LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3488

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya, a Te fiad is rá van kattanva vmire úgy tudom. A Ti motivációtok a zsámítógéphasználat jelen pillanatban. A gépezést a feladatmegoldás utánra. De bizonyára már csinálod. Mit szeret még a fiad a gépezésen kivül?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3489

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Most nem tudok többet írni, mert a nagyobb fiam itt áll a hátam mögött és már kaparja a hátam:( hogy ide akar ülni.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3490

Nekem meg már rég el kellett volna indulnom! Mindig, mindenhonnan elkésünk. :(
Igen, csak ezzel az a gond, hogy ez nem jutalmazás, hanem megvonás. Azért nem csinál meg semmit, hogy visszakapja a gépet, csak rosszkedve lesz.
Sokmindent szeret, de csak akkor, ha neki jut eszébe. Ha kilátásba helyezem, az úgy nem érdekes.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3492

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Hu, nehéz helyzet ez. De talán igaza van Emmának abban, hogy hosszú távon kell kitartóan csinálni, hátha. De ez nagyon nehéz lehet Neked... talán, ahogy növekszik, majd lesz valami, amit felhasználhatsz motiválásra, még ha most nincs is. A számítógépezéssel kapcsolatban az jutott az eszembe, hogy ha meg tudnád azt oldani, hogy nem ülhet le akkor, amikor akar, hanem pár hét alatt jutalomként funkcionáljon inkább, akkor ezzel lehetne motiválni. Nálunk a buszozás hasonló, de persze, nagyon más, mert itthon nem tud buszra ülni... de lényegében jutalom a buszozás és vigyázok rá, hogy az mindig valami különös eseménykor legyen, ne csak úgy, vagy akkor, amikor ő akarja, hanem ezt én irányítom. Nekem ezt magyarázta most sokáig a fejlesztőnk, hogy ezeket (is) nekem kell irányítani, hogy megtartható legyen a motiválhatósága. De a buszozással könnyű megvalósítani persze.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3496

Igen, ez egy megoldás lenne, de akkor nekem kell foglalkoztatnom folyamatosan, mert egyedül nem játszik. De valószínűleg tényleg nem lesz más megoldás. a délelőtt oviban van, akkor még oké, de ha beteg, akkor 12 órán keresztül szórakoztatni...

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3497

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Nálatok nagyon nem megy a mesenézés? Amikor nem bírom, akkor beteszem a filmet... ismerek sok gyereket, akiket semennyire nem köt le. Én nem tudnám napi 12 órában foglalkoztatni egyik gyerekemet sem...

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3500

Azt is a laptopon nézi, ha olyan kedve van, tévében csak a reklámokat.
Hát ez az, ennyit én se bírok.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3518

Szanya, köszi megnéztem a napirendes linket.

Az az akasztós tárgyas napirend tetszik, sztem ilyen lesz, de ezt olyan magasságba kell tenni, hogy elérje a gyerek, és ő tudja levenni, ugye?

Lenne még pár kérdésem ezzel kapcsolatban:

1. Mennyire részletesen kell a tevékenységeket jelezni? Pl, sétánál külön jelezzük előtte a pelusozást, átöltözést? Illetve szintén sétánál mi ált. 3-4 helyre megyünk (játszi, bolt, ovi, pékség stb.), ezeket is kell külön jelezni,v agy iylenkor elég csak a séta? És ha igen, hogyan, mert nem megyünk haza az egyes tevékenységek közt? Van ilyen mobil napirend is?

2. Vannak tevékenységek, ahol egyértelműen tudom használni a tárgyat, vannak, ahol nem, pl.: számítógépen mesenézés, iPaden játék, nagyot oviba visszük, mamáék stb. itt nincs konkrét tárgy, ami ezekhez köthető, iylenkor hogy csináljam? Fényképpel az adott helyről?

3. Az új helyek, helyzetek esetét hogy jelezzem? Pl. új vizsgálati helyszín, fejlesztés stb.

4. Hívókép tárgyas napirendnél nem kell? Illetve úgy működik, hogy a gyerekkel odamegyek a napirendi falhoz, levesszük együtt az adott tevékenységet jelző tárgyat/képet és odamegyünk az adott helyhez és letesszük oda a tárgyat és elkezd mondjuk enni? Ha végzett vele, akkor a kanalat (ha az a szimbólum), berakjuk egy dobozba, ami a napirend alatt van?

5. A napirendre egyszerre hány tevékenységet tegyek fel 2-5 évesnek? 3, 5, 10?

Egyébként azt mondták Delejben, hogy neki valszeg csak átmenetei rövid idő lesz a tárgyas napirend, utána képes lesz.

