LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19301

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Az evésgond nálunk hatványozottan tragédia Viki diabja miatt és a "libatömésen" kívül mindent kipróbáltunk már...
Ami eddig bejött, ha régi videót nézünk vele, amin Ő maga másfél évesen jóízűen ebédel, leves, főzeléket, ami épp volt. Szerencsére rengeteg ilyen videó van ...
Így tudjuk bővíteni az étlapot, lassan, de biztosan...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19302

Nekünk nagyon bejött a kóstolási táblázat, amit beraktam valamelyik vizu cikkbe. Jól megy a vajaskenyér, a levesek, zöldségek és végre az is tisztul, hogy mi az, ami ízre beválik és mi az, ami nem. Pl. a tojást nem szereti, paradicsomlevest sem és a kalácsot sem, mert ragacsos lesz a rágástól. Egész ügyesen rág már. (De azt még gyakorolni kell azért.)
Szerintem pár hónap és eljutunk addig, hogy csökkenthető lesz a Hipp mennyisége, ami nagyon nem mindegy, mert iszonytató összeget költünk rá.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19303

• ahajnal
  • ahajnal profilkép
Szanya akkor feltételes módban írj fel, kérlek, a naggyal együtt megyek, talán a bébiszitter vállalja a kicsit és a középsőt.
B úgy eszik, hogy megkérdem kér-e ezt vagy azt, jön az ühüm, na akkor már tudom, hogy nem tudja mi az, megmutatom neki a laptopon, és akkor mondja, hogy jaa ez az? akkor kérek/ nem kérek..
Egyébként jelentem és tiszta hülye vagyok, mikor nem volt papírja azon pörögtem, hogy biztosan az és miért nem hisznek nekem, most meg, hogy van, egyszerűen kételkedem egyfolytában. Nem tudom ez miért van, most apa mondja mindig, hogy higgye el, hogy jó a dg. biztosan az, mert soha életében nem volt még ilyen kezelhető, csak mióta kártyázunk.

Kimni: biztosan nagyon jó érzés, ez most neked, én azért tudok beszélgetni vele, ha jó kedve van. Miért vagy benne biztos, hogy ez a kinyílás csak átmeneti?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19304

Ahajnal, oké, beírtalak feltételesen 2 fővel.
Ezen aztán ne stresszelj, pont így van vele mindenki, pl. én is. Valamikor a fiam 1 és 1,5 éves kora közt világosodtam meg, hogy auti, de aztán még jó sokszor meggondoltam magam... Ezt onnan lehet jól visszakövetni, hogy leírogattam annó az ezzel kapcsolatos gondolataimat (még a fórumozás előtt). Csak nálunk ez annyival egyszerűbb, hogy a fiam eléggé tankönyvi, mindhárom területen szembetűnő a differencia és még a túlérzékenységek is... Csak akkor még pici volt, hagyott el dolgokat és olyankor mindig reménykedtem. Na de mindig jött helyette más.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19305

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Ahajnal: Nem is a diagnózisról, inkább az igazolásról van itt szó, amit a MÁK felé kell küldeni. Gyermekpszichiáter adhat szerintem ilyet, és a Sotén biztos van ilyen. Amúgy ez egy külön nyomtatvány, azt kell kitöltetni, ugye? Én a múltkor két évre kaptam, lassan intézni kell megint. A nyomtatvány fent van a neten? Vagy honnan szerezzem be?

Kimni: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Süni: ez a felváltott emberrajzolás nagyon szuper ötlet. Ki fogom próbálni, és bizakodom benne, hogy L. is viccesnek találja, és akkor bekapcsolódik magától. :)
Ne csináld, hogy nem jössz!!! Nélküled még nem is volt találkozónk! Mi lesz velünk??? Ki dobja fel a hangulatot, ha nem egy pörgős Süni? :ohmy: ;) Nagyon fix a másik program? :(
Aranyos lehetett, ahogy felismerte, hogy közel az otthona. :) Ha nem is mondta, de jelezte. :)

