LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17086

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Marco: remélem az éjszakátok nem volt nagyon sz... és egy kicsit te és Andesz is tudott pihenni. A kicsit, hogy sikerül távol tartani M.-től?

Lucy: köszi sikerült letölteni, de még átbogarászni nem ment, amúgy se vagyok a technika ördöge. DB például töredelmesen bevallom tegnap regisztrált a férjem a folytatáshoz is majd ő kell, mert nem tudok angolul se. A BM-hez még..... Kéne egy ember aki betanít én betanított munkás vagyok v. még az se informatikát tanít a férjem! ;)

Little: a szakértői könnyen ráírja a 4 órát ami tényleg kellene is. Viszont a ped. szakszolgálat aki a gyógyped. utalja nem kap annyi pénzt (nem tudom most éppen kitől kapják) ill. nincs is annyi kapacitásuk, mert kevés emberrel dolgoznak. Anno én ez ügyben először a szakszolgálathoz mentem ott kaptam azt, hogy ne álmodozzak, majd a jegyzővel folytattam levelezést, majd személyes látogatás hatására lett 2 óra HRG (amire nekem kellett vinnem) + 1 mozgás szárazföldi + 1 kognitív. Viszont neked szerencsés, hogy van óraszám meghatározásod, mert nekem előbb még azt is ki kellett járnom. A gyógyped. assz. első pillanattól kezdve javasolták, hát azt azután lett csak, hogy miután integráló óvodába irányítottak át minket a többi auti szülővel cirkuszoltunk. Most már van a volt óviban, de mi már eljöttünk. :( Most nem tudom a mostani átalakítások hatására ki hova tartozik milyen alá-fölé összefonódások vannak.
De harcolj!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17087

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Kimni: írtam emailt!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17088

little beküldte:
FEJLESZTÉS

Ehhez képest heti 2 alkalommal jár a gyógypedagógus a bölcsibe. Alkalmanként kb. 30-45 perc a foglalkozás.

Ilyenkor mi van???

Elsőre azt mondanám, hogy ha vallásos vagy, akkor adj hálát istennek, hogy teljesen ingyen kimegy a bölcsödébe gyógypedagógus, ráadásul heti 2x. Nekünk évek alatt nem sikerült kiharcolni semmi ilyesmit, hadakoztunk önkormányzattal/óvodával , a szakértői sem segített (azt állítva, hogy amit ők írnak, az csak ajánlás, és jogilag nem tudnak segíteni behajtani. "Fogadjon ügyvédet"..hahaha).Annyi problémánk volt egyébként is, hogy nem volt energiánk jogi utakat keresgélni. Fizettünk (fizetünk) mint a katonatiszt. Átlag havi 30-40 ból heti óraszámtól függően ki is jött az autispec fejlesztés (torna nélkül).. .

Amúgy, ha egyáltalán hajlandóak gyp-t küldeni, akkor biztos lehet őket még tovább is presszionálni. Amennyire tudom, a szakértőinek nincsenek eszközei betartatni az előírásokat. De vannak itt sokkal jobb küzdők, mint én, majd biztos írnak valamit :)

Betegség-saga :

Mindenkitől elnézést, akit halálra untattam a betegség minidrámával, köszönünk minden drukkolást/segítséget.

Remélhetőleg befejező rész :Szerencsére nem lett kórház a végén, a felírt inhalálós cuccoknak köszönhetően végre felszakadt a köhögése és tudott aludni. Más dolog, hogy tegnap este felment 40 fokra a láza, úgyhogy hűtőzni kellett, de ilyen már volt nem egyszer, ezzel már elbánunk.
Most hogy a görcsös köhögés elmúlt, Marci is megszelidült végre ("hozz kérlek vizet, kedves, jó apám" - nem igazán így hívott az elmúlt pár napban :P)

Lucy: neked is köszönöm a jókívánságot!

Süni: igazából mind a ketten nagyrészt fekszenek betegen (a kicsi annyira nem para szerencsére), külön szobában, úgyhogy nem nagyon zavarják egymás köreit:) Éjszaka csak egyszer kellett Marcit vízes törölközőzni, amúgy egész nyugodt volt minden.

