LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27614

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Labolen: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
A másikat megrendeltem a Bookline-ról, a 2. kötettel együtt "olcsóbb". Holnapra itt is lesz!
Z. tegnap este átnézte, nagyon tetszett neki mindkét könyv. Remélem kitart a lelkesedése, itthon régen feladatoztunk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27615

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Remélem nekem is hajlandó lesz foglalkozni vele. Azt hiszem berakom este mese mellé, a lányommal közösen feldolgozzák majd. :) Valami rutint kell csinálni belőle, és akkor jobban megy majd. Remélem.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27616

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Rugalmatlanság: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Azért írtam le mindezt, mert az ember azt hinné, hogy ahogy nőnek, egyre kevesebb merevség marad, egyre rugalmasabb lesz, és néha nehéz egy ilyen pofont kapni az élettől, hogy hát nem. Szanyával beszéltünk erről, ő azt mondta, hogy erre folyamatosan edzeni kéne a gyereket, hogy rugalmasabban álljon a dolgokhoz. Ti mit gondoltok, nálatok hogy van ez, javult, romlott, változott? Én most igyekszem erre külön figyelni, eddig sem hagytam szívesen a merevségeit, de nem tudom, még mit lehetne tenni.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27617

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Nekem azt mondták a tanítónők, hogy indításnak, mert most régóta nem csinálunk itthon ilyesmit, max. heti 2 feladatlapot csináljunk. Ha ő majd nagyon akar többet :silly: , akkor lehet jobban nyomatni.
Most nagyon gyűjteni akar otthon is zsetonokat, mert Apa azt mondta, hogy amíg nem tesz le elé 30 db zsetont, addig semmi gépezés. Na, erre fel bement hétfőn a suliba és simán kért huszon x darabot a tanárnőtől! :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27618

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Labolen: én azt vettem észre, hogy ez is, mint minden, hullámzik. Nemrég írtam, hogy Z. rugalmatlan gondolkodás terén fejlődött a legtöbbet, de nagy ritkán nekünk is visszatér. Ami érdekes, hogy ha túl vagyunk egy kiakadáson és azt sikerül megbeszélni, megoldást találni rá, akkor azon már nem nagyon akad fenn újra. De sajnos jön helyette másik. :(
Legutóbb a műzli szelet: ki nem akadt ugyan, de du. nem volt hajlandó megenni, hiába volt éhes, mert az reggeli kaja. Ma reggel is ebből volt nem gond, csak érdekes megjegyzés. G nagyon szereti a Nestlé Fittnes tiramisus változatát. Akárhányszor ilyet veszünk, Z. mindg megjegyzi, hogy az felnőtt kaja, ilyet a nők esznek és G.-nek nem való. Ő egyen csak Cini-minis-t meg Cerbonát. :S Én ezekből mindig 10-15 db-ot veszek, hogy mindig legyen a kocsiban és ha G. vesz ki magának a zacskóból, akkor Z. leellenőrzi, hogy felnőtteknek vagy gyerekeknek valót eszik-e.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27619

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Labolen: Én azt látom, hogy a fiam a rugalmatlanság terén lassan, de javul, mindig picit kevesebb van, persze, marad így is elég... Valószínűleg mindig maradni fog valamennyi. Nekem tetszett, ahogy a sütis megoldásnál volt bé verzió nálatok. Ha az ember előre tud szólni, hogy lehet, hogy az áhított dolog nem lesz, de helyette ebből és ebből választhat, akkor jobbak az esélyek a dühroham megúszására.

P. beteg, pár napja lázas, a héten itthon vagyunk. Már kétszer voltunk a dokinál, hááát... tiszta gáz, amiket csinál. Rugdossa a székeket, hangosan nevetgél, leejti a földre a szórólapot, utánamászik a földön, aztán alaposan (!) végignyalja... :pinch: Aztán a patikában a vízautomatából kifolyatta az összes vizet, hatalmas tócsa lett az eredménye... :blink: Ott is csapkodta a repi táblákat, élvezte, hogy hangoskodik.

