LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29543

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Makilla, köszi! Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Metró kedvelőknek egy jó kis kép:
cities.blog.hu/2013/06/03/mi_van_a_deak_teren_a_fold_alatt
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29544

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Tomger:
Az első kép az Amíg utazunk című könyv illusztrációja. :)

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Makilla:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Labolen:
Megvettem a Coffit. :) Tényleg nagyon klassz, és a lényeg, tetszik Á.-nak. Talán előbb-utóbb rá tudom venni, hogy ő is írjon leveleket. ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29545

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Ágiviki:
Focitéma:

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29546

Tomger, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Miri, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29547

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Tomger: Z is beszélget hangosan a csak a fejében létező dolgokkal. Még a hangját is elmásítja, ha vált a beszélgetésben résztvevők között.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29548

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Miri
Szuper, hogy Á hajlandó volt levelet írni, sztem T sem szívesen írna :whistle:

Hol vetted meg a Coffit, én eddig könyvtárban néztem, de mindig kölcsönzi vki :angry: ,

a kép, nagyon ismerős volt, de nem emlékeztem rá. Még januárban végiglapoztam a könyvet, de nem vettem meg, mert G nek még korai. Fél -1 év múlva megveszem, ha már a szöveget is érti hozzá.

Magában beszélés. Remek. :( Akkor még mindig echolál, valószínűleg erről van szó. Bár inkább fantáziálgatásnak tűnik ez, nem ismerem fel egy az egyben a beszélgetéseinket, sőt.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29549

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Champ, ha elváltoztatja a hangját az már jobb, G ezt nem teszi...

Sally Ann teszt, no majd írd meg Szanya, kíváncsi vagyok.
Gyanítom, hogy G nek ez nem megy. Majd ha nagyobb lesz egyszer kipróbálom én is, de sztem maga a "mintapélda" bonyolult.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29550

Tomger, nem tudtam megcsinálni, mert nincs meg a "gondol, hisz, tud" ige. Meg a "hol fogja keresni" kérdés sem. :(
Nem is tudom, hogy ezt hogyan lehet megtanítani. :(

Viszont jól haladunk a nyelvtani dolgokkal, tegnap a -val,-vel-t gyakoroltuk meg a tárgyesetet, ma elkezdtem a birtokost. Ha valaki közölte volna pár éve, hogy a Játékház tankönyvét kell erre a célra megvenni, enyhén szólva előrébb lennénk. Nagyon bosszantó. :angry: (A logopédus mondta most, hogy vegyük meg, akit Lucy ajánlott. De ő már a 4. logopédus, aki látta a gyereket!!!!!!!! A gyp.-kről nem is beszélve.)
A kiejtést viszont nem tudom javítani. Szabotál. :(

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29551

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, Igen ezek a problémák a Sallys példára G nél is megvannak + szerintem a 6-7 képkocka folyamatában elveszítené a történés összefüggését, tuti.
A három szóból neki is csak a tud van meg. Viszont az sem abban az értelmében amiben itt kellene, hanem a képes rá értelmében (pl Anya tud főzni, apa nem tud. - nem tanulta meg- és nem a nem tudja mert nem látta ... )
Pedig milliószor hallja hogy ,,nem tudom" de tuti hogy nem érti, ő maga nem is használja csak mondjuk feladatozás közben ;)
Sztem beszédben konkrét példákban kell erre rákoncentrálni:

Tud - Pl Apa hazajön a munkából és megmutattatni a gyerekkel amit kapott és jól hangsúlyozni, apa nem tudja, mert nem volt velünk, apa nem látta. Sztem millió ilyen példán keresztül fog lassan leesni. Persze a mesékben lévő példák is jók, de a saját tapasztalat a tuti.
Gondol - barkochbával szerintem tuti megérthető, jól leegyszerüsítve kis rajzos megsegítéssel. Babazsákba nem próbáltatok?
Hisz- ez egy magasabb szint a (gondol/tud-nál), ezt már nagyon meg kell segíteni képekkel, bár van ötletem, de túl sokáig ott kell tartani a figyelmét én ezzel még nem szívatnám magamat...

