skálával is egyet értek, mert hiába aspi az enyém ha pl mondjuk iszonyúan rugalmatlan és nagyon korrektül szó szerint értelmez mindent. Valamint kiemelkedő képességei sincsenek ahogyan az ennél a típusnál ált lenni szokott. Valamint az is nagyon változó, hogy épp milyen napja van, van amikor olyan mint ha nt lenne, jól elfedi ezeket a dolgait, van amikor meg full autis, mikor ordít 2 percenként mindegy hogy miért, és mindezt az utcán és csúnya szavakkal tarkítva.
Tényleg egy széles skála, és sztem nagyon sok minden meghatározza legalábbis nálunk érvényesül a milyen szél fúj, milyen front van , hogy süt a nap stb....( nagyon fényérzékeny)

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33401

• Anya
  • Anya profilkép
Makilla:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez..

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33402

• Pacsirta
  • Pacsirta profilkép
Nyugodtan kérdezz Anya!

Az anyás részlegen 3 szoba van , két ágyasak, egy közös fürdőszobával .Zuhany van benne.Tisztaság van.Napirend van.Minden reggel fél 7 körül jön a takarítónéni.Ez nekünk illetve amikor 8kor porszívozott a nap fénypontja volt, a porszívó miatt.Imádja a fiam.

Makilla, igazad van és amúgy a front nálunk is nagyon bejátszik.
Mi hangérzékenységet vélünk felfedezni.
Kicsit most megvilágosodtunk.Azért keresi a fiam a ventiket, mert hallja őket.Az összeset megtaláltuk szinte a vadasban.A pörgése és főleg a hangja megnyugtatja.Ugyanakkor a városi zajt egyre jobban utálja.Meg szagról szelektál, az udvaron labdát szagról választott magának.

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33403

Makilla, a stresszkezelésről volt szó, és pont erre van szükségetek. Tudom ajánlani a Symbót, mert ők eleve ebből az anyagból dolgoznak, amit Vermeulen ajánlott.

Pacsirta, ott szeretik ezt a "maradék" kategóriát adni, majd valahol kaptok sima auti dg.-t is, de egyébként tökmindegy minek nevezzük.
Ha ennyire imádja a Te fiad is a ventiket, akkor nézhettek videókat a youtube-on "fan collection" egy csomó auti kissrácnak van ilyen videója. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33404

• Anya
  • Anya profilkép
Köszi Pacsirta! :)
Az a rémálmom, hogy ebéd után szabadidő van estig, és az én kis
gépfüggő gyerekem végig fogja nyikorogni ezt az időt.
Folyamatosan mondja a magáét, és bármit ajánlok fel neki helyette, nem lesz jó.
Játszótér sehol a környéken (tudom hogy van ott helyben is, de azt már látta, és
mivel nem volt üres, nem is volt jó), sétálni utál, gyakorlatilag
mindent utál elsőre amihez nincs kedve.
Vért fogok izzadni, hogy ne induljon el haza magától. :blink:

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33405

Daniel:

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Glor:

Dreamer:

Makilla:

Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33406

• Mandula71
  • Mandula71 profilkép
Szia Anya!
Mennyi idős most a fiad? A Kuckóba mentek?
Mi januárban voltunk. Ebéd után csendespihenő van, utána foglalkozás. Kb. 4 óra után van szabad program. A foglalkozások alatt a szülő nem lehet bent. Tehát reggeli után eljössz, délig szabad vagy. Ebéd, csendespihenő a szobában. Utána megint kb. másfél- két órád szabad. Az esti program : vacsora, zuhanyzás, fogmosás. Fél hétkor értékelés ( a gyereknek, te a szobátokban), utána mese (dvd-ről). Persze a mesét nem kötelező nézni, de ha ott marad, csendben kell lennie ( anyuka is nézheti). Én is tartottam az egésztől. N előre megmondta, hogy még a nevét sem fogja megmondani. Így is tett. De már az első nap délutánra ez változott. Végül úgy jöttünk haza, hogy közölte, egy év múlva újra menjünk, de úgy, hogy megint ott alszunk.

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33407

• Anya
  • Anya profilkép
Szia Mandula71: Először a Bárka részlegbe kellett volna vinnem a gyereket, de úgy
hogy otthagyom öt napig. Végül megegyeztünk a doktornővel, hogy ott lehetek vele.
De hogy most is a Bárkába kell mennünk avagy nem, azt nem tudom.
Így is meg vagyok lőve, mert reggel 8.30-ra kellene odaérni, ami fizikai
lehetetlenség.
Ja, bocs lemaradt: a fiam 8 éves. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33408

• makilla
  • makilla profilkép
Szanya Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33409

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Az a könyv tényleg jó. Én is olvastam már.

