LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Autizmus mindennapok 3 hónapja 2 hete #61126

Szanya
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
9 éves auti fiú, 7 éves auti lány
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Autizmus mindennapok 3 hónapja 2 hete #61127

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Autizmus mindennapok 3 hónapja 2 hete #61128

• aba
  • aba profilkép
  • Nem elérhető

Autizmus mindennapok 3 hónapja 2 hete #61129

Misty, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Franny, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Aba, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Autizmus mindennapok 3 hónapja 2 hete #61130

• aba
  • aba profilkép
  • Nem elérhető

Autizmus mindennapok 3 hónapja 2 hete #61131

Autizmus mindennapok 3 hónapja 2 hete #61132

Autizmus mindennapok 3 hónapja 2 hete #61133

• aba
  • aba profilkép
  • Nem elérhető

Autizmus mindennapok 3 hónapja 2 hete #61134

Autizmus mindennapok 3 hónapja 2 hete #61135

Autizmus mindennapok 3 hónapja 2 hete #61136

Autizmus mindennapok 3 hónapja 2 hete #61137

Autizmus mindennapok 3 hónapja 2 hete #61138

Autizmus mindennapok 3 hónapja 2 hete #61139

Autizmus mindennapok 3 hónapja 1 hete #61140

Autizmus mindennapok 3 hónapja 1 hete #61141

FrannyG

Szanya

BÚÉK Mindenkinek és kitartás a kezdeshez! Én nem bántam volna még pár napot.
9 éves auti fiú, 7 éves auti lány

Autizmus mindennapok 3 hónapja 1 hete #61142

Autizmus mindennapok 3 hónapja 1 hete #61145

Autizmus mindennapok 3 hónapja 1 hete #61151

Autizmus mindennapok 3 hónapja 1 hete #61153

Sziasztok!

Új tag vagyok és előre is köszönöm szépen a lehetőséget, hogy kiírjam magamból az aggodalmam.
Másodszor pedig rögtön elnézést is kérek, ha hülyeséget írok/kérdezek, próbálom rövidre fogni. Sajnos alapból hajlamos vagyok mindent túl gondolni és úgy érzem a közvetlen környezetemmel nem tudom megbeszélni, mert senki nem veszi komolyan a témát, ezért fordultam hozzátok. Nincs az ismeretségi körömben sem érintett, sem neurotipikus gyermek, így egyáltalán nem tudom mi normális és mi nem.

Van egy épp 16 hónapos kislányom, akinek a mozgásfejlődése úgy gondolom rendben volt, bár semmit nem sietett el. 7 hónaposan kúszott, 10 hónaposan mászott, ült, állt, 13.5 hónaposan indult el. Integet, tapsol, mutat mindenre, ami érdekelni, mutat mindenre, amit szeretne, mindent megmutat a könyvben vagy bárhol, igazából minden utasítást végrehajt és mindent ért. Tudja a testrészeit, tudja hogy ki kicsoda, mi hol van a házban, összekapcsolja, hogyha forralom a vizet a fazékban, akkor rámutat a vízforralóra, kidobja a szemetet, tornyot épít, formabedobót használja, bár teljesen önállóan minden segítség nélkül csak a karika megy. Kukucs játékot játszik, megetet, megitat engem, babákat, állatokat, szurit ad, szemkontakt van, segít öltözni, vetkőzni, mondókáknál tudja, hogy mi következik és mutatja a kezével, vagy lecsücsül. Hintázni alapvetően szeret, a játszótéren jól érzi magát, de inkább velem foglalkozik, illetve a játékokkal, bár úgy tudom ebben a korban ez normális. Alapvetően szerintem jó alvó, bár minden éjszaka megébred pár alkalommal, de gyorsan sikerül elaltatni lefekvéskor is és éjszaka is visszaalszik.
Nem mondanám, hogy hisztis vagy problémás volt valaha. Pohárból tud inni önállóan és kisebb nagyobb sikerrel evőeszközt is használ.

