LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17702

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Szilgyo:
Lehet, nem jött le abból, amit írtam, nálunk sem "csak úgy" agresszív a fiúnk, ő egy kis bájos, szeretnivaló, idónként gazfickó. Akkor akad ki, ha másként alakulnak a dolgai, mint ahogy elképzeli, a kommunikáció eszköze és a feszültség levezetésé. A rugalmatlanság miatt is.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17703

• Szilgyo
  • Szilgyo profilkép
Manka197: az agresszió a fiamnál az első válasz minden olyan problémára, amivel nem tud mit kezdeni. Ahogy olvasom/hallom, az aspergereseknél ez nem szokatlan dolog. Egyébként borzasztóan megviseli őt is, minket is. A toppantás nálunk nem nagyon jó megoldás, mert olyan erővel és kitartással csinálja, hogy félő, az alattunk lakó nyakában kötne ki a betonfödémmel együtt... Boxzsákon mi is gondolkodtunk már!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17704

Szilgyo, írtam Edinának a problémátokról, mert a fiad nagyon emlékeztet az övére (mikor még ilyen kicsi volt). Azt mondja, hogy megkeresheted mailben, a napokban tud még válaszolni. www.auti.hu/index.php/szakertk-segit-szu...estverek-valaszolnak
Voltak ötletei kapásból, de kéri, hogy írj le egy konkrét szituációt előzményekkel, ami kiborulást eredményez, hogy jobban rálásson (én csak 2 mondatot írtam, ennyiből nem ismeri még a gyereket).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17705

Szilgyo:

Talán a fórumozók között mi küzdünk még hasonló problémákkal . A fiunk 7 éves, nagyon jól beszélő auti, aki egy rendkívül kedves aranyos srác, viszont sokszor, ha valami nem az elképzelései szerint alakul, akkor elég kemény dühkitörései vannak. Az eset komolyságától függetlenül csapkod minket, esetleg elmond mindenféle 'gonosz, szemét dög'-nek, megállapítja, hogy csak rosszat akarunk neki, többször akart már elköltözni (el is kezdte összepakolni a cuccait:) .
Nálunk is van napirend, próbálkoztunk motivációs technikákkal, pontgyűjtögetéssel, szempontkártyákkal (napirend mellé kiraktunk egy-két 'dolgot', amire figyelnie kellett, hogy ne csinálja - pl. hisztizés áthúzva, csapkodás áthúzva, csúnya beszéd áthúzva)
Az az érdekes, hogy periodikusan mindegyik működött, viszont egyik sem bizonyult állandó megoldásnak, még ma is küzdünk ezzel a dologgal, bár a merevségei szerencsére sokat enyhültek ,leginkább a nonszensz dolgok terén. A számára kellemetlen tevékenységekre - fejlesztő feladatok, torna,ilyesmi- sokszor elég nehéz rábeszélni, vagy ha el is kezdi, a közben jön rá,hogy kibírhatatlanul unalmas, és hagyjuk abba.
A napirenddel is elég ellentmondásos a viszonya, sokszor zavarja, hogy túl kötöttek a dolgok, egyik-másik számára kellemetlenebb tevékenységet jelző kártyát próbált eltüntetni (volt amelyiket a kanapé alatt találtuk meg betömködve), viszont minden este szeretné, hogy összefoglaljuk ,másnap milyen dolgokat fog csinálni, csak úgy tud nyugodtan elaludni.
Még talán a pontrendszer volt a leghatékonyabb: ha ügyesen hajtott végre számára kevésbé vonzó tevékenységet, vagy jól viselkedett az óvodában, akkor kapott (kap) érte piros pontokat, amiket összegyűjtve beválhat valamire (hétvégi program, valamilyen édesség, amiért nagyon rajong, stb.) Viszont van, hogy ez se tüzeli fel, mert úgy véli, hogy előbb utóbb úgyis részesülhet ezekből a javakból :) , ha meg nem így alakul, akkor kiborul...
Summa summárum, az is kétséges, hogy létezik egyáltalán olyan megoldás, amivel abszolút problémamentessé lehet tenni a mindennapokat; csak annyit tehetünk, hogy minél több ilyen motivációs technikát próbálunk ki..
A büntetésről nem írok, mert az a fiamnál teljesen ez teljesen hatástalan, ha megbüntetjük,vagy kiabálunk rá, akkor olyan szinten felháborodik és kiborul, hogy alig lehet lenyugtatni.. sokszor nem is feltétlenül érti, hogy egyáltalán milyen kivetnivalót találunk a viselkedésében..
Ami szerencsés, hogy igazából óvodában,fejlesztésen megembereli magát, és maximálisan betartja a szabályokat (azt állítja, hogy fél ,hogy kidobják az óvodából, ha nem jól viselkedik:), és csak minket tisztel meg ezzel a viselkedéssel..
A fejlesztők szerint ez természetes, hogy velünk szemben többet enged meg magának,csak győzzük idegekkel.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17706

