LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1923

• mimmo
  • mimmo profilkép
Az én kisfiam is hasonlóan nagy fürdő bajnok. Miután a "nagyok" elmennek óvodába és iskolába, és csak vele és a kicsivel maradok otthon...jön, hogy segítsek levenni róla az overált. Megy relaxálni a vízbe. Egyébként ilyen "feltöltődés" után jól is telnek a délelőttök.

Korábban Ő is egyedül igyekezett intézni a napi akár többszöri fürdést, de itthon nem csak a fürdéshez vetkőzött neki. Ha megyünk bárhová eszébe sem jut levetkőzni, de ahogy haza érünk, belépünk az ajtón... legalább a nadrágtól igyekszik megszabadulni. Pizsama nélkül szeretett volna aludni is, ezért lett egy cipzáras alvóovárálja, amit (még) nem tud egyedül levenni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1924

Hát a víz szeretete ezek szerint közös a gyerekeinkben. :)

Az enyém is megszabadulna még a pizsamától is éjszaka. Most már rá tudom szedni, hogy legalább pizsi legyen rajta, ha már zokni nem. De se takarót, se alvózsákot nem lehet ráadni. Mindig attól félek megfázik éjszaka.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1925

• mimmo
  • mimmo profilkép
A pizsama felsőt még csak-csak megtűrné, de a nadrág mostanában pillanatok alatt lerepült róla, sőt a takaró is. Pedig régebben a "szent takaróját" mindenhová hurcolászta magával és ahol épp kedve volt,ott feküdt le egy kicsit pihenni a lakásban és takarózott be vele tetőtől talpig.
Én is féltem, hogy megfázik,ezért találtam ki az elöl végig cipzáras kezes-lábas pizsamát neki éjszakára.
Első este sokáig tiltakozott, pakolászta a kezem a cipzárra, hogy szabadítsam meg az overálból. Aztán belátta, hogy a pizsama marad, nincs mit tenni.
Másnap este már ő hozta fürdés után, hogy vegyük fel.

Enikőnk végre szoba tiszta:)!!!!! 13 éve 6 hónapja #1926

• medvemama
  • medvemama profilkép
:P :P Októberbe múlt 4 éves és szól magától ha pisi van ha kaki! Tuti az ovi miatt ment ilyen könnyen augusztustól jár van asszisztensünk és többi gyereket nagyon utánozza.Hatalmas fejlődés !!

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1927

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
A napokban Andris is megszabadul a pizsama felsőtől, mert imádja a bőrén érezni a paplanhuzatot. Ezt eljátsszuk néhányszor én fel, ő le.
A takaró lelökését mi úgy hidaltuk át, hogy már normál méretet adunk és ha éjszaka rajta fekszik még mindig van egy csücsök amivel betakarhatom. A hálózsákot azt nagyon nem szerette.:(

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1930

Mi a takaró lelökést úgy oldottuk meg, hogy kapott egy különleges, gyönyörű takarót, amit hangsúlyoztunk, hogy az övé, és milyen szép. :) Azóta ezzel semmi gond. Pedig már rég kinőtte azt a babatakarót és rendes paplanja van.

Enikőnk végre szoba tiszta:)!!!!! 13 éve 6 hónapja #1932

Gratula!!!!!!!!! :cheer: :cheer: :cheer:
Puszi Encikének!!!!!!!!

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1933

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Képzeljétek, jó hírem van: dűlőre jutottunk az óvónővel, sikerült értelmesen megbeszélni MINDENT és nem lesz sni-s a fiam!!!!! :woohoo: És a sok bepisilésre együtt találtuk meg a választ: felújítják a tornatermet, így minden különóra (logopédia, gyógytorna) az ő csoportszobájukban van, ezért, akik nem vesznek részt ezeket (pl a fiam) hetente 2 nap reggeltől ebédig ideoda vannak küldözgetve, egyik csoportszobából a másikba. A rugalmatlan fiam ezt tutira nem tudja lekezelni, egészen biztosan ezért pisil be. És megbeszéltük, hogy nem csak 1-1 rajzot fog magával vinni a fiam (ma pl a délutáni alvás menetét rajzoltam le neki), hanem lesz kiskönyve, egy kis fotóalbum és abban lehet majd cserélgetni a napirendet, hogy tudjon felkészülni a sok ideoda mászkálásra. És ez az óvónő ötlete volt! Tök partner ebben! Szerintem most esett le neki, hogy tényleg jót akarunk a fiunknak (férjem is bent volt velem) és pálfordulást vett konkrétan, mosolygott, kedves volt és ötletei voltak... és ő ajánlotta fel a magyarázatom után, hogy akkor most úgy veszi, mintha nem lenne papírunk az ASről és ne legyen egyelőre sni-s, jövőre meg meglátjuk, hogy fejlődik.
Nagyon nagyon boldog vagyok most!!!! :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1934

HÚÚÚ, hát ez nagyon jó hír, Kimni!!!!

