LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8622

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Miri, Szanya, köszi, már megdumáltam magammal, megveszem a Delejből a könyvet. És veszek rendes babzsákot, mert azt hiszem, kell valami csak ehhez kapcsolódó tárgy is, amit csak erre használunk, ez segít a koncentrálásban.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8624

Szanya1:

A férjemmel együtt nyúzunk ez ügyben mindig mindenkit. Egyenként talán nem lennénk elég kitartóak, de együtt igen. :)
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8625

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Szanya: csak lementettem a hsz-eket, de este megpróbálhatok összefésülni valamit.

Kimni: Krasznártól házhoz is szállítják, ha esetleg a Delej messze lenne.

Tomger: Nagyon sokat fejleszted direktbe a kisfiadat. Ez valahol tök jó, de lehet, hogy a nem korának megfelelődolgokat sokkal többet kell tanítani neki ebben az időben, míg ha megfelelő korban kerülne elő a probléma, lehet simán megtanulná magától is. Szerintem lehet, hogy korai még neki a sötét-világos, vagy ilyesmi.
A lányom most augusztusban lesz 4 éves. NT. Simán összekeveri a zöldet és a pirosat! Most csináltunk egy ilyen feladatot. :) És Latka is keveri még, hogy miért lenne este, ha még világos van. Vagy ha nem süt a nap, akkor milyen napszak van. :)
Egyetértek Szanyával, hogy csak az éppen vele aktuálisan megtörténő dolgokat tanítsd neki, ha meleg vízben zuhanyzik, mondhatod, hogy de finom meleg, vagy várjunk, mert most még egy kicsit hideg. Szóval hogy ne csak mint feladatot tudja értelmezni.
Ahogy ismerlek, ezeket a szitukat amúgy is mindig kihasználod, lehet ezek elégségesek is, és nem kell külön még trenírozni. Ahogy Kimni mondja, türelem, és mindennek meg lesz az eredménye. :)
Bár a türelem a legnehezebb része a dolognak, nekem sem erősségem! :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8626

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Labolen, Szanya!
Köszi szépen, hát persze a lényeg az E/1 személy. Bocs a hülye kérdésért, de annyira a képekre és struktúrára koncentráltam, hogy a lényeget a képaláírást
nem memorizáltam...

Szanya!
Nagyon köszi az ovis tanácsokat, pont most olvasom Zsuzsanna bejegyzését, hogy a nyári ovi náluk sem jött be.
Akkor mi el sem kezdjük, csak max. olyan szinten, hogy egyszer-egyszer ellátogatunk, hogy legalább ismerkedjen az épülettel, udvarral, környékkel.
De otthagyni nem fogjuk, mert annyira védtelen és ha nincs aki foglalkozzon vele, akkor el sem tud vegyülni és nem tud mit kezdeni magával.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8627

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Sephora: nekem fel sem tűnt, hogy nem E/1-ben kérdezted! :D
Én a jelen idő / múlt időre koncentráltam. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8629

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Én mindenkit csodálok, akinek az auti gyereke bírja a nyári ovit. Mivel nekünk ez a 3. évünk az oviban és év közben is kaptunk már ízelítőt minden évben a struktúrálatlan szabadidős oviból, plusz az összevont csoportból, másik csoportszobában tartózkodásból, én már meg sem próbálom nyárra betenni az érintett fiamat. A kicsi NT tudom, hogy tökre élvezné a szabadságot, a zuhanyozást az udvaron, a rohangálást, az új helyzetet, de az érintett fiam pont ezektől esik szét és válik frusztrálttá nem csak ott, hanem utána itthon is és hetekig tart visszaállítani őt. És, hogy milyen nyomot hagy benne, az a másik fele. Úgyhogy, nálunk nincs ovis ügyeleti részvétel, soha. Baromi nehéz megoldani, kezdek parázni, mikor rúgnak ki, komolyan.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8630

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Rendeltem a neten babzsákot, személyes átvétel ingyen a 18. kerületben, postaköltség 650, babzsák 250/db: jatek.vatera.hu/szabadteri_jatek/egyeb/o...zsak_1605784814.html
Akit érdekel...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8631

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Kimni: ebbe látod bele sem gondoltam, milyen nehéz lehet dolgozni egy auti gyerek mellől, ha egyszer se táborba, se oviba nem tudod küldeni. :(
Apukád meg csak nem lehet velük egész nyáron... :(
Erre nincs valami bevált módszer? Valamilyen szolgálat???

