LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Autizmus mindennapok

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15510

• rainbowdash
  • rainbowdash profilkép
Szanya nem nem napirendezünk (ha azt értjük alatta hogy képekkel alátámasztva jelzem neki hogy mi jön) de kicsi kora óta napirend van elég szigorú főleg mivel egymás után születtek 3an így nagyon konkrét mikor mit csinálunk, nem nagyon van változatosság.

Főleg ez a gondom hogy magából kikelve ordít mindenért tehát megcsinálja egy idő után de ordítva és ha bármi bántalom éri akkor is úgy ordít mintha a világ vége jött volna el..

Mackó ez a csörgés is nagyon jó ötlet ma akarok ilyen konyhai órát venni de ezt se tudom hogy mégis MENNYI IDŐRE állítsam pl. ezt hogy szeretném ha csörgésre mondjuk felöltözne tehát nem tudom mennyi idő az elvárható, próbáljam ki mondjuk hogy én lassítva mennyi idő alatt öltözök fel? Vagy mérjem le hogy a 3 évesem mennyi idő alatt öltözik fel (mert ő persze felöltözik ordítás nélkül).?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15511

Hát ... én többnyire hagyom, hogy azt játszon amit szeretne. Vagy szerencsére sokat játszik a nagytesóval, aki viszont elég kreatív, így, ha ő maga nem is nagyon épít, de sokat nézi azt, és a végén sokat szerepjátékoznak. Nálunk is jellemzően a csaták és egyebek mennek, fiúk mind a hárman, ez van. De van, hogy egérvárost építettek, vagy mint msot bevásárló központot :laugh: stb.
Z sem rajzol, épít, kirakózik, semmi ilyesmi.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15512

• rainbowdash
  • rainbowdash profilkép
Aha köszi:) Hát itt ugye ő a legnagyobb...úgyhogy elvileg ő lenne az értelmi szerző de csak a rosszalkodásra viszi a kisebbeket azt látom...a lányom (ha nincs itt a fiam) SOSE szaladgál a lakásban sose mászik fel semmire sose tesz tönkre semmit, szépen elszerepjátékozik velem vagy egyedül tudja mikor mi következik nem lázadozik ellene de mikor itt van a fiam is akkor feje tetejére áll a világ, a fiam biztatja halkan hogy rosszalkodjon stb.
Na szóval nem tudom én csak szeretném segíteni hogy ne unatkozzon és ne torkolljon a kisebb bántásába meg rombolásba a nagy unatkozás vagy hogy látom hogy nem tud magával mit kezdeni.
Mondjuk irtózatosan fárasztó állandóan lekötni, meg a picit is foglalkoztatni (akiről ugye még nem tudom miért is nem beszél) úgy hogy közben egyedül vagyok velük, főzni is kell, mosni is, sétálni is, rendet tenni stb és még most nem is dolgozok csak.szept. megyek vissza, mi lesz akkor elképzelni se tudom...
Na mindegy, bocsánat a nyavajgásért de már én se alszok vagy 3 éjszakája rendesen, mert pörög az agyam.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15513

Z úgy öltözik, hogy odaadom neki a nadrágot, a pólót, a zoknit, hol felveszi egyedül, hol segítek, a cipőt pl legtöbbször úgy veszi fel, hogy én az egyiket adom rá ő meg felveszi közben a másikat. De h a apával el akar menni autóval pillanat alatt fel tud öltözni (max fordítva veszi fel a pólót, nadrágot), csak a gombokkal, cipárakkal bajlódik és hát a zokni az lassan megy.
Este a két csörgés közben hagyok 20-25 percet. Ezidő alatt fogat mosunk, pisil, átöltözik (ott vagyok végig), jön a meseolvasás stb. Szóval nem tök önálló még. De mivel ott van a kicsi és neki is segítek, egyenlőre nem is törekszem rá, mert lesik egymást. Ha B. már egyedül fog öltözni eléggé biztos vagyok benne, hogy Z. is úgy fog tenni. Legalábbis remélem. ;)

Szóval nem tudom, hogy menne, ha tevékenységenként csörögne az óra/telefon.
Ehhez viszont jó lehet, amit többen is használnak, a tevékenységsorok ábrázolása szétcincálva az öltözés folyamatát 1. kép bugyi, 2. kép póló, 3. kép nadrág stb.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15514

