LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 1 napja #19753

HáromMackó, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 1 napja #19754

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 1 napja #19755

Az bizony lehet!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 1 napja #19756

HáromMackó beküldte:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Rajzolásos szociális történeten kívül sok minden nem jut eszembe, ez nekünk is egy megoldatlan probléma. Próbáltunk pár dolgot, de nem igazán szűnt ez meg.
Ez a tökfej és társai nekünk kemény előrelépés lenne, ugyanis konfliktushelyzetben (különösen este, amikorra már elfáradnak az idegei) a 'rohadék', 'szemét', meg ilyenek mennek ( és akkor a durvábbakat le sem írom..). Ilyenkor apróságok miatt is belénk köt. Meg tudom érteni, hogy felidegesít, az én fiam is olyan pimaszul tud beszélni, hogy bevallom, kedvem lenne néha odasózni neki egyet. Talán annyi fejlődés van, hogy mostanában sokszor félhangosan morog ilyeneket ránk, és amikor hangosan rákérdezünk, hogy mit is mondott, akkor letagadja, hogy ránk mondta volna..tehát legalább kezdi érezni, hogy ezt nem kéne, de ez egy új dolog. Annyi pozitív még, hogy másokkal szemben ezt nem meri, csak minket tisztel meg ezzel..
Lehet esetleg ilyet, hogy dühösségi skálát csináltok illusztrációkkal (hogy fejezzük ki a nemtetszésünket bizonyos helyzetekben, illetve kinél mit szabad), és az ilyen beszéd mehetne a legextrémebb fokozatba. Ezt még mi is csak most fogjuk kipróbálni, úgyhogy a sikerességéről nem tudok nyilatkozni:)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 1 napja #19757

marcoverde: Hát, érzem, hogy ez nem egy egyszerűen kezelhető probléma ... köszönöm a tanácsokat.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 1 napja #19758

Egyszer találtam neki mondaniVendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 1 napja #19759

Ez nálunk is egyébként jellemző. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 1 napja #19760

Pár perccel ezelőtt parázs vita volt azon, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 1 napja #19764

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Hárommackó: nem is tudom, mi a jobb: ha veled szépen beszél Z. és másokkal rondán vagy fordítva. Nálunk (és Marconál) az utóbbi eset van és elég vacak tud lenni. Szerintem nektek emiatt más taktikát kell bevetni, mint nekünk. A szoc történet rajzolva szerintem sok ilyesmire jó.
Nálunk, ha veszekedés van egy játékon, beállítom az időt: eddig és eddig K.-nál van, utána P.-nél lesz az a játék. Szépen oda is adják egymásnak, ha lejár az idő.

Kimni: tuti stresszesebb a fiam mostanában, úgyhogy azért lehet ez a szorulás erősebb. Én is gondoltam már erre is. Most egy darabig én is hashajtót adok neki.

Labolen: hú, miket is kérdeztél a napirendnél: szerintem a fix pontokkal nincs baj, ha beállítom az előző tevékenységnél az órát, simán jön kajálni, fürödni, stb. Inkább a többi idővel van baj. Kirakom pl., hogy "játszás bent", akkor ő ezt figyelmen kívül hagyja és megy TV-t nézni. Ezt csinálná egész nap és mivel nem vagyok minden pillanatban a nyomában, minden lehetőséget kihasznál, hogy akkor mesét nézzen. Bekorlátozom a TV nézés idejét, oké, vége, játszik, de aztán visszalopódzik TV-t nézni. Most visszalapozok, mit is kérdeztél, mert elfelejtettem... :blush:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 1 napja #19765