Szuper, hogy beindultatok a logopédiával, legalábbis a nyelvtannal:) Hiszen ezek az Én is tudok beszélni-ben is benn vannak.
Érdekes, én nézegettem a Játékházat a Krasznarnal, de valamiért félretettem. Olvasást tanít, nem? Persze Z már kezd olvasni is, úgyhogy ez így együtt nagyon kerek lesz nektek.
Biztos vagyok benne, hogy ha így végig tudsz menni ezeken a legegyszerűbb szerkezeteken hamar látványos javulást tapasztalsz Z-nál!

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29552

Miri, 2014 FIFA World Cup Brasil. Az osztálytársaknak is ilyen van, először véletlenül matricásat vettem, hát, az nem volt jó:-(

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29553

Tomger, jókat írsz, ki fogom próbálni. De a barkochbát hogy segítsem meg rajzzal? Ki gondol? Felváltva gondolunk? És ki rajzol? Aki gondol? Vagy hogy?

Igen, amiket most írtam azok az Én is tudok beszélni-ben vannak, az ezer éve kinyomtatott képeket vettük elő újra, csak most nem a tárgyakat és igéket vesszük róla, hanem a nyelvtani dolgokat, amire eredetileg kitalálták. Ezt bővítem a Játékházzal, mert abban nagyon sok feladat van szókincsre, plusz nyelvtan és mondattan, nagyon szuper és nálunk már valóban aktuális lenne mindenképp az olvasástanítás, úgyhogy ez is jó. De simán tudnátok használni olvasás nélkül is, rengeteg kép van benne, külön is használhatók.
Igen, most már határozottan érzékelhető, hogy kezdi érteni a nyelvtani dolgokat, javítani is hajlandó (a kiejtés kivételével), úgyhogy szerintem is nagyot fog ebben fejlődni a nyári szünetben. Még a feladattudaton kellene valahogy csiszolni, mert jó a pipás rendszer de még mindig nem elég.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29554

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Tomger:
Ha meg akarod nézni a Coffit, akkor Librikben próbálkozz, de nem mindegyikben kapható. Én a Blahán vettem, volt még belőle egy, de korábban egy másik üzletben megnézték a nyilvántartást, és aszerint: Allée, Aréna, Könyvpalota (Rákóczi út) - ezekre emlékszem.

Az Amíg utazunk könyv Á.-nak nem jött be, legfőképpen azért, mert neki a trolik a kedvencei, és a jelenleg közlekedő 5-féle troliból csak egy van benne, és az nem a kedvence, emiatt csalódott nagyon. :( Talán láttad a múltkori talin, hogy készítettem neki egy több oldalas anyagot, ami csak a trolikról szólt a kívánságára. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29555

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Hétvégén megint lesz a Múzeumok majálisa rendezvény a Múzeumkertben. Jó kis programok, kézműveskedések szoktak lenni, mi már többször is voltunk. Kérdés, hogy idén elmossa-e az eső vagy elfújja-e a szél? :dry:
www.programturizmus.hu/tdestination-muzeumok-majalisa.html

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29556

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Ágiviki:
Köszi. :) Majd megnézzük mi is, hogy érdekli-e.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29557

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Többen is írtatok a nyelvi fejlődésről. Mi pont tegnap beszélgettünk arról a férjemmel, hoyg ha Z.-nak nincs hirtelen sok mondani valója, akkor nagyon szép hibátlan, összeszedett mondatokat tud produkálni.Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29558

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Tomger,
a Coffit a Bookline-on lehet legolcsóbban megrendelni, személyes átvétel van sok helyen.

