LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16522

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Integrációnál, nagyon sok körülményt figyelembe kell venni és azt is , hogy mennyire markáns az autizmus.
Gondolni kell a többi gyermekre is a csoportban egy NT 3 évesnek rémisztő is lehet az autizmus ha markánsak a tünetek.
Az Én véleményem , hogy egy 3 éves auti aki nem beszél és öntörvényű ,integrációban csak asszisztensel lehet, aki ért az autizmushoz , különben mindenkinek nehéz lesz .
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16523

Igen, szerintem is. A 3. kerületben egy oviról tudok, ahol van vagy asszisztens, vagy fixen gyógypedagógus (de ez nem friss infó, azóta lehet több helyen is), de ő is több épületre van beosztva. Épp ezért én ebben az esetben inkább az EGYMI-t javasolnám. Ott talán PECS-ezni is tanítanák, integrációban PECS tanításával biztosan nem foglalkoznak (ha egy gyerek jól használja, az már egy más kérdés).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16524

Sziasztok!
Azzal kezdeném, hogy nem vagyok jogász, de a a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendeletet átolvasva és sehol sem látom az autizmust, mint betegséget a súlyosan mozgáskorlátotzotti körbe sorolva :huh:
Az rendben van, hogy N1 kód alapján jár a parkoló kártya, de melyik passzusra hivatkozva ad az önkormányzat kedvezményt illetve mentességet a gépjárműadó alol? :blink:

Előre is köszönöm a választ :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16525

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Picit off, de nem nagyon?
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16526

Hát ez nem semmi. Vajon mit tudhatnak autizmusban?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16528

Nem tudom, hogy egy kis faluban mit tudhatnak az autizmusban, de - tudom, ezek sablon gondolatok, viszont aki volt Svájcban ,az szerintem érezte - annyira gyökeresen más, annyira nyugodt és toleráns az alapvető légkör, hogy már ez nagyon sokat jelenthet egy auti számára. És akkor a gyereknyúzó oktatási rendszerünkről még nem is beszéltünk.
Azt nem is tudom, hogy ott milyen az oktatási rendszer, mert annyira decentralizált az egész, hogy még az egyes iskoláknak is hatalmas szabadságuk van az oktatás módszereiben, a tananyag megválasztásában, valamelyest kantoni szinten vannak bizonyos alapelvek (annyira nem érdemes összevetni MO-val, ahol még az utolsó iskolát is központilag kijelölt funkcionáriusok irányítják/ próbálják irányítani).

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16529

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Lehet, sőt tuti, hogy későn kérdezem, de hátha... Ki jön még ma a Humánus iskolába nyílt napra? Én megyek, csak jó lenne megismernem titeket, akik jöttök.... Velem lesz a fiam, őt a képről (ami itt van) meg lehet ismerni szerintem.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16530

• wertzuz
  • wertzuz profilkép
Sziasztok!

Huh, köszönöm a kedves fogadtatást! :)

HáromMackó, köszönöm a segítséget, megnéztem a súgót, és értem végre! ;)

Edina 21, igen mi is ezért szeretnénk a sepc ovit, hogy kis létszámban legyenek, ne csak egy héten 3*45 percig legyen gyakorolva a PECS. Főleg azért, mert ha nem én csinálom, akkor azért jobban lehet haladni vele. Ez biztos az én hibám, tudom. Én nagyon érzékeny vagyok a Gergőre, és ha azt látom, hogy nem jó neki, frusztrálja, akkor nem erőltetem, vagy én is ideges és frusztrált leszek, amit megérez és agresszív lesz. A kis létszám szerintem fontos, mert Gergő elveszne egy nagy csoportban. Itt a bölcsiben folyton leültetik a székre, hogy egyedül játsszon, mert bepörög, pl egy bubifújástól is. Holott a többi gyerek szintúgy bepörgött, de az nem baj?4? Szóval a hátamon is feláll a szőr ettől a bölcsitől, és ez integrált. De fogalmuk sincs hogyan kezeljék. :angry:
Mi Vadaskertben kezdtük. Ott voltunk az Anna szülőtréningjein. Sajnos a Csilláét nem tudjuk végig csinálni, mert munkaidőben van mind. Ennyit sajnos egyikünk se tud hiányozni.
Gergőn semmi nem látszik! Egy külső szemlélő semmit nem sejt, sőt még a család és a barátok is folyton azt hajtogatják, hogy biztos félre diagnosztizálták. Hozzá teszem a múlt hétvégén két családtag előtt bebizonyította ennek ellenkezőjét. Láttuk, mennyire sokkolta Őket. De a hirtelen harag, a dühkitörések és a rettentő nyugalom, báj és kedvesség hatalmas különbsége már feltűnő.

