HáromMackó beküldte:
Milyen egy felnőtt aspi? Azt látom, hogy családjuk lehet (bár nem könnyű velük élni, amitn olvasom.)
Olyannyira nem könnyű, hogy én voltam az első normális kapcsolata a férjemnek és most már elváltunk volna, ha egyedül el tudnám látni a gyerekeket és az ő terapeutája nem kért volna arra, hogy nehogy még elhagyjam, mert még nem képes önállóan élni. Nyilván én sem vagyok teljesen normális ember ebből kiindulva (nem auti vonalon értem, nagyon sok lelki trauma ért fiatalon, nem lettem egy egészséges, kiegyensúlyozott ember). Jobb ez, mintha valaki el sem tudná hagyni a szülői házat, ez igaz, de ez nagyon, nagyon, nagyon messze van a normális élettől. A férjem apja már nem jár emberek közé (ő is érintett), már nem lehet vele kommunikálni, le van épülve és mindent gyűjt, erről szól az élete. A házassága olyan házasság, ahol egy külön emeleten laknak és egyáltalán nem kommunikálnak, csak enni jár le a konyhába az apósom. Nem tudna ő sem egyedül élni, el kell látni őt teljesen. Ez nem élet... nem olyan, amire azt lehet mondani, hogy azért ez így jó. Nem az. Ha segítséget kapott volna apósom vagy a férjem fiatalon, nem lennének ilyen helyzetben! A fiam nem lesz, az tuti... És az én életem rámegy erre az egészre, nekem már nincs saját életem. És ezt kicsit nehezen viselem... persze, kívülről minden ok, dolgozik, családja van, de hogy ez az én életem teljes feláldozásába kerül, az nincs rendben és amint képes leszek saját lábra állni, ennek vége is lesz és akkor már senki nem fogja azt gondolni, hogy nem baj, ha "csak" ilyen élete lesz az aspi gyerekének. Bocs, tényleg egy picit mélyponton vagyok, nézzétek el nekem

és senkinek nem tudom elmondani, senki nem érti... a barátnőim is hülyének néznek, ha ilyen súlyos problémái vannak, akkor miért jöttem vele össze és közben ők sem látják így súlyosnak, pedig egyszerű a sztori, annyira jól kompenzál, mert kb 160-as iqja van, hogy az ember azt hiszi, hogy csak gátlásos és majd feloldódik. És nekem tetszett ez a visszafogottsága, de álmomban nem hittem volna, ogy ez nem gátlás, hanem ez MINDEN, nincs ott más, gátlás sem, csak asperger... a fiamról is csak akkor derül ki, hogy gond van, ha huzamosabb időt együtt tölt vele valaki. Pl bébiszitter... 2 nap után megkérdezte tőlem, hogy valóban mindig ilyen a fiam vagy csak rossz passzban van? Nem ismerte az autizmust egyáltalán, de feltűnt neki, hogy nem működnek azok a dolgok a fiamnál, amik minden ennyi idős gyereknél mennek és nem tudja kezelni őt. A végén üvöltött a fiam a bébiszitterrel, aki egy tünemény volt és nagyon szerette a gyerekeimet, de nem tudta, mit kell csinálni a fiammal. De egy pár órás találkozó alkalmával nem jön rá senki, hogy baj van, ahogy a férjemről sem látszik. Jaj, annyira nehéz ez

néha azt kívánom, hogy bárcsak súlyosabb esetek lennének, akkor olyan egyértelmű lenne és könnyebb lenne elfogadni, nem hullámoznék én sem és más is látná és nem kellene állandóan éreznem ezt a bizonyítási ösztönt, hogy de értsétek meg, hogy azért ilyen és ilyen, mert autista!