LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17581

Tomger !Marcell legalább ötször nézte meg a videótokat ,mert nagyon viccesnek találta ..:)REagálásai :"Ez nagyon vicces ,még egyszer .. ".. "Négyéves és ilyen dolgoktól fél ?:.."-(megállapította M .,hogy akkor biztos G .a barna dolgoktól fél ) . Egyb ő is fél bizonyos dolgoktól ,mint a lyukas gombok ,kapcsok :P Hát ez sem jobb .."Igazából is létezik G ?ÉS hol lakik ?Miskolc ?Budapest ?".. ÉS ő nem is szereti T-t?KIküldi a .. "Az utolsó mondat a végén :"Szegény fiú ,most már nem is akar játszani vele ,hát nincs kedve .. ":)Ez ari . Most gondolkodik MArci G-n ,és a fura dolgokon ,ki mitől fél .Szépen fejlődik G beszéde . Emlékszem nyáron még csak magánhangzókat mondott ,most meg .. !!
Kimni !Most végre láttam egy -két videót N-ról is .A "vezényelős "nagyon édes !
MAnka !NEm tudom ,hogy múlt el M-nél ez a "szokás "(csikizés ,ölelgetés ).BEszélgettünk erről sokat ,eljátszottuk . Azt is mondtam neki ,hogy ezt mások nem csinálják ,teljesen fura ,idegesíti az embereket . LErajzoltuk a szabályfüzetébe ,hogy mi az ,ami leginkább idegesítia z embereket (márminta z ő szokásai közül ). Kérdeztem én is tőle ,hogy a z oviban hogy -hogy nem csinálja mostanában ezeket ?(ő is tudja ,hogy nem szabad . Azt mondta ,hogy fél,hogy megbüntetik az óvónők .. Ez az ,h K is tudja ,hogy nem szabad ,mert akkor nem csinálja ,ha ott vannak a felnőttek )Egyb . Marcell is csinál olyat a kis tesóval ,amiről pontosan tudja ,mi lesz a reakciója a tesónak . Nyúzza ,nyúzza ,addig ,míg nem nyafog ,mert akkor olyan aranyos .. és ilyenkor jól meg is dorgálja a testvérét ,hogy mer "ellentmondani " :unsure: Szerintem a módszerek a "simogatás enyhítésére":Beszélgetés ,eljátszás ,rajz a szabályfüzetbe segíthet . Nem tudom ,mi lehetne még..(M-nak egyb .még múlt évben olyan durva volt ez a csikizése ,hogy azt rakták ki neki szempontnak a fejlesztésen ,hogy "ne érintsd meg xy-t .."Ha sikerült betartani ,akkor juti volt ,de most már egyáltalán nincs ilyen szempontkártyája ).
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17582

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Lányok!
Jó volt újra találkozni veletek! :)

Kimni,
Annyira tetszett a vezénylés, N. nagyon aranyos! Teljes átélés és odafigyelés – ezt nevezem!
Az ovis felvétel mennyire tanulságos, kíváncsi leszek, hogy Levi hogyan fog majd viselkedni hasonló helyzetben.

Szia Maxfaktor!
Üdvözöllek én is a fórumon!
Ahogy Sünöcske nagyon jól összefoglalta: türelem és kitartás. Tényleg ez a két dolog a legfontosabb és egyben a legnehezebb.

Az én fiam nyáron lesz 4 éves, tavaly januárban kaptuk meg az Asperger diagnózist, a sok-sok furcsaság és autisztikus viselkedésforma miatt döntöttem úgy, hogy a végére járok a dolognak. Én nem hittem el azt, hogy „majd kinövi” és azt az állítást sem fogadtam el, hogy én nevelem rosszul a fiamat.
Az Asperger szindróma topikban még anno friss fórumtagként leírtam a történetünket, ha érdekel itt megtalálod:
www.auti.hu/index.php/forum/6-frissen-di...7-asperger-szindroma

Furcsa dolog visszaolvasni, azóta egy teljesen más Levi él velünk. Amióta tudjuk a diagnózist és célirányosan teszünk annak érdekében, hogy a hiányosságokat, lemaradásokat fejlesszük, sokkal élhetőbbé vált az életünk. Nem mondom, hogy sokkal könnyebb lett, de ha jól belegondolok maga a diagnózis ténye sokat segített abban, hogy megpróbáljunk együtt gondolkodni a fiunkkal, megérteni az ő viszonyát a világhoz, ezáltal javult a kapcsolatunk is.

