Autizmus mindennapok
- kisstim
-
Azt mondták delejben a diagnózis megbeszélésen, hogy kezdjünk vele tárgyas naprendet használni.
Néhány kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
1. HOnnan szerezzek a tevékenységeket szimbolizáló miniatűr tárgyakat? Ti miket használtok vagy miket szoktak használni? Van erről vmi anyagotok? Akár itt az oldalon? Hol tudok olcsón öntapadós tépőzárat venni?
2. Mennyire kell minden egyes tevékenységet napirendezni? Mi úgy látjuk a férjemmel, hogy fiamnak alapvetően nincs ilyen gondja, inkább a váratlan helyzetekkel, programokkal van. Pl. ha azt kéne neki vhogy jeleznem, hogy most pelusozni fogunk, de az ugye akkor kell, ha termelt a pelusba, ezért előre nem tudok sorrendbe tenni. Ilyenkor hogyan kéne csinálni, hogy értse, hogy most pelusozás lesz? Mert van, hogy simán megérti, hogy mondom neki, hogy pelusozunk, ilyenkor megy és felmászik a pelusozóra, de van, hogy tökre kiborul tőle, és nem hajlandó.
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szanya1
-
- admin
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Edina 21
-
- Fiam 13éves,Lányom 17 éves
1,5 évesen még semmi nem tünt fel nekem .Sőt azt mondtam , de jó hogy könnyebb vele mint a nővérével.
Később mikor nem beszélt és a szobatisztaság is nehezen ment a Háziorvos és a védőnő nyugtatott , -Fiúk mindent később csinálnak .
3 évesen az óvoda mondta ki vigyem a NEVTAN-ba mert nem stimmel valami .Nagyon felháborodtam , hogy ugyan mire gondolnak .
Előtte a játszótéren kb.2 évesen , magát szakembernek mondó anyuka , szólt , hogy autista a gyerek nem látom ?? Na ezen kiakadtam, ekkora marhaságot hogy mondhat valaki és ránézésre , hogy jelentheti ki ha szakember .
Nem tudom ki volt de üzenném a szakembereknek , ne tegyenek ilyet , mert csak rontanak a dolgon .Ha akkor nekem azt mondja az az anyuka /szakember/ vigyem beszéd vizsgálóba , rögtön megteszem és hamarabb kiderül az autizmus 1 évvel. Ugyanis ott mondták ki először , hogy valószínű és küldtek tovább .
- kimni
-
- 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Nagyon nagyon jó helyre kerültök most, ha Katához mentek!!! A férjem hozzá jár egy éve lassan már és ezáltal én is elég szoros kapcsolatban vagyok vele és a fiammal kapcsolatban is rengeteget segít, én egyáltalán nem túlzok, ha azt mondom, minket ő húzott ki a kakiból. Nekem a mai napig Kata az egyetlen igazi segítségem és fogalmam sincs, mikor találkoztam utoljára ennyire önzetlen, jó szándékú és jó szakemberrel. Ha ő nincs, szerintem én már egyedül lennék és valószínűleg a pszichiátrián feküdnék... Pont múlt héten volt bent a fiam egyik fejlesztésén is és mindig fantasztikus tanácsokat ad nekem, nekünk. Fantasztikus ember. Emmát nem ismerem, de amiket hallottam róla, az alapján ő is ilyen csodálatos ember lehet.
- Szanya1
-
- admin
Nem kell feltétlen kicsinyített tárgyakat használni (csak ha túl nagy lenne).
Itt is találsz egy videót a vizuális segédeszközök menüben, ami tárgyas napirendet mutat. Mi sokkal később kezdtünk napirendezni, és rögtön fényképeket és ábrákat használtunk. Nálatok is csak rövid, átmeneti időszak lesz a tárgyas napirend. (Playmobilban van minden kicsiben, de félő, hogy lenyelné.)
Tépőzár: tepozar.hu , ez egy nagyker, olcsó. Vagy bármely Röltex, rövidáru bolt.
Szerintem Nektek kimondottan szükséges lenne komolyan csinálni a napirendet és szorosan fogni. A napirendi sorrendet bármikor átvariálhatod, beteheted két program közé a pelust, mint jelzést, csak annyi a lényeg, hogy mindig mutasd meg a változtatást. Valamiért még így is megnyugtatja őket, ha nem azonnal a tevékenységbe vannak berántva, hanem látják előbb, mi fog történni, még ha változik is a sorrend.
- Edina 21
-
- Fiam 13éves,Lányom 17 éves
A napirendezés pontosan ezért kell, ne legyenek váratlan dolgok az életében és a változásokat is előre tudjuk nekik még ídőben mutatni .
Én úgy láttam a Koraiban , hogy nincs miniatürizálva a tárgy .Ha ebéd a napirend az egy étkező kanál , alváshoz ha van kedvenc figurája , pelusozáshoz elég ha mutatod a pelust.
Mi nem csináltunk tárgyas napirendet így nincs benne túl nagy gyakorlatom .Mi képessel kezdtünk 3,5 évesen .Gondolom Ti még kicsik vagytok a képeshez .
