Autizmus mindennapok
- labolen
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Dreamer
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- kimni
-
- 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
3mackó, én most értettem meg 2 hete, hogy miért ennyire fontos a jutalmazás. Nem azért, amit anélkül is megcsinál, azért ne is adj neki jutalmat!! Csak a szóbeli dicséretet persze. Hanem azért, ami nehezen megy neki, de muszáj. Pl nekünk a beszélgetés egy adott témáról igen nagy gond. A fiam nem hajlandó egyszerűen elmesélni dolgokat és nem hallgatja meg, amit mesélek én (ha nem érdekli). Így a fejlesztésen ezzel foglalkoznak végig, hogy minden mesélés, kérdezés után (ami egy adott témáról kell, hogy szóljon) kap jutalmat - ugyanis ÍGY megcsinálja, jutalom nélkül meg sehogysem. És a fejlesztésen - ha jó a fejlesztő - akkor mindig ilyesmi van, elvileg mindig ilyen nehezen menő dolgokra kell ott rávenni és azért muszáj őt jutalmazni. És előtte meg kell szoktatni őt, hogy mindig kap jutalmat és ha ez már ösztönszinten megvan (tehát eleinte agybafőbe jutalmazás a fejlesztésen), akkor lesz képes a neki nagyon nehéz feladatokat is végrehajtani jutalom ellenében. A folyamatábra meg nálunk már rég nem ilyesmi, hogy hogyan öltözzön, hanem mondjuk vendégünk van, aki elindul haza. A fiam ekkor sír, hogy ne menjen még haza az illető vagy ő is vele akar menni a vendég otthonába. Ekkor lerajzolom neki, hogy az illető felöltözik, mi kikísérjük a liftig és ott integetünk neki és utána ott a jutalom. És fogja a kis rajzot, viszi magával és máris üvöltés nélkül megcsinálja. Meg ilyen, hogy megyünk vásárolni több helyre egymás után. Akkor lerajzolom neki, hogy mi az első bolt, ott mit veszükn, mi a második, harmadik stb és hányra érünk haza. A végén jutalom. És nem ragad le egyik boltban sem akkor, simán hazajön (ha jó passzban van, nem kell neki ez sem, tehát ezt is csak akkor csinálom, amikor látom, hogy most nem teljesen friss a gyerek). Én nem állandó dolgokat rajzolok neki, mindig olyasmit, amit először csinálunk. Van olyan, hogy lerajzolok egy szabályt, pl nem szabad az ágyon ugrálni a nagypapánál. Ekkor is kb 1 napig kellett a rajz, utána magától is ment, ki is dobtuk a rajzot. Én sosem hagyom kint!
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Talán még az elején említettem neki, hogy nem szoktuk csokival jutalmazni, nem tartom jónak, de ennél többet nem mondtam. Ja igen, ezt akkor modntam, amikro azt kérte, hogyha a fejleszésre jön előtte ne kapjon csokit (reggel szoktunk fejlesztésre járni).
Ki van rakva az ábra, de ha csak én vagyok ott, nem szedegetjük le a képeket, mert megy az anélkül is. Ha a gyógyped is vele van, akkro ők szedegetik.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Jellemzően csak ebéd után, ha olyan étel volt, amit nem szeret, de azért megeszik, szoktam kilátásba helyzeni valami finomságot, ami nem feltétlenül csoki, de azért többnyire az.
- kimni
-
- labolen
Szóval 3mackó nekem úgy hangzik ez inkább visszalépés nálatok. Vagy ugye a gyerek szereti az édességet, naná hogy kéri!
- Szanya1
-
- admin
- labolen
Nálunk fejlesztésen nincs jutalom, A gyógypedünk valahogy eléri, hogy megcsinálja, bár mondja, hogy ma nehezebb volt, vagy ilyesmi, de mindig mutat egy csomó elkészült dolgot, meg hogy most ezt-azt csináltak. Ez ugyan nem autispec fejlesztés. Nem is tudom ott miket csinálnak.
- Szanya1
-
- admin
De azért ő se maradt juti nélkül. Imádta az asszisztenst, aki mindig tapsolt neki meg csikizte.
