LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40840

Marcoverde, jó sínen halad a gyerek, ha tudja, mikor halad rossz sínen! ;) Örülök, hogy az új suliról alapvetöen jók a benyomásaitok, remélem, tényleg be fog jönni és nem hiába vállaltatok be ezt a váltást.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40841

Marcoverde, filóztam ezen az egészen és azért ez egy elég nehéz ügy. Pl. miért csinál ilyet az a srác? Egy kicsit mintha fiatal lenne hozzá. Mindegy, a lényeg, hogy inkább távol kellene tőle maradni, viszont hogy lehet távol maradni egy összezárt közösségben valakitől, aki erőszakosan nyomul? M-nak meg még nincs más haverja, akivel bandázna és aki miatt le tudná rázni. Ha le is rázza, hogy ne fárassza a gyerek a hülyeségeivel, egyedül lesz, nem lesz kihez szóljon. Tehát az lehetne egy lehetőség, ha lenne más haverja. Viszont nem ismeri a többieket, így nehéz barátkozni. Esetleg egy ismerkedős parti? Valami szervezett keret mentén, ami alapján fel lehetne térképezni a gyerekek érdeklődési körét, amire később rá lehetne csatlakozni. Szerinted?

Andesign, az egy dolog, hogy a nevtanokban nyilván sokan nem is értenek ehhez, de a másik oldal meg az, hogy tudják, mennyire nincs ellátás és próbálkoznak, hátha megtörténik a csoda. Nekünk annó a védőnő is meg a gyerekorvos is sulykolta, hogy ha elmegyek diagnosztizáltatni, akkor lőttek a logopédiai sulinak, pedig neki az kéne. Bizonyos szempontból igazuk volt, valóban nekünk a legnagyobb szükségünk egy logopédiai fejlesztésre lett volna, csak épp a logopédusok nem értenek se az autikhoz, se a beszédindításhoz, főleg nem az autik beszédindításához. (Most képeztek ki egy párat a Bárczin, úgyhogy majd lesznek.) Tehát nem jártunk volna jól a logopédiai sulival se. Sehogy se jó, ez a baj. Majd egyszer jó lesz. (Nem a mi iskolás időszakunkban.)

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40842

Persze az egy más kérdés, ha a szülő nincs tisztában azzal, hogy a gyerek auti. Azt mindenképp közölni kell és ismertetni a fejlesztési és megsegítési technikákat. Ha ezt nem teszik meg, az nagy baj. Csak itt jön be a szülői struccpolitika sok esetben, mint a cikkben is, és gondolom nem vágynak a konfliktusra...
Annó pl. a védőnőnk mondta, hogy ő nem szívesen közli a szülővel, hogy auti a gyereke, mert ebből már lett baja.

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40843

Frézia: Én is ennek örülök, hogy ez legalább megvan:) kicsit még én is meglepődök.. csomó olyan cuccot megtanult, amit korábban azt hittem, hogy soha nem fog,,.. persze van még mit tanulni bőven:)

Andesign:

Történetesen a srác szintén asperger - szindrómás.,..Egyébként nagyon kedves volt a fiammal, megmutogatott mindent, hogy mi hogy megy a suliban, kézségesen beírta a telefonjába a wifi jelszót, letöltött neki pár szerinte jó játékot:) Nem is bántam, mert az ilyen technofil dolgok jelentik pl. az egyik kapcsolódási pontot a fiamnak a kortársai felé.
A tanárokat, pedig ebben a konkrét szituációban nem hibáztatom, mert lehetetlen minden gyereket egyesével követni, hogy ki mit csinál, utánuk menni a mosdóba, stb:)
A fiamat sajnálom, mert neki katasztrofális élmény volt.. ő egyébként is szemérmesebb, még zuhanyozni sem zuhanyozna mások előtt, nemhogy ilyesmit...
Gondolkoztam egyébként hogy szólok a tanítónak, hogy érdemes ezzel a problémával foglalkozni, csak egyrészt nem akartam próbahéten botrányt kavarni, másrészt a fiam megígérte, hogy nem árulja el (mi , a szülei szerencsére kivételek vagyunk :) , és ő nagyon tartja magát ehhez.
Amúgy aranyos volt a gyerek... úgy akarta megoldani, hogy ne legyen belőle sértődés, úgyhogy másnap az ilyen invitálást úgy szerelte le, hogy a szülei nagyon haragudnának. Mondjuk nem egészen ezt beszéltük meg, de végül is értem a motivációiját.