A vizsgálatokhoz, orvoshoz járkáláshoz kitartást kívánok és sok-sok türelmet, mert hosszú folyamat lesz.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17583

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Sephora,Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Oh, fent vannak a videók már! Akkor nézegetem őket!
Akik látták az én videóimat: ezek szerint rájöttetek, hogy az ovis videókon melyik N? Ügyesek vagytok, az apámnak nem sikerült :P Végülis felismerhető, egyedül ő nem csinált semmit. Az egyiken háttal áll a kamerának a körben és ott nagyon látszik, mennyire furán viselkedett. Ez a szemtörlés (nem volt álmos), a fura fejfordítgatás. Akkoriban ő ennyire fura volt szinte mindig. Nem tudom, felment-e a mostain farsangi videó is, de azon meg látszik (űrhajós volt), hogy egészen más lett a gyerek, semmi köze ahhoz a régi, egyből kiszúrható furcsaságú gyerekhez, aki kiscsoportban volt.
A vezénylős a kedvencem, de ez is egy furcsa megszállottság ám. 2 éves kora óta vezényel. Most is, rengeteget. Néha elviselhetetlen, mert énekelget hozzá halandzsákat irtó hangosan és nem tudja abbahagyni (székre áll és egy bottal vezényel). Ha rájön, addig csinálja, amíg az én (és az öcsi) idegeink bírják. A Radeczky march a kedvence, már letöröltem a felvett filmek közül, mert nem bírta abbahagyni, egymás után 20x is végig kell hallgatni és vezényel rá és nekünk a vezényletre kell időnként tapsolni... Tényleg cukker, csak ugye van egy határ :) (de ez a Carmen-es kocsiban vezénylés nagyon jó élmény volt mindannyiunknak)

Andesz, M. iszonyú jófej, most, hogy láttam a videókat róla, nagyon felelevenedett az élő M., akit tavaly láttam. Nagyon bírom, remélem, lesz még gyerekes tali, mert tavaly is megjegyeztem, hogy igazából mindegyik gyereket nagyon bírtam és szívesen találkoznék újra mindenkivel!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17584

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Sephora, meg akartam jegyezni, hogy a te fiad mikrofonba énekel, az enyém meg megszállottam vezényel, össze kéne hozni őket :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17585

sephora:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Hol vannak ezek a videók? Le vagyok maradva. Z még mindig beteg és most a két törpe egyszerre "ugráltat" egész nap és még a nagy is itthon van melléjük. :whistle:
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17586

Hárommackó !A dobálás (amit múltkor írtál ,hogy dobál a picid ,az még lehet életkori jellemző is ,csakúgy ,mint a hisztik ... ezeket nehéz így látatban és megfelelő szakértelem hiányában :))megállapítani . A pörgetés is lehet még funciójáték ,de szerintem egy év múlva már nem annyira elfogadott -bár ezt is nehéz ilyen merev keretek közé szorítani ,hogy mi meddig "megengedett ". Az tök jó ,hogy beszél a fiad ,meg ,hogy érti a beszédet ,szociábilis ,stb .. Azt is nehéz megállapítani ,amit SEphora is írt ,hogy mi az ,amit átvesz a kicsi a nagytól ,mi az ,ami tanult ,mi az ,ami adott . Most pl .nálunk is a kicsi rettenetesen utánozza a nagyot (ami jó jel ,hisz 15 hónapos a kisebbik ,de a nagy egyik rendkívül régen meglévő sztreotív mozgása a repkedés .Na ,ezt a pici is csinálja (mondjuk elég ritkán ). Most ,hogy ez auti tünet -e ,vagy utánzás . Hát ,elég nehéz megmondani .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17587