Pofonok az élettől: hát, eddig azt hittem, hogy elfogadtam a fiam állapotát és az elfogadás fázison sikeresen túl vagyunk. De mióta ilyen dolgokat csinál és az értelmi dolgokkal is sokkal több a gond, mint hittük és ami az autizmusból adódik, azóta egy újabb feladat számunkra ennek a helyzetnek az elfogadása.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27620

Labolen:

Ügyes volt a fiad is és a kislányod is a tortával kapcsolatban. :)

Merevség, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27621

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
3Maci: ruhás nekünk is volt mostanában: hétvégén nem szokott felvenni hosszú ujjú pólót, csak rövidet. Szombat reggel viszont mentünk vásárolni, így kikészítettem neki egy hosszú ujjút is. Egyszer csak kirohan hozzám a konyhába, jó mérges arcot vág, közben lengeti a hosszú ujjút és kiabál, hogy hétvége van, hétvége van! :S

Manka: Z. is ilyen volt az orvosnál még két éve, most már jobb. Viszont a vízautomata neki is a gyengéje, ugyan azt csinálja a mai napi, mint a te fiad. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27622

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Champ: akkor van remény! :laugh: Mármint a rendelőbeli dolgokra. Jó, vizuálisan biztos rá kéne gyúrni ezekre az alkalmakra.
A vízautomata meg reménytelen? :laugh: Ja, nálunk P. amúgy is vízöntő csillagjegyű. Tegnap este hűtőfürdőt csináltunk, mert nehezen ment le a láza, hát, az a bágyadt gyerek olyat viháncolt a kádban, mintha kicserélték volna :)
Jó a pólós sztorid :)

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27623

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Z. nem vízöntő, ő bika, de lehet, hogy vízi bivaly! :laugh:
Igen a vízautomatával mi a mai napig küzdünk...

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27624

Z is imád pancsolni, az uszodában is inkább, ebihalnak, vagy kisdelfinnek nézett ki, mintsem egy olyan gyerkőcnek, aki éppen oktatáson vesz részt. :whistle:
Z eddig a vízautomatákat kihagyta, de a kazánt még kicsinek sikeresen leeresztette itthon. meg amerre megyünk ott nyomkod, megtekerget, huzigál, csavargat, mintha az egész világ ezért lenne, hogy ő kisérletezzen vele, és mindent kipróbáljon, persze többször is. :whistle:

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27625

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Maci: az én fiamra is igaz minden, amit leírtál a felfedezésről!

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27626

Hát, hasonlítanak. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27627

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Igen, a sütis sztori egyszerűbb lett volna, ha előre látom, hogy nincs zöld, és hogy gond lesz ebből otthon. Illetve azt tudtam, hogy gond lesz, de azt nem, hogy ekkora.
Ez a hullámzás biztos van, mert tényleg nem volt ekkora kiakadás már régen. Ha fáradtabb talán, akkor biztos rosszabb.
És azt én is észrevettem, hogy ha egyet túlélünk, akkor az többet nem gond. De hogy a fenébe tudatosítsam vele, hogy ez mindenre igaz? A sütis után azonnal elkezdte mondani a virágos tányért, ami még tavaly volt gond, egy éve! Akkor egy hétig ikeás virágos tányért hajtottam mindenhol, de nem volt, már nem gyártják. Túléltük, de most azért előhozta, hogy ha sütigond, akkor virágos tányér is kell. :blink: Képzelem pár év múlva mekkora listája lesz már. :D

Manka: nehéz lehet a mindig új felálláshoz igazodni. :( Nekünk is az volt, amikor az iskolakeresésnél szembesültünk azzal, hogy folyamatosan lejjebb kellett adni a tervekből. :( És az elvárásokból... :(

Az én fiam mindig iszik egy pohárral az ilyen vízautomatákból, de szerencsére nem folyatja ki. Igaz, elég furán nézhet ki, ahogy egy egyedül lévő kisfiú bevágtat a hipermarketben a patikába, iszik egyet, aztán rohan tovább, anyja meg ott lohol a folyosón utána. :pinch: :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27628

• April
  • April profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27629

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Feltettem Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27630

• ahajnal
  • ahajnal profilkép
Champ én kérném ha lehet küldök mailt!! Vagy már megvan? szerintem megvan de küldöm!