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Nálunk , Sokat segített mikor ezeket a kiborulásokat lefotóztam és Én könyvben feldolgoztam , ekkor értette meg mi is a gond és hogyan kéne elfogadható módon jeleznie a családdal ha valami nem tetszik neki.
Mikor kisebb volt még , akkor a PECS. Hogy vagyok most ? tábla segített , elé tettem és eltereltem a figyelmét a csapkodásról ütésről.

Mindig két oldala van, mit csinálhatok és mit nem csinálhatok táblázatba foglalva.Minek mi a következménye .

Választási lehetőség felajánlása .
Egy ídőben utált zuhanyozni menni. Nagy cirkuszokat rendezett.
De mikor azt mondtam, válasz zuhanyzol vagy fürdesz , boldogan választotta a fürdést.
A végeredmény meg ugyan az tiszta lesz a gyerek . :lol:

Volt heti rendünk , havi és éves .Este húztuk át a napot ha vége volt. A szüneteket visszafelé számozva a saját asztali naptárába jeleztük .De egy-egy fontos eseményt szintén.
Ha megfelelően jelezte , hogy Ő most bizony "ideges" azonnali juti volt + dicséret .
Mindenre meg kell tanítani , arra is hogy mit tegyen ha érzi megy fel a "pumpa" és persze arra is mikor van az ha már megy fel a "pumpa" .

Szociális történetek Én könyvben ami segíthet , saját fotókkal.

Angol anyag:
Én mit szeretek csinálni? ,összehasonlítani anya , apa, tesó mit szeret csinálni
, Én mit nem szeretek csinálni? Anya , apa, tesó , mit nem szeret csinálni stb. Egy táblázatba össze gyüjteni.

Ha utál egy-egy tevékenységet mérlegelni kell , mennyire fontos ezt erőltetni
.pl:utál boltba menni , akkor ne vigyük.
Orvoshoz muszáj , készítsünk neki folyamat ábrát mi fog történni vele ott , meddig fog tartani ,ha lehet fotókat készíteni a helyről személyekről de a netről szedett képek is segíthetnek. és egy jó jutit kitalálni ami motiváló lehet, hogy ebben Ő részt vegyen.
Utána egy olyan tevékenységet választani amit biztos szeret és nem kap meg mindig..

Ha jól beszél a gyerek akkor az mindig egy csapda a környezet számára.

Persze mindig fontos jól ismerni a gyereket és "rászabni" a segítséget, eszközöket.
"Kicsi gyerekben lásd a nagyot " Most még megtudjuk fogni a kezét , hogy ne üsse meg anyát de 10 év múlva ?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17707

• maxfaktor
  • maxfaktor profilkép
  • Nem elérhető
  • 3,5 éves aspi kislány, 1,5 éves kisfiú
Sziasztok!
Pár napja nem írtam, de rendszeresen olvaslak titeket és gyűjtöm a hasznos információkat. :)
Közben írtam egy emailt a "Delej utcának". Azt válaszolták, hogy kb. 6 hónap a várakozási idő (nem is olyan vészes) és náluk nincs bentfekvés, ambuláns jellegű a vizsgálat. Többször kell menni, de nem egymást követő napokon.
Úgyhogy csupa jó hírt kaptam.

Ráadásul megtudtam, hogy egy tőlünk 15 km-re lévő településen is van Ayres terápia. Már be is jelentkeztem, jövő hét csütörtökön megyünk. Egy gyógypedagógus tartja és azt mondta, hogy segíteni fog nekem eldönteni, hogy kell-e mennünk a Delej utcába vagy egyéb jellegű a probléma. (Hurrá!!! Annyira örülök!)

Látjátok, így megy ez. Ha fizetünk akkor foglalkoznak velünk egyébként meg... Tudjátok milyen az óvodai fejlesztés? Egyszer elmaradt, mert már a gyerekek kimentek az udvarra és nem akarták behívni a lányomat, hadd játsszon. Máskor azért, mert március 15-ei műsor volt (milyen műsor óvodában?).Aztán azért, mert közbe jött valami a fejlesztő pedagógusnak (akkor miért nem tartja meg másnap?) stb... Ettől semmit nem fog fejlődni a gyerekem.

