LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5311

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Dreamer, az, hogy a kisebb NTtől milyen jókat tanul a nagyobb ASes, az nem is kérdés :D Mindig mondom, hogy a fiam legjobb fejlesztője az öccse...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5312

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Gyerekek jobban vannak, Latka sem köhög annyira már. Most én lettem lázas, de csak 38 fokos. A férjemé 40. :(
Így én küzdök mindennel. Még jó, hogy most délben kicsit lepihent mindenki, én is tudtam aludni valamicskét. :)
Kukacproblémák: Pici még nagyon kicsi ehhez, neki csak addig húzzuk, amíg lehet. Nagynál is így tettünk, egyszer volt begyulladva a letapadás miatt, akkor átmosták betadinnal. Amíg pelusos volt, semmit nem csináltak vele, 3 évesen orvos húzta neki hátra. Vártuk, hogy majd napokig szenved tőle, de hamar túllett rajta, szerencsére. Azóta szoktuk neki mondani mostanában, hogy magának húzza hátra a vízben, azt megteszi. De eddig mindig nagy üvöltések voltak nálunk is.
Ha az arca vizes lesz, AZONNAL meg kell törülni. Hajmosást nem szereti, nálunk kicsit katonásan megy ez, mert ugye néha muszáj. Így kiabálással, de engedi. Hajvágás egy terror. :( Sokáig emiatt amolyan bilifrizuja volt, mert azt tudtam nyírni. Mostanában próbálnám géppel, de nem engedi. Lehet elviszem fodrászhoz, hátha ott ollóval lehet valami jót kihozni. Ennyi idősen már nem szeretném félhosszú hajjal vinni oviba.
Kicsi-nagy: Nálunk a két kicsi extra erőszakosan hisztis. :) A kislányom a fejét verte a falba, ha valami nem úgy volt, ahogy akarta. Oviban emiatt nehezebben szokott be, mert nálunk ugye szabadabban vannak. Nem kell ülni az asztalnál, meg ilyesmik. Ő nem utánozza a nagyot, de szerencsére a fiam sokat tanul a lánytól, többek között miatta kezdett jobban válaszolgatni is. Látta, hogy Bobek válaszol, és ezért ő is mondott valamit. :) Főle g ez ott volt előny, mikor csak úgy általánosságban kérdeztünk valamit, hogy ki volt ma oviba, vagy ilyesmi.
Szóval én nem vettem még észre, hogy látványos rossz szokásokat felvett volna a lányom. Inkább csak általánosságban hisztisebb. De hát ő inkább az én természetemet örökölte, lehet itt a bibi! :D

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5313

Kimni, gratulálok!!!!! Nagyon ügyes! :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5314

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Nálunk is probléma a fürdés, a fütyi letapadás és a hajmosás... Levi nem szeret fürödni, teljesen kész van attól ha vizes lesz a teste. Érdekes módon ez kb. fél éve van, addig mindig ment a nagy pancsolás. Nem szereti, ha hozzáérünk és mi mosdatjuk meg, de ő maga sem hajlandó megmosakodni, úgyhogy sajnos "erőszakkal" kell. Pont a napokban vettünk elő olyan fényképeket, amikor még szeretett fürdeni, ezeket lelamináltuk és próbáljuk felhasználni folyamatábraként. Ezt most teszteljük... :)
Érdekes, mert mostanában attól is ki van akadva ha valakinek vizes lesz az arca. Nagy U2 rajongó a fiam, emiatt van egy pár U2 dvd-nk. Az egyik szabadtéri koncerten esik az eső és az énekesnek teljesen vizes lesz az arca a koncert végére. Ettől Levi tiszta pánikrohamot kap, úgyhogy ezt a koncertet nem nézzük.
A hajmosás nagyon kemény menet, az egész lakótelep hallja a hajmosást, pedig már vettünk hajmosókarikát, van rá kártyánk, de nem vált be semmi praktika.
A hajvágás úgy megy, hogy itthon vágom hajvágógéppel és utána van jutalom autó. Egész jól haladunk, a kezdeti kiboruláshoz képest mostanra egész jól viseli, csak utána a fürdéstől akad ki... :sick:

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5315

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
Nálunk a víz különben egy kétélű dolog.
A bőrérzékelése teljesen más, mint a miénk. Ebből eredően a víz a csiklandozza. Imád vízben lenni, de kiskorában folyton röhögött tőle, és hát így nem tudta becsukni a száját. Mostanában imád zuhanyozni éppen ezért.
A törölközést mindig is végigröhögte.
Hasfájás esetén is nehéz kitapintani a pocakját, mert azonnal röhög.