Rainbow, igen, a képesre (vagy írásosra) gondolok. Az az előnye (amellett, hogy amíg a gyerek nem érti megfelelően a beszédet, addig egy jó segítség), hogy csinálni kell vele valamit: leszedni, vinni, kirakni, leszedni, stb. Magyarán ha be van drillezve, akkor annyira automatikusan jön, hogy most leszedem, csinálom, lerakom, hogy nagyon erős kényszert képez a folyamat "működtetése", a feladat elintézése.
Most pl. az oviban mikor jönnénk el, akkor ahelyett, hogy öltözne, elkezd négykézláb mászni a padokon végig. Mivel láttam, hogy mindenki csak könyörög neki, hogy jöjjön már, ezért én ezzel nem nagyon próbálkoztam, hanem megkértem, hogy csukja be a csoportszoba ajtaját- rövid, érthető, motiváló, ki is zökkentette. El is jutottunk az öltözéssel valameddig, de aztán visszament mászni. Na akkor felkaptam és vittem a helyére. De ezen igazán a szigorú napirend segítene, csak az oviban ezt nem akartam ennyire szétaprózni, ott csak mobil napirendünk van, vázlatos.

Nálunk a csörgőóra nem működik, fél a csörgéstől.

Ordítás: az utóbbi időben babzsákozásnál, mikor számolásra kerül a sor, ordítva számol. Ki kéne találni erre valamit, mert beszakad tőle a dobhártyánk. Hiába mondom neki, hogy halkan.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15515

Én is észreveszem, hogy B. (a kicsi) sajnos nagyon eltanulja Z-től a rosszaságokat, még a mimikáját is sokszor utánozza.
Azért főleg nyáron, mikor nincs ovi, suli minden nap van valami közös dolog, amiben Z is részt vesz többnyire csak kis időt, de mégis (pl sütit sütünk , ő is szeret kiszúrkodni formákat, vagy locsolunk - több megy saját magára, mint a virágra, de mégis) Játéktevékenységet nem angyon tudok felajánlani neki, mert ami olyan, azt ő feladatnak veszi. De vele lehet szerepjátékozni, és ezt igényli is, ha nem is olyan mértékben, mint az NT nagytesó igényli.

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15516

• rainbowdash
  • rainbowdash profilkép
Nekem sajna muszáj visszamenni mindenképp...

Igen értem amiket írtok próbálkozunk akkor mi is , ezt a napirendest mindenképp meg akarom csinálni sk.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15517

Jó lenne visszamenni, meg jó lenne nem visszamenni. Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

De most mennem kell. További jó beszélgetést.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15518

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Jutalmazás: kétféle jutalmazás van alapvetően: azonnali és zsetonos gyűjtögetős. Fel kell mérni, hogy a gyerek milyen szinten áll, megérti-e a gyűjtögetés lényegét, vagy inkább azonnalit kell alkalmazni. Mi mind a kétfélét használjuk, használtuk. De inkább az azonnali, ami most többségben van.
Ki kell tűzni célokat, hogy miket szeretnél elérni. Egyszerre nem kell sok, és nagyon konkrétnak kell lennie. Nem mindenkinek egyértelmű az, hogy ha jól viselkedik, az mit jelent. És a céloknak is nagyon konkrétaknak kell lennie, nem elég az, hogy fejlődjön.
Külön kell venni a terülteket is , amiket fejleszteni akarsz. Önálló tevékenység, önellátás, viselkedés problémák. Minden területen ki kell választani a célt. Ehhez át kell gondolni, hogy hol mi a probléma.
Játék: gond, hogy nem játszik egyedül, vagy nem tud kitalálni valamit. Önállóság: gond az öltözés, vetkőzés, mosakodás, wc használat... (Kinek mi). Viselkedés problémák: piszkálja a húgát, kiabál, agresszív, nem tartja a szociális normákat... (kinél mi).
Fel kell állítani egy sorrendet, hogy hol mi a legnagyobb probléma, (családdal átbeszélni, mert több szem többet lát). Azt is figyelni kell, hogy melyik a legrosszabb, melyik a legkönnyebben megoldható, melyik a legsürgősebb. Pl hiába rosszabb, hogy harap, ha mondjuk egy hónap múlva szobatiszta kell hogy legyen.
Önállóság területén fel kell mérni, hogy hol tart a gyerek. Nem másokhoz mérten, hanem magához. Hol akad el az öltözésnél: nem tudja, mit kell felvenni, nem klépes felhúzni, nem ismeri a sorrendet, nem tud cipzárt húzni... Ahol elakad, onnantól kell megsegíteni, vagy azt a folyamatot. Ha csak a sorrend a gond, akkor adok folyamatábrát. Ha a póló eleje-hátulja kiválasztás a gond, akkor ahhoz adok segítséget, lerajzolom, mit kell figyelni...
Önállóság fejlesztésénél is ki kell választani egy célt. Azt kell begyakorolni, ha sikerül, amit elvárunk tőle, akkor kap egy kis jutalmat. (Nálunk gumimaci). De lehet erre gyűjtögetőst kitalálni. Ha minden reggel felöltözöl a héten, és összegyűlik 7 csillag, akkor kapod ezt és ezt. Előre megbeszélni, mi lesz a jutalom, a gyűjtőlap végére odarajzolni. De akkor ezt a gyűjtögetőst csak erre lehet használni. Úgy kell gondolkodni, hogy mindig csak egy dolgot próbálok megoldani, arra koncentrálok. Ha két hét múlva már megy magától az öltözés, akkor meg lehet beszélni, hogy már többet kell gyűjteni, vagy valami más lesz a jutalom, vagy valahogy leépíteni. Fontos, hogy az, hogy öltözz fel, nem eléggé megfogható utasítás. Öltözz fel amíg lejár az idő (5 perc). Vegyél fel minden ruhát amit ide kitettem, amíg lejár az idő. Szóval ha eléggé konkrét, és van időkorlát, akkor könnyebb. És persze, ha van segítség ahhoz, ami nem megy., Ha csak segítséggel öltözik, akkor is el kell várni a tőle telhető legtöbb önállóságot.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15519

