sephora: hát, ez a szülinapozás 2 évesen hasonló volt nálunk is... még utána is. A karácsony maradt meg bennem mégis, amikor velem bontatta ki az ajándékokat és még tavaly előtt is félredobta őket (4 éves elmúlt) eleinte. 2 évesen a csomagolópapír izgibb volt. Nekem ezek az események nehezen feldolgozhatóak, biztos én vagyok ilyen kis gyenge idegzetű
tomger: ez a szteroid dolog nagyon foglalkoztat engem is. Egyelőre 1 hétig használtuk a karjára és 2 napja a lábára kenem, azt talán ma vagy holnap abba lehet hagyni, szépen javul. Ellenben annyira ellentmondanak egymásnak maguk az orvosok, hogy már elegem van. Az egyik szerint (általában ezek bőrgyógyászok) akármeddig kenhetem kisebb felületen, mert alig szívódik fel a véráramba, nem okoz gondot. A másik szerint nem szabad. De vannak kicsike gyerekek, akik évekig kapják (én kettőt is ismerek), semmi bajuk és ismerek egy felnőttet is, aki egész gyerekkorában szteroidos krémmel kente a kezét, az egész kézfejét (mindkettőt) és még cukros is különben, mégis, tök egészséges, magas felnőtt nő lett. Ennek az egésznek pedig tökéletesen ellentmond a saját tapasztalatom, azaz a felszívódással kapcsolatban (a szteroid krémet engedő orvosok szerint ugye nem nagyon szívódik fel, ezért nem kell abbahagyni), ugyanis pl az Elocom nevű legelterjedtebb krém nekem akkor is felviszi a cukromat, ha csak 2 cm-es részre kenem fel a kezemre. Ez pedig tök egyértelműen azt jelenti, hogy igenis bejut belőle a véráramba, ha ennyitől (!) fel tud menni a cukrom (aki nem tudja: gyerekkori cukros vagyok, inzulinos). Szóval, ez azt bizonyítja, hogy bejut a véráramba igenis sok. Ugyanakkor a sok teljesen jó tapasztalat, hogy így is fel lehet nőni pedig ellentmond ennek. A minap végigolvastam az Elidel tájékoztatóját, ami ugye nem szteroid, ahelyett adják. Hát... ugyan nem szteroid, de a mellékhatásai konkrétan megegyeznek a szteroiddal, meg pontosan ugyanazt a helyi immunreakciót iktatja ki, mint a szteroid. Csak speciel nekünk nem hatott semmit. De tudom, most, hogy javult, át kell rá térni, fenntartani talán segíthet a jó állapotot.
Ezek függvényében még inkább idegesít az a hozzáállás, hogy nem akarnak foglalkozni az ekcéma okával, mert azt úgysem lehet kitalálni alapon, minek. Már 3 orvos mondta nekem, hogy nincs értelme diétázni, mert úgysem lehet mindent kiiktatni. Egyszerűen nem hiszek ebben, szerintem pedig igenis a kiváltó okot KELL megkeresni, akkor is, ha ez nehéz, minthogy tömni szteroiddal a gyereket. Ha másképp nem megy, akkor tapasztalati úton kell megkeresni a kiváltó okokat, kizárással. És, ha én azt állítom egy orvosnak, hogy érzünk különbséget a tejes és tejmentes étrend között, akkor micsoda barom orvos az, aki erre közli, hogy tökmindegy, mit eszik, úgysem számít. Dehogynem.
Köszönöm a tejmentes tanácsokat, tomger, ugye te írtál arról a tejpótló porról, kukoricából? Igen, nagyon nagyon köszönöm, érdekelne a dolog!!! Mi már voltunk tejmentes diétán többször is, a kicsi 3 éves koráig szigorú tejmentesen volt, szóval gyakorlott vagyok ebben, csak a baj, hogy közben a nagyfiam az elmúlt fél évben, mondván, hogy tolerál egy mennyiséget, mindenféle tejtermékkel megismerkedett és tényleg iszonyúan rájuk cuppant (főleg a joghurtra és pudingra - bébiételek utódjai