Szanya:

Kicsit aggaszt ez a srác, mert egyébként M próbált mások felé is nyitni, csak a gyerek kicsit ráragadt, és elrángatja, ha másokkal próbál barátkozni. A többiek már ezt szóvá is tették, úgyhogy nagyon félek, hogy ezzel elcseszi a lehetőséget, hogy másokkal barátkozni tudjon..
Viszont halvány segéd fogalmam nincsen, hogy kéne ebben a helyzetben nekem viselkedni, nem akarom erőszakosan szervezni a szociális életét, megszabni kikkel barátkozzon..

Ez eddig nem volt nagyon téma, mert alapvetően kb 3 gyerek volt az ő szintjén szociálsan vagy felette, a többiekkel a komolyabb érintettségük miatt nem is nagyon tudott beszélgetni. Úgyhogy kb ez a 4 srác elvolt egymással. Itt is több auti van ,mint az átlag, de ahogy láttam azért szociálisan ez a jóval magasabb szint a fiamnak, és neki kb most kell megtanulnia, hogy viselkedjen egy ilyen közösségben. Sok múlna a tanárokon is, de az teljes lutri, hogy ők ezt hogy kezelik. Gyanítom, hogy azon kívül, hogy kedvesek, nagyjából hagyják spontán alakulni a dolgokat, ami nem biztos , hogy szerencsés, de egyszerűen nincsen jobb választási lehetőségünk..
Gondoltam ilyen ismerkedős talikra, de még nem biztos, hogy idejövünk, úgyhogy még várnék ezzel, amíg összejön. Jelenleg két lehetőség van: vagy a bizottságnál kell ugye valami egyéb pszichés zavarra áthegeszteni a kis plecsnijét, vagy lehet, hogy elmegy még egy gyerek, és akkor autiként is felveszik, de ahhoz is külön engedélyt kell kérniük állítólag, mert papíron csak egy auti járhat az osztályba.. (közben több mint a gyerekek fele papír nélküli aspi,.. totál cinikus ez az egész...)

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40844

Süni:

Kérdezted, hogy miben kell Mnak megsegítés: hát pont az ilyen szociális dolgokban..mondjuk nem tudom, hogy hogyan lehetne ezt kivitelezni.. A pedagógusok soha nem tűnnek kimondottan lelkesnek, hogy a gyerekek kapcsolatait , konfliktusait monitorozzák, mintha elégnek tartanák, hogy letanítják az órákat (azt is hogy, te jó ég..tisztelet a kivételnek) , aztán szünetekben vagy az udvaron oda sem figyelnek mit csinálnak a gyerekek...A középső fiamra pl. valami miatt rászállt egy kiscsaj, és többször előfordul, hogy ráküld egy nagyobb, nagycsoportos fiút, hogy verje meg.. az óvónőnek meg fel sem tűnt az egész...csak akkor kapják fel a fejüket, ha már elcsattan egy-két pofon , és akkor sem kutatják az előzményeket, hanem megbüntetik szépen az "elkövetőt"... Talán mielőtt kimennek kockás ingben ,felháborodva masírozni , el kéne gondolkodni, hogy a munkájukkal nem járulnak -e szintén hozzá, hogy a magyarországi oktatás siralmas állapotban van..

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40845

Andesign:

Ha már ilyen pozitív hangulatban vagyok, hozzászólnék a nevtanos témához.. Én hallottam, hogy állítólag van olyan nevtan is, akik valamelyest értenek ahhoz, amiért a fizetésüket kapják (persze tudom, hogy rohadt keveset), de sokszor nemhogy segítenek, de totálisan megakasztják az egész folyamatot. Leírtam már párszor,de talán te nem olvastad (elnézést a többiektől): mi kb a google segítségével jöttünk rá, hogy a fiunk autista. El is mentünk a nevtanba, ahol a párom el is mondta, hogy asperger-szindrómára gyanakszunk. Megnézte a pszichológus a gyereket, aztán nekiment a páromnak mondván: "tudja maga m egyáltalán az az Asperger-szindróma?!! Azok nem tartanak szemkontaktust egyáltalán, nem tudják mi az empátia "stb.stb.. és aztán ömlött a sok kedvesség, hogy igazából nem tud rendesen gyereket nevelni, a gyermeknevelésben való bizonytalansága miatt meg szegény gyerekre vetíti rá minden borzalmat. Épphogy le nem hülyézte. Lecseréltük a pszichológust, aki persze vérig volt sértve. Jött egy másik, aki szintén megnézte a gyereket, és közölte ,hogy túlnő rajta a feladat: látja, hogy a gyerekkel van valami, de tanácstalan, mert nincs értelmi elmaradás, ő ilyet nem is látott 20 éves pályafutása során (!!) A harmadik pszichológust fogyasztottuk már a nevtanban, akiben volt annyi, hogy tovább irányítson minket a SOTE gyermekklinikára, ahol az egyhetes vizsgálat második napján mondta a pszichiáterünk, hogy igazából nem is kell bejönnünk többet, mert teljesen egyértelműen autista a gyerek. Kb egy évet veszítettünk ezzel.. mi elég erőszakosak voltunk, de más családokat teljesen félre tudnak vinni az ilyen "szakemberek", a gyerek meg évekig szakszerű segítség, fejlesztés nélkül marad.

Elnézést mindenkitől, hogy egy egész oldalt teleszemeteltem :)

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40849

• yoda
  • yoda profilkép
Sajnos igen nagy probléma, hogy a szakemberek képzésében az autizmus gyakorlatilag kimarad, vagy csak a triád ismertetéséig tart. Ez még a klinikai pszichológus képzésnél is így van! Beszéltem pszichiáterrel is (felnőtt szakos), ők kb 5 mondatot tanultak anno erről. Nem lehet csak a nevtant hibáztatni ezért, itt az alapképzéssel vannak súlyos gondok! Amellett, hogy még mindig ott tart nálunk sok pszichológus, hogy kizárólag az anyát teszi mindenért felelőssé. Ez is egy régi, mára igencsak elavult nézetnek a maradéka.

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40852

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
"Talán mielőtt kimennek kockás ingben ,felháborodva masírozni , el kéne gondolkodni, hogy a munkájukkal nem járulnak -e szintén hozzá, hogy a magyarországi oktatás siralmas állapotban van.. "

1. TISZTELET A KÍVÉTELNEK!
És pontosan azért voltunk kockás ingben,hogy felhívjuk a figyelmet arra,hogy brutális terhelés van a tanárokon és a gyerekeken.Sokszor udvari szünetben tudnak a "Timek" megbeszélést tartani ,fontos feladatokról ,gyerekeket érintő programokról, rendezvényekről! stb.
Hosszasan tudnám ecsetelni , de a lényeg
2. Tudok főzni de nem a szakmám, vagyis nem fogom elmagyarázni egy séfnek hogyan készítse el a tőltött káposztát!

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40853

Edina, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40854

Edina: Bocsánat, de szerintem ezt most teljesen félreértetted...

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40855

Egyébként természetesen kint voltam a tüntetésen :) Nem értem miért vetted magadra, őszintén szólva.. ráadásul a hozzászólásaimból szerintem eléggé világos, hogy mit gondolok a KLIK-ről ... annyit akartam csak mondani, hogy az oktatás, az átlag pedagógiai munka, pedagógiai attitűd nem a KLIK miatt rossz, hanem rohadt az egész már előtte is..

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40856

Yodának igaza van, hogy a képzéssel vannak itt nagy gondok, nem csak a pszichológusokéval meg a pszichiáterekével, hanem a pedagógusokéval is. Nem csak azért, mert az autis képzés minimális, hanem nincs pszichológiai alkalmassági és pszichológiai oktatás se nagyon, vagy legalábbis nem látszik. :unsure:
A szakfelügyeleti rendszer még létezik? Nálunk az oviban az igazgatónő rendszeresen beült megfigyelésre minden óvónőhöz és igen nagy volt a szigor. Az első iskolánkban nem láttam ilyesmit, de nehéz is lett volna, lévén a szülők onnét ki vannak tiltva, a gyereket is csak az előtérben lehet átadni. Szóval szerintem nagyon kellene egy folyamatos ellenőrzés a pedagógiai munkára is, meg a hozzáállásra is.