Shepora: Emlékszem a történetedre, pár hónapja olvastam a Frissen diagnosztizálva topikot. Akkoriban sok tünet azonos volt a kislányoméval, de már nálunk is sok minden változott.
Nekem is tulajdonképpen azt mondta a pszichiáter, hogy ez nevelési hiba. Mert ha nem adnék cumisüveget a kislányomnak, hanem letennék egy poharat, akkor 2 nap múlva meginná magától belőle a vizet. És ha nem adnék neki semmit csak egy tányér főzeléket, 2 nap múlva megenné.
De akkor mi a magyarázat arra, hogy ő nem érez késztetést, hogy megkóstolja a gyümölcsleveket, a kólát, limonádét, gyümölcsjoghurtot stb? CSAK vizet iszik és natúr ételeket eszik. 3 évesen olyan tudatos egy gyerek, hogy mindezt azért csinálja, hogy én külön főzzek neki és kiszolgáljam míg itatom a cumisüvegből? És tudatosan nem kóstol meg semmilyen innivalót? Nem hinném.

Jól figyelj, ismételj! Ismeritek?
Bekapcsoltam több részt is, szerintem nagyon mókásak. Én utánoztam mindent, jókat nevettem közben, a kislányom fel se állt. Csak a fókánál megkérdezte, hogy "Most miért fekszel a földön?"
Miért nem érez késztetést, hogy ő is csinálja? Ugye 3 évesen ez már elvárható lenne?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17708

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Maxfaktor:
Az én fiam úgy 6 évesen kezdett az általad említett mesékhez hasonlókat utánozni. Nekünk ez a kor nagy áttörés volt, sok dolgot kezdett 6-6,5 évesen csinálni, amit a lányom már 2-3 éves korában. De ekkor már nem izgultam, mert tudtam, hogy ez miért van. Láttuk az egyenlőtlen fejlődést, ezt nem csinálta ugyan, de pl. 4 éves korától olvas, 6 éves korától ír.
Az evés kényes dolog: az én fiam is válogatós, max 20 féle ételt eszik és szintén csak vizet iszik, kizárólag buborék menteset. A szénsavastól hány. Ebben a kérdésben szerintem nem szabad túlzottan következetesnek lenni (ha két napig csak főzelékkel kínálom, majd megeszi, mert éhes :woohoo: , ezt az mondja, aki nem ismeri a problémát, nekem is mondta a védőnő), mert nem jön be! Nagyon nehéz bővíteni a palettát. Nekem egy évesen két napig csak üres kenyeret evett, mert a férjemmel elutaztunk egy esküvőre, az anyukámtól meg csak azt fogadta el. És ez azért nem a "rendben van, majd kinövi" kategória. Szerintem itt igenis alkalmazkodni kell a gyerekhez, persze kitartóan kínálgatni mással is. Mi az oviba és a suliba is otthoni kaját hordunk be, mert a menzásat egyáltalán nem hajlandó megkóstolni. Elfogadtuk, az intézmények is. Inkább főznk minden este, minthogy ő éhesen kuksoljon a suliban.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17709

Fel kell világosítani ezeket az orvosokat, hogy autizmusban az evésterápia külön tanfolyami képzés végzett gyógypedagógusoknak! Még utólag is érdemes jelezni!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17710

• maxfaktor
  • maxfaktor profilkép
  • Nem elérhető
  • 3,5 éves aspi kislány, 1,5 éves kisfiú
Champ: Én is próbálom bővíteni az ételek palettáját, és bár nagyon lassan, de van fejlődés. A menzai kosztot viszont egyáltalán nem eszi meg. A levesnek piros a teteje vagy be van habarva, az összetett ételek meg szóba se jöhetnek. Minden csak külön-külön. Még a szendvics se.
Ti hogy oldottátok meg, hogy bevihetitek az ételt? Kellett hozzá a diagnózis?
Én emiatt délben megyek a kislányomért, mert még inni se hajlandó az oviban, a vizet csak tőlem fogadja el. Tudom, hogy ha bevinném a csupasz tésztát a natúr kukoricával meg a barna belsejű rántott halfilével, azt megenné. De akkor ott van a másik probléma amit Kimni is írt, hogy a többi gyerek megkívánná. Náluk egy üveg lekvárból is gond volt.
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a térítési díjat fizetem, pedig hozzá se nyúl semmihez a kislányom.)

