Rainbowdash: Üdv a fórumon! Sajnálom, hogy Ti is ebben a cipőben jártok, mint mi itt mindannyian. Nem vagytok elkésve, és jó úton jártok, ha megkapja a fiada szükséges fejlesztéseket, és ha Ti otthon is alkalmazzátok a szükséges eszközöket, elsajátítjátok az autizmus specifikus módszereket a mindennapokban.
Amit én javasolni tudok: fel kéne keresni a Vadaskertet, és ott egy szülőtréningen részt venni. 4-5 előadásból álló sorozat, ha jól tudom még ingyenes, ha őjk is diagnosztizálják a gyereket. Lehet menni eleve diagnózissal is, csak fel kell venniük a rendszerbe a fiadat, és érdemes nagyon, mert ezek az előadások életmentők. Mondjuk nem tudom, most a körzetesítéssel hogyan lehet oda menni, nem is tudom merre laktok. Ha van lehetőségetek, ezt mindenképpen meg kéne próbálni.
Egyébként nálunk pont így vannak a gyerekek, mint nálad. 6-4-2 évesek, a legnagyobb fiú, asperger szindrómás. A középső lány, nt (vagyis neurotipikus, átlagos fejlődésű gyerek,), a kicsi fiú, és két éve abban bízom, hogy nt. Most inkább afelé hajlok hogy az. Jól gondolod, ez családon belül öröklődik, ha jól ismerem a statisztikákat, akkor kb 20-30 százalék esélye van annak, hogy a kisebb fiú testvér is érintett az autizmus terén, ha már van a családban egy ilyen gyermek. Az én kicsim most 2 éves, és már most sokkal szociálisabb és nyitottabb, mint a tesója volt ekkor, ezért bizakodunk. Igazi választ erre a kérdésre majd három éves kora után kapunk, addig is az biztos, hogy ha érintett is, akkor sem nagyon.
Nevelés: Én megpróbálom őket ugyanúgy nevelni. Az auti fiamtól is elvárom azt, amit a lányomtól. Vagyis kérnie kell, igyekszem elérni, hogy önállóbb legyen, nem szabad verekednie, be kell tartania a szabályokat. Nem mondom, hogy simán megy, de az elvárások megvannak. Persze ahhoz, hogy neki ez menjen, igyekszem megadni a segítséget. Vizualizálom a szabályokat, napirendezünk, folyamatábrákat használunk, ha kell. Ha feladatozni akarok vele, akkor jutalmazom, ha viselkedés problémát akarok elhárítani, szintén a jutalmazás a célravezető. Viszont minden jutalmat megkap a lányom is, ne érezze magát kevesebbnek. Ugyanakkor ha látványos probléma van, akkor a fiam is sarokba áll büntetésként. Ez nem célravezető, mert nincs haszna, nem érti, de úgy gondolom, hogy a lányom miatt mégis szükséges. Nem tehetem meg, hogyha a tesója bántja, akkor az egy ejnyével el legyen intézve. Nem sokat fél percet áll a gyerek a sarokban, de ő is tudja, akkor hogy azért mert megharapta a húgát, és a húga is megnyugszik, hogy legalább valami történt.
Jutalmazás akkor hat, ha előre meg van határozva nagyon konkrétan, hogy mit kell csinálnia, és az is, hogy azért mit kap. Ha kellően jó a jutalom, akkor igenis motiváló lehet a gyereknek. Ez egy hosszasabb leírást érdemelne, de az előadáson pl ezt nagyon jól elmondják majd.
Ha nincs lehetőséged elmenni, akkor írok erről a dologról részletesebben is.
Nevelési kérdéseket leginkább itt vitatunk meg. Ha konkrét kérdésed van, nyugodtan írd meg, igyekszünk majd válaszolni.
Más oldalt nem tudok ajánlani, én innen szedek mindent.