Autizmus mindennapok
- Szanya1
-
- admin
Érdemes kihasználni. Annyi, hogy a gyereket egy alkalommal látni akarják. Ha van diagnózis megbízható helyről, akkor elég Prekop Csillához bejelentkezni, gyorsan megnézi a gyereket (félóra).
Utána lehet menni a szülőtréningekre (az időpontok a Szülőtréning a Vadaskert Gyermekpszichiátrián c. cikkben, mindig frissítem). Nagyon jók, és a vizuális segítségeket is elkészítik külön időpontban. Még tanácsadásra is lehet menni ingyenesen, ha szükséges.
Igen, tényleg 3-6 éves korukban fejlődnek nagyot, akkor nagyon rá kell menni a fejlesztésre. Kamaszkorban sokan megzuhannak, úgyhogy addig meg kell tenni mindent!
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Edina 21
-
- Fiam 13éves,Lányom 17 éves
A napirendi kártyával tanulják meg megszervezni az életüket rugalmasan .
Az Én lányom nagyon enyhén érintett , nem is irtuk le a diagnózist .De mikor elkezdtük a napirendi kártyákat az Ő kérésére , sokkal nyugodtabb és kiegyensulyozotabb lett .Az öccsét látta , és megtetszett neki a kártya .
Ennek is van egy folyamata , először nagy kártyákat használunk , olyat mint egy névjegykártya nagyság , utána ez feleződik , következik a mobil napirend ami lehet már egész keskeny szó és kép , utána jön az a tipus ami már csak egy szó , és ha minden oké akkor már csak a határídő napló kell .De ez egy folyamat , amit végig kell járni .Az Én lányom egy év után már "csak" asztali naptárt vezet és noteszt határídő naplóval , JA ÉS VAN AZ ÓRARENDJE .A többi már rutinból megy időre , 1 év alatt bevésődött a kártyás napirend .
Az iskolában a fiamnak azért kell , mert így kiszámitható a nap neki , főleg azt kell jelezni ha elmarad egy óra , más van helyette, a tanár beteg , vagy a külön órák mikor jönnek , vagy ha elmarad .De viselkedésben is óriási a jelentőssége , mert van hogy nem akar valamit abba hagyni vagy megtenni ilyenkor a napirendet ha mutatják neki azt szabálynak veszi és nem vitatkozik , hanem csinálja amit kell vagy amit kérnek tőle .Nem tudom miért de a szónál ez sokkal jobban bevált .Azon kivül egy autinak nagyon fárasztó az iskolai környezet , gondolj bele mennyi inger éri egyszerre Neki sokkal fárasztóbb mindent feldolgozni mindenre figyelni , reagálni , van hogy a szó vagy a hosszú mondat már héberül hangzik Neki 11,00- órára .Ilyenkor ha körül van véve vizuális segítségekkel nem borul ki hanem működik tovább , igaz fáradtan , de mégsem lesz kiborulva.
Szerintem ez is gyerektől függ , van aki megtanul egy novellát simán , mint az Én lányom a fiamnak egy verset le kellet rajzolnom ahoz , hogy megértse és megtudja tanulni .Nincs két egyforma autista gyerek .De egy biztos nagyon nehéz nekik az integrát iskola .Mindkét gyerekemnél tapasztalat
Egyébként ezért van kitalálva az egyéni tanmenet .
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Nikuc
Sima határidőnapló nekem is elkélne sokszor, mert néha olyan lyukas az agyam. :blush:
Azt hittem, hogy még felnőttkorukban is tele kell plakátolni a lakást folyamatábrákkal, hogy ne papucsban menjenek el télen dolgozni. Bár ez néha még egy átlagemberrel is megesik.
- Szanya1
-
- admin
Nem, dehogyis kell felnőttkorukban ez. Illetve érintettségtől függ. Mindenesetre mi a hétvégén kitettünk két folyamatábrát a fürdőszobába, és már most úgy tűnik, hogy még pár nap, és levehetjük. Aztán majd visszük az oviba, hogy ott se kelljen stresszelnie azon, hogy mit-mikor-hova.
