Sziasztok, nálunk tul.képp még nincs is "igazi" diagnózis, 3 éves kisfiunkat idáig látta egy gyermekpszichológus és két autizmusspecifikus gyógypedagógus (egyik élőben a másik Skype-on), mindhármuk véleménye azonos: enyhe ASD, magas IQ-val párosulva. Nagyon nehéz ezzel szembesülni nekünk szülőknek, művész házaspár vagyunk, és van egy kistesó is aki még csak 6 hónapos. Úgy döntöttünk, hogy szeretnénk diagnózist és SNI-s papírt is, az ezekkel járó előnyök miatt. Nyilván nem lesz a papír a gyerek homlokára ragasztva, az ovihoz, iskolákhoz, intézményváltáshoz sb. fog kelleni, ill. természetesen a támogatások miatt is fontosnak gondoljuk (pluszpénzek amik fedezhetik a fejlesztések, terápiák stb költségeit). Sajnos a járványhelyzet miatt ez a hivatalos diagnózis még a jövő zenéje. Jelenleg az oviba iratás az egyik aktuális gondunk, remélem, sikerül olyan oviba bejuttatni ahol van helyben fejlesztés. Szeretnék az itt lévő, nálam tapasztaltabb szülőtársaktól pár infót, tanácsot kérni: 1. Ti hogy tettétek túl magatokat rajta...? Sokszor érzem úgy, h. jobb volt, amíg nem tudtam, és csak azt gondoltam, h. egy okos, különleges kisfiunk van, aki kicsit más mint a többiek...ehhez képest elég lesújtó volt a szakemberek véleménye (még akkor is ha csak enyhe ASD-t mondtak). Nagyon nehéz elfogadnom, nem csak a saját helyzetemet hanem a gyerekünket, az ő állapotát is. Bármilyen hülyén hangzik, azt érzem mintha az ASD elvette volna tőlem a kisfiamat. Bennem van a hiba? Hogyan lehetnék elfogadóbb? Hogyan nézzek rá ugyanúgy mint azelőtt? Remélem valahogy túl fogok tudni jutni ezen és segíteni, fejleszteni stb. fogom tudni őt. 2. Hogyan viszonyuljak ehhez az egészhez? Hogyan fogok tudni optimistán élni, dolgozni stb. ...? 3. Hogyan kommunikáljam ezt mások felé? Az a furcsa érzésem van, h. az előítéletek miatt az a jó ha minél kevesebben tudnak róla, de ugyanakkor meg azt érzem, h. milyen szörnyű, h. titkolni kell és szégyenleni...hiszen nem tehet róla senki sem. És ebben az is benne van, hogy nem szeretném, h. sajnáljanak és szörnyülködjenek az emberek, ettől még jobban kikészülnék. Nagyon disszonáns érzéseim vannak az egésszel kapcsolatosan. 4. Hogyan őrizzem meg a családi harmóniát, a nyugalmat, a derűt, ilyen körülmények között, ezzel a tudattal és az ezzel járó rengeteg problémával? Nekem mint feleségnek, családanyának stb. kell összetartanom a családot, biztosítanom a megfelelő hátteret, otthoni kellemes nyugodt hangulatot, de ez hogy fog így menni, mikor rengetegszer vagyok a szituáció miatt ideges, feszült, türelmetlen, rosszkedvű...? Úgy érzem egész életemben eddig ez a legnehezebb szituáció amibe 36 évesen belekerültem. Előre is köszönök BÁRMILYEN tanácsot, infót, hozzászólást, biztatást a sorstársaktól!