Tomger, az mit jelent, hogy érdekes, amit írok, nem jó? Tényleg nem értem, bocs

, lehet, csak azt, hogy maga a helyzet nem jó?
Nálunk is van néha, hogy valamit még el akar húzni, de nem mondhatnám, hogy ez jellemző gond. Volt, hogy többször volt, azóta van időcsíkunk, arról én veszem le a csíkokat, míg elfogy, beosztom, ahogy akarom. Time timert is készülök venni, mert nálunk gond még, hogy nem akar önállóan játszani, kicsit szeretném ezt nála elősegíteni. x perc önálló játék, ezért jár majd jutalom. Itt nem árt, ha hangot is ad az időmérő.
A tevékenységváltás megy nehezen ezek szerint nektek, ha jól értem. Gondolom, használtok napirendet, az is segíthet.
Labolen, én is észrevettem, hogy vannak dolgok, amiket rutinnak vél a gyerek, pl. ha egy-egy gyakorlatnál valamit szándékosan rosszul csinált a tornasorban, akkor azt mindig úgy akarta. Ilyenkor nem foglalkoztam vele, mintegy megvonva a megerősítést tőle, hiszen ha pörölök vele, sokszor náluk ugye ez is valamiféle megerősítésnek számíthat. Ebédnél itthon nem is nagyon van gond, az oviban inkább, ott nem tudok mit csinálni azzal, hogy többen vannak, nagyobb a zaj stb. Második hete már az egyik óvó nénivel ebédel, szorosan mellette ül, azóta lekopogom, nincs semmi gond. Hogy mikor lehet megbízhatóan hagyni, mint itthon, hogy egyedül egyen, nem tudom. Valszeg az lehet, amit a gyógypedagógus is írt, hogy szenzorosan túlterhelt az ebéd idejére, és azért is lehet a gond. Remélem, az idegrendszer érésével ez javulni fog.
A kulcsszó az önkontroll, úgy érzem, ill. ennek hiánya, de majdcsak javulunk ebben is

.
A dobálásra még az jutott eszembe, hogy kap célbadobós játékot, falit, a földre letehetős nem hozta lázba, esetleg golyópályát. A gyógypedek szerint ingerkeresés miatt dobál.
Nálunk egyébként a vizuális megsegítések közül a szempontkártyák kevésbé hatékonyak, lehet, mert jól érti a beszédet, nem tudom. Persze ettől függetlenül ezeket is próbálom bevetni, de nem látom a mi esetünkben ezt a fő kulcsnak. Amit múltkor említettél, a sok azonnali juti, azt bevezettem, apró színes gumicukorkák (van egy nagyon jól vágható, szép színes fajta, mindegyik háromféle színű) képében, kell ez is neki a gyűjtögetős mellé, köszi utólag is a felvetést, noha nem nekünk szólt, eszembe juttattad, és valóban kell

.
Szanya, valóban, nekem is nagyon sokszor eszembe jut, mennyire más minden autista kisgyerek, milyen széles a skála, és hogy ez mitől függ, na az a nagy rejtély.