LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5422

sephora:
Igen láttam, még azelőtt, hogy Zolikát diagnosztizálták volna. És ez alapján megállapítottam, hogy a fiam nem auti, valami nem stimmel, de biztosan nem auti. Aztán a dokik szerint mégis. Sokfélék a gyerekek. Most újra megnézve is, mivel a kisfiú a videóban idősebb, még mindig ... De ha más videókat nézek, akkor itt-ott bizony fedezek fel hasonlóságot, főleg, hogy mostanában kijött neki egy-két újabb ezidáig nem meglévő auti tünete. A fiam pl mindig kért enni, inni, még szava is volt rá. Viszont most hogy már lassan 4,5 éves lesz látom, hogy mennyire el tud merülni ő is a saját kis világában, jellemzően az űrhajózásban.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5423

Oké, nekem is jó, a 8-is, de ha van pár ember, aki elutazik húsvétkor vagy programja van, akkor tegyük át 15-ére. Írjatok, hogy melyik.

Sephora, jó a képed!!

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5424

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Nekem mindenképpen a későbbi hét lenne a jobb, mert mi ilyenkor húsvétkor körbelátogatjuk a családot, nem leszünk itthon. Ha a többségnek a húsvét vasárnap a jobb, akkor tartsátok akkor, de majd kérek részletes beszámolót! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5425

KÉpzeljétek, ezt muszáj elmesélnem.

Voltunk az előbb a nagyfiam ovijában ebédet befizetni, most vmiért KP-vel kellet (számla átállás van), ideges s voltam a plusz progi miatt.

A vezetőnő volt egyedül, és kérdezte, hogy van a gyerek (mert most pár hete nem jár savós középfülgyuszi miatt), illetve kérdezte, hogy a kicsi bölcsis-e meg oda jön-e ő is hozzájuk oviba. MOndtam neki, hogy mi a helyzet a kicsivel, meg hogy tökre szeretnénk, ha odajárna. Megkérdezte, hogy milyen, mennyire fogad szót, instruálható-e, stb. és azt mondta, hogy megpróbál segíteni, lehet hogy megpróbálják módosítani az alapító okiratot, hogy felvehessék. De elsősorban nem rajta múlik, hanem az önkorin. De azért próbálkozik, meg majd még leülünk, és átbeszéljük a dolgokat.

Szóval még semmi nem biztos, de a hozzáállás szimpi. És tényleg nagyon jó lenne, ha ő is ide tudna járni.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5426

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
KISSTIM, ez nagyon jó!!! Mármint az ovis hozzáállás. Az elmondottak alapján kicsit mégiscsak tud már a hölgy az autizmusról. 1 év alatt pedig még iszonyú sokat változnak. Én most azt látom, hogy fiam nagyon megy a ,,nyáj,, után nincsenek vele fegyelmezési problémák.

Úgy néz ki mégiscsak az ápr 15-i dátum lenne jó. Húsvét nálunk is nagycsaládos program, vidék.
És a találkozóra is annyira el szeretnék jönni.

SZANYA, GYÓGYULJATOK MEG GYORSAN!

KIMNI, a könyvet pl szivesen elhozom erre a találkozóra. Annyira nem nagy szakkönyv sztem kár megvenni de egy egy érdekesség van azért benne.

SEPHORA, jó a kép!

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5427

legyen akkor ápr. 15. du 2.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5428

Kisstim, ez nagyon kedves az igazgatónőtől! A vezetőknek van némi beleszólásuk azért abba, hogy integrálók legyenek-e, úgyhogy ez jó hír!
Akkor átírom ápr. 15-re. Nekem egyelőre mindegy. Úgyis előző nap derül ki, ha van valami.

Tomger, ami rajtam múlik, azt megteszem. Bízom benne, hogy hétvégén már nem fog köhögni, de félő, hogy elhúzódik, ez az a típus. :( Megállás nélkül köhög. :(

Nem értek egyet, hogy nem egy nagy szakkönyv! Spec. Kimniéknek valóban nincs rá nagy szükségük, max 1-2 oldalra, de pl. a Ti esetetekben nagyon jól fog jönni az óvodázáskor. Ha az ember egy ilyen könyvből kiképezi saját magát, akkor ki tudja képezni az asszisztenst, a gyógyped.-et, az óvónőket is, és ez iszonyúan fontos. Most tartok annál a résznél, hogy hogyan kell felkészíteni a kortársakat arra, hogy segítsék az autit a szociális és kommunikációs helyzetekben (ami miatt ott van egyáltalán). Ha ez megtörtént volna novemberben, amikor kezdtünk, akkor már hatalmasat fejlődött volna, így meg csak "szokja a tér megosztását" (amin az első hónapban kellett volna túlesni).
Ugyanis hiába jó a gyógyped., vagy nyitottak az óvónők, ha nem ismerik a gyereket, és nem gyakorlottak (az utóbbiak) autista integrációban. Mivel nekünk senki nem csinált eddig fejlesztési tervet (gyanítom, nektek sem igen fognak), pláne nem ennyire speciálisat, ezért kénytelen vagyok én megcsinálni. És ebből a könyvből meg is tudom csinálni. Ugyanis azt eddig is tudtam, hogy ezt nekem kell megcsinálni, ha azt akarom, hogy történjen is valami, csak gőzöm nem volt, hogy mit kéne beletenni (fejlesztési tervhez mintát kaptam, csak a tartalom nem volt meg). Nem kis munka, nem véletlen, hogy nem csinálták még meg nekünk.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5429