- kimni
-
- 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Ma beszéltük a szakorvossal, hogy a fiamnak elég volt sokszor 1x lerajzolni dolgokat (főleg folyamatábrákról van szó) és utána tudta rajz nélkül is, csak először kellett rajzolni. Erre azt mondta a doki, hogy a magas intellektusú ASeseknél ez így szokott lenni, ez azt jelenti, hogy valóban az eszével tud kompenzálni a fiam (átlag feletti iq-t saccolnak neki mindenhol, de mindig hozzáteszi, hogy ez egy ASesnél nem éppen ritka). Szóval például a mi esetünkben ennyire egyértelmű, hogy el lehet hagyni ezeket az ábrákat. És egyre kevesebbet rajzolok neki, egyre jobban érti a verbális magyarázatot is, de még fél éve is hiába mondtam neki akármit, nem fogta, csak ha rajzoltam - és az intenzív fejlesztés következtében most ott tartunk, hogy alig rajzolok. Persze, minden gyerekfüggő, csak példának írtam az esetünket, mert nem vagyunk egyediek. De nekünk is azt mondták, hogy a rajzolást is és a jutalmazást is fel fogja váltani a határidőnapló és a verbális dicséret. A férjemnek most írtunk napirendet (ez még a határidőnapló előtti lépés) és iszonyú nagy segítség neki, hogy leírtuk egy papírra, hogy 6:30 kelés, 7:00 reggeli, 7:25 gyerekek öltöztetése stb stb... (5 percekre leosztva néhány helyen) Először azt hittem, viccel a terapeuta, de elmagyarázta, hogy egyelőre így kell leírni és ebből egy idő után menni fog papír nélkül is és utána jöhet a sima határidőnapló. És tényleg egészen gördülékenyen elkezdte így végrehajtani a reggeleket. Csak ámulok...Nikuc írta: Így már értem a lényeget. Tehát amíg nem tud jól olvasni, ez olyan neki, mint egy átlag embernek a határidőnapló. Csak míg oviban a nevük helyett jelük van, nekik ugyanúgy képecskés határidőnaplójuk van.
Sima határidőnapló nekem is elkélne sokszor, mert néha olyan lyukas az agyam. :blush:
Azt hittem, hogy még felnőttkorukban is tele kell plakátolni a lakást folyamatábrákkal, hogy ne papucsban menjenek el télen dolgozni. Bár ez néha még egy átlagemberrel is megesik.
- Edina 21
-
- sünöcske
-
- Gizmo 12 éves nem beszélő autista
- Edina 21
-
Sok sikert az Én férjemnek bejött :laugh:
- katalyn76
-
Mi még csak most fogjuk valamikor elkezdeni a Pecs kártyát. Arra lennék kíváncsi hogy a napirendet mikor kell elkezdeni ha már valamilyen szinten megy a pecs vagy párhuzamosan érdemes tanulni??
- Edina 21
-
Nem. egyszerre mindig csak egy félét tanítunk.
A PECS az első és legfontosabb , mert csak ezzel tudja kifejezni magát a gyermek , a napirenddel tulajdonképpen mi kérünk tőle ez mindig másodlagos , nem beszélő autinál..
- Dreamer
- Nikuc
- Szanya1
-
- admin
Meg ami még menni szokott, az a homokóra rövidebb időtávokra.
A napirend a fő irányadó: pl. fent van az ebéd kártya, alatta az "anya jön értem" kártya. Ebédkor leveszi az ebédkártyát, és mire visszaviszi a gyűjtődobozba, és leveszi az "anya jön" kártyát, anya már az ajtóban is áll.
- tomger
-
- Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
1. mi elkezdtük párhuzamosan a pecset és a napirendet egyszerre --Solt Anna is azt mondta, a pecs után kell a napirendet tanulni, de hozzánk kijár a delej utcábol pár hete egy fejlesztő és ő nagyon nyomatja h mindkettő kell. Én meg iszonyúan parázok nehogy valamit rosszul csináljunk.
Igy aztán párhuzamosan csinálgatjuk, persze most én a pecset jobban eröltetem, az már most sínen van, szépen megy a játékok, ételek, rágcsák és egyéb használati tárgyak elkérése. A héten ezért háttérbe szorult a napirend.