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
3maci,Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17588

Andesz, Kimni:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17589

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szanya köszi szépen a linket!!! :kiss:

Kimni, annyira édes Nimród, mindegyik felvétel nagyon tetszett.
Az óvodai szereplőshöz el kell mesélnem, hogy az én nagyfiam hasonló volt az ovis szerepléseken. Állt a sorban, nézett ki a fejéből és nem az udvaron, hanem csoportszobában, az anyáknapji szereplésen a közös szavalásnál/ éneklésnél csak állt vigyázban zárt szájjal! Amikor megkérdeztem, hogy Te nem tudod ezeket a dalokat, azért nem énekeltél, kikérte magának, hogy ő énekelt és miért kérdezek ilyet! :blink:
Konkrétan szégyenkeztem, hogy az én fiam nem tudja a dalokat. Közben meg az összes visszajelzés meg a saját tapasztalatom is az volt hogy nagyon okos a gyerek. Ezzel nem tudtam mit kezdeni.
És ez a vezénylés. Nagyon ügyes!!! Gondolkodtatok valamilyen hangszertanuláson?

Andesz/Szanya örülök, ha fel tudjátok használni valaire a kisvideót. :)

Különben annyira nem idegesít ez a félelem, mert fél éven belül ez az ötödik kb. Kicsit rezignálódtam. Az elsőknél még nagyon aggódtam. Remélem lecseng, aztán lesz biztosan megint másik. Bár most elég idegesítő, mert bárkit meglát közli vele hogy ott az anyajegy Szerencsére még kicsi. Már próbálom rávenni hogy ne mondogassa ezt mindenkinek.
Külön jó volt Szanyának a szeretem nem szeretem feladata még erre is. Legalábbis így mondogatom neki hogy: xy nem szereti, ha azt mondod anyajegy...

Amúgy ma reggelre be is dobta amit gyanítottam: tegnap este kezembe került az a boríték, amibe egy csomó pecs kártyájának a tartalékváltozatát félretettem. Gondoltam, de jó, majd átnézem lehet-e még valamirte használni, de el is felejtettem, ott maradt az asztalon a nappaliban.
Ma reggel csak hallom a gyerek a szobában mondogatja: azt is szeretem, a sültkrumplit is szeretem, azt is szeretem és azt is szeretem.
No mondom, magában beszél vagy nézeget valamit, megyek megnézem. Hát látom, hogy a borítékból huzogatja ki a pecs kártyákat és mondja majdnem mindre, hogy szereti, nagyon édi volt.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17591

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Szanya: úgy vagyok, mint Hárommaci: nem tudom, hol vannak a videók... :blink:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17592

Manka : azt hiszem,csak annak van hozzáférése Dropbox-on, aki volt már korábban szülőtalin.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17593

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Tomger, voltunk a MÜPÁban ilyen hangszerbemutató órán (befizettük rá, minden szombaton volt), mondjuk másfél éve voltunk, talán még korai volt, de nem tudom, nagyon zavarta a több gyerek (kb 10), az ismeretlen gyerekek mindig zavarják. És hát az idők során rájöttem, hogy őt nem lehet ilyen csoportos oktatásra befizetni, ha nem a már ismert csoporttársaival, ismerőseivel megy valahová. A legközelebbi hangszeres oktatás első osztály év végén kezdődhet a leendő iskolában, de ott is csak szolfézs oktatással és csak utána a hangszer, és ott sem a saját osztálytársai lennének ugye. Nagyon szeretne furulyázni, amit tudtommal szoktak az ő korában előképzettség nélkül is (szolfézs nélkül), nálunk mégsincs ilyen, én nem láttam. Ha van bármi ötleted, szívesen veszem, mert ő maga, amióta tud beszélni, mondja, hogy milyen hangszerek érdeklik és odavan a komolyzenéért, természetesen karmester lesz végső soron.... Bár apám szerint semmivel sincs jobb hallása (apám sokáig zenét tanult), mint egy átlag gyereknek, minek akarom ezt erőltetni, de én azt gondolom, nem a tehetség, hanem a lelkesedés a fontos, a kedve és az bizony messze nem átlagos.

