Szia Andidem,
átraktam a hsz-t egy relevánsabb helyre, hogy később is meg lehessen találni.
A jutalmazósunk úgy néz ki, hogy mindig az aktuális naptári beosztáshoz ill. a hangulatunkhoz...

és egyéb tényezőkhöz igazítjuk az összegyűjtendők számát, most épp 14 van, mert az előzőben 15-öt kellett gyűjteni és most azt mondta a gyerek, hogy legyen 14. Velem meg lehet alkudni!

Naponta általában 1-et vagy 2-t kap, attól függ, hogy mennyi a feladat és mennyire tud csöndben maradni. Nekünk csak a feladatért és a szociális játékokért jár juti, ha közben nem zajong. Tornáért és egyéb kedvelt tevékenységekért nem, és nem adunk öltözésért, kóstolásért sem, mert nem akarom, hogy majd később csak emiatt csinálja meg. Azt muszáj és kész. (Lehet folyamatábrázni. Meg annyira ez engem nem is érdekel, az oviban felöltözik, itthon meg belefér az időmbe, hogy segítsek, mivel csak 1 gyerekem van, ez nekem nem gond.)
Most bevezettük, hogy a fizetős fejlesztésen is van matricázás, ott csak 6-ot kell gyűjteni, mert alkalmanként 2-t kaphat és 3 hétnél több időt nem látna át, ill. nem lenne motiváló. A matricák az érdeklődési köréhez kapcsolódnak, teljesen vegyes, őt egy mosolygós arc nem motiválná (ezt most általánosságban írom: szociálisan erősen sérült gyereknek nem tartom célravezetőnek ezt a módszert, mitől motiválná egy mosolygós arc, ha rá se néz az arcokra és nincs megfelelési kényszere egyáltalán). Mi nem visszük haza egyik füzetet sem, itthon nincs jutizás, csak ha fel akarom valamiért gyorsítani a gyűjtést. (Elvárom, hogy nekem megcsinálja, amit kell. Itten szigor van, kérem!

) A végén a jutalom szintén az egyéni érdeklődéséhez kapcsolódó, nagyon erősen motiváló dolog.
El nem veszünk matricát, mert az demotiváló, frusztráló és értelmetlen. Ha nem teljesít, nincs matrica és kész.
A többi gyereket nálunk nem zavarja ez a dolog, egyrészt elfogadják, hogy Z. nem olyan,mint ők és csomó vizu eszközt használ alapból, másrészt nem irigylik tőle a ventillátorokat, dísztárcsákat, sorompókat és porszívókat ábrázoló matricákat. (Néha állatokat és egyéb, az átlagos érdeklődésnek megfelelő matricát is adok be, de ritkán, pont emiatt, hogy a többinek ne legyen érdekes.) A gyűjtést követő jutalom is rajta van a füzeten, azt is igyekszünk úgy kitalálni, hogy a többinek ne legyen érdekes (képpel dekorált póló, biciklilámpa, stb.), egyszer volt eddig játszóház, de nem mondták az oviban, hogy a többiek nehezményezték volna.
Egyébként ami ovinkban több auti is van, mindegyiknek egyéni, hogy mennyi vizu eszközt használnak velük, a többi gyerek pedig ezeket mind elfogadja, semmi gond nincs ezzel. Különösebben magyarázni sem kell. Ha kérdezik, akkor válaszolni kell, de az ő szintjükön, egyszerűen. (Nem kell tudományos magyarázat, sőt.)