Autizmus mindennapok
- Nikuc
Vagy meséltetek a beszédértésről. Ha megüti magát, és sír, akkor fel kell venni, és sokszor magától is mutatja, hol fáj neki, de ha megkérdezem tőle, akkor mindenképpen. Ha megkérem, hogy mutasd meg, hol a Húgod nózija (vagy apa szeme, anya keze), akkor tudja, mit kérek tőle, megmutatja. Már elkezdett szavakat mondani is, magától. Viszont sok dolog, amit leírtok, teljesen igaz Rá. Pl. tegnap azon kuncogtam, hogy az asztalon hagyott teámba beledobált mindenféle morzsát, amit talált. :laugh:
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- tomger
-
- Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Mostanában kicsit mintha kezdené megérteni:pl. A nagytesó rohangál, megüti magát, látványosan szenved, au au. A kicsi kapásból nevet, mert nem veszi le a szitut. De aztán mondogatjuk hogy fáj neki és jujuj megütötte és lassan megérti általában.
És ez a morzsás sztori:)én ezt nem látom autispecnek, szerintem szuper!
Nálunk a vacsoramaradékból: ubisali, tészta- amiket szépen az asztalon hagytam- moslélot csinált (valahogy egybe öntözgette)és fakanállal rákezdte kevergetni hát nem kreatív, főzött
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szanya1
-
- admin
Tomger, ez jó! :laugh: :laugh: :laugh:
Ilyen beletevős dolog nálunk is volt. Én mondjuk nem örültem... Fejlesztésen a helyhatározókat gyakorolták: pl. tedd a vödörbe a lapátot, az autóba az embert, stb., plusz: "tedd a pohárba a ..." (különböző dolgokat). Hazajöttünk és a telefonom landolt a teámban.
- Nikuc
A telefonon azért felkaptam volna a vizet, biztos, de szerencsére a fiam nagyon vigyáz a telefonokra. Inkább a lányom az, aki mindent fürdet. Ő szerintem már most háromszor annyi dolgot tett tönkre, mint a fiam duplaennyi idő alatt.
- Szanya1
-
- admin
- labolen
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
- kimni
-
- 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Mit csináltál a telefonnal?A többi kis mártogatós sztori is aranyos
Mivel a fiam utált mindent, ami a kezéhez ért (talán 1 éve már nem), így ez jól kimaradt nekünk Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szanya1
-
- admin
Kimni, múltkor akartam ide feltenni word-öt, mert dokumentumot elvileg lehet, de még az se sikerült. Az a baj, hogy mi se értünk hozzá. Megkérdezem a férjem, hogy nem nézne-e utána, de sok reményt nem fűzök hozzá.
Ez a buszos videó zseniális lehet.
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Például: A fiam simán le föl öltözik egyedül (persze idő kell hozzá), az oviban kirakják neki, hogy sapka, sál, pulóver, kabát stb., de sokszor csakúgy - mint otthon is - egyszerűen levetkőzik, felöltözik, de nem a kártyák sorrendjében stb. Persze segíteni kell neki a cipzár végénél, a pulcsinak a fején történő áthúzásánál, vagy, hogy melyik lábára melyik cipő kell. Ha éppen nincs kedve öltözni, akkor kicsit tuszkolni kell, de ennyi.
Vagy ezt most azért rakják ki neki, hogy megszokja, és később, ha lesz olyan dolog amit nem tud enélkül megtanulni, már tudja, hogy kell használni?