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ú de sokat írok...

Nálunk le van bontva az öltözés folyamatábra részekre. De sokszor már nem is nézi, magától is öltözik. Most már csak néha adogatom, hogy épp mit vegyen fel, ha nincs időm kivárni őt reggel, hétvégén elég motivált attól, hogy azt mondom, addig nem ülhet a gép elé, amíg fel nem öltözött.

Önálló játékban nincs sok tapasztalatom, mert nálunk a középső lány elég anyáskodó és vezető típus, a fiam pedig szívesen követi. Így ők sokat szoktak együtt is játszani, amit a húga kitalál.
Nálunk engedélyezve van bizonyos korlátok között a számítógépes netes játék is, azt is együtt szokták játszani, közben beszélgetnek. A fiam sokat vonatozik, épít síneket, vagy tüskést játszanak a húgával, vagy nézi, hogyan társasozunk. A játszótéren is szeret kint lenni, ott is el van egyedül is, de szokott csatlakozni a többiekhez is.
Kirakózni nálunk sem szeret, az tényleg feladat. De a napirend segíthet ezen is talán.

Viselkedésprobléma: nem azt kell büntetni, ha elköveti, hanem azt jutalmazni, ha nem csinálja. Adni kell alternatívát. Nálunk pl harapott, ha el akarta küldeni a többieket. Szabály: nem harapsz, hanem azt mondod menj innen, vagy szólsz nekem, hogy vigyem el a kisebbet. Ha így tett megdicsértem. A lényeg, hogy nem elég tiltani, adni kell megoldási javaslatot is.

Most ezt mind úgy írtam, mint a kinyilatkoztatást, de képzeld mindig oda, hogy szerintem, és hogy én ezt szűrtem le az előadásokból és a gyógypedektől.
És tudom, hogy ez az életben mennyire nehéz. Nekem sem megy mindig, és nekem is nehéz elfogadni ezt a lassú menetet. Nálam is itthon van a 4 éves lányom és a 2 éves kicsi, szóval tudom, milyen nehéz mindezt kivitelezni.

Most megyek, mert a kicsi már rángat. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15520

Rainbow, a szabadidő eltöltése nálunk is gond, főleg így télen. Pláne, hogy nálatok 3 gyerkőc van nehezebb a helyzet ( nálunk csak kettő :laugh: ) Mimi finommotorikája kifejezetten jó, de a kreatív tevékenységek mégis nehezen mennek, mert nincs fantáziája hozzá. DE! Ami nekünk nagyon bejött, az a festés azon formája, amikor nagy csomagolópapírra kézzel kenheti a flakonos temperát. Ha van megfelelő helyetek ilyesmire és idegrendszered hozzá, akkor a két nagyobb csinálhatja. Jó még a borotvahab tükörre kenése és abba firkálgatás is. Aztán még minta alapján egyszerű alakzatok építése pl. duplóból. Akár torony is jó, csak megfelelő legyen a kockák színsorrendje. Nagy gyöngyök fűzése zsenília drótra ugyanezen elv alapján. Ha nem akarja, akkor utána pici juti. A finommotorikája is javul, feladattartást is, értelmes dolgot csinál, és lehet, hogy lesz 2-3 nyugodtabb perced :) Nézd meg a letölthető fejlesztőfeladatokat!!!

