LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15855

Champ, háááát... :unsure: Én nem vagyok benne biztos... Max. egy NT-nél tudnám, hogy ez átmeneti...

De ki gondolta volna, hogy így feltalálja magát?! :blink: :laugh:
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15856

Kimni, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15857

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Ah, Klacid :) Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15858

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15859

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Szanya: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Kösz a verbális... infókat. valahol megértem a dolog lényegét, de tényleg nehéz lesz nem válaszolni, csak mutatni. Közben meg a lényege pont az lenne, hogy megértse a gyerek, ha ott az eszköz, nem kell kérdeznie, lehet önálló nélkülem. Az egy dolog, hogy erre még nem érez késztetést. Na majd kipróbáljuk este.

Kimni: örülök, hogy bejött az egyéni, és hogy sikerült év közben is váltanotok. :)
Fogadóórát kötelesek biztosítani. Ki van jelölve egy nap, és akkor egy hónapban egyszer ott kell lenniük. Nálunk eltérnek ettől, inkább megbeszélésre maradnak ott, nem csak úgy blikkre, de, ha kérem, adnak. Nem is értem nálatok ez hogy van.
Aranyos a tojásos sztori is, de a legjobban a kicsid válasza tetszett. :) Hogy figyeljek, ha már alszok! :D Édes. :)

Szanya: hasfájás puffadás miatt: esetleg mechanikusan is lehet segíteni neki, ha hagyja. A kisbabás hasmasszázs akár felnőttön is működik. ;) Egy "szakszerű" masszázs segíthet a puffadáson, csak fontos, hogy merről merre nyomorgatod, és simogatod a hasát.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15860

Labolen, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Iszonyú nehéz, nekem egyáltalán nem megy. Babzsákozás közben igyekszem odafigyelni, de még akkor is előfordul, hogy kórusban magyarázunk az apjával.

Szoktam simizni a hasát, de teljesen szakszerűtlenül... :) Azért azt szereti. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15861

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Szanya: mi most először Lactiv-ot szedtünk hasmenésre, az is jó, de én is a Normaflore-ra esküszöm!

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15862

Champ, szerencsére hasmenése az nincs, "csak" fáj neki. Meggyőztetek, adok neki pár napig Normaflore-t.

Elolvastam az AOSZ cikkét: www.aosz.hu/index.php/hirek-es-esemenyek...uar-1-jei-valtozasok
és totál összezavarodtam, úgyhogy felhívtam az önkormányzatot. 1 hónap türelmi időt kértek, még tisztulnak a dolgok, de azért van ami biztos: Bp.-en a "járás" az eddig kerület, tehát ez nem változott. Az óvodák maradnak önkormányzati hatáskörben, ebben nincs semmi változás, ugyanoda kell menni ügyintézni. Az iskolákat a Klebersberg Intézményfenntartó járási hivatala veszi át, ami a mi kerületünkben megegyezik a korábbi önkormányzati helyiségekkel és ügyintézőkkel...
Ha kapok később bővebb infót, akkor írok belőle cikket.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15863

Szanya:
Ügyes volt a kisfiad :) , de megértem az aggodalmadat is.

Vebálrituálé.
Mi egyáltalán nem használunk folyamatábrákat otthon, én mindig szóbam mondok mindent. Akkor ezek szerint ez most nem jó így? Azt gondoltam, hogy ez sokkal jobb, sokkal inkább egy NT viselkedés felé visz ... Hajaj, hiába semmilyen tanfolyamra nem jártam. :unsure:
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15864

Hát eddig bírta. Teljesen ki van bukva. Minden szíre-szóra megsértődik és húzta a kezem, hogy öltöztessem! :ohmy:

HáromMackó, nem bizony, nem jó. Mindenki ezt hiszi, hogy az a jó, de abszolút nem. NT esetén azért nem érdekes, mert ők könnyen leszoknak a szóbeli segítségről az önállósodásuk folyamán, de autinál ez nem megy könnyen, plusz még verbálrituálé is lehet belőle. (Megvettem a Janoch Mónika Viselkedéses könyvét, attól lettem hirtelen ilyen tájékozott... :) )

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15865

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szerintem ez tök gyerekfüggő. Mi soha nem folyamat ábráztunk, mindent szóban mondtunk neki. Így is megtanult már nagyon sok mindent és egyre bővül azoknak a köre, amit meg tud csinálni önállóan.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15866

Azért sem merült fel bennem eddig, hogy ez gond lenne, mert mikor láttam magánórán az auti fejlesztőt, akkor az is mondta és mutatta is a kártyán a folyamat részleteit. Pl öltözésnél ki volt rakva sorban a ruhák képei, és ő mindig kérdezte, Akkor most mi következik Z? A fiam levette a kártyát, vagy együtt levették. És akkor a fejlesztő szóban megerősített, hogy a kabát következik. stb.
Ideje lenne nekem is legalább könyvből tovább fejlesztenem magam, de mikor jut rá időm már este van és csak az alvásra tudok gondolni, max egy pár oldal sci-fire. :whistle:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15867

