LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Hogyan és mikor tudassam vele hogy autista

Hogyan és mikor tudassam vele hogy autista 2 éve 9 hónapja #39913

 • kanita70
 • kanita70 profilkép
 • Nem elérhető
A kisfiamat közel egy éve kapott diagnózist 9 éves és 2.-osztályba jár.A diagnózis, iskola váltást is jelentett mert ahová járt nem volt az alapító okiratukban az autizmus.4-éves kora óta SNS-is hiperaktív és figyelem zavar volt a diagnózis.
Egyszerűen nem tudom hogyan mondjam meg neki vagy hogy megmondjam e hogy ő autista.Még nem tudja,de kérdezgeti hogy ő miért nem kap osztályzatot?Csak ének ,rajz ,technika ,testnevelésből kap osztályzatot.Értelmes kisfiú dolgozatait 80%-90%-osan teljesíti.Magatartásával vannak gondok de a tanárok próbálják tolerálják neki.
A testvérei sem tudják hogy autista de nyilván látják és tapasztalják hogy ő más.A tanító néni szerint nem kell elmondani de én nem vagyok biztos ebben sem.Ebben kérném véleményeteket.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Hogyan és mikor tudassam vele hogy autista 2 éve 9 hónapja #39914

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • Én Más vagyok, jobb, ha rám hagyod... :)
Ez egy nagyon nehéz ügy. Fokozatosan célszerű közölni, ha eddig semmit nem tudott erről. Ennek van egy módszertana, ami az Ö.T.V.E.N. c. kiadványban benne van, de az egy picit drága saját felhasználásra, esetleg könyvtárból lehetne kivenni. Feladatlapokat tartalmaz, kb olyasmi, mint amit mostanában erkölcstanból tanítanak, csak autizmusra van kihegyezve.
Először egy stabil én-képet kell kialakítani (külső-belső tulajdonságok, erősségek, gyengeségek), ismertetni kell, hogy az emberek különbözőek, ezen belül vannak fogyatékosságok is, és erre a bázisra támaszkodva lehet közölni.
Én mindenképpen azt javaslom, hogy vagy szakgyp.-pszichológus segítségét vond be, vagy nézd meg a fent említett kiadványt, nehogy gond legyen. A jó képességű gyerekek nagyon ki tudnak borulni a felismeréstől.

De miért nem kap osztályzatot? A figyelemzavar miatt felmentette a szakértői?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Hogyan és mikor tudassam vele hogy autista 2 éve 9 hónapja #39919

 • kanita70
 • kanita70 profilkép
 • Nem elérhető
Akkor még várok vele.A Pedagógiai Intézet aki vizsgálta ők mentették fel osztályzat alól.Gondolom azért hogy ne legyen kudarc élménye.Ja mert még csupa diszes is.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Hogyan és mikor tudassam vele hogy autista 2 éve 9 hónapja #39920

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • Én Más vagyok, jobb, ha rám hagyod... :)
Hol kaptátok ezeket a diagnózisokat?
Nehezen szokták megadni a felmentést, azért nem értem. Állami suliba jár?

Azért kérdezősködöm, mert elsőre ADHD diagnózist kapott, most meg autit, én inkább ellenőriztetném ezt valami egyértelműen jó helyen, mielőtt a gyereknek bármit mondok. Ha viszont az autit megbízható helyen kaptátok, akkor szerintem ne várj, el kell kezdeni Én könyvezni, ha eddig nem volt, mert ha az osztálytársak borítják rá (nem feltétlen azt, hogy auti, csak valamit, hogy nem olyan, mint ők), annak is biztosan baj lesz a vége.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Hogyan és mikor tudassam vele hogy autista 2 éve 9 hónapja #39921

 • kanita70
 • kanita70 profilkép
 • Nem elérhető
Pervazív fejlődési zavar a diagnózis.Azt mondták hogy ez autistát jelent. Debrecenbe kapta meg az autizmus ambulancián vizsgálták,mert előtte jártunk már neurológusnál vele mert voltak gondok .Nem úgy fejlődött mint kellett volna.Már akkor szóba jött hogy lehet autista de akkor még én magam is hárítottam.Láttam hogy furcsa néha az is megfordult bennem hogy értelmi fogyatékos.De vizsgálták és azt mondták hogy épp értelmű.Még az iskoláig van másfél éve és szedje a Ritalint az majd segít neki az figyelmét összpontosítani mire suliba megy.Óvodás kora végén azonban láttam hogy így az iskolában nem fog boldogulni,ha nem fogyatékos akkor is van valami.A gyógyszertől teljesen más volt mintha nem is ő lenne.Nem hagyott nyugodni a dolog és akkor fordultunk az ambulanciához hogy vizsgálják ki.Ott megkaptunk a szakértői véleményt.De akkor már elkezdte az első osztályt,így év közben kértünk egy vizsgálatot a Ped intézetbe ahol megvizsgálják és kijelölik neki a másik iskolát.Ők már autistának írták le és ők mentették fel írás,olvasás,számolás tantárgyakból.Vagyis nem kaphat osztályzatot csak százalékban és szóban értékelhetik. Akkor megbeszéltem a tanár nénikkel hogy ha gyógyszer nélkül menne a dolog akkor én nem adnám neki,mert a pörgős kisfiúból egy teljesen ellenkezőét kaptuk.Ami nem ő volt!Azóta sem kapja a gyógyszert !Egyetértettek velem hogy nem tömjük vele ha nem muszáj.Egészen jól mennek a dolgok.De nyilván a gyerekek is észre fogják venni egyszer hogy ő más.Bár nagyon jól kezelhető autista ,de azért nem mindig,eleinte még a tanárok is értetlenkedtek hogy miért is autista ő?Mert hogy van az iskolába vagy 5 auti és azok teljesen mások.És ő is kérdezgette már hogy miért nem kap jegyet mint a többi gyerek.Állami suliba jár.Igen én is félek tőle hogy valaki mond neki valamit mert ez elég kis város.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Hogyan és mikor tudassam vele hogy autista 2 éve 9 hónapja #39922