Próbálom frissíteni a Tomger mappát, de nekem semmi nem jön le. Mit csinálok rosszul vajon? Meg szeretném nézni, hogy küldi ki G. kaja alatt a többieket.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17594

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Manka: Nem voltál te már szülőtalin egyszer? Csak nekem rémlik valami rosszul?

Hogy kell használni a mammutmailt, vagy a told a cuccot? Én szívesen elküldeném a mi videóinkat 3macinak is, meg Mankának is, csak sima mail-en nem megy át szerintem.
Sajnos ide a nyitott oldalra nem szívesen töltöm fel, csak zárt láncban szeretném közzétenni.
Ennek a mostani szülőtalinak ez volt a fő témája, hogy megnéztünk kis videókon a jelenlévők gyerekeiről egy kis pár perces felvételt.
De lesz még ilyen alkalom, és élőben is találkozhatunk majd gyerekekkel együtt is. Arra eljöttök, és nem maradtok le semmiről, sőt. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17595

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Labolen: jól emlékszel :cheer: , ősszel voltam a szülőtalin Kistimnél, de akkor hamar el is mentem, meg olyan sok volt az info, ez a dropbox kimaradt.
A toldacuccot simán be kell írni a google-ba és kiadja a weblapot. Én már küldtem vele többször is, ingyenes, nem tudom, mekkora fájlméretekig, de sztem ráfér sok. Csak az tudja, hogy fent van az anyag, akinek az emil címét megadod. Én örülnék, ha láthatnám a videokat.
Gondoltam és is rá, hogy hátha valaki :blush: szervez egy gyerekes talit idén is és akkor élőben lehet a gyerkőcöket nézegetni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17596

Írtam a taliról cikket, ha valami gond van vele, szóljatok!
auti.hu/index.php/hirek/622-szueltalalkozo-videozassal

Dropbox: csak azoknak van hozzáférésük, akik a nyári talin ott voltak. De nincs ám fönt minden videó, mert nem férne be, a találkozón is kellett törölni a megnézettekből, hogy beférjenek továbbiak.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17597

Kimni, ez a vezénylős videó egészen fantasztikus! :cheer: És az ovis videón azonnal tudtam, melyik N. :) De mindegyiken nagyon édi. :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17598

Szanya, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17599

Viki, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Összefoglalva annyit tudok mondani így utólag, hogy mindegyik gyerek nagyon helyes és aranyos és meg kell őket zabálni. :cheer: Csak ilyet nem mondunk, nehogy szó szerint értsék. :laugh:

Írtam ezt a "levideózunk egy problémás viselkedést" ez tök jó ötlet tényleg (Labolené egyébként), csak azt nem tudom, hogy lehet megvalósítani. Pl. nálunk az egy elég régi és tartós probléma, hogy ha elesik, vagy elejt valamit, akkor megismétli. Ez nem tűnik nagy gondnak így leírva, de azért a látvány nem semmi. Viszont érthető módon ilyenkor nincs kamera a kezemben.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17600

Én sem tudom még mit videózzak, de egy kis "szerencsével" addig kialakul valami. Egyelőre a sok általános kis probléma van, amit majd szépen egyenként megoldunk vagy megoldódik magától. Most ez a házi aquaparkozás van a fürdőkádban napi ötször :laugh:
Már le sem engedem a vizet csak ha kihűlt :laugh: Amint jó idő lesz szerintem lecseréli valami kinti programra, nyáron pedig a medencében folytatjuk :woohoo:
Valóban minden gyerek zabálnivaló volt!!!!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 2 hónapja #17601

Azt még nem is írtam, hogy Mimi ha szeretne valamit akkor szól, hogy:"Gyere!" Tök hamar megtanulta :)
Oldalmegjelenítési idő: 1.479 másodperc