Nem a folyamatábra volt a mondat lényege, hanem a verbális irányítás hibás volta. Úgyis lehet folyamatot tanítani, hogy az ember csak mutogat. A verbális irányítás az egyik legerősebb segítség, ezért kell mielőbb elhagyni. Nehezen "jönnek le" róla. Nálunk pl. a fogmosásnál is van mindig 1-2 mondat, amit ki kell mondania, mert állandóan instruálom és hozzákapcsolta a tevékenységhez.
Tehát nem az a lényeg, hogy nem tudja megcsinálni, természetesen megtanulja, csak pl. hozzátanulja azt, hogy "ilyenkor anya mindig azt mondja, hogy ... addig nem folytatom a tevékenységet míg nem mondja". De ez csak pár példa, sokat lehetne hozni. Én sem szeretem a folyamatábrát, nem is használom, viszont van helyette millió verbálrituálénk... Mondjuk azt sem szeretem... Lehetne csinálni hátsó fizikai prompt-tal is, de persze nekem is egyszerűbb, ha csak dumálok. (Mondjuk lehet mondani, hogy akkor ne panaszkodjak. :laugh: )

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15868

• breva1
  • breva1 profilkép
Érdekes tényleg gyerekfüggő. Mi sem folyamat ábráztunk soha. Ö mindent megért. Mondjuk a napi rendtől pont az ilyen ovis esetek miatt félek. (Szanyáék) Nálunk az ovi nem nyitott erre. Gondolnak egyet és sétálni mennek vagy reggel irják ki, hogy a torna elmarad stb
Hála tölem elég jól fogadja a változás bejelentését. Tényleg ilyen szempontból nincs gondunk már megtudjuk beszélni. Inkább ami látványos a lábujjhegyen járás és repkedés ha valami olyan helyzet van. Nálunk az automata ajtó a csúcs. Könyörgéssel tudom elhozni és miközben nézi folyamatosan repked.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15869

HáromMackó, tanításnál lehet, sőt bizonyos helyzetekben kell is használni szóbeli irányítást is, de azért csinálja mégis folyamatábrával, mert egy idő után leépíti a verbális segítséget, aztán ha már elég a folyamatábra és jól is megy, akkor egyszerűsíti a folyamatábrát, a végén pedig elhagyja és csak egy napirendi kártyává válik.
A folyamat lényege a segítségek fokozatos visszavonása.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15870

Breva, pont erről beszélek, hogy nem az a kérdés, hogy érti-e. A napirend használata autinál nagyon fontos és abszolút nem gond, ha sétálni mennek- csak fogják a sétakártyát és tegyék be az udvar helyére, miközben mondják is, hogy mennek. A napirendnek óriási szerepe lesz a jövőben az iskolában és a felnőtt életben. Mindenki használ naptárt, ez ugyanaz. A lehető legkorábban kell megtanulniuk alkalmazni. Hogy NT gyerek esetében miért nem terjedt el a használata, arról fogalmam sincs. Nagyon hasznos lenne. (Ugyanúgy, ahogy az iskolában van órarend. Azt érdekes módon mindenki természetesnek veszi. Pedig abban is cserélnek időnként.)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15871

Szanya 1
Irtam neked privit hetirendel kapcsolatban hátha tudnál nekem segíteni.

Volt már szó hetirendezésről esetleg a forumon nem tudja valaki hogy hol találom meg esetleg?
Most akarom elkezdeni a hetirendet .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15872

Hát, ha meg nem beszélnénk hozzá, hogy tanul meg beszélni? (persze ez is egy sarkított kérdés)Na ez nehéz ügy, inkább azt hiszem olvasok egyet én is. :whistle:
Nem vettem mondjuk észre, hogy ragaszkodna szövegekhez. Bizonyos mozzanatokhoz igen, szövegekhez, vagy cselekvésekhez tartozó szövegekhez szerintem nem. Még nem figyeltem ezt nála soha.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15873

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Amikor az önálló fürdést tanultuk, akkor mondtam és mutattam, hogy mit hogyan mosson. Ma már csak azt kell mondanom, hogy mosakodjon. Ha ott maradok, akkor mx. kérdezgeti, hogy a lábamat is? nyakamat is? Na, ilyenkor jól ragoz, vagyis nem ragadt rá az én szövegem.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 5 hónapja #15874

• breva1
  • breva1 profilkép
Igazad van de nála senki nem használja pedig autista spec fejlesztést kap. Az ovi biztos nem vállalná. 3 éve vagyunk diagnosztizálva de senki még csak megsem emlitette. Nem értem :angry: Ha nincs az internet és ti nem is tudok a létezéséről. Most hogy sokat olvasok róla igen csak elgondolkoztam. De sajna tudom az ovi nem csinálná :(
Oldalmegjelenítési idő: 0.593 másodperc