- kimni
-
Igen, klassz, hogy tudott hazudni a fiam és tényleg örültem neki! De csak ilyenekben sikerült neki eddig alig néhányszor, a kicsi már túltett rajta a 3.5 évével
Hanem simán IQból nyomja ezeket (ezt a gyógypedek mondták róla, hogy ezért lesz mindig olyan, hogy egy NT-knek szóló teszten egész jól tud teljesíteni, de mivel ő kompenzál és IQból csinálja, amit esetleg EQból kellene, ezért nem mér igazán semmit az adott teszt nála és a való életben attól még nagy nehézségei lesznek az ilyen empátiát igénylő helyzetekben). Nekem az a gyanúm, hogy ezek a kicsike hazugságok (amikor különben brutálisan látszik az arcán ám... szegény, ez akkor sem fog menni neki, amikor kamaszkorában tényleg akar majd hazudni valamiről Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Itthon nem alkalmazom a csoki jutalmat, csak az ebédnél olykor. Neki matrica meg ilyesmi nem kell, max, ha űrhajós, vagy versenyautós lenne. Itthon nem csinálunk feladatokat, csak játszunk, többniyre azt amit ő szeretne, de irányítható ebben is, de leginkább a nagyfiam után megy. Szóval ők jól eljátszanak. Ma valahogy úgy jött ki a lépés, hogy kivett több bögrét a szekrényből, és elkezdtem mondogatni neki, hogy ez egy műanyag bögre, ez egy fém bögre ez egy kerámia bögre, Megtapiztuk, megkocogtattuk a bögréket. Tetszett neki, és hamarosan hozott két tányért, az egyikre megmondta, hogy műanyag tányér, a másikra, hogy kerámia tányér. Így lehet vele foglalkozni. Ha úgy jön ki, akkor okosítom. Az ovis logopédusnak, alkalmanként néhány feladatot megcsinál, de többnyire azt csinálják, amihez éppen a gyerkőcnek kedve, van, de ez a fejlesztő jellemzően olyan jutalmakat szokott neki adni, hogy mikor valamit megcsinál neki, akkor játszat egy olyan játékkal, amit nagyon szeret. Igaz itt jellemzően szókincsbővítés és feladattudat fejlesztés folyik (nem túl szakszerűen megfogalmazva). De ez nem túl intenzív foglalkozás.
A maszek fejlesztő pedig valahogy egy hullámhosszon van a fiammal. Már az elején, amikor még sepciális fejlesztést nem kapott, nagyon sok mindent megcsinált neki, és ez a mai napig így van. Ha rosszkedvűen megy is oda, akkor is 1-2 perc alatt lenyugszik.
Az auti spec. gyógypedagógus pedig nagyon intenzíven megdolgoztatja őt. Minden feladat között van pár perc szabadidő, aztán újabb feladat, és minden feladat után van egy pici csoki jutalom. Talán ezért is kell jutalom, mert így a 60 perc az nagyon intenzíven telik el, mert a csokira jobban reagál. Talán.
A ti gyógypedagógusotok is videózza a gyerkőcöt időnként?
- labolen
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Ha valami olyat akar csinálni, amiről tudja hogy nem szabad, becsukja a szoba ajtaját, vagy rámcsukja annak a helyiségnek az ajtaját, amiben vagyok, és meg is mondja, hogy anya ne gyere be stb.
- labolen
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
- labolen
Nálunk úgy van, hogy valami kézműves dolgot csinálnak, pl most papírfüzért ragasztottak, vagy hóembert festenek, vagy sorrend szerint kell gyümölcstálat ragasztani. Vagyis valami aktualitást amiről beszélnek, és ez a kéz-szem koordinációt és kézügyességet fejleszt. No meg feladattartást. Aztán van valami ilyesmi itt is, hogy kösd össze, színezd ki, mi a kakukktojás... Aztán meg szociális helyzet gyakorlása, vagyis képsort kell kirakni egy eseményről, vagy érzelemfelismerés, (van is ilyen könyv, hogyan tanítsuk gondolatolvasni vagy valami lyesmi).
Akkor hasonlít ez a fejlesztésetek a mienkhez. Köszi!
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
- labolen