Maxfactor: az érdekes az, hogy az oviban magától eszik, és szinte mindenféle levest. És magától kezdte el! Mondjuk ez ritka, nem tudom, mi hatott rá. Nekünk azt nehéz elérni, hogy itthon is egyen levest, ne csak az oviban. Itthon, ha meg is főzöm, rendszerint etetni kell, ha azt akarom, hogy rendesen egyen. Saját kedvenceit egyedül eszi itthon is. A kanalat az oviban is megkövetelik, akkor is ha rántott húst eszik csak. És neki szednek külön dolgokat, ha csak szaftos husit kér, de tésztát nem, akkor úgy adják neki. Vagy legalább is elkülönítve. Mondjuk a mi dadusunk egy kincs, mondtam is neki, hogy hazaviszem, hátha miatt eszik ilyen jól a fiam. :D

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19306

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Kimni, Szanya, Süni: milyen ügyesek ezek a srácok! :)

Ma Z. is meglepett. Elmentünk egy eperkertbe, szedd magad jellegű. Azok ellenére, hogy nem eszi meg az epret, megfogni sem nagyon szereti és ráadásul nagyok óvatosan kellett közlekedni, csak a kijelölt utakon, simán kibírta, míg leszedtünk 15 kg-ot. Nem sokkal a vége előtt mondta, hogy ennyi elég lesz (legközelebb hallgatok rá, mert a mérésnél kiderült, hogy kicsit belendültünk Apával, nincs is nálunk elég kp. :whistle: ) klasszul viselkedett, de végig szóval kellett tartanom. Ismét rájöttem, hogy eszméletlen mennyiségű verset tud! Alig van Weöres Sándor gyermek vers, amit nem tud fejből! A Majomország-ot gyönyörűen hangsúlyozva úgy elszavalta, hogy csak ültem ott az eprek között, köpni nyelni nem tudtam! Nem rég már "beszéltünk" erről, hogy nem is sejtjük mennyi van a buksijukban, mert sajnos nem tudják kérésre kiadni. :( Ma jó passzban volt!
Az viszont vicces volt, hogy a fagyizóban elküldtem arcot mosni evés után, aztán ugyan olyan maszatosan jött elő, mert mire a mosdóba ért már inkább pisilnie kellett, azt, hogy miért is indult simán elfelejtette... :blink:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19307

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Labolen:aranyos vagy, hogy hiányoznék! Anyum szülinapja lesz és hát nem illik lelépni, de ha Gizmo megunja úgyis mennünk kell. :dry:

Champ:nem csoda, hogy maszatosan jött ki, az előző ötlet a tiéd volt a másik az övé. Valljuk be azért még jó, hogy fölülírta! ;) :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19308

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Süni: Igazad van, inkább legyen fülig maszatos, mint bokáig pisis! :laugh: Bár gondolkoztunk, hogy pisilt-e egyáltalán, mert amint elindultunk a kocsival rögtön közölte, hogy neki pisilni kell. :laugh:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19309

Mi ez a felváltva emberrajz? Valamiről lemaradtam. :(

Labolen, a kockadobós rajzolós ötleted nagyon jól bevált nekünk, már a második sorozattal csináljuk!

Champ, ez az "indulok valamiért, csinálok közben valamit, erre elfelejtem, miért is mentem" elég ismerős...

Eper: én is szedtem ma epret! Kettőt! :laugh: Az erkélyen nőtt! Elég gyorsan betakarítottam. :laugh: Még nem tudtam eldönteni, hogy befőzzem-e lekvárnak az egészet, vagy fagyasszam le a felét? :silly:

Lucy, jók a linkek, amiket küldtél, az egyikről már csomó mindent hasznosítottam. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19311

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: jaj, az epred, mind a kettő! :laugh: Most törölgetem a könnyeim! :)
Nekünk most a "hatalmas" fagyasztó mindkét polcán csak eper van.
Te vagy az elfelejtős vagy a fiad? Csak mert nálunk én is! :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19312

Hát nem tudom, melyikünk a felejtősebb... Fej-fej mellett felejtünk... :silly:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19313

Miket találok! :ohmy: A Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán leltem.
mek.oszk.hu/11500/11503/11503.pdf

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19314

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Hű, ez nagyon jó! Kicsit nehéz követni, mert a címszavak nincsenek kiemelve.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19315

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok,

Ahajnal,

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Szanya,
szerintem is jók a linkek :laugh: .
Ha valakinek még a fejlesztésen kívül komplett könyvekre is szüksége lenne, ajánlom a következő oldalt:
marcika2005.blogspot.hu/
Töméntelen hasznos dolog van fent rajta, és téma szerint is lehet rá keresni, nekem nagyon bejött.

