Edina, Szanya, biztosan én még ezt a suli kérdést laikusként látom inkább, mint auti gyereket nevelő anyukaként (mert még nincs sulis gyerekem). Azt elfogadom, hogy van egy határ, amin túl muszáj az integráltságot elfogadni az iskolában is (mármint, hoyg a fiam sni-snként menjen), de a másik oldaltól én pontosan ugyanúgy félek, nevezeten attól, hogy ha egy enyhébb auti integrált lesz, akin amúgy tényleg senki nem látja, hogy gond van, nála a megkülönböztetés ugyanolyan súlyos problémákat szül, mintha nem lenne integrált és normál suliban küzdenénk meg az őt ért nehézségekkel. Most még azt hiszem (és lehet, hogy rosszul hiszem, tényleg nem tudom, milyen az iskola sajnos - biztosan nem olyan, mint 30 éve

), hogy elég lenne nekünk egy normális tanárnénit találni (vagy tanárt), aki tud az ASről, segíti őt külön vizuálisan, elfogadja a különcségeit, mert esetleg megérti általam, hogy miből fakadnak ezek és akkor járhatna normál osztályba, nem lenne megkülönböztetve a többi gyerek által. A fiam már most is ki tud akadni azon, ha kizárják egy csapatból például, ezzel azt akarom mondani, hogy szemmel láthatóan ez érdekli a fiamat, hogy megfeleljen a többieknek és ha ő lesz az sni-s, akivel külön foglalkozik a tanárnéni, meg a pszichológusnéni, látják a gyerekek, hogy a felnőttek is másként kezelik a fiamat, nem csak más egy kicsit, hanem a felnőttek másként kezelése ezt fel is turbózza - akkor a gyerekek is erőteljesebben fogják kirekeszteni. Kíváncsi lennék egy pszichológus véleményére, hogy mit mond erről a "papír általi" megkülönböztetésről egy gyerek közösségben. Mert tényleg lehet, hogy én látom rosszul. Ugyanakkor integráltan sem hiszem, hogy lényegesen nagyobb segítséget kapna - nem a rendszer miatt, hanem a magyar mentalitás miatt (ez tényleg politikától független). A magyarok nem fogadják el a másságot és az ovin látom a legjobban, hogy nekünk mekkora probléma volt, hogy kiderült az AS, ugyanis addig a fiam csak egy furcsa gyerek volt, de minden rendben volt vele, azóta a fiam az ASes és nem a fiam többé. Én látok esélyt (meg a fejlesztőnk), hogy ezt elkerüljük majd a suliban, de ahhoz normális tanár kell majd, akivel lehet beszélni erről anélkül, hogy sni-ssé akarná nyilvánítani. Mert a mellékes fejlesztést úgyis iskolán kívül kapja meg, nem hiszem, hogy az ottani heti 3 valamilyen fejlesztés lendítene nagyot rajta, mikor ígyis járunk rendesen jobb helyekre. Ugyanakkor, ha normális tanár csak integráló helyen van, ahol muszáj lesz integrálni őt, akkor integrálva lesz. Még vívódom az egészen és őszintén azt látom, szűröm le a sok véleményből, hogy ebben az országban annyira magasról tesznek a segítségre szorulókra (nem csak a gyerekekre), hogy talán 1-2 szerencsés helyet leszámítva majdnem teljesen mindegy, hova megy a gyerek iskolába, ha éppen kifog egy normális osztályt és tanár, akkor OK, ha nem, akkor a feje tetejére is állhat bárki, rossz sora lesz a suliban a gyereknek.
Egyébként, ismeritek a Kincskereső iskolát? Winkler Márta alapította. Most jöttem rá, hogy nincs 1 km-re tőlünk... magyarul nagyobb esélyünk van ide, mint egy átlagos pesti gyereknek. Nekem nagyon tetszik - és ide persze csak integráltan kerülne a fiam, de ezt speciel nem bánnám, mert maga a pedagógia módszer annyira normális és különleges, hogy ez az iskola pont az ép értelmű, fogyatékos gyerekek valódi integrálódására specializálódott. (egy osztályban van valamennyi sni-s gyerek, akiket szintén válogatnak és melléjük válogatják be a maradék nagyon jó képességű gyereket, általában hatalmas túljelentkezés van, szóval kétséges, hogy bejutunk-e, de egyelőre nagyon szeretném)