Ha játék közben van és félbeszakítod , hogy pelusozás , akkor jogos a kiborulás . Mi ezt homokórával oldottuk meg , ezzel jeleztük , hogy tevékenységet kell váltania .Kérd a szakember tanácsát ez ügyben , mit javasol .
- kimni
-
- Szanya1
-
- admin
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Mi úgy kaptunk majdnem 4 évesen diagnózist, hogy nem is gondoltunk autizmusra.
De kb 2 évesen jöttek nála is a gondok, hisztik, nem használtak nála a tiltások, úgy tűnt nem is érti mit mondunk neki, nem játszott kreatív játékokat, nagyjából nem játszott semmit, és sokat bambult (ezt mondjuk csinálta előtte is). Nem tudtunk mit kezdeni ezekkel mi sem, szóval már gondolkodtunk szakember segítségen, tanácsadáson. Az, hogy csak 3 évesen kezdett beszélni nem újdonság, a nagyfiam is és az unokaöcsém is ilyen volt.
De nem pörgetett, nem pörgött, nem potyogtat, nem repdesett a kezével, nem lábujjhegyezett, nem volt gond a darabos ételre szoktatással, a kanál, pohár használatával, a nappali szobatisztasággal, nem zavarta, ha más útvonalon mentünk, ha átrendeztük a szobákat, vagy egyenesen másik szobába költöztettük stb. bár az ételek terén elég válogatós volt, és az idegenekkel bizalmatlan.
Laikus ember, aki még nem találkozott ilyennel nem kell, hogy gondoljon arra, hogy a gyereke autista.
Amikor már készültünk a vadaskertbe és elolvastuk az autizmus tünetsorolóját, még akkor is azt gondoltunk, hogy nem autista.
Amióta megkaptuk a diagnózist, más szemmel nézzük őt, és többször látjuk (főleg én), hogy igen ez meg ez alátámaszthatja a diagnózist, valóban így-meg így csinál, de ha nem ebben élnénk most már 5 hónapja, valószínűleg még most is csak egy hisztis, makacs, rendetlen gyerkőcnek tartanánk, aki aranyos szeretgethető, kedves, mókás kis emberke.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
- kimni
-
- Szanya1
-
- admin
- Nikuc
A kislányom szépen eszi a gyümölcsöt-zöldséget-natúr joghurtot, erre szeretném a fiamat is rászoktatni, mert az most csak turmixban megy.
Most rendeltem meg én is a Sinlacot! Remélem, nem változik sokat az íze!
Szanya: A fiad kisebb korában sem volt kísérletezőbb kedvű?
Most az enyém is eléggé válogat, de a hozzátápi idején nagyon szívesen kóstolt mindenféle ételt.
- Nikuc
- Szanya1
-
- admin
De, pontosan akkor még ő is hajlamos volt megkóstolgatni dolgokat, amiket utána szépen egyesével elhagyott.
Aranyos lehet ez a haózás.
Ez nagyon jó! Szuperül alakul a beszéde!!!
- labolen
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
No csörög délután, felveszi és mondja:
-halló.
-igen
-igen.
és letette.
Anyukám hívott, kérdezte ott vagyok-e. Erre ő mondta, hogy igen, (itt van anya), majd mivel megválaszolta a kérdést, le is tette, mint aki jól végezte dolgát!

Szóval a haó-haó igen előrehaladott egy telefon kérdés esetében!
- Szanya1
-
- admin
- kisstim
-

Egyébként, nekünk pont most mondta a kolléga a diagnózis megbeszélésen, hogy el kell különíteni a tényleges utánzást az echopraxiától (mint az echolália), ami a látott viselkedés gépies megismétlését jelenti.
Utánzásnál (ugye később is elő tudja venni a cselekvést, és) megfelelően használja, vagy továbbviszi azt, echopraxiánál meg csak úgy gépiesen megismétli.
- kisstim
-
- kimni
-
Szanya, hát nem vagytok könnyű helyzetben kaja ügyben. Nálunk történt valami 3 éves kora előtt, ami kimozdította őt, én az Ayres-re tippelek, mert az indította el a beszédet is 2 hét alatt és akkor kezdett el elfogadni mást is. Gyanítom, hogy jó időben, jót csináltunk vele (mint Ayres) és ez így együtt volt ilyen szerencsés, mert előtte tényleg súlyos evési problémáink voltak nekünk is, ezért értelek meg nagyon
kisstim, tényleg nagyon édes a fiad
- Szanya1
-
- admin
Utoljára azt mondta Emma, hogy folytatni kellene feladathelyzetben a kóstoltatást. Mondtam, hogy azt már csináltuk, nem jött be. De szerinte ezt hosszú távon kell csinálni, hátha. Ennyit tudok még tenni.
Hát ez az, nálunk a motiváció nem működik. Ha van kedve, akkor megcsinlja a dolgokat, ha kérem, ha nincs, akkor nem. Ajánlgathatok én akármit.