Kimni: Abszolút reálisnak tűnik amit írsz. Eddig valóban csak szimplán gyenge volt, ha beteg volt, de most pl. a köhögőrohamoknál elkezdett parázni, hogy meg fog fulladni és hasonlók, meg hogy soha nem fog meggyógyulni..

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17089

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Tegnap vacakul voltam, most olvasgatlak vissza benneteket, nagyon termékenyek vagytok!
Marco, Andesz: jobbulást nektek, remélem elkerülitek a kórházat. Nálunk a kicsi lázas és köhög nagyon csúnyán, hurutosan. :(
Süni: nem csörög-zörög a viaszos vászon, lehet belőle egészen puhát is kapni. Z. egyébként nagyon jó alvó, amilyen pózban este elalszik, úgy kel reggel. Na ez az, ami a lányomról viszont nem mondható el.
Kimni: mi használunk vaporubot, mindig van itthon. Nálunk kikeverik a gyógyszertárban, kb. fele annyira jön ki, mint a márkás eredeti.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17090

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
folyt. köv.
Kimni: a vaporub egyébként régi dolog, amikor az öcsém volt ovis, lassan 15-20 éve, akkor jött be. A helyi gyógyszerész akkor koppintotta le, így ha pár évig nem volt forgalomban az eredeti, a gyógyszertárban akkor is tudtak keverni. Ha érdekel valakit, akkor a következő receptünket berakhatom a DB-be. Egyébként a Baby luuf balzsam ugyan ez, ha jól rémlik van belőle felnőtteknek való is.

Láttam tegnap egy Egyenlő Bánásmód Hatóság-os kampányfilmet, de sajnos nem találom a neten. A konkrét sztori az AS-ről szólt: Apuka mesélte, hogy az érintett kisfia részére kijelölt iskola nem akart tudomást venni róluk. Írtak a hatóságnak, aki kötelezte az iskolát az eszközök beszerzésére és megfelelő végzettségű szakember alkalmazására. Tudom, hogy csak film, de ha már leadja a tv, akkor lehet, hogy van realitás alapja és erre is érdemes lenne elindulni pl. Labolennek, akinek a tanker. vezető talán még mindig nem válaszolt...

Little: ügyes vagy! Szerintem intézd csak el magatoknak, másnak az is segítség lehet, ha levelet látják, amit írsz és megkapod az egyéni elbírálást!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17091

Little, a gyp. a helyi EGYMI-ből jön? Bár tulajdonképpen mindegy. Ahonnan jön, azt az intézményt kell felhívni és ha telefonon nem mész semmire, akkor írásban megreklamálni. Nekünk az első ovis évünkben nagyon sok óra elmaradt, a másodikban már javult a helyzet, most pedig az előírt 3 órát kapja a fiam. (Ezt egyébként nem értem, hogy a szakértői mi alapján számolja az órákat?) Viszont az az óra, sosem 60 perc, mert annyit adnak le egyben, amennyit a gyerek bír (legalábbis nálunk), tehát inkább 30-45 perc.

Marcoverde, örülök, hogy a görcsös köhögés elmúlt, tényleg az a legrosszabb. Jó ütős cucc, amit inhalált M., de akkor eszerint bronchitise van, ha használt rá. Mindenképp menjetek majd vissza a dokihoz jövőhéten, mert könnyen csap át tüdőgyulladásba. A 40 fokos láz nagyon rosszul hangzik, egyértelműen nem megfelelő az antibió.

Közben a fiam visszaesett, vagy újat kapott el, mindenesetre úgy fáj a torka, hogy nem bír enni. Reggel doki. Annyian lesznek, mint az oroszok, az biztos.

Mindenkinek jobbulást, aki beteg!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17092

Hallottam már EBH-s sztorit: évekig tartott, pert is nyertek a végén, csak épp addig se lett a gyereknek iskola.
De azért érdemes megpróbálni, csak abból nem kell kiindulni, hogy egy elindított ügy pár héten belül megoldott üggyé válik.
Egyébként jó a kisfilm tényleg.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17093

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
Kimni: teljesen belevetettem magam megint a Montessori eszközökbe. Találtam egy oldal és egy képzést is szülőknek, de lekéstem róla :angry: www.montessori.hu Gyorsan meg is érdeklődtem mikor tervezik a következőt. Erre vevő lennék.
Jó, hogy újra a figyelmemet erre irányítottad, bár főleg ilyen dolgaink vannak itthon.
Ami nagyon tetszett a kézügyességet fejlesztők gombolás, csattolós, tépőzáras, lakatos dolgok, de iszonyú drágák az eszközök. Gyártást kell csinálnom úgy látom, majd koppintok.