Megértem, hogy boldog vagy.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1935

ABA terápiával kapcsolatban kérdeztem már a hoxán, hogy csinálja itt vki, vagy mi a véleményetek róla?

Most rendeltem pár autis- könyvet amazonról, beleértve egy PECS manual-t is, kíváncsi vagyok, mire jutok belőle. Bár sztem autis gyógypeddel kezdjük az alapokat.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1936

Mi is rendeltünk annó ABA pakkot, de semmire nem mentünk vele. Gyakorlatilag uaz jellegében, mint a TEACCH, csak mindent dokumentálni kell, és még erőltetősebb. Ha az ember nem csinálja reggeltől estig, és úgy, hogy mellesleg még valaki vigyáz is időnként a gyerekre, míg kitalálja a következő feladatsort, akkor felesleges is belekezdeni. Ráadásul nem használnak vizuális anyagokat. Ami szerintem a lényeg.
Mi a PECS leírással se mentünk semmire. Kell a gyakorlott segéderő.

Kimni, ez fantasztikus, szuper!!!!!!!!!!!!! Nagyon örülök! :cheer: :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1938

És ha nem én csinálom az ABA-t, hanem minden nap pár órában ABA terapeuta?

Mondjuk az ABA-hoz mindenképpen hozzátenném a vizuális segédeszközöket, gondolom, beleépíthető, vagy nem? Tehát PECS és napirend. Így nem csinálná a terapeuta a fejlesztést?

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1939

MÉg egy kérdés: magyar nyelvű PECS kártyákat honnan szoktatok letölteni?

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1940

Személyfüggő nyilván. Láttam egy magánoviban olyan ABA terapeutát, aki napirendezett is (PECS nem volt, beszélők jártak csak oda). Ha bírod huzamosan fizetni, akkor biztos jó az is, de akkor én inkább beadnám egész délelőttös TEACCH-re. Mi csináltuk azt is heti 1x, nagyon jó volt.
Sehonnan nem lehet letölteni PECS-et. Vagy csináltatsz a Vadasban, vagy az AOSZ-nál, vagy veszel egy Boardmakert. A próbeverzió linkje fent van a vizuális segítségek menüben. 30 napig használható.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1942

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Kimni: Örülök, hogy sikerült beszélni az óvónővel és a gyerek érdekeit tartotta szem előtt. Mindig mondom, hogy kellenek a hapsik az nők a közelükben mindig ellágyulnak! :lol:

Enikőnk végre szoba tiszta:)!!!!! 13 éve 6 hónapja #1945

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Gratulálunk mi is neki! Ez egy óriási lépés!

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1951

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Kimni, nagyon klassz, hogy megoldódott!

ABA terápia, én is nagyon rákattantam. Kézalatt sikerült is kapnom róla egy 50 oldalas leírást önmagában nem bírok vele kezdeni semmit. Bejelentkeztünk az ABA intézetbe, 200.000 havi kiadással járna az, amit most több helyről, nem ABA-san csinálunk. Nem bírjuk megfizetni. Még bent vagyunk a rendszerükben, nem vágtam el velül a szálat, de szerintem fél év múlva sem lesz jobb az anyagi helyzetünk, csak ha én is dolgoznék tejes munkaidőben (amit meg nem tartok jó ötletnek, mert úgy látom azokban a dolgokban fejlődik a legtöbbet, amit ugye innen onnan -Korai Fejlesztő, Vadas- felszed az ember és aztán mi szülők csinálkunk vele otthon)

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1953

Van aki használja ezt a próba verziót. Letöltöttem ma de valamiért nem enged be a regisztrált email cimmel ill. jelszóval
Egy demot enged használni nem tudom hogy az e egyáltalán vagy nem jól töltöttem le. Nem egyszerü mindenesetre vagy én vagyok hozzá buta. Pedig tök jó képek vannak és még magyar felíratozni is lehet őket . Pl ha egy hajmosósat kiszedek mit kell ráirni? A magyarba is felül van a szöveg a kártyán?

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1955

Mi is kínlódtunk vele, nem is emlékszem már, hogy sikerült a férjemnek. Majd megkérdezem, ha hazajön.
A PECS-en mindig felül van a szöveg kisbetűvel, a napirenden alul, nagybetűvel.
PECS-re gondolom nem kell hajmosás??? Vagy azt szokta kérni? Napirendire értelemszerűen: HAJMOSÁS

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 6 hónapja #1961

Jaj látod milyen buta vagyok igen pl a hajmosás az nem is pecs hanem napirend . A kérdés rossz volt. De a választ megkaptam végül is tehát a pecs felül kisbetü. Még nem kezdtük el már voltunk tréningen de remélem decemberbe sikerül a betanításra feljutni.
Köszi a választ.
Oldalmegjelenítési idő: 0.235 másodperc