LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Az autizmussal élő gyermekek és felnőttek megegyezően a tipikus gyermekekkel képesek lehetnek bármely házimunkába bevonódni. Képességeiktől függően fokozatosan lehetőséget kell adni számukra, hogy eleinte maguk körül, később pedig a közösség érdekében is különböző háztartási munkákat ellássanak.


A speciális iskolákban ezek a tevékenységek a tananyag hangsúlyos részét képezik, ezért érdemes a pedagógusokkal egyeztetni arról, hogy milyen tevékenységeket tanul a gyermek, illetve, hogy ebből mit lehetne otthon is alkalmazni. Az önállósági feladatok legnagyobb részében találkozunk azzal, hogy az autizmussal élő gyermek nem feltétlen látja a célját és/vagy az adott tevékenység lépéseit, azok sorrendjét nehezen tudja megtartani;  ezekben a vizuális forgatókönyvek nagy segítséget jelenthetnek.


A tipikus tevékenységek, amelyeket az önállóság kapcsán érdemes tanítani/elvárni:

  • öltözködéssel, ruházattal (pl. öltözés, vetkőzés, ruhahajtogatás, teregetés, később mosás, vasalás),
  • az étkezéssel, ételkészítéssel (pl. étkezés, evőeszköz használat, terítés, tálalás, leszedés, takarítás, hámozás, darabolás, egyszerű hideg, majd meleg ételek elkészítése)
  • a takarítással (portalanítás, vizes törölgetés, söprés/felmosás,porszívózás stb.),
  • személyi higiénével (pl WC-használat, mosdás, zuhanyozás, hajmosás, körömvágás stb)
  • szolgáltatások igénybevételével (pl. bevásárlás, mozi, múzeum, fodrász, később fizetés, ügyintézés) kapcsolatosak.


Azt is tudjuk, hogy ezeknek a tevékenységek nagy része különböző egyéb, többek közt szociális készségek meglétét is feltételezi, ez pedig korlátozhatja az adott személyre bízott feladatok körét.

 

 

 

Az autizmusban érintett családok összetartóerejének növelése, társadalmi beilleszkedésük elősegítése, hátrányos helyzetük csökkentése program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

alt alt