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8632

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Na jó! Akkor legyen nekünk is babzsákunk! Délután varrok egyet. :) Ha már a plüsskutya nem szabályos! :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8633

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
A fecske szolgálat megmondta, hogy mi nem vagyunk elég súlyosan problémásak a segítséghez :) Igazuk is van tulajdonképpen, tényleg inkább segítsék azokat, akiknek a megélhetésük múlik a gyerekvigyázáson. Talán éhen nem halnánk, ha elveszteném a melóm, ez tény. De azért nem akarom elveszteni :)
Nem tudom, itt más hogy oldja meg a nyarat? Bízom benne, hogy mindig találni fogunk valami ügyes megoldást, esetleg 2 hónapra fizetés nélkülire menni, ha jobban összeszedjük magunkat anyagilag.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8634

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Ha nektek müxik a plüsskutya, akkor ne varrjál mást :) Tegnap mi még próbálkoztunk, aztán Apával négyesben is nyomtunk egy menetet :) Apukám is odavan ezért most, aztán ennyi hasonló kicsi, dobálható dolgot egyszerre nem tudok összeszedni :) A kicsi állandóan elhülyéskedi, játszik a dobó játékokkal... de szerintem a lányod tuti érettebb az én NT fiamnál, már csak a lány mivoltából fakadóan is :) Tökre unja és nem akar játszani ilyesmit, nem akar válaszolni sem. Amikor sikerült rávenni, akkor tökéletesen csinálja, csak a kedvvel van baj :) Ő menne inkább rohangálni, lövöldözni.... :whistle:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8635

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Mi csak egy "babzsákkal" dolgozunk, akinek dobom, az válaszol, és utána mikor visszadobja nekem, vagy a másiknak, akkor kell kérdeznie.
Igen, nálunk más a helyzet, mivel lány, és imád szerepelni! :) Ja és beszélni is!!! :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8637

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Kimni!

Most nagyon meglepődtem, hogy a Fecskeszolgálat nem segít nektek. Én kb. 3 hónapja hívtam fel őket, hogy nem tudok a Vadaskertbe eljutni a
szülőtréningekre, hogy tudnának-e segíteni, mert nincs kire bízni a gyerekeket. A férjem szabija már nagyon fogytán van, de mostanában szabira sem tudna elmenni, mert olyan munkája van.
Elindítottuk a folyamatot, megkapták a szakvéleményt, kijött a koordinátor hölgy, kitöltöttük a papírokat. 3 hónapig semmi, aztán most 2 hete kaptam egy telefonszámot, hogy lenne egy segítő aki a XVI. kerületbe tudna kijárni.
Holnap jön ki hozzánk ez a hölgy, remélem bejön majd a gyerekeknek.(Sajnos Levinek vannak bizonyos karakterek, akiket elutasít.)
Levi Aspergeres, enyhén érintett, a testvére NT - tehát mi sem vagyunk súlyos eset.
Én a helyedben tennék még egy próbát...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8638

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: elolvastam a modellprogramban a babzsákozást. Hát mi nem vagyunk ilyen profik...
A helyedben beraknám azt a pár oldalt, forrással megjelölve, mert nagyon jól össze van szedve. Ez az egész kiadvány nagyon szuper!
Szóval most nem is tudom merre tovább. ez tök jó lenne, egy csomó játékot szeretnék megvalósítani, de ketten kevesen vannak hozzá. Talán az unokatesót tudnám még bevonni. Három gyerek már elég lenne?
Mi a programból most csak a kérdés felelt részt csináljuk, közben meg van egy csomó egyéb is. ezen még gondolkoznom kell egy kicsit.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8639

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Sephora, nagyon klassz, hogy kaptál segítséget!!! Nekem nagyobb gyerekeim vannak, egy 4 és egy 6 éves már más kategória, kisbabával te még kismama vagy, az egészen más. De nem most próbáltam, hanem még mikor a kicsit vártam és feküdnöm kellett 5 hónapig. Akkor kértem segítséget, mert a 1.5 éves nagyobb gyerekemet nem tudtam ellátni fekvés mellett, nem volt ennyi segítségem. De nem kaptam. Most meg sem próbálom. Hiszen az érintett fiam normál gyerekként jár oviba, én dolgozom, van két ovis gyerekem, el nem tudom képzelni, hogy erre kapnék segítséget... apropo, a segítség ért valamit az autizmushoz?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8640

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Szanya:
Gondoltam már, hogy nem csak belekapkodok az ép futó témákba, hanem leírom a mi történetünket. Nem lesz rövid, egyszer összekapom magam!