). És szója nélkül ezeket képtelenség utánozni. Mert a rizstejjel készült dolgokat kiköpi pl. Zabtejjel OK, még elmegy, a mandulatejet szereti a legjobban, nade 1000ft egy liter!!! Az itthoni mandula és zabtejünk fogyasztásra alkalmatlanra sikerültek... és akkor az oviban látja a többieket joghurtot meg danettet enni, és nagyon rossz neki. Eddig vittem be neki az elmúlt hetekben szójás készítményeket ilyenkor, hogy ne legyen olyan rossz neki, de ezentúl mit vigyek be neki ilyenkor? Glor, igen, nagy baj nálunk, hogy a fiam már tudja, mi van a boltban és az oviban... ez az ovi durva különben. Most is májkrémes kenyeret kapott, na hát a kenyérben is van tejpor és a májkrémben is és nem tudom megértetni velük, hogy ne adják neki oda. Meg az oviban rendre jönnek a torták (szülinapok), édességek, télapó, nyuszi... és most, nagycsoportra érett meg arra a gyerek, hogy látja ezeket és kéri is. Tavaly és előtte nem kérte, valahogy nem értette az egészet. Ez csak azért gáz, mert az oviban adnak neki időnként, "titokban" (így kapott nemrég joghurtot is...), mert megsajnálják és tudják, hogy nem fog befulladni meg meghalni ennyitől, tehát nem lesz közvetlen nyoma, így adják neki. Ha otthon lenne, semmi gondom nem lenne szerintem, a közétkeztetéssel és az ovival nehéz a helyzet (tejmentes ebédet kap, de csak hogy tudd Glor, nincs tejmentes reggeli és uzsonna

, be kell vinni neki - és a tejmentes ebédben is volt már tejföl meg sajt... és nem ismerik el a Sodexonál persze, pedig én szembesítettem őket).
3mackó: képzeld, nekem volt egy érdekes esetem a saját lábammal. 2 éve folyton piros volt a talpam és hámlott nonstop és mivel cukros vagyok, ráfogták arra, hogy neuropátia. De gyanús volt nekem, hogy ez nem lehet az, az érvizsgálatom negatív lett, így egy idő után elmentem bőrdokihoz. Gomba, mondta és 1 hónapig (!) kentem jobbnál jobb gombaölőkkel. Aztán (fél év szenvedés után) elkerültem egy bőrprofhoz, magánrendelés. Ránézett és egyből mondta, hogy rohadt ritka, de bőrallergia, a cipőben található bőrre vagyok allergiás az abban található brómra (vagy krómra?

nem tudom már...). A lényeg, hogy lecseréltem a bőrt és krómot tartalmazó cipőket és papucsokat és hihetetlen, de minden bajom megszűnt!!! Mivel állandó irritáció alatt volt a lábam, erre a szteroid sem hatott volna. (egyszer kipróbáltam és bekentem elocommal és szebb lett tőle, de mivel újra bőrcipőben mentem, visszajött) Csak eszembe jutott, hogy lehet, hogy érdemes lenne ilyen irányba indulnotok. De a szteroidot szerintem felesleges használni, ha nem hat. A mellékhatásokat megkapjátok, de a baj megmarad. A gombát sem nagyon hiszem, mert a szteroid mellett az brutálisan eldurvult volna, észrevettétek volna a rosszabbodást.
Amit még szerettem volna reagálni (bocs, hogy hosszú vagyok), hogy az én teóriám az (nem kell elfogadni

), hogy az autisták így születnek, csak a jelek akkor válnak láthatóvá, amikor olyan fejlődési szakaszba lépnek, amihez a sérült területe kell éppen. Az én fiam születésekor már produkált egy nagyon jelentős tünetet: kerülte a testi kontaktust. Ellenben sok autista nem kerüli (amúgy pedig, ha ez a tünet fennáll, ez egyértelmű autista tünet), náluk nyilván nincs ilyen jel. Ha a kommunikációs képességei nem túlságosan sérültek, akkor 1 éves kora előtt úgysem lesz tünete (különösebb tünete). Tipikusan 1.5-2 éves kor körül indulnak be ezek a szocializációs fejlődések és az autizmus itt érhető tetten a leginkább, ezért lehet szerintem itt érezni (ekkor) egy "visszaesést". Ami nem valódi visszaesés, hanem egy megakadás következménye (mert megakadt egy fejlődési ponton). Hogy ez mikor jön el, az kizárólag attól függ, hogy milyen területek és milyen mértékben érintettek. Az én nagyon enyhe érintettségű fiam szépen produkált tüneteket 1 éves kora előtt, de van sok olyan sokkal súlyosabb eset, akiknek más területük sérült (és jobban is sérült), de az ok a területek csak 1 éves kor után kerültek előtérbe, váltak megfigyelhetővé, láthatóvá.