Szia Csino! Nem ismerem a fiadat, de az elmondásaid alapján alapvetően biztosan nem javasolnám a szegregáltat. Ma már én is értetlenkedem, hogy vajon milyen lelkiállapotban lehettünk, de annak idején a most majdnem 13 éves fiamat még majdnem 100% szegregált auti osztályba is el akartuk vinni, annyira el voltunk keseredve. Végül ráhúzott egy évet az oviban, majd alapítványiba járt (kb SNI szegregált) és most egy nem integráló államiban hatodikos, mindenfajta suliban lévő megsegítés nélkül. Elképzelésünk sincs, hogy egy auti gyerek is mennyit tud fejlődni, még rövid idő alatt is.3 és fél, 4 éves korában még abban is kételkedtem, hogy valaha normál dialógusban fogunk beszélgetni, és nem csak a mániáiról, és most pedig egy (másokra is) érzékeny, udvarias, és megkockáztatom, hogy rengeteg kortársánál sokkal fejlettebb érzelmi intelligenciával rendelkező srác lett. Persze emögött rengeteg autispec fejlesztés is van. MIndezt nem azért írom, hogy menőzzek, hanem megerősíteni szeretnélek, hogy nem szabad alábecsülnünk a gyereket, mert egy adott életkorban nehézségei vannak, és beraknunk szegregáltba, mert az szerintem is meglehetősen csökkenti az esélyét, hogy később valaha is NT közösségbe járjon.
Úgy, hogy nem tudom hol laktok nyilván konkrét sulit nem tudok mondani (nem mintha amúgy annyi lenne..), de talán azon is el kellene gondolkozni, ha ez reális, hogy az aspi diagnózist leszedetitek róla, akkor több iskola is szóba jöhetne.. Az, hogy egy iskola integráló, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a feltételek, vagy akárcsak az attitűd megfelelő lenne SNI-s gyerekeknek, pusztán azt, hogy valami hóbortból beleírták az alapító okiratba (vagy ha egy kerületben egy van, akkor gondolom ráosztották). Nálunk a kerületben pl. az integráló suli az, ahová soha nem vinném a gyerekeimet.
Normálisabb pszichiáterek tudják, hogy sokszor teher ez az SNI státusz, nálunk pl. a szokásos kontroll vizsgálaton az új pszichiáter magától kérdezte, hogy leszedje -e a diagnózist, és átírja -e valami lájtibbra, amivel sokkal több suli szóba jöhet.
Ha konkrétan kéne sulit mondanom, akkor azt mondanám, hogy mindenhol ezt hallani, hogy a Gyermekek háza húdeszuper, meg brutál toleráns és mégis jól szervezett, de az kint van a halálban a II. kerületnek is a szélén, és elég népszerű, gondolom nem egyszerű bekerülni. De amúgy rá lehet akadni toleráns, autit nem integráló sulira is. A miénk is ilyen, (bár mintha azóta beleírták volna az autikat is az alapítóba) és bár amúgy nem egy nagy durranás, de tény, hogy alapvetően sokkal toleránsabb a légkör, különösen alsóban, az alsós tanítónéninkért konkrétan odáig voltunk.