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27631

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Champ: nekem is átdobnád?

Labolen:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

April:Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

A kisebb - nagyobb rugalmatlanságához hol alkalmazkodok, hol tesztelem a tűrőképességét. Volt időszak amikor a sétanál csak egy felé lehetett menni és nem lehetett befordulni, rajzolt térképet követtük, volt hogy betámasztott, volt mikor már a sarokfelé közelítve, mint egy hangosbemondó mondtam következő sarok balra.
Téli kabátról átváltásnál már jó előre az előszobában a fogasra odaraktam a vékonyat, hogy lássa mielőtt felvesszük, ua ezt csináltam a csizma-cipő-szandinál.
Az orvosi rendelőnél a hosszú várakozást eluntát Gizmo úgy jelezte, hogy a kabátomat és a táskámat a kezembe nyomta. Ilyenkor teszünk egy kört v. ha sokan vannak már a sorszám húzását követően elmegyünk sétálni és max. félóra múlva ülünk be a váróba a kis játszócsomagunkkal. Szerencsére ritkán járunk ilyen helyre, de most már a mobil világában múltkor a gy.orvosnál mindenki Thomast nézett. :whistle:

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27632

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Champ, hú, szuper az iskolakezdős gyakorló, köszi, hogy feltetted! Az első doksiban lévőket már meg tudjuk csinálni és nagyon jók! Látom, hogy egyre nehezedik kb a másodikban még 2 versike esélyes, a többit pedig még nem hiszem hogy megugorjuk, viszont nem is vagyunk még iskola előtt :)

Labolen: nálunk is van bőven merevség és ebben egyáltalán nem érzem magam ügyesnek sem találékonynak, hogyan kéne ezt feszegetni. Bár a tavaszi kabátcserét én is pont így csináltam mint süni, + első ízben hétvégén adtam rá a vékonyabbat.
Most nézegette is az előszobában a kabátokat, megbeszéltük ,hogy ez a téli az meg a tavaszi ...Erre kérdi, hol a nyári? :woohoo:
Ez most épp sikerült, de pl azzal minden nap küzdünk hogy pulcsit is kell venni.

Nálunk épp ebben (merevség) nem érzek fejlődést, konkrétan januárban volt merevségben egy kifejezett romlás ( csak merevségben romlott, beszédben tovább fejlődött és kognitív is nagyon látványosan fejlődik)
Amiért én ezt most kifejezetten nehéznek érzem, hogy kiszámíthatatlan, hogy mit nem bír lekezelni, mi az ami éppen merevséget vált ki belőle. Tök jó hogy ezt is fejleszteni kell, értem én, de hogyan?

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 4 hónapja #27633

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Küldtem Süninek és Ahajnalnak!

Most panaszkodom: Z. két napja nem kap zsetont. Tegnap összeverekedett egy kisfiúval egy olyan játékon, amit mi vittünk be a szombati nagytakarítás, játék selejtezés után, mert 2 éve elő sem vették. :(
Ma meg tönkretette egy elsős kisfiú Tappancs magazinhoz kapott ajándékát. :(

Sajnos mindkét napon ugrott az órák alatt megkeresett jutalom.
Összeszedtünk pár apróságot, amiből a kisfiú választ magának valamit. Hát, nem volt könnyű a 2000 kacat közül 5-öt kiválasztani, amiből 1-es majd megtart a kis fiú. :S
Oldalmegjelenítési idő: 0.661 másodperc