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • Én Más vagyok, jobb, ha rám hagyod... :)
Így már világos.
Szegény, ez a Ritalinozás... :( Szerintem az enyémnek is van figyelemzavara (bár még sose írták le diagnózisba, de én így érzem), de nekünk nem javasolták sehol a Ritalint.
Nagyon rendes volt aki felmentette a számszerű értékelés alól a tantárgyakból. Vizsgáznia sem kell?
És milyen az iskola? Tetszik a fiadnak? Az osztálytársakkal nincs gond?
Ez amit írsz, hogy van másik 5 auti az iskolában, aki másmilyen, ezt úgy értsem, hogy ők erősebben érintettek?
Ha ez így van, akkor az a gond, hogy ha elmondod majd a fiadnak, hogy auti, akkor meg fogja nézni a másik ötöt, rájön, hogy ő nem olyan és azt fogja mondani, hogy az nem lehet, hogy ő is auti. (Mármint ez egy lehetséges probléma, nem biztos, hogy így lesz.) Szóval még azt is el kell majd magyaráznod, hogy ez egy spektrum. És azért ez nem egy egyszerű dolog, felnőttek is nehezen értik meg... Úgyhogy ha van arrafelé jó autis fejlesztő, akkor szerintem ezzel a problémával nem ártana felkeresni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Hogyan és mikor tudassam vele hogy autista 2 éve 9 hónapja #39924

 • kanita70
 • kanita70 profilkép
 • Nem elérhető
Ez egy sima állami iskola 2 ilyen van a városban a másik 3 az egyházi iskola ami van.Ennek a sulinak van az alapító okiratában benne hogy fogadhat autistát is.Lépésről lépésre tanterv szerint haladnak,ami neki jó.Az előző iskolában nagyon gyors volt a tempó.De mivel SNS fejlesztésekben részesült igazán nem volt gond ott sem.Nagyon sírt mikor megtudta hogy másik suliba kell mennie.De elfogadta mert ott is voltak még az oviból ismerős gyerekek.Egyetlen bajom van a mostani sulival hogy nagyon sok a kisebbség.A gyerekek magatartása az osztályban problémás.Az én kisfiamra sincsen jó hatással ez a minta.Ő maga észre vételezte hogy a másik suliba nem volt vele baj!Itt sokkal fegyelmezetlenebbek a gyerekek órán és szünetekben is.Lehet hogy pont ezért nem kakukk tojás a fiam.Az osztálytársakkal egyenlőre nincsen gond.Szerintem a szemükben Lali egy móka mester.De félek tőle hogy lesz majd gond ahogy nőnek okosodnak.
Én a ritalint akkor jó ötletnek tartottam mert szerintem sokat segített neki.a Pedintézetben javasolta egy gyógypedagógus aki vizsgálta mert szerinte így fog tudni kezdeni rendes iskolában Annyira szét szórt volt és egy pillanatra sem tudott megülni.Másfél évig szedte de csak mikor oviban volt.Hétvégén és szünetben nem szedte.az ovó nénik szerint nagyon jó hatással volt rá mert be vonhatóvá vált mindenben.Csak ugye mire haza jött már a hatása nem volt észlelhető addigra.Sokáig nem is tudtam milyen ő ha a gyógyszer hatása alatt van.Mielőtt suliba ment egy nyáron próbáltuk ki itthoni környezetben.Hát nagyon nem tetszett!Akkor fordultam a neurológushoz és mondtam neki hogy ez nem ő!Csak ül és figyel teljesen le van lassulva.Elmondta hogy igen a hiper aktív gyerekere fordítva hat nem felpörgeti hanem lassítja őket.De ha őt túlságosan akkor inkább hagyjuk abba a szedését.A tanárokkal beszéljem meg hogy bírnak e vele gyógyszer nélkül.Ki próbáltuk és igen!
Igen a többi auti erősen érintettek.Nem tudok erre semmi auti fejlesztőt.Hiába fogadják őket ebben az iskolában még sincsenek képben.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.195 másodperc