Mindenkit nagyon sajnálok akinél beteg gyerkőc van ill. ő maga beteg, szerencsére Andrist még elkerülték ezek a nyavalyák, remélem így is marad!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17094

Emma szerint nagyon jó a Montessori módszer.
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Szerintem kiegészítésképpen nagyon hasznos, de óvodaként nem választanék ilyet. Iskolára már lehet nagyon jó, mert sokkal interaktívabb, mint a normál oktatás.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17095

Szanya, Champ

Köszi:) Mielőbbi jobbulást a gyerekeknek; úgy látszik lassan mindenkit elkap a gépszíj..

Visszaviszem, persze hétfőn, csak minek... Az háziorvosunk egy bronchitist is képtelen volt diagnosztizálni, még szerencse ,hogy tegnap az ügyeletes gyerekorvos profi volt, meg felírta a szükséges cuccokat. A mi orvosunk még tegnapelőtt nyekergett, hogy ne haragudjunk, de nem tud mit felírni , ha baj van, menjünk be a kórházba.

Közben a kicsi meg újabban repked; remélem csak tanulta a bátyjától :blink:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17096

Marcoverde, mondanám, hogy gyertek a mi háziorvosunkhoz, de egy picikét messze lenne. :cheer:
Nálunk is repkednek időnként a gyerekek az oviban, az magában még semmi. Mennyi idős most a kicsi?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17097

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Süni, köszi :) Örülök, ha bejött ez a montessori dolog :) És nézem is a linket és én is utánanézek ezeknek, valóban, itthon is lehet ilyeneket csinálni. A tanárnő abban a suliban saját kezűleg gyártott egy csomó mindent, ott mutogatta!

Marco, szerintem sokan repkednek :) Ha nagyon örülök, komolyan, én is tudok repkedni :) De kisebb gyerekeknél ez az öröm jele is lehet. Az tuti, hogy önmagában ez semmit sem jelent!
A háziorvosotok, hu... mi lecseréltük a miénket, azóta sokkal nyugodtabb az életünk. (simán a másik körzetesre.... egy rendelőben dolgoznak a régivel, meg is sértődött picit a régi, de kit érdekel? egy béna volt velünk) Szóval le lehet cserélni az adott rendelőben is másra, nem kell máshová menni.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17098

Kimni, nálunk nem lehetett. :dry: Itt nem veszik át egymástól a betegeket. Felhívtam a védőnőt és ő "súgott", hogy melyik rendelőbe és kihez menjünk.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17099

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
SZanya, tényleg, te ezt mondtad már, akkor is meglepődtem :O Azért érdemes megpróbálni, csak akkor derül ki, hogy lehet-e. Sajnálom, hogy nálatok ez nem ment :( Nálunk a környéken mindenhol ilyenek a rendelők (XI. XXII. ker) legalábbis, akiket ismerek másik körzetekben a környéken, ott mindenhol működött ez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17100

Hát igen, én is fennakadtam rajta. Nem túl etikus a betegekkel szemben ez az orvosok közti túlzott lojalitás.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17101

14 hónapos a kicsi . Persze, agyon-analizáljuk, de szerintem az előzmények ismeretében meg lehet érteni, hogy minden gyanús jelre 'összerezzenünk' :) Amúgy mindentől függetlenül szerintem el fogjuk vinni másfél éves korában vizsgálatra. Annyiban jobb a helyzet, mint Marcinál ilyenkor, hogy elég jó a szemkontakt, illetve összehasonlíthatatlanul szabálytudóbb - ha rászólunk pl. abbahagyja a 'nemkívánatos tevékenységet; tud már nemet inteni (M talán 4 évesen tanulta meg :D), 'normálisabbnak ' tűnik a kötődése: M-val ellentétben, aki mindenkivel nagyon barátkozott , a kicsi tart az idegenektől, eléggé anyás is, illetve szereti a gyerekeket, ami reménytkeltő. Beszél is már (kb 15 szó, pár szóösszetétel), de M is beszélt ilyenkor, úgyhogy ez még nem megnyugtató önmagában számunkra.
Ami aggasztó most a repkedésen kívül, az a hipotónia (még most sem tud elengedett kézzel lépegetni,de sokat javult a tornák -dévény,TSMT - hatására), erősnek tünő (de talán nem obszesszív) érdeklődési területek - vonat, monitornézés , illetve a fura, hunyorgós fejek, amiket vág. Persze bőven lehet belemagyarázás egy csomó minden, és úgyis kiderül remélhetőleg nemsokára ,ha elvisszük. Lehet, hogy bármit csinál, aspinak tartanánk. Valahogy nem is tudjuk elhinni, hogy nekünk lehet NT gyerekünk :)