A nevtanokra visszatérve: Szerintem elvárható lenne a feladatukból adódóan, hogy elküldjék autis kiegészítő képzésre azokat, akiknek nincs.

Suliban a papír nélküli sni szám: Egy távolabbi családtagom egy normál suliban tanít az agglomerációban. Azt mondja, hogy tele vannak papír nélküli sni-vel. Az osztályok fele kb., hiper, aspi, diszesek, minden van, semmit nem ért hozzájuk senki, próbálnak túlélni.
Nem értem egyébként. Nálunk annó általánosban nem volt sni gyerek, ez biztos. Szerintem a párhuzamos osztályokban sem, észrevettem volna. Apa mondta, hogy náluk se volt. De akkor hol voltak?
A mostani egymi rendszerben nem férnének el, tehát régebben sem lehettek ott, ráadásul régebben még fokozottabb volt a romák egymibe szegregálása, így aztán meg főleg nem fértek volna be.
Elvitték őket vidéki bentlakásosba, vagy mi? Vagy ennyivel több lenne most?

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40857

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Oké. Lehet . :)

Én Vidéken jártam suliba! Vissza gondolva , szerintem megtalálható volt az SNI kategória ! Sőt az osztályunkban volt egy halmozottan sérült fiú is , mindig 2 gyerek volt beosztva hozzá akik kísérgették, segítették! Volt EGYMI és volt kisegítő iskola is !
Viszont , ami nálunk más volt vidéken, hogy a nagyszülők otthon voltak és NEVELTEK minket , délbe jöttek értünk mentünk haza játszani , segíteni a házkörüli munkába 5-6 éves kortól , iskoláskorban leckét írni!
A tanárokat tiszteltük, és a szüleink is erre tanítottak! Soha nem mondtak nekünk olyat ,hogy :
-Holnap bemegyek és jól megmondom a magamét annak a banyának , kirugatom!
-Mit üvőltözik az az elmebeteg!!!!!
stb.

A gyerek a családban kezd el szocializálódni! Ha nem nevelik otthon , elég nehéz lesz az ovoda vagy az iskola dolga!
A mai gyerekek többségére nincs ídeje a szülőknek! A nagyszülők szintén dolgoznak!
Van nálunk reggel beszélgetőkör , mikor mesélem a gyerekeknek ,hogy haza mentem vacsorát készítettem és beszélgettem a gyerekeimmel ,mindig csodálkozva kérdik, hogy :
- minden nap beszélgetsz velük ? De jó nekik!
Szóval szerintem meg ez a szörnyű egy gyerek szájából!
Arról nem beszélve, hogy a " tévé a bébicsősz " vagy ott vannak az erőszakos számítőgépes játékok !
Olyan filmeket néznek a mai gyerekek mint a pl : " gyilkos elmék "
vagy a valóság show ! Szőrnyűséges! Mikor mondom nekik, hogy a 12 karika azért van ott,hogy nem nézheti egy 6-7 éves , a válasz mindig az ,hogy anyukám nem szól érte! Nekem lehet!
De a szülői válasz is jó!
-A gyerek nem nézte , csak ott ült a nappaliban!

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40858

Érdekes, korábban is írták többen, hogy náluk volt sni. De nálunk tutira nem volt. És szerintem iskolaszinten sem, mert voltam pár táborban is, meg ugye kisdobosavatás és hasonló hülyeségek, csak észrevettem volna ilyen tömegrendezvényen. Egy-két fiúnál volt annyi, hogy még harmadikban is döcögve olvastak, de aztán belejöttek.

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40859

Szanya
Mikor én jártam általánosba (már jóóó régen volt), akkor elsőben volt egy külön "korrekciós" osztály, és ott kezdtek azok a gyerekek, akiknek ilyen-olyan tanulási nehézségei voltak. Persze fogalmam sincs, mi lett aztán velük, 6 évesen még annyira nem törődtem ezzel...de volt ilyen osztály.