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29559

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Champ:
Lucy:
Én is rendszeresen rendelek a Bookline-on, csak ott ugye nem lehet megnézni, és gondolom, Tomger először meg akarta nézni, hogy nekik érdemes-e megvenni.
Nekem most ráadásul volt egy 20 %-os Libri utalványom is, így jobban jártam. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29560

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Miri, Lucy, Kösz!
Megnéztem, a Libriben volt még egy helyen. Nem vettem meg, nem való ez még G nek. Vettem 3 másikat :whistle: Viszont az Öcsi és bátyót még keresem, az sztem jó lesz.

Champ Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Szanya én nem babzsákban képzelem el a barkochbát, de úgy emlékszem ez a feladat pont benne van a babzsákos könyvben is.
Szerintem ezt shadow-val kellene gyakorolni.
Kéne mindenkiről egy fénykép, aki játszik. Mondjuk apa anya és Z. A fényképén legyen üres gondolatbuborék, a fejek tetején. Először Te gondolj és a gyerek kérdezzen.
Te felmutatod a saját fényképedet a gondolatbuborékkal és mondod: ''Én gondoltam egy állatra."

Kitesztek a gyerek elé 6-8 különböző állat képét és közte van az is amire gondoltál. Apa Z mögé bújva egyszerű kérdéseket tesz fel és súgja Z-nak, hogy ő kérdezze.
Repül?
4 lába van?
Tolla van?
Vagy
Gondoltam egy játékra. Kiteszel egy labda, autó maci legókocka képét.
Kérdések: Kerek? Puha? Tolni lehet? Berreg?stb...legalább 2 kérdést tegyetek fel mielőtt rákérdeztek.
Gondold végig mik azok, a legegyszerűbb kérdések, amiket megért a gyerek és akár ő is kérdezhetné. Aztán csere.Vagy apa is gondoljon és Te "súgod a kérdéseket és Z csak 3. ra gondol. Különböző témakörökben kéne gondolni és mindig kitenni azokat a képeket.
Még külön gond lesz sztem, hogy amikor ő gondol, ne mutassa meg nektek és ne mondja ki előre a gyümölcs vagy jármű stb nevét.
Én így képzelem.
Ha képekkel megy, elhagyhatod azokat és úgy kérdezgettek, de még mindig megmondod, hogy mi a témakör: Gondoltam egy bútorra vagy állatra/ gyümölcsre/játékra. Aztán szélesíteném a kört.

Ha kitalálta az állatot6játékot akkor azt ak épet,amire gondoltál tedd bele a gondolat-buborékodba és mondd: igen, a kutyára/labdára gondoltam!

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29561

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
Ja még azt akartam, hogy ha nem sikerül, ne keseredj el, ez azért egy elég nehéz játék. Tavaly nyáron egy nt 7 éves kisfúval töltöttünk kicsit hosszabb időt, vele ugyan nem ezt a könnyített verziót próbáltuk, hanem a rendes barkochbát, nagyon nehezen ment neki, mivel nem ismerte ezt a játékot.
Viszont találkoztam olyan G nél fiatalabb kisfiúval, akivel szoktak a szülei barkochbázni, nekem elég lehangoló volt hallani hogy mi fényévekre vagyunk attól ahogy ő kérdezgetett. Még G sem tud barkochbázni, de majd most megpróbáljuk.
Viszont találós kérdésezni márt szoktunk:) Csak ilyen egyszerűeket:
4 lába van és azt mondja múúú. Mi az?

Válasz: Autizmus mindennapok 11 éve 1 hónapja #29562

Champ, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Tomger, ez így nagyon jó, ahogy leírtad, megpróbáljuk. (Már jó rég nem vettem elő a Babzsák könyvet, bele kell már néznem, hogy mit tudunk még használni belőle.)

Ilyen találós kérdéseket mi is szoktunk, még Emma vezette be talán tavaly. Ez egész jól menne, ha rám figyelne és nem minden egyébre.
Oldalmegjelenítési idő: 0.624 másodperc