A kicsi egy vizikacsa volt, mindig is, csak keveset tudtuk hordani. Ő kiskorában csak egy-két babaúszásra jutott el, de másfél évesen voltunk telelni egy szállóban és ott éppen volt babaúszás, és befértünk két alkalomra. Már az első nap, gyakorlatilag a vízbejutás után merülve úszott oda hozzám, az oktató indította.
Akkor 10 napig minden nap voltunk a szálló medencéjében. Az utolsó nap belepottyant a nagy medencébe, de mire odaértünk volna, már feljött a felszínre, és evickélt kifelé.
Mostanában mindketten bravúrosak. Egyik kézen áll, másik bukfencezik a víz alatt ... búvárkodnak ... már a fiam is megtanulta becsukni a száját a vízben.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5316

• Dreamer
  • Dreamer profilkép
A hajvágással szerencsénk volt. Ugye addigra már volt pár körömvágás, mire egy évesen először mentünk hajat vágatni. És meglepő módon már meg tudtam neki magyarázni, hogy ahogy a köröm sem kell már, úgy a haj sem kell, ez pont olyan. És utána "szép" lesz.
Elmentünk a fordászhoz, jó meleg volt, mire odaértünk, megszomjazott. Beültem a székbe, ő az ölembe, mutattam a tükörben, hogy látja magát, meg a nénit, és elővettem a cumisüveget. Ő rácsatlakozott, és amerre kellett fordítania fejét, arra húztam a cumit. :D

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5317

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
A hajvágásra tudok egy tippet adni: amíg vágjuk a haját, egy pohárban ropit kap, eheti nyugodtan. vagy valamit, amit szeret és nem szoktunk enni. Egyszer chips-et kapott így (nálunk sosincs chips amúgy). Amíg ezt nem vezettük be, nem lehetett hajat vágni neki. Ja, meg egyszer nagypapa vágta le, amikor még nem jöttünk rá a trükkre és nekem üvöltött és nagypapának hagyta...

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5318

kimni: ügyes kisfiad van. :)
*
Esőmanóm körmeit a nagyfiam vágja. Neki hagyja, és még nézi is. Leutóbb már kérte tőle, hogy vágja le. :) Lehet, hogy a haját is neki kellene vágni. :woohoo:
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5319

Dreamer:
Elképzeltem a cumisüveges hajvágást. :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5321

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Labolen: Már vártam mikor írod, hogy ti is a férjeddel betegek vagytok. :(
Nem tudtad volna megvárni a férjedet, hogy mikor már ő jobban van csak azután legyél te? :whistle:

Dreamer: az én kis fiam is ilyen rötyögő halacska.
Volt időszak mikor hazaérkeztünk délután a fiam elment relaxálni a fürdőbe. Most is van olyan, hogy hallom csorgatja a vizet, mert masszíroztatja a talpát, vállát.

Múltkor voltunk a Ramadába (fürdő) egyszer csak a gyerek elindul a lejtős hullámmedencébe befelé. Kíváncsian követtem. Mikor már a feje se látszott ki még ment nyugodtan néhány lépést míg a levegője el nem fogyott. Semmi pánik csak feljött a felszínre.

Kimni: lehet, hogy bevetem nálunk is a chips-es hajvágást. Én nyírógéppel végig nyírom a kisbirkáimat egyen séróra.
Andris nem lelkesedik érte túlzottan, de már nem üvölt annyira aktívan, mint egy éve. Ha a napirendbe jeleztem, hogy lesz leszedte és kicserélte valami jobbra! :laugh:
Az apjával szoktam kezdeni a műveletet van, hogy bekukucskál az ajtón, majd elmenekül. A hajvágás után nekem rögtön távoznom kell, ha elraktam a gépet akkor nyugszik meg igazán.-a gonosz szerepét rám osztották. :dry:

HáromMackó: én nem cumisüveggel képzeltem el. (szoptattam)

A körömvágás a kezén még csak-csak, de a lába több emberes.
A fényevő gyerekekben mennyi erő van nem is gondolnánk!