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Kisstim: nagyon jó a hozzáállása az óvodavezetőtöknek. Kívánom, hogy belátóbb önkormányzati képviselőitek legyenek, mint nekünk! A mi vezetőnőnk is kérte, hogy bővítsék az alapítót, de nálunk nem sikerült. :( Pedig a fiam már a második autijuk 5 éven belül, (az első csak később kapott diagnózist).
Sajnos túlságosan eszköz, ember és helyigényes, ha az alapítóba be akarják rakni az integrációt. Nálunk még az önkormányzatnál lévő oktatási vezető szemléletmódja is akadály: "nem szeretnénk több ilyen gyereket, mint az öné az oviba/suliba."
No de nálatok reméljük jobban alakul majd! Vagy mentek úgy, mint mi. Integrálják, csak nem szakszerűen és segítséggel. Csak úgy maguktól.
Találkozó: Köszi mindenkinek! Remélem most már semmi nem jön közbe részünkről (betegség), és akkor ott leszek én is! :)
Szanya: lehet nagyon laikus kérdés, de mi az a fejlesztési terv?

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5430

Egy részletes leírás arról, hogy egy adott héten/hónapon belül mely hiányosságok lesznek korrigálva, és hogyan. Teljes aprólékossággal leírva minden egyes feladat ill. szituáció, ami a gyereket megfelelő irányba tolja. Ennek pedig az alapja a felmérés, ami szintén nem történt meg. Tök jó, hogy méregetik a gyerekeink IQ-ját, de senki meg nem nézi, kérdezi, hogy pontosan a kommunikációja hol tart, milyen helyzetekben milyen viselkedést mutat, mivel lehet felkelteni az érdeklődését, stb.
Mindenki általában leragad ott, hogy "gyere ide, üljél le, rajzolj/rakd ki/Mi ez?/Milyen színű?" közben ez a gyereket egyrészt ez nem érdekli, másrészt a társakkal való szoc. helyzeteket kéne gyakorolni, nem magányos helyzetbe betonozni az asztalnál. Persze az egy nyugodt ügy, mert azt a gyerek magától is többé-kevésbé megoldja, míg egy társas szitut végig kéne gondolni, hogy hogyan lehet sikeressé tenni. Ezért kell nekem kitalálni és előre leírni.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5431

Szanya!

Ilyen fejlesztési tervet, akár részleteset, akár mintát, fel tudnál tenni név nélkül? Vagy priviben elküldeni? Én is gondolkodom, hogy írjak a fiamnak itthonra, hogy ne ússzunk el, de még sosem láttam.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5432

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya:) én nem a Tedd -nézd re mondtam, az valóban szakkönyv. Abban még csak kicsit mélyedtem el, láttam hogy arra több időt kell szentelnem, azt érdemes megvenni és többször elővenni.
Én a Hogyan neveljük a fiúkat című opuszról írtam hogy nem szakkönyv, csak egy-egy érdekesség van benne, és hogy szivesen elhozom kimninek, azt egy éjszaka alatt ki lehet olvasni, kár megvenni.
A Tedd-nézd-hallgasd-mondd-ot érdemes megvenni!!!

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5433

Nekünk a gyógypedünk csinál fejlesztési tervet, talán látni is fogjuk jövő hét csütörtökön.

A Tedd-nézd-hallgasd-mondd könyvet nekünk is érdemes lenne megvennünk?

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5434

Kisstim, nem lehet, mert amit kaptam, az nagyon nem kirakható, de ha talizunk, elviszem, jó? (Csak majd szólj rám, mert addig tuti elfelejtem.)

