Autizmus mindennapok
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- tomger
-
- Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Napirend a konyhában azon kézmosás, evés, feladat, játék. Kézmosás kártyának megvan a tépőzáras helye a vízcsap mellett, arra teszi rá (nincs ott még egy hívókártya is) aztán ha kész viszi vissza a képet a napirend alatt lévő kosárba, leveszi a kanál jelét, az asztalon van a kanál jelének egy tépőzár arra ráteszi eszünk ... (ezt már néhányszor végigcsináltuk úgy hogy kézzel vezettem, ezért ha szóban mondom, h mit csináljon akkor megy, vagy már mondani sem kell).. Most még csak ezeket bővítgetjük újabb tevékenységekkel (jövő héten pl beillesztjük majd az elmegyünk fejlesztésre...), de nem használunk hívókártyát. Most akkor ez baj (első blikkre nekem plussz macerának is tűnik az) ?
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- tomger
-
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
- Szanya1
-
- admin
Tomger, bevallom, mi hívókártya nélkül csináljuk. De nekünk megvan az az előnyünk, hogy rendszeresen járunk már rég a Delejbe, és ott viszont van, és tulajdonképpen ott tanulta meg profin, nem itthon. Ha a gyógyped. azt mondja, hogy nem kell, akkor nem kell, ez egyértelmű. Ennek akkor van jelentősége, ha új helyre megy és szétesne. Tehát pl. az oviban töltött első pár hetet egy aggódós gyerekkel érdemes hívókártyával támogatni.
Enyhén szólva nem egyik napról a másikra csináltuk a napirendet, nekirugaszkodtam jónéhányszor, mire ment. Eleve le kell gyártani a szükséges kártyákat, csak ha mind megvan, akkor lehet a dolog gördülékeny.
Így leírás alapján szerintem jól csináljátok, de ha megy néha hozzátok a gyógyped., akkor úgyis megmondja, ha nem jó valami.
- tomger
-
- Manka197
-
- Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Szanya köszi, okosabb lettem. Tegnap éjjel vateráztam egy laminálógépet is, nagyon rendesek voltak, odaadták 5.000-ért.
- Manka197
-
- Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
- Szanya1
-
- admin
- Nikuc
Végre utánajártak a "maszek" fejlesztésnek is, itt a környékünkön. Úgy néz ki, hogy itt valamiért a lovaglást preferálják. Van még úszás is, de azt annyira nem ajánlották. Kelleni fog az a papír, amit sikeresen ottfelejtettünk, mert nemcsak a családihoz, de a lovagláshoz is vinni kéne. Tornát csak a megyeszékhelyen lehet tanulni, de azt teljesen magánúton, és azt ajánlották, hogy egyszerre egy dolgot kezdjük el.
- Nikuc
- Szanya1
-
- admin
- Edina 21
-
- Fiam 13éves,Lányom 17 éves
- Nikuc
Edina: Nálunk szerencsére elég jól fogadta a család a diagnózist. Mi megnyugodtunk, úgy vettem észre, hogy anyukám is, mert most már értjük, hogy miért furcsa egy kicsit, és végre kapunk segítséget is a fejlesztéséhez. Apum nem vette tragédiának, az Ő anyósa foglalkozott ilyen gyerekekkel (több évtizede), és nagyon pozitívan állnak hozzá. Persze a hétköznapos során mi vagyunk azok, akinek át kell állni, hogy tudjunk Neki segíteni, de most úgy érzem, egyenlőre a család partner ebben.
- Szanya1
-
- admin
- Nikuc
- Nikuc
Nyilván még nem látom át a dolgokat, de miért kell pl. a suliban, ha már értik a beszédet és végigülik az órát? Mire használjátok, ha már el is lehet neki mondani valamit? Amit hallanak, azt könnyen elfelejtik? Akkor hogyan tanulnak az iskolában, ahol szóban zúdítják rájuk a sok információt? Hogy tanultok meg egy novellát pl.?
- Szanya1
-
- admin
Szülőknek a Vadaskertes szülőtréningek vannak, meg az Autizmus Alapítvány szokott tanfolyamokat hirdetni, hol 1 napost, hol hosszabbakat.
De csak a Vadaskertes szülőtréning ingyenes (meg talán a főiskola, már amennyire), a többi nagyon drága.
- Szanya1
-
- admin
A memóriájukkal általában nincs baj, sőt, sokaknak kiemelkedő. De a kommunikációval a legtöbbjüknek egész életében gondja van. Kinek jobban, kinek kevésbé.
- Nikuc
Ha nincs gyógypedagógus, akkor természetesen megtanulom. Valahogy megoldjuk a lányom felügyeletét addig.
Több helyen is azt mondták, hogy 5 éves korig tudnak nagyon ugrásszerűen fejlődni, ezért ez az időszak sokat számít. Ez tényleg így van?