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
Labolen (és még akinek van ötlete a napirend témához): egyenlőre nincs strukturálva a benti játéka. (Ezer ötletet kaptam a gyógypedünktől -játék forgatókönyv, stb. Játékválasztója egyébként van, lehet, az sem jó, talán mert túl sok minden van rajta. Én is csak ötletelek.) Ahhoz, hogy motivált legyen napirendezni, talán tele kéne tenni motiváló tevékenységekkel. De itt akad el a dolog, mert az kevés van (TV nézés mindig az aktuális kedvencekkel és ha van kedve, vonatozás). De ahol leginkább megbukik a dolog, hogy kellene pár nap (nem egy, hanem min. 3), amikor csak ezt gyakoroljuk, ott vagyok mellette, beállítom az órát, együtt megyünk végig a napon. És akkor nincs házimunka, férj, nagytesó, kert. Nem tudom.
Három hétig én leszek itthon velük, akkor tervezek fejlesztő feladatokat is (dobozok) és hogy ő is segítsen itthon. A dobozos feladatokat szereti egyébként. Lehet, tényleg itthon kéne maradnom vele és nem dolgozni. Ez esetben zsíroskenyéren nőnek fel szó szerint. Ja, és ma kb. 5 kakás bugyit produkált.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 1 napja #19766

Na, most már végképp sajnálom, hogy nem tudtam menni a talira :( Én örülnék a legjobban, ha olvashatnék cikket Kovácsék előadásából. Ti viszont jól jártatok, hogy nem mentem, mert estére tuti kis hányós-hasmenős-lázas vírus tört ki rajtam, így legalább nem fertőztelek meg Titeket :woohoo:
Reagálnék sok mindenre, de most olvasva Titeket az jutott eszembe, bár ilyen problémáink lennének :(
De nem akarok elégedetlenkedni, Mimi továbbra is kiegyensúlyozott, vidám, egyre több szót mond :)

Manka. a székrekedésre nekünk a préselt gyümölcsléből fagyasztott "jégkrém" nagyon bejött. Azt akkor is megeszi, ha éppen gyümölcsöt nem hajlandó.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 1 napja #19767

• ahajnal
  • ahajnal profilkép
sziasztok

Elég rossz időszakban vagyunk, lányom olyan beteg volt, hogy szombaton csak saját felelősségre hozhattam ki a kórházból, mert az ügyelet beutalta.
B-vel szerencsére nincs gond az ügyeletes csoportban, jól érzi magát nagyon de ez még az ő ovija csak vannak más gyerekek is.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 1 napja #19769

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam

Manka: Az nálunk sem megy, hogy magától játsszon a fiam. Ott kell mellette ülni, és irányítani. Az oviban elvan délelőtt, az oké, (már amikor van), de nyáron nekem kell az idejét strukturálni, és szigorúan irányítani, mert különben csak a gép előtt ül egész nap.
Ha a kötött programok mennek, mármint az állandó része, akkor az már jó. A szabadidejét én úgy osztanám fel, hogy legyen olyan, amit te szeretnél, olyan, amit szívesen csinál, de nem tv, és legyen benne tv is. Ezeket felváltva, akár választhatóként ios. Pl nálunk most úgy van, hogy napirend része a számítógép, aztán van a kosaras játék. Ebben egyszer választ ő játékot, egyszer a húga, egyszer meg n. Vagyis van benne olyan, amit ő szeretne, és van amit én. Amit választhat, az természetesen nem számítógép, de van több olyan, amit ő kedvel. Aztán van, amit én akarok, és fejlesztőnek gondolom, mondjuk társasjáték, vagy könyv nézegetés, amiben a gyerekek viselkedését beszéljük meg. (pl Anna Peti). Ezeket nem szereti, de megcsinálja, mert kötelező. Most még megcsinálja. :whistle:
Lehet azt is, hogy szűkíted a választás lehetőségét adott időpontra, csk kettő, de azt szeresse. Vagy olyan játékot adsz neki, aminek nagyon jól látható a vége. Pl kirakó. Vagy előző este felépítesz egy legóépületet, azt lefotózzátok, és másnap neki azt kell megépítenie. Vagy olyan síneket kirakni, mint te tegnap. Én legalábbis úgy tapasztaltam, hogy a fiam a vég nélküli játékot nem kedveli annyira, míg ha konkrét a vége, akkor gyorsan túl akar lenni. Ha csak időkorlát van, akkor csak fetreng és vár.
Ja és a házimunkát én is csak akkor tudom megcsinálni, amíg épp a gép előtt ül. Ha "szabadjátékban" ott hagyom, akkor ő is visszaül.