Még akartam írni, hogy a szokásos böngészés közben találtam egy olyan oldalt, ahol szakemberek által készített teszteket lehet kitölteni vagy online vagy nyomtatott formában a gyerekkel. Regisztráció gyorsban, aztán mehet. Én még csak belenéztem, de jónak tűnik, többféle korcsoport is van. Az oldal:
www.abcakademia.hu/

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19316

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Köszi, Szanya, én is mentettem.

Láttam éppen Seth F. Henrietta nevét, láttátok, hogy a Youtube-on van fent több kisfilm is vele kapcsolatban, megnéztem az egyik (több mint 10 évvel ezelőtti) beszélgetést vele, nagyon érdekes élmény volt.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19317

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Champ: Igazad van! :)

Szanya: Vigyázz nehogy megfeküdje a gyomrod! És hány gramm?
Milyen oldalakon kolbászolsz te?
Ígértél nekem ötleteket!
Ez a rajzolós olyan, hogy vki megrajzolja a fejet, majd hajt a lapon hogy a másik ne lássa és a másik rajzol egy nyakat így haladnak egészen a lábakig. Nem csináltál ilyet a suliban órán? Pedig érdekes lények lesznek!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19318

Sünöcske, legalább 4 gramm volt! Alig bírtam becipelni! :laugh:

Jaaa, a hajtogatós! Hát ahhoz mi még "kicsik" vagyunk. Majd talán pár hónap múlva...

Gondolkodtam az ötleteken a napokban erősen. Csináltam pl. egy olyat (de nem vagyok eléggé képben Gizmo titkosított motivációit illetően, jó lenne tesztelgetni), hogy van egy nagy műanyag táblánk, erre ráragasztottam gyurmaragasztóval képeket (esetünkben pár új főnevet ábrázolót és embereket, egy A/4-esre 3-4 képet raktam, de minél nagyobb, annál jobb) és célba kellett dobni babzsákkal (ha azt mondom, hogy alma, akkor az almára kell célozni), persze elcsúszik a babzsák, ilyenkor lehet kommentálni, hogy "jaaj, elcsúszott, ez nem az alma, hanem a körte" vagy akármi mást. Ezt megpróbálhatnád olyasmivel, ami érdekli.
Aztán Labolen zászlóival: a zászlóknak megfelelően rakja ki duploból a mintát. (Mármint a csíkosakat.) Viszont ezt meg kellene PECS-ezni, hogy mikor már megtanulta, mi a feladat, akkor kéregesse el a megfelelő színű elemeket.
Lehet kapni készletben nyomdát, de nem a sima műanyagra gondolok, hanem a fakockásra (sajnos nem emlékszem, hol vettem, talán a Müllerben?), mert abban elég sok jó ábra van. Ha kerítesz a netről hasonló ábrákat, akkor meg lehet azt csinálni, hogy kinyomtatod és mellé nyomdáztok (tulajdonképpen egyeztetés, de ezt is PECS-ezni kellene).
Úgy emlékszem, hogy a taktilis ingereket szereti. Csinálhatnátok homokozós kommunikáció provokáló helyzeteket, pl. betemeted a lábát homokkal, ha odaadja hozzá a láb és a homokozóvödör PECS képét. Ugyanez vízlocsolással.
Óriási papírra meg kellene próbálni formákat körbefestetni. Pl. tányért, vagy hasonlót, amit könnyű lefogni és körbemázolni is. Jó lenne élőben látni, ahogy próbálkozol, biztos még csomó ötletem lenne.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19325

• ahajnal
  • ahajnal profilkép
sziasztok

Köszönöm, hogy ismét megosztottátok a gondolataitokat ezzel az ingadozással kapcsolatban. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19326

• ahajnal
  • ahajnal profilkép
Szanya én paradicsomot termesztenék az erkélyen van is sok, szépek, de 2 hete zöld mind, és mivel nem süt a nap, nem pirosodik...

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hete #19327

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Ahajnal: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Oldalmegjelenítési idő: 0.461 másodperc