Lucy, tökéletesen írod a másik félelmünket! Hogy egy spec oviban oké, hogy kissebb a létszám, de ha nincs ép értelmű gyerkőc, lehet sokat nem ér, sőt esetleg eltanul olyan viselkedést, ami addig nem is volt jellemző rá. Most 18-án megyünk a NevTanba ismét felmérésre, és akkor kapjuk meg a kijelölhető ovik listáját. Szeretnénk végigjárni a helyeket, megnézni a csoportokat mielőtt döntenénk.

Ezt az asszisztens dolgot egyszerűen nem értem, amit annyian felhoztatok! Azt hogyan lehet "igényelni" kell, vagy kijelölik? :huh:
Azért lenne érdekes, mert Gergőéknél most vannak tanulók akik gyakorlatot töltenek a bölcsiben. És az a durva, hogy Gergőnek nagyon jót tesz, hogy sokkal többet van vele foglalkozva. Szóval ez szimpi lenne. De kérdés, hogy az ilyen asszisztens csak vele foglalkozik? Vagy csak annyi, hogy több a gondozó?

champ, nekem is sajnos az a meglátásom, mint Csibnyusznak.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16531

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Wertzuz, Csibnyusz:
Az önkori nem saját hatáskörben, a jogszabály alapján ad kedvezményt, hanem a roki bizottság szakvéleménye szerint. Az önkorihoz csak akkor menjetek, ha már van ilyen szakértői véleményetek. Ennek a szakvéleménynek a "beszerzési" metodikáját írtam le. :)
Mi ugye már félúton vagyunk ez ügyben, remélem néhány hét és nekünk vége a procedúrának. Azért arra nagyon kíváncsi vagyok, hogy a bizottság hogyan fogja megvizsgálni a fiam mozgásképességét. A kormányhivatal ügyintézője szerint sehogy, csak átnézik a jelenlétünkben is az összes papírt, amit már előre megkaptak.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16532

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Szia Wertzuz!
A szülőképzés nagyon fontos, sok segítséget ad a mindennapokhoz .

Elméletileg törvényben van , hogy 3 ovis csoportonként egy asszisztens kötelező. Azt nem tudom hatályba lépett e már.

Az Én fiam mellé mi úgy kaptuk meg hogy , kértük a Tanulási Biz.-nál hogy írják a papírjába
kis csoport létszám és gyp.asszisztens szükséges. Végülis gyógypedagógust kaptunk mellé , aki nem értett az autizmushoz így sokra nem mentünk vele, talán annyiból jó volt, hogy a veszélyes szitukból kimentette , némi fejlesztést kapott de nem auti spect. 4 hónap elteltével jött egy ért.fogy mutista kislány , ezért vele is kellet foglalkozzon.
Az asszisztens kérdés minden önkormányzatnál más .Van aki helyből elutasítja .
Megpróbálni meglehet ,
2/2005.(III.1.) O.M. rendelet .8.szakasz:Az autizmus-spektrum ha jól emlékszem .

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16534

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető
Megérkeztem a Humánus iskola nyílt napjáról és szeretném ajánlani itt mindenkinek, aki nem sima iskolát keres!
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16535

Kimni, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16536

Wertzuz, ez a kép nagyon aranyos! :cheer:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16537

• kimni
  • kimni profilkép
  • Nem elérhető

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16538

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Kimni:

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16539

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Szanya!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16540

Bundáskenyér, Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16541

• wertzuz
  • wertzuz profilkép
Szanya1, köszönöm szépen! Gergő mindig ilyen kis vidám, mosolygós. ♥♥♥

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16542

Wertzuz, az enyém is. :) :) :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #16543

• Miri
  • Miri profilkép
  • Nem elérhető
Wertzuz, üdv a fórumon!
Nagyon édes a kicsi fiad! :)

Én nemrég írtam a fiam integráló ovijáról. Ott az volt a rendszer, hogy csoportonként volt kb. 24 gyerek, azok közt 3 SNI-s. A fiam csoportjában volt még egy enyhe értelmi fogyatékos és egy mozgássérült kisfiú. Ott csoportonként volt egy asszisztens, aki főleg, de nem kizárólagosan az SNI-s gyerekekkel foglalkozott. Persze az óvónők is sokat foglalkoztak velük.
De ahogy Edina is írta, ez ovinként, kerületenként máshogy lehet.
Oldalmegjelenítési idő: 0.656 másodperc