Az én fiam már 3 évesen kikészítette a rántottához a cuccokat: serpenyő, olaj, tojás, kenyér, mert elmondani nem tudta, hogy mit kér. Ma már lediktálja a receptet, amit a TV Paprikán látott! Ott áll a konyhában velem, és "beszól", ha valamit nem úgy csinálok, mint a sztár cheif-ek!

Az IQ szinthez: az én fiamét megmérték, de csak röhögök rajta: 73, ép hogy integrálható. Igaz, hogy a feladtok felét meg sem csinálta, mert végiglapozta a feladat lapokat és hozzátette, ezt nem akarom. A szakértőin egy férfi csinálta vele, sosem látott még férfi gyógy.ped.-et, egyébként is a nők felé húz. A saját fejlesztőnk azt mondta, hogy neki is fel kellett volna készíteni erre a gyereket, pedig köztük nagy a bizalom! Nem vagyok szakember, de szerintem az a gyerek, aki önállóan tanul a netről egyszerre két idegen nyelvet (spanyol és angol) az nem 73-as IQ szinttel bír.

Most felmerült bennem egy kérdés: sokan írjátok, hogy aspi az érintet gyerkőcötök. Ez is van leírva róluk, vagy valamelyik szakember mondta nektek? Csak azért kérdem, mert az én fiam az AS-hez képest már elég jól beszél, de öt évesen kezdte a PECS-szel. Addig max 20 szó nem megfelelő helyzetekben, echolálás, és a hiperlexiás olvasás, ami mára szerintem már teljesen értő olvasás, már egy 7 éves, nagy csoportos ovis szintjén. Mivel én úgy tudom, hogy az aspi és a jól funkcionáló auti között a szakemberek is a beszédfejlődést jelölik meg különbségként, ezért én simán autinak nevezem a fiam.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8641

Camp:

Hát nem túl valószínű, hogy 73-as IQ-ja lenne. Csak azt nem értem, hogy miért minősítették, amikor látniuk kellett volna, hogy sok feladatot a nem akarás végett nem csinált meg. Azért ül egy pszihológus (elvileg) ilyenkor a gyerek mellett, hogy ezeket is lássa. Akkor inkább mondták volna azt, hogy a tesz sikertelen lett, meg kéne ismételni, mondjuk 1 év múlva.

Lehet, hogy érdemes is lenne megsimételtetni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8642

Nekünk a teszt előtt azt mondták, hogy ha úgy látják nem megy, akkor félbeszakítják, vagy nem értékelik ki.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8643

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ez az auti-aspi különtétel nekem is homályos. Nem értem hogy kaphat asperger diagnózist, akinek gondja volt a beszédfejlődés terén. Én úgy olvastam valahol, hogy pont ez a megkülönböztetés a két megnevezés között.
Az én fiam másfél évesen szavakat mondott, színeket különböztetett meg. két évesen tudta az ábécét, 12-ig ismerte a számokat. Nem volt gond a beszéddel sose, csak annyi, hogy nem ragozott jól, és E/3 személyben beszélt magáról.
Aztán három évesen feltűnt, hogy nagyon sokat ismétel, és leragad a mondatoknál, nem megfelelő szituban használja őket.
De mi sose pecseztünk.
Asperger diagnózisunk van.
Amit én nem szeretek, ha azt hallom, hogy ép értelmű asperger. mivel az asperger eleve átlagos vagy afeletti intelligenciát mond ki. Fölösleges a kettőzés, olyan mintha ezzel azt mondanák, hogy van nem ép értelmű aspi. Pedig nincs. Szerintem.
Amúgy én úgy veszem ezt a dolgot, mint a rovar és bogár dolgot. :) A fiam autista, azon belül asperger szindrómás.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 10 hónapja #8644

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ilyen esetben tényleg nem adhat valós eredményt egy ilyen teszt. Az a gond, hogy ez alapján döntik el, hogy milyen suliba mehet. Mégis, mi alapján?
Oldalmegjelenítési idő: 0.141 másodperc