Ami a háziorvos dolgot illeti : ez egy mindössze 8000 lakosú település, és 1 (!) választási lehetőség van gyermekorvos terén. Amúgy nagyon jóban vagyunk vele, csak kezd megzakkani, és látványosan elege van már a munkájából (60 éves lassan), az utóbbi időben többször inkább átvittük Gödöllőre gégészhez, mert nem bíztunk meg benne, és többször sajnos jogosnak is bizonyult az aggodalom.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17102

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Marco: mintha a mi gyerekorvosunkról írtál volna! Én már évek óta elviszem őket szakorvoshoz, ha egy kis náthánál többről van szó.
Nálunk egyébként lehet orvost váltani, sokan a szomszéd településre viszik a gyerekeket, ahol viszont mindig sokat kell várni.
A másik verzió a magándoki. Nagyon divatos lett Dr. Benséhez hordani alkalmanként pár ezer forintért a skacokat, amióta ő a TV2 gyerekorvos szakértője.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17103

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Montessori: Szanya totál egy az egyben azt írtad, amit én is gondoltam a módszerről. Igen, ajánlják autistáknak és nekem is az jut eszembe mennyire száraz... Egy vicc, de a fiam gyakorlatilag szerepjátékokkal játszik a legjobbat, amióta megy neki, vszínüleg a m. játékok darabjai is csak a bevásárolt termékek lennének a zacskókba rakva, (besásárlósas játszana velük) vagy csak nézne ki bambán a fejből, mert a montessori tornyokat soha nem veszi el, hogy kirakja csak ha feladatba teszem be.
Marco Az én fiaimnak még sohasem volt 40 fokos láza. A kicsi hajlamosabb magas lázra, neki volt már 39. Nagyon nincs rendben.
Mivel elhúzódó a téma jó lenne vérvétel tisztázni és tudni hogy a CRP magas e, vagy sűllyedés van, lényeg más értékek emelkednek meg baci vagy vírusfertőzés esetén.
Ha a CRP magas kell antibió és amit szedtek az nem jó.
Simán lehet h vírus és az antibió csak felesleges + teher a szervezetének.
Volt ilyen a nagyfiamnál, 2 hete beteg volt , már végig szedte a zinnatot és mégis egyre romlott, ott vertem a nyálam hogy kellene másik antibió, erre kiírt vérvételt a dokinő. Nem volt a CRP magas ,,csak,, virus volt.
De volt korábban olyan is, h egyvégtében a 3. antibio lett a jó és addig egyfolytában romlott az állapota.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17104

Na belecsaptunk megint rendesen. 38,8 és azt mondja, nagyon fáj a torka. Nem egy panaszkodós, úgyhogy ez tényleg durván fájhat. Gyanús volt már pénteken, hogy elaludt délután. Az előző fertőzés és eközött volt vagy 4 nap, míg rendben volt. :dry:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 3 hónapja #17105

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: nekem a kicsi van vacakul, 39,2. Volt már így, de én 38,5-ig nem csillapítom, inkább mérem a lázát 10 percenként. Fél órája kapott nurofent, mindjárt ellenőrzöm.
Vizes orrfolyása van, ha így marad, akkor valszeg. csak vírus. Ma elszeparáltuk a srácokat egymástól. Mondtam reggel Z.-nak, hogy a mi szobánk lesz a betegszoba, egyből azt válaszolta, hogy akkor ő lesz az ápoló. Meggyőztem, hogy majd én vigyázok a hugira, így egész nap rá sem nézett. :dry:
Oldalmegjelenítési idő: 0.609 másodperc