Most próbálom összeszedni az állandó tevékenységeket, és kitalálni hozzá a tárgyakat, de már most látom, hogy egyes tevékenységhez nem tudok tárgyat rendelni, szóval ha ezt rendszereztem, lesznek kérdéseim egyes tevékenységekhez rendelendő tárgyakról, hogy mások miket használnak.

húú de hosszú lestt, köszi a segítséget!!

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3519

Ja, meg ilyenek, hogy nekünk sztem azt is kéne jelezni, hogy mikor kivel csinál vmit. Mert túlságosan ragaszkodik hozzám, és hogy tudja, hogy most pl, jön a mama és ővele lesznek. Vagy pl. hogy csak az apjával megy le a játszótérre, én nem megyek, ilyenek. Tegnap pl, annyira megsértődött, hogy csak apjával ment le játszira, nem velem, hogy 45 percig csak ült az apja ölében a játszin és nézett ki a fejéből, pedig olyan lelkesen indult, mert azt hitte, hogy én is megyek.

Szóval, hogy azokban az esetekben, amikor mással fog vmit csinálni, akkor azt jelezhetem neki a tevékenységnél az illető fényképével?

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3520

Az útinapirendhez olyan hosszú fekete mappát vagy mit hol lehet szerezni?

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3521

Az a fekete mappa egy sima névjegytartó, szerintem bárhol lehet ilyet venni, az Office Depotban biztos.

Igen, neki kellene kezelnie, hogy a képesnél utána ne kelljen más rendszerre átállni.

1. Mindenképp jelezd külön. Nálunk mindig műsor van az átöltözésből, mivel én azt nem teszem ki, tekintve, hogy tökéletesen érti a fiam, amit mondok. A következő az lesz, hogy kirakom én is, ezzel ráerősítek vizuálisan, hogy márpedig most ez van.
Igen, a sétánál jelezni kell, hogy hová fogtok bemenni, nehogy azt higgye, hogy játszóra mentek pl., mikor csak a pékségbe. A tárgyas mobilnapirend kissé komplikált lenne, szerintem nyugodtan csinálhatod fényképpel. A következő lépés úgyis az lesz.

2. Igen, a fénykép jó lesz.

3. Vagy odamész az új helyre és előre lefényképezel mindent, vagy megkéred az új fejlesztőt, hogy küldjön képet. Ez fontos! Viszont egy helyhez lehetőleg csak 1 fénykép legyen a "jelzőtábla" (amit viszont kombinálhatsz a különböző fejlesztőkkel úgy, hogy a sarkába teszel egy pici tépőzárat, és arra teszed az aktuális fejlesztő arcképét).

4. Igen, úgy jó, ahogy írod.

5. Szerintem ne darabra nézd, inkább összefüggésben. Tehát pl. délelőtti sétakor: tízórai, pelus, öltözés, séta, haza - az útinapirendbe pedig beteszed, hogy hová mentek be.

Azt, hogy kivel lesz a program, azt úgy jelenítsd meg, ahogy írtam följebb. Amikhez fényképet használsz, azokat rögtön napirendi jelleggel, egységesen csináld meg, és magára a kártyára tedd rá tépőzárral a személy fotóját. Tárgyra nem tudod rátenni, csak mellé.

Azért ezeket a Delejben majd beszéljétek át!

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3522

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Szanya, eszembe jutott valami nektek. Ha ennyire rá van kattanva a fiad a szgépezésre, akkor megpróbálhatjátok a "kvarcjátékot", ahogyan régen hívtuk, tudod, kicsi dobozka, van benne egy szgépes játék (vagy több) és pici képernyője van, az ember viheti magával. Pont, mint a mobilokon a játékok. Mármint arra gondoltam, hogy lehet, hogy erre is rákattanna, de mondjuk csak úgy adnám oda, mint motivációs eszközt, azaz jutalmat. Közben ülhet a szgépnél, ahogyan eddig is, de ez lenne a jutalom. Vannak olcsó kis játékok, nem hiszem, hogy nagyon nagy összeg lenne vagy esetleg kipróbálásra kölcsön is lehetne kérni valakitől. Lehet, hogy hülyeség, de erre is nagyon rá szoktak kattanni a kissé autisztikus emberek és ezt lehetne az elejétől fogva jutalomként használni.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3523

Ez jóóóó!!!! Kipróbálom, ez beválhat! De jó!!!! Köszi! :) :) :)

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3524

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Szanya: kérj kölcsön v. olcsón vegyél, mert nálunk pl. nagyon nem jött be. Tudod, az kell ami a nagyoknak van! Régen a kis játéktelefon is csak rövid ideig volt jó, az enyém sokkal frankóbb volt, pedig nem adott ki hangokat se! :( :(
Pedig tök jó lennének ezek a kicsi kütyük a nyaralás alatt, nem kéne vinni a laptopot!