Szanya: Ha lesz diagnózisunk jelezni fogom a dr-nőnek, hogy nem olyan egyszerű a dolog, mint ahogy ő felvázolta.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17711

Nem tudom, mennyire kell hozzá diagnózis, én leadtam. Az óvodavezetővel kell megbeszélni, hogy vállalják-e (ha nincs valami diagnózisod, akkor elutasíthat, de jó lenne ehhez egy allergia is vagy efféle, amit mondjuk könnyű beszerezni, szerintem akinek csinálnak allergiatesztet, annak ki is jön valami, mert kiskorban még hülyeségeket mutat -az orvosok szerint se pontos...).
Ha vállalják, akkor a helyileg illetékes ÁNTSZ-nél kell igényelni írásban (engedélyezni szokták) és az ő papírjukat kell az oviban leadni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17712

• Szilgyo
  • Szilgyo profilkép
marcoverde, Edina, Szanya: köszi a segítséget!

marcoverde: lényegében mintha az én fiamról írnál teljesen rá jellemző dolgokat, ugyanúgy küzdelem a motiváció, amit legtöbbször elfogad, de néha szeretné a saját szabályai szerint átalakítani, a napirendkártyákat szereti variálni ő is - ami még érdekes, hogy ő simán képes nekimenni az idegennek is, ha nem úgy reagál, ahogy ő elvárja

az oviban most már nagyon jól együttműködő, sőt, jól is érzi magát, de régebben ott is csapott első szóra!

az is tipikus dolog nála, hogy látszólag a semmiből jön egy dühkitörés, ami eszement erőket szabadít ki a palackból, aztán újra együttműködő és jól irányítható, mintha mi sem történt volna (persze igazából elfárad benne!) - kicsit az az érzésem, mintha direkt szüksége lenne erre a feszültséglevezetésre

a büntetés nála sem működik, teljesen kiborul tőle!!!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17713

• wertzuz
  • wertzuz profilkép
Sziasztok!

Muszáj elhencegnem a kis Manómmal. Már vagy egy éve nem vágtam Gergő haját, mert nem engedte. Istenes hiszti, visítás, vergődés lett mindig a vége, ha megpróbáltam. Tegnap viszont elővettük, Apa haját akartuk vágni. És elkérte, és oda rakta a buksijához! Mondtuk neki, hogy Iiiigen, nagyon ügyes vagy! Levágjuk a hajad? Erre bólogatott, hogy igen. Mondtam csüccs ide, és pecsételj addig. (épp akkor kapta meg Apa céges pecsétjét, nagyon bejött neki.) elkezdtem..... és hagyta!!!! Persze csak annyira, hogy alul felnyírtam, de már attól is olyan űber cuki lett, ahhoz a lobonchoz képest ami volt. :)
Ma reggel megkérdeztem, hogy levághatom rendesen felül is? Mondtam ha igen, nézhetsz bölcsi előtt rendes mesét (pl: Verdák), mert ilyenkor max egy Bajkeverő majom, vagy 2-3 Oszkár oázisát nézhet. És mutatta, bólogatott, hogy igen. Lecsüccsent, akkor már magasba, és hagyta! Persze voltak elrettenések, pl a fülénél (baromi hangos a hajvágó), de mikor mondtam, hogy vagy mese és hajvágás, vagy nincs mese, nincs hajvágás, egyből hagyta!
Erre a kérdésem, hogy ezek után, hogy hihetném el bárki szakembernek, hogy nincs szövegértése????
Remélem lassan megszólal az lenne egy hatalmas mérföldkő! :silly:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17714

Wertzuz, váááuuu, szuper! :) Én mindennap vágok párat... :laugh: Úgyhogy tök összevissza mindig a haja, de egyben sose sikerül, elunja és otthagy.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17715

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Wertzuz: ez szuper! Attól, hogy nem kommunikál, még értheti az alapokat. Azt mondták, hogy egyáltalán nincs beszédértése? Mit csinál, ha azt mondod, indulunk. Kimegy cipőt venni? Vagy ilyesmi példa van?