A vívás kapcsán most elgondolkodtam.
Ez is egy jó választás lehet több okból is.
1. Páros sport, azaz van egy ellenfél, akire figyelni kell.
2. Nincs közvetlen testi érintkezés, mint pl. a küzdősportoknál.
3. A vívóknak van egy igen komoly illemkódexe a régi lovagi idők emlékére, általában a légkör udvarias és kiszámítható. (Bár nem tudom, erre azért nincs garancia, általában az edzőtől függ.)

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33410

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Pacsirta: Mi 3 év 11 hónaposan kaprunk diagnózist a Bethesdában. Akkor még voltak alkategóriák. A doktornő mondta, hogy ez autizmus, én meg mondtam, hogy jó, de a beszédfejlődése jókor indult, sőt kicsit korán is, így megkaptuk az asperger diagnózist. Igazából nem számít, inkább egy kis csapdának is gondolom. Akkor a lelkem boldog volt, hogy hát mégsem annyira autista, hiszen "csak" aspergeres. De tényleg tök mindegy, mi a címke, látom, hogy mik a legnagyobb nehézségek, mik okoznak igazán problémát. Nálunk a feladattartás, figyelem hosszan fentartása nehéz. Ez a tanulásra nyomja rá a bélyegét. Közben ügyesen beszél, szeret nagyon játszani a többiekkel, mikor tegnap elestem egyből jött, hogy anya megsérültél? Segített felállni is. És mégis egy kínszenvedés neki iskolát találni, mert nem képes 45 percig szó nélkül, minden figyelmeztetés nélkül dolgozni. Elfolyik a székről, kikapcsol, de ő tényleg úgy kikapcsol, hogy fogalma sincs arról, mit csinálnak a többiek. Közben meg állandó kérdéskör nálunk a földrajz, tegnap épp azt kellett kiolvasnom neki, hogy izlandi nyelven hogy mondják, hogy Izland. :silly:
Szóval asperger szindrómával ülünk a szegregáltban és nem tudom még, hogy mi lesz jövőre. :dry: És őt enyhébbnek gondolnám a skálán, mert beszél, tud játszani másokkal, érdeklődik mindenféléről. Mégsem boldogul egy 12 fős osztályban sem. :(

Makilla: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33411

Nálunk is teljesen elhatalmasodott a földrajz. És az a baj, hogy szerintem nincs még egy ember, aki ennyire tudatlan földrajzi téren, mint én. Minden második mondatom az, hogy "nem tudom". Most épp szintén Izland volt a téma napokig, tegnap barkochbában az apja az Antarktiszra gondolt és kitalálta (érdekes, ezt ki tudja mondani... a porszívó viszont újabban póió... :unsure: ). Meg most utána kellene néznem, hogy hol vannak aktív vulkánok. Melyik forgószéltípus hol fordul elő. Hol vannak sivatagok és esőerdők. Ha következő az lesz, hogy hol vannak szénbányák és mennyi a hozamuk, akkor nem tudom, mit csinálok. :unsure:

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33412

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Szany: össze kéne hoznunk a fiúkat, L tudja a vulkánokat is, a forgószelek meg még nem jöttek elő nálunk. Nekem hatalmas mák, hogy a férjem földrajz-töri szakos tanárnak készült, így nyugodt szívvel mondom, hogy kérdezd apádat. :) És a wikipédia a legjobb barátunk. ;) :D

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33413

Ha legközelebb megyünk, akkor előrántunk egy térképet, az biztos. :)
Wiki, téényleg. :) Hogy ez eddig. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33414

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Szanya: lehet, hogy nem Okoska botocskákkal kéne foglalkoznotok és annak visszaadásával, hanem Minden napra egy kérdéssel (persze földrajzival). Kis olvasmány, ismeretterjesztés a Vulkánról (hol vannak, hány fok, aktív-passzív, van-e Mo.-n) utána kérdezhetsz vissza! ;) Azért valljuk be, bővíti az ismereteiteket! :whistle:
Forgószelek és A. hát a miénket elvihetné. ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 10 éve 9 hónapja #33415

• Pacsirta
  • Pacsirta profilkép
Köszi Labolen!

Kicsit segítsetek nekem!

Holnap 3 hét után visszatérünk a bölcsibe, én meg dolgozni.Most olyan jól van K, lelkileg is testileg is. :)

Azt tudni kell, a bölcsi nem ad fejlesztést, nem fogad SNI-s gyermeket, nem nagyon tudják mi az autizmus!
Azt gondolom, hogy a bölcsőde vezetővel le kell ülnöm beszélni mi a helyzet K-val.
Szerintetek helyesen gondolom?
Oldalmegjelenítési idő: 0.750 másodperc