Nikuc, egyetértek, a kicsik nem óra szerint napirendeznek az óra később társulhat hozzá.(nálunk a nagy is csak elsőben tanulta meg rendesen az órát és az időérzékelése is elég sokára érte be a kortársait pedig Ő biztos nomál gyerköc) amíg nem ismeri az órát csak azt érti h egymás után következnek a tevékenységek.
Minden bizonnyal már az is jó ha látja h mi miután következik, de azt h mikor ér véget egy tevékenység az nálam sem világos még ilyen kicsinél. És itt is a probléma:
2 Azt nem értem még, hogy pl elfogadja h hogyan következnek a tevékenységek, de attól még ő ugyanúgy felpattan az asztal mellöl az étkezés felénél hiába mutatom, h még eszünk, vagy hiába mondom h most játék attól még kb 5 perc után már uncsi és más után néz. Tehát ugyanúgy kiszáll a tevékenységekből. Persze mi még az egész elején vagyunk, sok gyakorlás lehet h változtat.
- Szanya1
-
- admin
Semmi gond ezzel nincs. Nyugodtan visszaültetheted, vagy ha már felkelhet, akkor vigye szépen a napirendi kártyát, és azzal ennek a tevékenységnek vége. A lényeg az, hogy ha bekerül a gyűjtőbe a kártya, akkor nem lehet onnan visszavenni, tehát ha felugrik az étkezés közepén, viszi a kártyát, leveszi a következőt (mondjuk játék) és 10 perc múlva éhes, akkor nem tesszük vissza az étkezés kártyát, hanem ki kell várnia a következő étkezést (persze nem várja el senki, hogy éheztesd, veheted a következő programokat rövidre).
- Nikuc
Nekünk az evés elég jól megy. Mondom, hogy eszünk, és a reggeli meg a vacsi mesenézés közben szokott lenni, szépen le is ül a kanapéra, és várja. Régebben, amikor még nem értette a szót, bekapcsoltuk a mesét reggel, most már nézi a turmixot, néha mellémhúzza a székes, és figyeli, hogy készül a reggeli, aztán fut a kanapéra. Ha jóllakott, akkor eltolja a kezemet, vagy elmegy inni. Ebédkor az etetőszékbe ültettem, de mióta oviba jár, azóta csak kiteszem az asztalra az ennivalót, kihúzza a széket, és szépen eszik. A tízórai csak abonett, azt megeheti játék közben is. Ebédnél sokszor megmutatom Neki, hogy mit csinálok, és néha választhat is. (pl. elérakom a krumpli meg a husi zacskóját, és rámutat) Utána nézi, hogy készül a sütőben, aztán megvárjuk, amíg kihűl.
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
- Dreamer
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
- Dreamer
A reggeli menetrendet, meg az esti lefekvést ütemeztük amikor kb. 5 éves volt, nem annyira szoros idő szerint, hanem inkább abból a szem,pontból, hogy mi mindent kell megcsinálni, és milyen sorrendben célszerű.
És amikor közeledett valami ünnep, vagy utazás, vagy egyéb bonyodalom, akkor nyomtattunk egy az havi naptárt a netről, és abba bejelöltük, mikor mi lesz.
Ezt azért is kellett, mert azt már előtte megbeszéltünk, hogy "5 nap ovi, két nap itthon, és megint 5 nap ovi ...", és ha ehhez képest változott a menetrend, azt jó volt, ha tudja. Aztán utána ikszelgettük a napokat.
De amúgy is mindig estefelé, lefekvéskor, ha utaztunk valahová, akkor elmondtuk, hogy " most még három napig itthon alszunk, aztán beülünk a kocsiba, és elutazunk Kecskemérte, a kecskeméti nagypapihoz és nagymamihoz, ott alszunk két napig, és aztán hazajövünk". Aztán másnap "most még két napig itthon alszunk ..." És ez a mai napig így megy, és a húgi is igényli, ő is figyel ilyenkor. (És persze jobban tudja, mint a bátyja, mert az Endi meg már kamaszodik, és hajlamos nem annyira figyelni arra, amit a szülei mondanak.)