Na persze az óvónénikkel és a gyógypedagógussal gyakran öltöztetteti magát a kis rafinált.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
- Szanya1
-
- admin
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
- kimni
-
3mackó, nekünk sem kellettek a kártyák ilyesmikre! Ment magától, kb úgy, ahogyan most leírtad a fiadat! Igazából csak akkor rajzoltam neki folyamatábrákat, amikor hirtelen program volt vagy valami új dolog, amit nem értett verbálisan (sokszor érti verbálisan is). Ugye most lesz nemsokára 5.5 éves a fiam és kb 1.5 éve vagyunk tisztában az ASsel, szóval ezalatt a másfél év alatt a gyógypeddel egyetértésben nem nagyon voltak kártyáink. Nade most... mélypontra került, mert rengeteg dolog történt vele, mind jó persze, de sok új program volt, hirtelen, 2 nap a nagypapánál (éppen, amikor a nagypapa ráért, ez a fiamnak a nonplusultra program...), aztán 5 nap velem itthon szabin, mentünk állatkertbe, tropicariumba, sétáltunk, rollereztünk nagyokat, játszottunk, szóval mást csináltunk, mint amit általában szoktunk, közben ugye oviban sem volt. Aztán megint 3 nap a nagypapánál és utána, amiokr hazajött, 2 hét kihagyás után ment oviba. Ja, kihagytam, 2 napot a nagymamánál is volt életében először (imádta ezeket, nagyon odavolt, ő akarta). Szóval, amikor ment oviba újra és visszatértek a hétköznapok teljesen felborult a gyerekben valami, nem tudta feldolgozni a sok eseményt és kicsúszott a lába alól a talaj, képtelen lett a kompenzálásra, ami amúgy neki nagyon jól megy. Az oviban kompenzált, de itthon. Nem akarom leírni, miken mentünk át múlt héten, a végén sírva hívtam a gyógypedet SOS, hogy segítsen, mert az utca közepén üvöltöztünk egymással a gyerekkel, mert nem bírtam vele elmenni a boltig normálisan és vissza. És hát ilyenkor jött volna jól a kártya. Ha lett volna nekünk öltözős (mert most azt sem akart!), VÁRJ kártya, meg bolt kártya meg már nem tudom mi, akkor most át tudtunk volna vészelni ezt az időszakot. De nem volt... úgyhogy hiába általában nem kell, de most készítek néhányat, tanulva a mostani esetből. És sajnos mivel egyre nagyobb, egyre több dolog köti le az agyát, több energiája megy el a világra, már kell neki napirend is. Nem szigorú, de a hét minden napja le van rajzolva neki (már írok rá inkább, érti, nem mind rajz), mikor van fejlesztés, kihez megyünk, mikor van ovi és hánykor, mikor megyek érte és mikor jön a family frost... Pedig amúgy nincs baja ezzel, de rájöttünk, hogy nyugodtabb, ha ott van a hetirendje a falon. És, amikor sírva hívtam a gyógypedet, hogy ilyen még nem volt a fiammal, amikor az utcán ordítoztunk egymással, akkor is tűzoltásnak azt kellett csinálnom, hogy fél órás etapokra osztottam az estét és lerajzoltam neki, kitettem a szekrényre, ahol látja és kész, a gyerek megnyugodott! De nem lehetett eltérni a tervtől, akkor megint frusztrált lett és kezelhetetlen - írtam is talán múlt héten, hogy teljesen úgy viselkedett, mint egy súlyos auti, pedig tényleg nem ilyen általában, sőt, ugye én küzdöttem meg az oviban is, mert szerintük semmi baja a gyereknek, szóval tényleg állati jól kompenzál amúgy (van barátja is 1 éve már, már játszik másokkal is, önálló). De mégis, ha az események úgy hozzák, akkor kicsúszik alóla a talaj és olyankor kellenek ezek a vizuális segítségek, hogy visszabillenjen. És utána 3 hónapig megint nincs kártya, bár a hetirend az marad és a folyamatábrák időként. A gyógyped is mondta, hogy amíg nem kell, addig ne használjuk, de ha kell, akkor jó, ha ott vannak ezek a segítségek, mert van, amikor tényleg kell. Ez az én tapasztalatom csak, szóval nem jelent semmit rátok nézve, csak hátha ki tudsz szedni belőle valami neked érdekeset
- labolen
ez van, ha anya valami mást csinál, a gyerkőcök meg szabadon garázdálkodnak! 3mackó: A mi gyógypedünk is ugyanazt javasolta, mint Kimnié, hogy csak akkor kell a vizuális segítség, ha valami nem megy. Lehet tényleg elég csak az általános öltözködős kártya, de ha csak kint van a folyamatábra, de nem levevős, csak nézegetős, akkor szerintem nem zavaró. Bár lehet megszokja, hogy nem is kell azt nézni, és később meg ebből csak a gond lesz, mikor már használni kellene egy másik problémánál?
- kimni
-
- labolen
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
- Szanya1
-
- admin
Labolen, a folyamatábrával nekünk is ez van! :ohmy: Úgy látszik, tényleg nem lehet kint hagyni, mert ráunnak (vagy mi). Én azért tuti nem jutalmaznám, hogy lehúzza a wc-t. Pedig én is ott állok mindig és ellenőrzöm, hogy mindent megcsinál-e, mert elbambul, aztán kimaradnak részletek. De szerintem ez ebben a korban még elmegy. Rögzülnie kell a rutinnak.
HáromMackó, persze, hogy tökmindegy a kabát-sapka sorrend, a lényeg csak az, hogy a gatyát ne a nadrágra húzza.
- labolen
A napirend meg szuper! Mit nem adnék, ha nálunk is lehetne ilyen az oviban.
- Szanya1
-
- admin
Az első a belső motiváció kellene, hogy legyen, ha az nem elég, akkor a biztatás-dicséret-morgás, ha az sem, akkor valamilyen közös játék, esetleg egyéni játék és végső esetben étel. De kapásból kajával kezdenek. Szerintem ez nem jó.