Kedves szülőtársak!
Három hónapja kaptuk kisfiam autizmus-diagnózisát. Most lesz három éves, nem beszél, kommunikációja nagyon szegényes, bár amióta fejlesztésre visszük, és magunk is próbálkozunk tanítgatni otthon, mutatni, tenyérrel kérni bizonyos helyzetben tud, de sajnos inkább dühös lesz, visít, csapkod. Elég aktív, találékony legényke, szinte lehetetlen biztonságba helyezni a holmikat a lakásban, mindig felfedez valamit, amit nem kéne. Van egy hat hónapos koraszülött kisöccse, akit tornáztatni kell, mert nem fejlődik a korának megfelelően. Férjem nagyon rendes, rengeteget segít, a nagyobbik fiút szinte ő neveli. Mégis le vagyok taglózva, most már napjában többször tör rám valami pánikféle, rettegek, lefagyok, szétesek amitől nem tudom teljesíteni a napi rutint. Elég lassú, nehezen alkalmazkodó ember vagyok amúgy is. Olvastam, miben különböznek az autista emberek a neurotipikusoktól, és most nem tudok mit kezdeni azzal az érzéssel, hogy a fiam belülről másképp működik, és nem tudom elképzelni a lelki folyamatait. Olyan érzésem van, mintha Ő valaki más volna, nem az a fiú, aki a kisbabám volt, illetve akinek őt elképzeltem.
Próbálom világosan átgondolni a helyzetet, mikor sikerül, feldobódok, és nem is értem, mit problémázok, aztán kapok egy impulzust, akár egy emlék villan fel, vagy hallom, ahogy a szomszéd unokái boldogan játszanak a kertben, vagy épp a fiam rákezdi azt a sajátos üvöltését, és berobban megint a félelem, pánik. A tervek, elképzelések világosak, az itt és mostot nem tudom kezelni. A férjem, aki a fiút remekül elfogadja, kezd kibukni tőlem.
Tudom jól, hogy a fiaim feljesztésére kell koncentrálnom, ezt is szeretném, de így nem megy.
Próbáltam pszichológust keresni, mert úgy érzem, nem tudom kirángatni magam a bajból, és nem tudok kivel beszélni róla. A férjem egész másképp működik, neki van valami pozitív szűrője a világhoz, míg én most szinte csak a másik oldalt látom, így nem tudok mit kezdeni a tanácsaival (tornázz, ne keresd, a hibákat, lásd meg a jót...).
Kérlek, ha tudtok pszichoterápiás szakembert Budapesten, aki tudna segíteni hidat építenem a fiamhoz és megkűzdeni ezzel a depressziós-szorongó állapottal, írjátok meg.
Előre is köszönettel:
Katalin