Rainbow: nagyon ügyesek vagytok, és kezdetnek ez nagyon jó! Eleinte mindig ki kell tapasztalni, mit hogyan lehet bevezetni a gyereknél, és még a legelismertebb szaktekintélyek is azt mondták nekem, hogy kezdetben egy eszközt készítsek el, mert valamit mindig javítani kell rajta, hogy kiderüljön, melyik fajta fog a legjobban beválni.
Folyamatábrán a haladást többféle módon lehet jelölni. vagy leszedősre készíted: laminált lapok öntapadós tépőzárral felrakva egy tépőzárcsíkkal ellátott kartonlapra, amit mindig leszed, ha épp kész egy résszel;
Vagy fix folyamatábra, amin egy kis mozgatható nyíllal, vagy csipesszel jelzed, hogy éppen hol tart.
Kezdetben szerintem maradjatok az azonnalinál, amíg belejön. Vagy ha gyűjtögettek, akkor csak aznap legyen egyből a beváltás. Mi ilyesmit úgy csináltunk, mikor már többfélét tudott, és minden féle dologért kaphatott zsteont. HA ügyesen felöltözöl, egy zseton, ha nem futsz el mellőlem, még egy, ha feladatozol délután az plusz kettő. Este összejön 5, és akkor azért kap valamit. Nyílván úgy intéztem, hogy összejöjjön.
Mondjuk én bevetettem azt is, hogy viselkedésproblémát úgy kezeltem (viccből köpködni a játszótéren, mert nagyon vicces, hogy anya ezen kiborul), hogy ha nincs köpködés, kap zsetont a játszóterezés végén, ha köpköd, elveszek egyet. Na ez hatott, két nap alatt megtanulta, és elhagyta ezt a problémát. Igaz, épp csak felvette, de 5 napig ez ment, hogy köpköd, hiába találtam ki szabályoldalt, szoc történetet, akármit. Ezzel megoldódott, mert ez a a zsetonelvétel nem volt jutalom, míg az, hogy veszekedtem és kergettem a játszón, hogy már pedig nem köpködünk, az nagyon muris volt szerinte. Kinek mi a jutalom.