Szanya, Veletek álmodtam :laugh:

Képzeljétek, Mimi mostmár sok szót első második hallás után is használ. Pl. havat, ezt most tanulta meg villámgyorsan tegnapelőtt, én gyúrok neki pici hógolyót ő meg megeszi :laugh: Nálunk most kedvenc elfoglaltság a képeskönyv nézegetés, amiről tudja mi a képen azt mondja, amit nem azt mutatja a kis ujjával és várja, hogy én nevezzem meg ő pedig megismétli. Aztán ha én kérdezgetek (Mi ez?), akkor nagyon boldog ha tudja :laugh:

Labolen, olyan jókat írsz! Mindig fellelkesítesz :)

Miri, boldog új évet!

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15521

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Ágiviki: olyan jó olvasni, hogy Mimi milyen ügyes! Nagyon örülök! :)

Rainbow: vizuális eszközök menüpont alatt van zsetongyűjtő tábla azt hiszem, később még írok róla.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15522

Viki, nem mondod?! :ohmy: Remélem, nem rémeket... ;) :laugh:

Ez fantasztikus! Nagyon be van lendülve! :)

Nem nagyon reagáltatok arra a felvetésemre, hogy a köv. szülőtalira (dátum megvan mindenkinek??) mindenki hozzon egy pár perces videót a gyerekről. Hmm??

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15523

Szeretnék elmesélni valamit. Teljesen fel vagyok villanyozódva tőle, lehet, hogy nem kéne annyira, de nekem nagyon tetszett. Muszáj elmesélnem. :)

Pár nappal ezelőtt a fiam az alábbiakat mondta vacsora közben (ott helyben és azonnal le is írtam).

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15524

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: még erre sem reagáltam:
Nagyon sokat vársz a gyerektől egyszerre! Ragozzon, és még egyen is. :D
Nagyon ügyes ő is, csak kell egy kis terror neki, hogy ennie kell... :pinch: :laugh:

Videót én csak fényképezővel tudok csinálni, de szívesen. Ha most nekiállok, akkor csinálhatnék többet is, ilyen-olyan szituációban. Vagy nem kell többféle? Vagy mit mutassunk be a videón? feladathelyzetet, esti pörgést, önálló játékot... ? Én szívesen nézek mindenféle videókat, nagyon jó ötletnek tartom, mert akkor tudunk megbeszélni konkrét témákat is, és kicsit strukturált lesz a találkozó. :) A babzsákos dolog is tök jó volt a múltkor.
Nagyon várom már, a naptáramba piros betűvel be van vésve! :)

Szóval mivel készüljünk?

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15525

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
3maci: Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15526

Delejben azt mondták, hogy egy kicsit (olykor) túlgesztikulálja a dolgokat. Hát egyenlőre jól áll neki. :)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15527

Szanya, erre apát kell megfűznöm, annyira béna vagyok minden ilyesmihez! Most 15 percig próbáltam kicserélni az avataromat, de persze nem sikerült.
Főképp a fiadról álmodtam, no Te is ott voltál, busszal jöttetek hozzánk látogatóba:-)

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15528

És nem mi kezdtük őt faggatni, hogy ki a barátja kivel játszik. Az ilyen kérdéseinkre jellemzően az a válasz, hogy nem tudom, ... most hagyd abba ezt a kérdezősködést stb.
Bár szokott mesélni az oviban történtekről, ha valami rédekes dolog történt, de kérdezgetni leginkább frissiben lehet, amikor jövünk haza az oviból, ilyenkor sokszor be sem áll a szája, este, vagy másnap már kevésbé mutat hajlandóságot erre.

Válasz: Autizmus mindennapok 12 éve 4 hónapja #15529

agiviki:
Megvan az avatárkép. :) Szülinapos, aranyos. :cheer:
Oldalmegjelenítési idő: 0.121 másodperc