3Mackó: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Ahajnal: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 1 napja #19770

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ágiviki: ez a préselt gyümilé mindig izgatja a fantáziámat, lehet kipróbálom végre! :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 22 órája #19771

Labolen:
Jobbulást neked.

Z Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 22 órája #19772

Szanya1 beküldte:
Ez nálunk is egyébként jellemző. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Na igen, a kudarc miatti frusztráció kezelése is egy probléma, nálunk is megvan. Az ilyen megbotlás típusú "ügyetlenkedésen" kívül még ilyeneknél is,amikor valami feladatozást nehéznek érez, illetve úgy érzi, hogy bénán megy neki, (kézügyességet igénylő feladatok..) ,akkor simán előfordul, hogy lesöpri a ceruzákat az asztalról, vagy hangosan méltatlankodik. Ezt nem tudom, hogyan lehetne kiküszöbölni.. Motiváció is van, illetve nem kap olyan feladatot, ami irreális elvárás lenne. Suliban ez azért gondot fog okozni, a kézírás pl. valószínűleg szörnyű szenvedés lesz neki a katasztrofális finommotorikája miatt. Plusz még ha lázad is, az kellemes lesz, de remélhetőleg a tanítónő tudja majd kezelni, kíváncsi leszek...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 22 órája #19773

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Marco: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

3Mackó: ha játékelvevésnél van ilyen gond, akkor talán segíthet az alternatívák tanítása. Nálunk a fejlesztőhelyen volt ilyen. Alapkép: van két gyerek, egy játék és mind a két gyerek fejéből gondolatbuborék, hogy ezt a játékot szeretnék. És utána lehet alternatívákat rajzolni, megbeszélve a gyerekkel. Elkéri szépen, cserélnek, ad egy másik játékot, felváltva játszanak 5percig, együtt játszanak, vagy az egyik átengedi a másiknak és keres magának valami mást. Ezeket mind lehet alkalmazni. Csak hát ezeket is tanítani kell, de egy átlagosan fejlődő kisgyerek is így tanul meg osztozni, vagy a másikkal együttműködni, hogy mi megtanítjuk erre.
A csúnya szavak helyett is lehet alternatívák tanításával kezdeni a dolgot. Bár amiket leírtál, azok annyira nem csúnyák. Persze az más, ha titeket már ez is zavar. Hangsúlyt sajnos nem tudom hogyan lehetne megmagyarázni, ezt is valahogy képpel lehet mutatni, hogy szépen mond valamit, vagy morogva, az más-mást jelent. A szépen mondott tetszik neked, a morogva mondott meg nem, attól szomorú leszel.
Nem mondom hogy ezek sikert hoznak, de talán könnyebben megérti, hogy mi zavart titeket.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 21 órája #19774

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
Labolen: Kösz a tippeket! Megerősítettél, hogy nem marad más hátra, erre tényleg sok időt kell szánni. Még nem megy a teljes életmód váltás, de fejben dől el, muszáj lesz még többet változtatni az életmódunkon. Pedig már így is eléggé eltér egy átlag családétól és sok energiát leköt. De ráébredek, hogy mennyivel több energia kell még és hogy vannak, (mint Te is), akik megcsinálják. És jobbulást neked!! :)

Marco: Nálunk K. kudarctűrése is közelít a 0-hoz. Ő ugye elsős volt, és ha pl. a leckéjében volt valami hiba, akkor sokszor támadott: "Hagyj békén!". Pedig le se toltam, csak mondtam, finoman, hogy szerintem ezt másként kell. Akkor puffogva radírozott (néha dühében lyukasra ám) és kijavította. Mondtam neki, hogy nem muszáj kijavítani, de ez így nem jó. Szerencsére törekszik a tökéletességre, így általában kijavította ;).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 20 órája #19775

Labolen: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 20 órája #19776

ahajnal: Ne foglalkozz az ilyen beszólásokkal. (Könnyű ezt mondani). Nagy szerencsénk van, hogy pár apró megjegyzésen kívül nem kaptunk még ilyen beszólásokat, fejmosásokat.
Oldalmegjelenítési idő: 1.034 másodperc