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5325

Labolen, jobbulást! Sajnos ez várható volt, hogy elkapjátok. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5326

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
A Hajmosáshoz Mi egy külön erre a célre gyártott siltes manyagot használtunk a Brendonban lehetett régen kapni + törölközőt tartott a szeméhez .

A körömvágás , nagyon gáz volt , a legmélyebb álmából is felébred , egészen 8 éves koráig kinlódtunk ezzel. Végül megértette , hogy nagyfiú és egy HŐS ha engedi .

A hajvágás nálunk a kedvenc mesenézés alatt ment csak. De a hajvágó gépet utálta félt tőle , meg a hangjától ,ezért fodrászhoz jártunk , elöször a tesót nyírta a fodrász utána Apát majd anyát .Így engedte Ő is . :laugh:

Az Utánzás az nagyon ciki , mivel neki nővére van , ezért pont úgy mozdul , utánozza a nővérét szégyenlős és síkítozik ha meglátjuk , hogy öltözik .Most töröm a fejem mit kéne erre kitalálni .Az utcán nagyon gáz , mikor riszálja magát , ezt egyszer mutatta neki a nővére poénból.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5327

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Kimni .
Ez fantasztikus :) :)

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5328

sünöcske:
Mire a fiaimnak hajat kellett vágni, addigra már nem szopiztak, pedig Zolika még egészen hajasbaba volt a tesóihoz képest (már a korházban volt mit borzolni neki :) ). A legkisebb most 19 hónapos, de még nem volt vágva a haja és hát egyáltalán nem lóg a szemébe.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5329

Szép napot mindenkinek!

Feladva elveimet, most először bevetettem a finomság jutalmat (eddig csak ebéd után kaphatott, ha megette azt), s így sikerült különösebb cirkusz nélkül levágni a haját. Jól bebugyoláltam, hogy ne menjen a testére hajszál, 3 pillecukrot apró 0,5x0,5 cm-es kicsi darabkákra vágtam. Míg én 4-5 perc alatt géppel letoltam a fiam haját, addig a nagyfiam tolta a gyerek szájába a pillecukrot. A végén annyira elvonta a figyelmét a cukor evés, hogy ő kérte a darabkákat, s csak arra koncentrált, hogy fog-e még kapni. A végén még az is rendben volt, hogy lefújtuk róla közös erővel, nagy hörcsögpofival a nyaka körül a hajszálakat.
A gond csak az, hogy most is itt topog, hogy adjak még neki finomságot ... a kis telhetetlen.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5330

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Hú! Gratulálok!
Lassan nálunk és érik a hajvágás. Lehet kipróbálom én is ezt karamellával. Már nagyon bozontos a gyerek. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5331

Hát már neki is elég hosszú volt a haja. Szerencsére neki nem teljesen sima szálú, így nem lógott csak úgy, de már elég kusza volt így is. Remélem, hogy legközelebb is beválik ez a módszer, és nem kell több édességet beletömni ahhoz, hogy túljussunk a hajvágáson.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5332

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Kimni, én is gratulálok az íráshoz, nagyon ügyes. Sokmindenben előrébb lesz az osztályban a többi gyerekhez képest. Az én nagyom is írt (nyomtatott betűket)ennyi idősen, de mi tanítottuk neki, nem magától csinálta :)

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5333

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Labolen, hogy vagytok? Javultok Apával? Én is most robbantam le, mikor a két gyerek már egész jól van...

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 3 hónapja #5334

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Annyira jellemző a fiamra, hogy ő nem írni akar csak úgy, hanem csak azért kell neki az írás, hogy a célját véghez vigye. Pl rajzol valamit és valami feliratot szeretne ráírni, akkor ráírja. Különben nem érdekli, nem hajlandó írni. Félelmetes... így van a számolással is, 20-is simán összead, kivon (magától szintén, nemrég leesett az állunk apával, poénból kérdeztük tőle, hogy mennyi 18ból 3 és rávágta, hogy 15, azóta teszteljük és tényleg megy neki), de csak akkor veszi elő a tudást, ha valami céljához kell. Amúgy nem hajlandó foglalkozni ezekkel a dolgokkal... sajnálom őt, mert amihez tehetsége van, az nem érdekli. Na jó, egyelőre csak a busz érdekli... mondjuk rajzolni is nagyon szeret, de abban messze nem ilyen tehetséges. Ilyen az élet, nem mindig az tetszik, amiben jók is vagyunk :)
Oldalmegjelenítési idő: 0.509 másodperc