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3525

A férjem mondta, hogy van valami újfajta, ami ugyan drága, viszont van benne zenelejátszó meg csomó játék, kb. annyit tud, mint egy okostelefon, csak telefonálni nem lehet rajta. De az 15e. Annyit azért nem szánnék egy újabb kütyüre! Viszont azt is mondja, hogy neki valahol van egy régi kvarcjátéka.
Szerintem lenne újdonság értéke, még ha nem is színes. Emlékszem, az enyémen volt valami potyogó tojásos játék, el kellett kapni kosárral, az pl. biztos tetszene neki.
Most épp a gitáromat püföli szanaszét. :angry: Na végre elmentek labdát szedni. Van egy zsák kislabdánk, azt fel kell akasztani a hintakampóra és addig pofozza a zsákot a létráról, még labdaeső nem esik. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3526

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
sünöcske, szerintem ilyen 4.5-5 évesen kezd igazán érdekes lenni a kvarcjáték, nálunk legalábbis ekkor kezdett tényleg érdeklődni, előtte is izgi volt, de 5 évesen kezdett el úgy játszani vele, hogy már értette nagyjából (de én nem engedem játszani, amíg van más motivációs eszközöm, ezeket a kütyüket nem engedem). Az újdonság varázsát pedig én úgy tartom fenn, hogy jutalomként kaphatja csak meg az adott játékot. Persze, akkor is csak egy ideig tart az újdonság, de mindenképpen ki lehet húzni azt a bizonyos 3 napot :) legalábbis nálunk ez működik.

Szanya, nekünk egy nagyon régi, tényleg élvezetes kvarcjátékunk van, de sajnos picit nagyobbaknak készült, mert nagyon komoly finommotorika kell hozzá és ezt még egy 3-6 éves nem annyira tudja, hiába akármilyen ügyes, így nem ajánlgatom. A fiam egy idő után elkezdett vele játszani, de csak segítséggel ment így is, ez tényleg nehéz (egy BMX-es bicajosnak kell mindenféle akadályon átmennie és pontot gyűjteni, de nagyon nehezek az akadályok, még a felnőttek is küzdenek vele). Esetleg használtan a vaterán? Tényleg nem szabad áldozni rá első körben, hátha nem jön be. De, arra jó lehet akár, hogy a motivációt elindítsa, azaz az evéssel kapcsolatos első lépések megtörténjenek - akkor is, ha utána megunja és új valami kell neki.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3527

Férjem megpróbálja előkeríteni azt a régit, hátha megvan, de nem tudom, az mennyire komplikált. Az én régim pont jó lenne, de hogy az hova lett...? Lehet, hogy odaadtam valakinek még régen. A Vaterát már néztük, de 5000 körül adják használtan. Megnézem előbb a kínaiban, szerintem biztosan lehet még ilyeneket kapni. Úgyis meg kell venni a kis karórát.
Biztos vagyok benne, hogy arra semmivel nem fogom tudni rávenni, hogy normálisan kajáljon, de pl. az öltözés gyorsításához nagyon jó lehet, mert öltözés után sokszor autózunk valahova, és akkor nyomkodhatná a kocsiban az úton. Akkor nem kell limitálnom az időt sem, mert adja magát, hogy addig játszhat, míg az autóban vagyunk.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3528

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
Már régóta szerettem volna javasolni kvarcjáték témakörben egy játékot. Lehet kapni gyerekeknek való laptopot, általában 4-5e Ft, de sokszor akciósan 2500-3e-ért is lehet kapni. Rá van írva magyarul, hogy első laptopom. A fiam azt fél éves kora óta nagyon szereti, de annyi funkciója van a játékon kívül, hogy még általános iskola 1-2. osztályában is hasznos. Mond betűket, szavakat és számokat. A fiam meg próbálja utána mondani. Vannak feladatok is, a számosat már érti, amikor mutat egy számot, és azt kell megkeresni a billentyűzeten, majd ki is mondja. Ugyanilyen feladat van betűkkel, illetve szavakkal is. Szerintem nagyon jó fejlesztő, és a tudásához képest még olcsó is.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3529

• Nikuc
  • Nikuc profilkép
szines.tesco.hu/index.php?method=termeke...oduct_id=1637&page=2
Ez az. Legalábbis a miénk pont így néz ki.

Válasz: Autizmus mindennapok 13 éve 4 hónapja #3530

Olyanunk van, pici korában szerette nagyon. Még beszélni nem tudott, de a feladatokat megcsinálta egy idő után magától teljesen jól. De nem szerettem, mert erre is úgy rágyógyult, mint most a laptopra, és több hiba is volt a szoftverben. Magyartalan volt és több helyen volt szótévesztés is.
Oldalmegjelenítési idő: 0.270 másodperc