Tomger, jajj, bocs, nem tudtam a napokban követni teljesen a fórumot és úgy látszik átugrottam egy beszélgetést. Kicsit csodálkoztam is... :laugh:

HáromMackó, nálatok talán annyira nem életfontosságú, de jó kis ötletek vannak arra is, hogy hogyan szélesítsük az érdeklődési kört.
Esetleg meg lehetne próbálni könyvtárból.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5435

Szanya, oké, szólok majd, ha jöttök.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5437

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Jó lenne nekünk is egy ilyen fejlesztési terv. enélkül én is csak tervezgetek, meg álmodozok, de idő-energia hiányában csak elúszik minden. Most azt néztem meg, hogy mik a legidegesítőbb dolgok, amiben tudnánk fejlődni. Lehet nem a gyerek van előtérben itt, hanem az, hogy amiktől már én a falnak megyek, azokat vettem előre. Mindenkinek jobb egy nyugisabb anya! :) Szóval ez alapján én most célba vettem, hogy megtanítom egyedül öltözni. Amit ugye az oviban tud, csak nekem itthon nem csinálja meg. Felvenni a cipőt, sapkát, cipzárt felhúzni... És mikor hazajövünk, mindent, amit levesz, tegyen a helyére, (még nincs helye, emiatt nem teszi oda) mert az oviban szépen felakaszt mindent, csak itthon meg lehányja a földre. Lehet ezek máshol evidens dolgok, meg megy simán, hát nálunk nem. És minden reggel tiszta ideg vagyok emiatt. No de majd most! Már van hogyan vegyük fel a cipőt folyamatábránk, és készül a többi is!
Néha leginkább az keserít el, hogy látom mi minden nem megy, és tudom, hogy ha több időm-energiám lenne, akkor mennyivel könnyebben is alakulhatnának a dolgok. És akkor a fiam felteszi mindig az ominózus kérdést, ami már egy ideje foglalkoztatja: miért akartál hármat? Vagyis miért akartam három gyereket? És ezt mindig ilyen helyzetekben kérdezi, mikor amúgy is tiszta fáradt és ideges vagyok! :D Vagy csak túl sokat vagyok ilyen állapotban? :woohoo:

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5439

Bocsika egy kicsit dicsekedek olyan rég nem történi semmi igazán jó dolog de most úgy örülök. Az ember hogy tud kis dolgoknak is örülni. :)

Szóval ezer éve küzdünk a fogmosással és sehova nem jutunk vele hiába képek hiába bármi tegnap vettem egy elektromos fogkefét és láss csodát úgy élvezi hogy az összes fogát engedi gyögyörüen megmosni. El sem hiszem.
A másik nagy dolog hogy kapott a nagyiéktól egy nagy bicajt persze pótkerekeset és megtanult bringázni.
Legalább ilyen sikerélmények is vannak néha.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5440

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
HáromMackó!
Igen, nagyon érdekes hogy életkoronként mennyire változik a kórkép. Tanulságos video a kórkép sokszínűségéről és a világról ami az autizmus mögött van.

Kisstim!
Hűha, ez nagyon jó hozzáállás az ovi részéről. Nagyon jó hír!
Nekem jó a 15-e, de valószínű, hogy csak 15h után tudok menni.

Szanya!
Ma voltunk a Vadaskertben a Prekop Csillánál, illetve a férjem volt a Levivel, mert a Marcit nem tudtuk kire bízni.
Annyi volt, hogy a Levi játákát nézte, kérdezett pár dolgot. A TSMT-t javasolta, hogy a BHRG Alapítványt keressük fel, ott végeznek egy felmérést és elvileg otthon is tudjuk csinálni a gyakorlatokat. Ez elegendő lenne vagy érdemes csoportos foglalkozásra is járni? Vagy ez súlyosságtól függ?
Azt mondta hogy Levi értelmes, okos gyerek, kívülről nem is látszik rajta semmi - de a játék stílusa, a beszéd koherenciája és strukturája, illetve a szociális készségei nem megfelelőek. Azt a hasonlatot mondta, hogy megvan a ház alapja, de hiányoznak a falak ami összetartja az egészet.
Szülői tréningre megyek majd március 21-én és április 4-én. Esetleg megy valaki közületek ezen a két napon?

Holnap megyünk a Koraiba!

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5441

Sephora: ti mikor jelentkeztetek a vadaskertbe?

Mi vagy két hónapja, de akkor nem adtak időpontot, azt mondták, hívjam később őket vagy jelentkeznek ők később.

Ott nem úgy van, hogy ha felhívom őket, akkor adnak várólistán egy időpontot?

Na most megpróbálom megint elérni őket.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5442

Sztetek ha hívom vadaskertet, mondjam, hogy má van delejes diagnózisunk vagy ne, hátha úgy hamarabb bejutunk?

HOgy megy ez?

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5443

kisstim:
Ez jó, mert mi meg a Delejbe jelentkeztünk a vadaskert után. :woohoo:

Gondolom annak adnak hamarabb időpontot, akinek még nincs diagnózisa, de ki tudja.
Oldalmegjelenítési idő: 0.133 másodperc