Most mennem kell, pedig még akartam írni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17716

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Maxfaktor: az oviban kellett az otthonról hozott ételek miatt ÁNTSZ papír, ahhoz meg nem diagnózis, hanem pszichológusi szakvélemény, abban persze benne volt, hogy auti. A hatóság simán engedélyezte, persze legelőször mi is az ovival egyeztettünk.
A suli másik városban van, másik ÁNTSZ-hez tartozik. Ezek semmit sem kértek, mert szerintük nincs benne a jogszabályokban, hogy nem lehet otthoni kosztot vinni az oktatási intézményekbe. Megköszönték, hogy szóltam, de nem kell írásos engedély.

Wertzuz: Ügyesek vagytok! Igaza van a többieknek, tesztelgesd a beszédértését. Nálunk sem kedvenc a hajvágás, de havonta egyszer engedélyezve van, mert saját bevallása szerint a fiam férfi, azoknak meg nem hosszú a hajuk, így le kell vágni. Nem szereti, mindig panaszkodik, csikizi a lepotyogó haj, ezért én szemeteszsákba csavarom tetőtől talpig.

Beszédértésről: Nekünk vadasban ajánlották a TROG tesztet. ismeritek?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17717

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Maxfaktor: Evésre akartam írni, hogy nálunk is L. kiscsoportosként (ő akkor négy éves volt, 3 évesen nem vették fel helyhiány miatt), szóval 4 évesen nem evett szinte semmit az oviban. Aztán középső vége felé egyre több mindent. Igaz csak leveseket, de az is valami. Most nagycsoportosan már eszik husikat, majdnem minden levest, eszik sima kenyeret (eddig csak pirítóst evett, mert csak a ropogós és meleg kenyér volt a jó).
Nem mondom, hogy nem kell evésterápián gondolkozni, de van olyan, hogy magától is nyit egy kicsit az ételek felé. Nálunk innentől kezdve az a gond, hogy csak az oviban eszi meg ezeket. Itthon továbbra is tiltakozott a levesek ellen is. nekünk ehhez kellettek a trükkök, motivációk, hogy itthon is egyen valamit, amiből az oviban simán repetázik is.
Még annyit, ha tényleg kaptok diagnózist, onnantól kezdve féláron ehet a gyerek az oviban, és azt már könnyebb szívvel fizeti az ember, még ha csak ránézni sem hajlandó a gyerek, de talán majd egyszer. Mondjuk én is elhozom délben, amiatt nem gond, hogy ha épp nem eszik semmit, mert piros leves van és főzelék mondjuk.
Ja főzelék, tészta rizs mindenféle köret mind-mind kilőve. Csak leves megy nálunk, és csak sült krumpli. Ha eszik húst, akkor már nagyon örülünk. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17718

• wertzuz
  • wertzuz profilkép
Szanya, eddig nekünk is teljes káosz volt a haja. megpróbáltam vágni, innen-onnan, egy egy tincs így rövidebb, hosszabb lett. :)
De most nagyon kis nyári frizkót kapott, olyan büszke voltam rá. :silly:

labolen, ha mondom neki, induljunk az attól függ mit csinál, hogy milyen időszak van. Tehát reggel öltözés után elindul, ha napközben bármi más alatt-után mondom, nem vesz róla tudomást, vagy elszalad, rohangál. Néha azt érzem, hogy tökéletesen ért, még akár hosszabb szövegeket is. Viszont néha meg teljesen elbizonytalanodom, mikor azt látom, hogy egyáltalán el se jut hozzá az amit mondunk. :huh:

champ, nem ismerem ezt a tesztet, pedig nagyon érdekelne!!!! Viszont amint néztem, baromi drága! :angry: De nem találtam még ezt a tesztet használó helyet se.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17719

Champ, erről a TROG-ról régebben olvastam, próbáltam utánaérdeklődni, de semmi infót nem találtam.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17720

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Nekünk vadasban ajánlotta SA., ő azt mondta, hogy nem olyan ritka a tesztet ismerő gyógyped. Nekünk sem a sulis fejlesztők, sem a nev. tanunk nem tdja megoldani, így kértem időpontot Vadasba, ott fel tudják venni. Állítólag kb. 30 perc (persze függ attól, hogy ép mennyire együttműködő) és azért jó, mert nem csak a beszédértés mértékét, hanem a problémás területeket is feltárja.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17721

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
oshungary.hu/trog.htm

Ezeket találtam tesztről. A film olasz nyelvű, de az látszik rajta, hogy hogyan zalik maga a teszt. Nagyon auti-barátnak tűnik!
Oldalmegjelenítési idő: 0.738 másodperc