Autizmus mindennapok
- Szanya1
-
- admin
Nem, nem mindenhol, nálunk pl. nincs. Én nem jutalmazok semmilyen tevékenységet, csak dicséret van. A játékokat a viselkedésétől és teljesítményétől függetlenül kapja. (És a csikit is.)
Egyébként az alternatív sulikban nincs osztályzás, és ez nagyon üdvös. Ahol 5-ös van, van 1-es is. Destruktív rendszer.
Nem értem, hogy miért nem a szociális jutalom (dicséret) az alap, amiből kiindulnak a "jutalmazás" során a szakemberek. Azonnal vissza a Maslow piramis aljára: kaja... Még azoknál is, akik magasabban vannak.
És érdekes, hogy a TEACCH és az ABA ebben tökéletesen egyezik. Fel nem foghatom.
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Nikuc
Én egyébként, bár nem vagyok szakember, azért nem tartom jó ötletnek a kaját, mert belerögzül, hogy a kaja jutalom, aztán felnőttként is ezzel oldja a feszkót, és máris ki van kövezve az út az elhízás felé. Sok nevelési könyvben benne van.
Nálunk a "jajj, de ügyes vagy" az, amitől ritka elégedett vigyor ül ki az arcára, és hajlandó akár ezerszer elismételni valamit, hogy megdícsérjük.
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szanya1
-
- admin
Igen, ez is gond, hogy ne kapcsolja össze a jutalmat a kajával. Aztán majd felnőttkorában, mikor már ő szerzi be a kaját, akkor minden porszívózás, mosogatás után megeszik egy csokit? Persze lehet alkalmazni jutalomnak matricát, vagy egyéb dolgokat, de az élelmesebbje később már csak jutalomért fog akkor bármit megcsinálni.
- Manka197
-
- Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
- Manka197
-
Nekünk megvan a Julia Moor könyv, szerintem van benne sok jó játékötlet, szoktam használni.
- Nikuc
Gondolom, nem mindegyik gyerek motiválható dicsérettel. Szerencsére az enyém igen, akkor kihasználom.
- Manka197
-
- Manka197
-
- Szanya1
-
- admin
Nikuc, a mágneses tábla azért már elég komplex mozgást igényel szerintem, eltereli a figyelmét. Meg a hívókártyás egyeztetést hogy oldod meg vele? A fürdőszobába meg az asztalra, stb. nem tehetsz mágnest. Vagy mindent lefestesz mágneses festékkel? Némileg komplikált.
- Edina 21
-
- Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Ezért "szép" az autizmus minden gyermek más , és más kulcs kell hozzá.
Az Én fiam az írást úgy kezdte 1-sor 1 gumicukor , 1 hét után már egy oldalt írt ennyiért .Most másodikos és napirendet pontosan betartva szólnom sem kell le ül megírja a házit magától és hozza ellenőrizni és most már elég a dicséret meg ölelés .Szerintem 1 év alatt megérte az a kb.10 csomag gumicukor azért , hogy most 8,5 évesen önállóan leüljön és megcsinálja a háziját , dicséretért . . :laugh:
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
- Manka197
-
- sünöcske
-
- Gizmo 12 éves nem beszélő autista
- kimni
-
- 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
A másik kérdésem, hogy az NT gyereket is jutalmazzuk nyilván, hiszen látja a bátyját, hogy kap egy gumicukrot, ha ezt és ezt megcsinálja és így nála is abszolút megy ez a rendszer (sajnos, nem sajnos...). Ez egy NT-nek mennyire gáz, hogy 3.5 évesen gumicukrot kap, ha nem mászkál ki lefektetés után? Kissé aggódom, de mivel a nagynál így mennek a dolgok, nem tudom kivonni ebből a kicsit, egy szobában is vannak, eléggé együtt csinálunk mindent (kicsi is a korkülönbség köztük, ők is kissé össze vannak nőve).
- kimni
-
- Dreamer
Majd átszoknak együtt a dicséretre pár év múlva, és akkor neki még mindig nem lesz ciki, hogy addig cukorkára csinált meg mindent, hiszen amúgy is kisebb.
- Manka197
-
- Szanya1
-
- admin
Kimni, szerintem nem nagy gáz a gumicukor, ha már egyszer így alakult, de pont lefekvéskor? Fogmosás után?
Konkrétabban mi az a bünti, amit beígérsz? De egyébként a lényeg az az, hogy ha soha nem váltod be, akkor ez is elveszti majd a hatékonyságát. Beváltani meg nem igazán kéne, bár nem tudom, miről van szó. Gondolom nem korbácsos elverést ígérsz be. :laugh:
Nem mesélsz????
Dreamer, ahhoz képest, hogy nem jártatok gyógyped.-hez, ügyesen rájöttél a cukorka hatékonyságára.
- kimni
-
Amikor felébrednek... és ha nem jöttek ki és úgy aludtak el, akkor jár. Amúgy általában mindannyian elfelejtjük reggel, ők is és én is... de ez csak 2 hete megy.A bünti pedig arcmosás
A gyűjtögetés nálunk nem megy, se a matricákat nem értékeli, se a kis papírokat, még ha busz is van rajta. Volt egy darabig ilyen üveggyöngy, az tetszett neki, de a gumicukor a nyerő... nem tudja überelni egyelőre semmi. Mondjuk, nálunk amúgy nincs nagyon édesség (csak reggelire chocapic mandulatejjel), hetente egyszer valakitől szoktak kapni 1-1 kinder tojást vagy piros mogyoróst, meg nyáron van fagyi, amúgy gyümölcs van csak. Szóval maga a cukor nem aggaszt, mert ha meg is esznek napi 5-6 szem gumicukrot, attól sztem bajuk nem lesz, csak ez a rászokás zavart. De értem, hogy ez nem így megy, meg nekem is mondja a terapeuta, hogy majd felváltódnak szóbeli dicséretekre.
- kimni
-