A fent leírtak alapján szinte felesleges volt ide írnom, de most jön az a rész, ami nekem furcsa, ami aggaszt. :)

- nem használ szavakat. Ahogy fent írtam, úgy gondolom elég jól kommunikál, de szavakat nem használ.. volt már hogy mondta, hogy mama, baba, de ezeket nem rendeltetésszerűen használja, szóval nem számít beszédnek. Sokat gagyog, de nem utánozza amit mondok, hangutánzó szavakat sem használ, egyedül arra szokott csukott szájjal nyeríteni, ha megkérdezem mit mond a ló :) ez mindig ugyanaz a hang.
Ha velem akar “beszélni”, akkor csukott szájjal mutogat arra amit épp akar és hümmög mellé.
- A kaja.. borzasztó evő. Mindig az volt. Picinek született és most is pici. Nem volt kimondottan probléma a hozzátáplálás sem, mert nem az állag a gond, hanem borzasztó válogatós és számomra ijesztően keveset eszik.
Odamegy a hűtőhöz ha éhes, vagy mutat a szájára, rámutat arra amit akar, leül a székbe és nem eszi meg. Nyilván én is elrontottam, de sokszor egyszerűen nem eszik, ha nincs ott egy könyv, vagy játék, vagy nincs közönség (karácsonykor 10 napig társaságban rengeteget evett)
- az elmúlt 1-2 hónapban furcsa mozgásokat vettem észre. Lehet, hogy ezt minden gyerek csinálja 1-2 hétig átmenetileg, ebben teljesen tanácstalan vagyok, de szinte mindegyiket megtaláltam auti jeleknél is. Megtanult hátrafelé sétálni, pár napig gyakorolta, azóta nem csinálja, max pár naponta, ha megkérem, hogy menjen hátra, mert ki akarok nyitni egy fiókot.
Ahogy mondtam, pápá-t integet, de nagyon furcsán. A jobb kezével igazából csak a hüvelykujját csukja ki-be, neki ez a pápá. Többnyire a jobb kezét használja, de érdekes módon a bal kezével megy a pápá. Szerintem régebben rendesen integetett.
Pár hete néha ütögette a hasát mikor magyarázott nekünk, már ezt sem csinálja, cserébe most a jobb kezével csapkod pár napja.
- ahogy fent írtam, elvileg hallgat a nevére és minden utasítást végrehajt, eddig legalábbis sosem volt gond.. de az elmúlt napokban mintha nem tudom, nem akarná meghallani, ha szólok. Tudja, hogy nem bántjuk a macskakaját, de ha épp vérszemet kap, akkor meg se hallja, hogy nem és megy oda belemarkolni. Ugyanez ha megkérem, hogy elalvás előtt rakjunk rendet és egyszerűen nem akarja elrakni a helyére vagy odaadni az éppen érintett tárgyat, vagy ha pelenkát kellene cserélni és a nevén szólítom, mintha csak azért sem akarna figyelni. Persze simán lehet, hogy egyre értelmesebb és ellenáll..nem tudom.
- úgy látom pár másodpercre elbambul mostanában. Nem játék közben, inkább ha ül a babakocsiban, vagy ha passz, épp van egy pár perces kis csendes pihi vagy nyugi.
- ismeretlenekkel nem túl barátságos, de rövid idő után azért már nem zavarja, ha a közelben vannak, de oda nem nagyon megy.
- elég “rendszerető”.. ajtókat nem szokott ki be csukni, de konkretan rám szól, ha a konyhában nyitva hagytam egy szekrény ajtót, vagy fiókot, be is csukja rögtön.. ugyanez ha leesik valami a földre, pl sapka, de a földön szétszórt játékok nem zavarják.
-nem szereti, ha pl leette vagy leitta a ruhát. Nem sír és nem borul ki, de láthatóan zavarja és szeretné, ha kicserélném.

Na és a lényeg, elnézést, hogy ilyen hosszú. Nem hagyott nyugodni a dolog, ezért elmentem a helyi pedagógia szolgálathoz. Megcsináltuk a korának megfelelő feladatsort és azt mondták, hogy mindent a korának megfelelően vagy azt meghaladóan csinált, kivéve a beszéd. Az idegen nővel is felvette a szemkontaktust és elvileg nézett rá, ha teljesítette a feladatot és várta a reakciót.
Azt mondták, hogy enyhe idegrendszeri éretlensége van és hogy két hónapig itthon tornázzak vele, ha nem indul be a beszed akkor 18 hónapos korától máshogy foglalkozunk majd…

Nem tudom, hogy mit gondoljak. Nyilván nem vagyok szakember és ő nyilván ezer gyereket látott, vagyis remélem, de annyira vékony a határvonal az autizmus és egy idegrendszeri éretlenség között…

Nem tudom, hogy érdemes-e elmenni egy korai fejlesztőbe, ahol egy csapat nézi közösen, nem tudom.. egyszerűen nem tudom elengedni ezt a témát és teljesen tehetetlen vagyok. Vagy már mindenben ezt “akarom” látni? A terhesség alatt is végig minden miatt ijesztgettek.
Oldalmegjelenítési idő: 1.090 másodperc