Sulis dolgokhoz szólnék pár szót, ha nem veszitek rossz néven. Én 4 év külföld után kicsit már kívülről szemlélem a dolgokat, és úgy látom, a sulik, tanárok nagy átlagban olyanok, mint a magyar társadalom egésze. A baj sokszor csak annyi, hogy az emberek sokszor az alapvető tiszteletet nem adják meg egymásnak, sajnos a gyerekeknek meg pláne nem. Otthon bármit mondasz, bármilyen végzettséged, tapasztalatod lehet, tuti, hogy mindig lesz valaki, aki mégis jobban tudja nálad, és ennek hangot is ad. Ez baromi destruktív bír lenni. Vannak felkészületlen nemtörődöm, stb "szakemberek" mindenütt, itt is, de itt valahogy nem az az alap, hogy lépten-nyomon megkérdőjelezik a kompetenciádat. Itt nagyon keményen (tényleg) belenevelik az emberekbe kisgyerekkortól kezdve, hogy a másik embert tisztelni kell, emberszámba venni és punktum. A gyerekeknek a suliban volt pl olyan hét, amikor azt sulykolták, ha nem tudsz kedveset mondani a másiknak, inkább meg se szólalj.. meg pl forgó rendszerben mindenkinek mindenkivel kellett jatszania (kalapbol huztak neveket). Ezt persze tanitasi idő alatt, szünetekben itt sem pátyolgatják a gyerekeket. De azért az alaphangit megadják ezzel. És semmin nem akadnak ki tulságosan, az osztályban több problémás gyerek is van (szerintem hiper, és egy másik aspi gyanus is, és egy kerekesszékes kisfiú is). Volt kisfiu pl, aki az elején nem beszélte a nyelvet, és amúgy sem könnyű eset, simán csinált nagyon gáz dolgokat (pl belepisilt a benti szemetesbe, stb), és hallottam, amint a tanárnő nagyon kedvesen beszélgetett a fiu anyukájával, hogyan kéne kicsit gyakorolni, hogy a gyerek figyelni tudjon egy picit jobban a felnőttekre:) Azóta rendeződött azért a helyzet, de ha nem lett volna meg az alapvető jóindulat a gyerek felé, alakulhatott volna rosszabbul is.. Na persze ez az egész meg sokszor nem is enyhén utópisztikus bír lenni, néha égnek áll a hajam nekem is (pl mikor a pride túlterjeng, és már az iskolák is képviselik magukat a felvonuláson, és kérdezik a kicsiket, hogy ki volt, bár mondjuk itt konszolidáltabb, családbarátabban nyomják ezt :P ), de alapvetően én sokkal jobban szimpatizalok ezzel a hozzáállással, mint az otthonival (és természetesen most csak altalánosságban értem, tudom, hogy otthon is vannak szuper helyek). Összességében sokkal rugalmasabban kezelik itt az iskolában a dolgokat, mint otthon, itt szóba sem jön pl, hogy az olyan gyerekek mint pl Marcoverde kisfia, ne a többségi, "normál" suliba menjenek. Szóval ennyi előnye van az ittlétnek egyelőre. A hátrányokról most nem számolok be, majd máskor (van abból is, nem is kevés):)
Lányom 10 éves, fiam 8 éves

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40860

• bobe
  • bobe profilkép
  • Nem elérhető
Zorka, ez a szebb vilag megkerdezhetem,hogy hol van?

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40861

Zorka, nálunk ilyen se volt, 5 osztály volt évfolyamonként fullra töltve, be se fért volna. Ezek után már tényleg el nem tudom képzelni, hogy a mi körzeteinkben mit műveltek az sni-kkel. :blink:

Ezt: "A gyerekeknek a suliban volt pl olyan hét, amikor azt sulykolták, ha nem tudsz kedveset mondani a másiknak, inkább meg se szólalj.. meg pl forgó rendszerben mindenkinek mindenkivel kellett jatszania (kalapbol huztak neveket). " nagyon be kellene itt is vezetni!

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40862

Bobe
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40863

Szanya
Nálunk is öt osztály volt 30 feletti létszámokkal, a korrekciós osztály volt az 1/f ..ott keves gyerek volt persze.

Autizmus mindennapok 8 éve 11 hónapja #40864

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Oldalmegjelenítési idő: 0.806 másodperc